Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość tośka_28

PAŹDZIERNIK 2008

Polecane posty

Viola - nie możesz tak ciągle przy niej być i nic nie jeść! Nic się dziecku nie stanie jak chwilkę popłacze. Ja wiem, że to cięzko ale jak jestes sama w domu to nie masz innego wyjścia, chyba że chcesz paść! A wtedy na pewno sie dziecku nie przydasz.

hej, jak ja sie dzisiaj wyspałam.......... Ostatnio przez przypadek, a raczej brak sił u mnie stwierdziłam, że jak nakarmie małego na wpół śpiąco to nie ulewa. I tak robiłam dzisiaj w nocy. Po prostu je wtedy spokojnie i nie połyka powietrza. Nie rozbudzałam go do odbicia i w ten sposób zasnelismy o 11, pierwsze karmienie po 3, kolejne o 7 i kolejne 9 i kolejne o 11!!! Nie pamietam kiedy tyle spałam. Mały tez obudził się zadowolony. Poza tym krostki z dnia na dzień wyglądaja lepiej, ciemieniucha zniknęła - a moze to wcale nie była ciemieniucha? Wazyc, to go nie wazyłam, ale po spiochach widze jak rosnie. Coraz więcej sie smieje i coraz dłuzej ćwiczy na brzuszku. Jak u was wygląda ta krosta po pierwszym szczepieniu? U mnie zrobiła się taka ropna, teraz chyba musi pęknąć? Nie jest zaczerwieniona więc ok. Za tydzień mamy szczepienia - tez skojarzone. 22 mam wizyte u ginekologa, ale raczej wszystko dobrze, bo nic mnie nie boli.

ja mam w planach wybrac sie dzis na solarium - myslicie, ze ok? zaslonie blizne i sutki..

paula - pozazdrościć takiego spania:) mój jeszcze nie ma ani tej krostki po szczepieniu ani ciemieniuchy. No ale my dopiero 4 tyg. konczymy w sobote. falsa - też bym sie poopalała w solarium ale jakoś nie chce mi się wychodzić z domu:( poza tym walczę z tymi wstrętnymi rozstępami na brzuchu i boję się za wczesnie je opalać. A mój misiek wstał po 12, zjadł i znowu śpi:) Zbiera siły na wieczór:D

Gość pażdziernikowa mama
hej dziewczyny, a my wybieramy się na spacer:) trzeba się hartować przed zimą, właśnie się zastanawiam jaka będzie mam nadzieję, że łagodna:) optymistyczne buziaki dla Was

Witam! Moja malutka dziś w nocy nie płakała tylko wtedy gdy była na rączkach! także od 3 do 6 prawie non stop rączki! Teraz śpi, więc też mam zamiar zrobić sobie drzemkę! ja małej samej nie zostawię jak płacze bp boję się, że się zaniesie albo tą śliną się będzie krztusić! jak się drze to tak, że chyba cały blok ją słyszy ;) I od niedzieli ma krostki na policzkach nie wiem czy to ten trądzik niemowlęcy czy ktoś wycałował moja Niunię (w niedzielę była msza za tatę i przez nasz dom przewinęła się masa rodziny)i żadna maść nie pomaga :( co do kupek to często muszę Michasi pomagać kawałkiem czopka, żeby poszła kupka! o wtedy robi i robi..kropelki daję 2 razy dziennie, ale chyba nie pomagają! Wydaje mi się,że dziś Michalina uśmiechnęła się świadomie! i nie był to mały krótki uśmiech tylko wielki rogal :)i uśmiechała się i uśmiechała! :) a mi na serduszku tak milusio się zrobiło! :) :) cudnie! falsa--> też mam zamiar się wybrać na solarium :) tylko nie wiem jak z Twoją raną! chyba można jak będzie zasłonięta!

Gość deli26
my dzisiaj mamy wizyte w poradni rehabilitacyjnej... a w nocy spała mi od 24 do 7 rano, potem jeszcze niecałą godzinkę ze mną w łóżku... teraz jestesmy po spacerku i spi juz 3 godz,ale musze ją obudzic bo zaraz wychodzimy do lekarza. a z tym wyrywaniem cyca to moze faktycznie tak jest,ze przez chwile nie leci.

Cześc dziewczyny🌻 Tak czytam, że macie problemy z zaparciami... Po poprzednim porodzie tez się męczyłam kilka miesiecy;/ Pamiętam jaki to ból;/ Dopiero uratował mnie mój lekarz. Przepisał mi duphaton w syropie. Naprawdę szczerze polecam. Po kilku dniach stosowania -znaczna różnica! tylko wazne jest to, żeby brać ten syrop regularnie!) Nie szkodzi kobietom w ciąży ani karmiącym piersią, Może warto spróbować:) Tak poza tym to jak się 3macie? Jak sobie radzicie? ja tak od czasu do czasu Was podczytuje, ale ciężko mi regularnie śledzić co piszecie. Niestety dwojka dzieci z tak małą różnicą to naprawdę urwanie głowy. a jeszcze ten najstarszy- mój mąż M. ostatnio tak mi dokłada nerwów, że hoho:| Pozdrawiam i buziaczki dla wszystkich maluszków:* 😘

goja mój mały lezał w szpitalu pod lampami 4 doby i dlatego pediatra chciał spr óbowac tabletek zanim znowu go wysle pod lampy na szczescie wszystko wraca do normy i raczej nam juz to nie grozi. Miedzy naszymi maluszkami jest jeden dzien różnnicy

Czesc dziewczyny Ostatnio nie bardzo mam czas tu pisać ale staram sie czytac w miarę na bieżąco- mam zaległosci z wczoraj i dzisiaj ale nadrobie ;-) Powiedzcie mi prosze czy wasze dzieci tez robią tak dużo kup w ciągu dnia. Karolek ma już 18 dni i robi bardzo rzadkie kupy i bardzo czesto- praktycznie przy kazdym jedzeniu- jest tylko na piersi- nie wiem czy to normalne czy mam sie niepokoic. Na wadze przybiera bo wazy 4500 ale cos za duzo tych kup na mój gust. pomóżcie prosze.

anecik nie masz sie czym martwić mój ma 17 dni i jest dokładnie to samo. podobno to przy karmieniu piersia normalne. powiedziałą mi ordynatorka że normą dla takich maluchów jest zarówno kilka kupek jak i tylke ile karmień. także spoko kochana. wywiedziałam się dokładnie bo byłam przerażona ilościa kup w szpitalu jeszcze. pozatym ładnie ci przybiera:) co do zaparć to ja sie wspomagam czopkami ale tylko czasem ,czasem daję radę, przesrane mamy;)

ja sie ostatnio ratowalam czopkami bo mi sie gromadzilo 5 dni! - wygladalam jakbym byla w nastepnej ciazy, czopki glicerynowe pomogly, ale wpychac je sobie to zadna przyjemnosc.. brrr.. to normalne przy karmieniu piersia robic tyle kupek. polozna na lekcjach nam mowila, ze to jest tak naturalny, latwo przyswajalny pokarm, ze dziecko trawi je blyskawicznie i za 5 minut masz kupke w majtach:) wracam z solarium - blizne przykrylam i bylam tylko na 6 minut wiec ok:) ale od razu sie lepiej czuje! a i waze o 5kg wiecej niz przed ciaza, w czasie ciazy przytylam 14kg. ale spoko wchodze w dzinsy:)

No ja tez waze 5kg wiecej niz przed ciaza, i tez w ciazy przytylam 14kg.. ale musze przyznac ze jem nie za dwoch tylko chyba za dziesieciu!! Dalam sobie spokoj do tego tygodnia, tzn do chrztu ktory jest w sobote, ale w poniedzialek biore sie za diete :) bo chce zrzucic wiecej niz te 5 kilo, chcialabym schudnac moze z 8.. no, zobaczymy jak mi bedzie isc...

Cześć! A ja byłam dziś z małym u pediatry bo zrobiły mu się od wczoraj takie napuchnięte sutki i okazało się, że to moje hormony tak działają na niego :( po prostu tak jakby mu piersi rosły i nawet może mu lecieć mleko i może mieć zapalenia ale mam nadzieję, że nic z tego nie dostanie! Pozdrowionka!

Cześć dziewczyny jak u was nocka , bo u mnie w miare ok , ale od rana mala sie pręzy i płacze tak jakby kupy , nie mogla zrobic , albo ma wzdecia juz sama nie wiem daje jej dwa razy dziennie esputicon , ale chyba nie pomaga , dzisiaj rano dalam jej plantex i zaczela purkać teraz spi od godziny , ale przebudza sie przez sen i poplakuje , już sama nie wiem co robic , isc do lekarza czy co? Napiszcie jak to jest u was , wczoraj zrobila 5 kup i to rzadkich więc juz sama nie wiem o co chodzi , ale nie moge patrzec jak placze , bo wtedy siadam i sama rycze z tej bezradnosci , a to chyba nie najlepsze dla nas .

Witam dziś na chwilkę... A my mamy inny problem Chrypkę. Mały chrypi 2gi dzień. Nie tak cały czas ale z przerwami. Byłam na wizycie w zeszłym tyg i nic nie wysłuchała lekarka. lecieć znowu z chrypką?.. A i mam pytanie? Ile stopni gorączki powinno mieć takie małe dziecko? Wiem, że to moje drugie, ale nie pamiętam, żebym przy pierwszym miała takie problemy. Jak dotykacie czoła waszych maluchów to ciepłe jest czy zimne? Mojego Kajtka jest tak różnie. Raz ciepłe, raz zimne i bardzo często ma kropelki na czole i mokrą tą swoją bujną czupryne :) O zaparciach ja już nie mam. Polecam jeden jogurcik dziennie i jedną herbatkę mleko- wiatropędną herbapolu fito-mix. Powtórze się, ale rewelacyjnie działa na gazy mamusi i dzidziusia jak ssie cycusia :) kamika_25 --> no właśnie miałam pisać, że nie masz się co martwić, że to twoje hormony i tyl. Czytałam też , że czasem niemowląki mają też mleko w piersiach i to normalne.

Viola79--> Esputicony i espumisany rozprowadzają gazy po ciele ale ich nie wydalają Ja podaje zwykłą herbatkę z koperku hippa jest od 1 tygodnia. Ze wzdęciami mały nie ma problemów. A jak ma to robię masaż brzuszka lub kładę na brzusiu na jakięś pół godzinki. A jak widzę, że nie może zrobić kupki a sie pręży , rozpinam mu pieluszkę i biorę nogi do gory :) Działa!! A ostatnio odkryłam, że jak mu mierzę temperaturę i władam czopek w pupkę to też kupka murowana :)

mamamalwiny -dziękuje za dobra rade, ja wczoraj tez pierwszy raz dałam małej herbatke z hipa , bo lekarka powiedziała mi , że jak karmie piersia to mam nie dawać herbatek , ale to jej przecież nie zaszkodzi, dzisiaj po tym plantexie tez ładnie purkała , a po godzinie zrobiła kupe . ale męczyło ja od 6 rano moze faktycznie podawanie regularnie tej herbatki jej pomoże , bo nie chce tez z każdym problemem latać do lekarza .

lekarze ogólnie nie są za dopajaniem, ale nie są też za dokarmianiem i wieloma innymi rzeczami, jakby dzieci nie mieli. Ciekawe jak my sobie mamy radzić. Pierś na wszystko. katrar- kropelka mleka z piersi do nosa, ropieje oczko-- mleko z piersi, boli brzuszek-- mleko z piersi, a w życiu tak łatwo nie jest :) my mamy fajnego pediatrę. Młody nowoczesny i szczery. Nie wrzeszczy na mnie z butelkę i jeszcze doradza co dodatkowo podać, żeby się małemu lepiej na butli żyło. Ale i tak staram się podawać pierś jak mogę, bo to jednak samo zdrowie :) ale w efekcie jestem prawie wyspana, mniej zestresowana i nawet mam trochę czasu dla drugiego dziecka. I chciałam Wam powiedzieć. Dziewczyny jesteście fantastycznymi matkami, robicie wszystko ok. Czasami pewnych rzeczy nie da się przewidzieć i przeskoczyć. Musicie myśleć o sobie dobrze i nie zdradzać stresu. Taki maluch wszystko to czuje i odpłaca się swoimi emocjami. To tak jak w ciąży się nie płacze, nie denerwuje no dziecko czuje tak i teraz. Więcej wiary w siebie !! jeszcze się zdąrzycie napłakać jak przyjdą 40st. gorączki, wychodzące ząbki albo rozcięte głowy. zachowajcie siły :) Moja Malwina np. ostatnio włożyła do nosa pestkę od wiśni z kompotu i nie mogliśmy wyjąć. To stres :)!! Głowa do góry, uśmiechamy sie do maleństwa słodko mówimy a ciepły głos matki koi wszystkie bóle :)

hej co to kilogramów to ja przytyłam 23 a juz spadło mi 18! Wiec tez 5 kg do wagi sprzed ciazy pozostało. ALE MARZE O ZRZUCENIU 10:) viola - ja byłam u pediatry dzisiaj i poradzila mi na wzdecia jakis niemiecki lek, ponoc rewelacja. a na rzaie infacol, bo jest skuteczniejszy niz esputicon. Ja juz tez nie moge patrzec jak sie maly meczy!

hej, u mnie noc w miarę ok, ale mały jest strasznie marudny jak tylko odchodze od niego. Jak jestem przy nim, to wszystko ok. Co do nabrzmiałych cycuszków u niemowlaka, to normalne, mojemu dopiero teraz to zeszło. Na mnie na poczcie juz czeka Lefax, ale podam dopiero po wizycie u pediatry. Ponoć to faktycznie dobre, ale nie jestem pewna że mały ma kolki. Czasem się prezy jak nie moze kupy zrobic, ale wystarczy, ze przyłoże go do cycka, troche popije - to zaraz zrobi.

goja27.10 -ale infacol mozna podawać od pierwszego miesiaca , a nasze maleństwa jeszcze nie mają miesiąca , i lekarz kazal Ci dawać ? I jak mozesz to napisz w jakich dawkach?

Cześć! Teraz już wiem, że nabrzmiałe cycuszki u dziecka to może być normalne ale jak się nie wie to się wystraszyć można :) ale na szczęście moja lekarka też jest za tym, że lepiej popędzić z byle czym do lekarza niż się stresować :) A poza tym teraz wiem co to jeszcze może zrobić i jak na to reagować :) A mój maluszek w miarę daje się wyspać w nocy ale nie będę go chwalić bo się może wszystko zmienić a co do usypiania to go nakarmię, ponoszę aż się odbije a potem do wyrka no i z czasem zasypia, ale czasami trzeba mu kilka razy smoka włożyć ale ostatecznie przed zaśnięciem go wypluwa. A prężyć też się pręży ale z kupką nie ma większego problemu bo robi a;e też zastanawiam się nad podawaniem herbatki koperkowej.

Gość deli26
moje dziecko dzisiaj takie marudne i wrzeszczące, ze zaraz wyjdę z siebie... mała ma taki bardzo wystający pępek, to ta przepuklina pępkowa?

Częśc dziewczyny. Dawno mnie tu nie było, ale prawde mowiąc trudno mi było coś wyskrobać. Przede wszystkim Blanka od dwóch dni nie chlusta. Drżę przy każdym karmieniu, ale jest nieźle. Nam esputicon całkiem ładnie pomaga, tylko nad ranem i rano troche sie pręży ale bez placzu. Co do wagi to w ciąży +3 kg, do dziś - 17.5 kg

Viola - moj już jutro kończy 4 tyg. więc moge dawac mu infacol. Zresztą pediatra mówiła, że to nie ma większego znaczenia przy takim maluchu. Kazała mi dawać 0,5 ml 3 x dziennie o 8 rano, 14 i 20. Mówiła mi też, że wszystkie te krople mają taki sam skład, ale esputicon i espumisan działają najsłabiej. infacol jest o wiele lepszy, a najlepszy właśnie lefax. paula - a gdzie zamówiłaś lefax? Jesli można to daj jakies namiary i powiedz ile kosztuje no i czy działa! Artigiana - dobrze, że lepiej u ciebie, a co lekarz powiedział na to chlustanie? Dał jakąś przyczynę? deli - mój też ma taką przepuklinę, ale lekarze mówili, że na razie nic nie trzeba z tym robić tylko obserwować. ja nawet tego nie zauważyłam. A myśmy wreszcie byli na pierwszym spacerze! Tzn. własciwie na wentylowaniu, bo siedzieliśmy na ogrodzie 20 minut:) Ale już wiktor jet zdrowy i od jutra możemy chodzić na normalne spacery. Sama się nawet lepiej czuję, jak się dotleniłam:P

mnie polozna powiedziala zeby kupic infacol jak maly nie mial jeszcze 2 tygodni. na opakowaniu tez pisze, ze to sa krople przystosowane dla noworodkow juz od urodzenia i ze podaje sie przed kazdym karmieniem. rzeczywiscie malemu sie szybciej i porzadniej odbija, czasem juz na cycku :)