Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość matylda78

Yasmine a biegunka

Polecane posty

Gość matylda78

Witam, bardzo proszę o pomoc nigdzie nie potrafię znależc odpowiedzi na moje pytanie, nawet moja Pani doktor ginekolog nie potrafiła dzisiaj do końca sprecyzować odpowiedzi. A więc biorę tabletki Yasmine i w trzecim tygodniu dostałam biegunki i wymiotów po ok 2 godz. od zażycia tabletki w ulotce pisze, że jeżeli taka sytuacja miała miejsc trzeba wziąść drugą tabletkę i rozpocząć następne opakowanie bez 7 dniowej przerwy . ja natomisat nie doczytałam i - po pierwsze nie wziełam drugiej tabletki w tym samym dniu - tylko kolejna o zwykłej porze tak jakby nic sie nie stało - po drugie zrobiłam siedmiodniową przerwę tak jak zawsze. Co w takim wypadku czy od nowego opakowania tabletki dzialaja prawidłowo i nie trzeba stosować dodatkowych srodków antykoncepcyjnych ? Czy może jednak w związku z niezastoswanie się do wytycznych z ulotki tableki nie działaja tak jak powinny a jeżeli tak to po jakim czasie skuteczność tabletek będzie prawidłowa dziękuję za odpowiedź pozdr

Gość łaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
źle:biegunka jest niebezpieczna do 4 godzin po zażyciu tabletki, powinnaś wziąć tabletkę niezwłocznie po biegunce i wymiotach do 12 godzin: antykoncepcja byłaby zachowana. to był trzeci tydzień, więc ok: nie musialaś brać tej tabletki, gdybyś: zrobiła zaraz po niej przerwę (jesteś zabezpieczona już po 16 tabletkach na czas trwania przerwy tj. krwawienia z odstawienia) albo nie robić przerwy, gdyż ten jeden dzień organizm potraktowałby jako przerwę. zrobiłaś przerwę: zabezpieczaj się przez siedem kolejnych dni po przerwie, ale PRYWATNIE, NA TWOIM MIEJSCU zabiezpieczałabym sie dodatkowo cały kolejny cykl.

Gość Matylda78
Bardzo dziekuję za odpowiedź, tak też zrobię. Tylko tak sie zastanawiam czy od następnego cyklu tabletki będa dzialać już prawidłowo? pozd