Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Asega

co z tą owulacją?? test

Polecane posty

W poniedzialek dostałam testy owulacyjne.Według ulotki powinnam zacząc testowanie 11 dnia cyklu .Zaczęłam 12 dnia , bo dopiero wtedy te testy do mnie dotarły.Efekt- druga kreska sporo jaśniejsza od kontrolnej.Ok. Dzis dzien 13 cyklu , jajniki mnie bolą jak cholera a ta kreska jeszcze jaśniesza niz wczoraj. Albo ja jestem tępa i nic nie rozumiem , albo niemam tej owulacji albo mam robic te testy dalej , choć na moją logike to juz \" po grzybach\". Czy któraś z was mogłaby mi pomóc i łopatologicznie mi wytłumaczyć o co w tym chodzi? Wielkie dzięki. P.S cykle 28 dniowe , zwykle jak w zegarku.

Testuj dalej. To, że kreska jest słabsza nie wyklucza możliwości, że jutro czy pojutrze będzie mocniejsza.

Dziękuję Ci bardzo , jeśli Cię nie nadwyrężam , to czy podczas robienia testów może NIE ukazać się mocna krecha testowa ? Co za tym idzie , mogę wtedy sprawdzic czy owulacji niema? Zaczynam poważnie się obawiac że moje cykle są bezowulacyjne , co by tlumaczyło roczne starania bez efektów.

Gość madu
ja mam cykle 28 dniowe - dwa ostatnie monitorowane i wiem dokładnie kiedy miałam owu (w obu przypadkach w 14dc), a 13dc test owu wykazywał dwie mocne krechy. Jedyny sposób, żeby na 100% sprawdzić czy owu jest czy nie ma to monitoring cyklu - jesli starasz się już rok - to poproś gina o monitoring.

Może nie ukazać się tak mocna kreska, jak w ulotce. Każda kobieta ma inny poziom LH w związku z czym u Ciebie plusem będzie najmocniejszy ze wszystkich testów, ale.... nie wiesz jakie były wcześniejsze.Testowanie 11 dc przy cyklach 18mio dniowych to nie jest dobre wyjście dlatego, że faza od owulacji do miesiączki (faza lutealna) trwa u jednej kobiety średnio tyle samo i prawidłowo wynosi 12-16 dni a test wychodzi dodatnio czasem nawet na 48 godzin (2 dni) przed owulacją. Jeśli więc założyć, że ktoś może mieć f.l. = 16 dni to test może być jedyny dodatni w 10 dc. Dlatego należy odjąć minimum 18 dni. I to nie od ostatniego cyklu ale od najkrótszego spośród ostatnich 12.Możesz mieć też owulację 12 dni przed końcem, czyli w cyklu = 28 dni odbędzie się ona 16 dc.Test dodatni wychodzi na 12-48 godzin przed owulacją więc równie dobrze może wyjść Ci plus z rana 16 dc a owulacja może być wieczorem 16 dc.Brak kreski na teście nie jest gwarancją, że owulacji nie było. Są takie, które mają zbyt niskie LH, by test wskazał im jednoznacznie plus.

"Testowanie 11 dc przy cyklach 18mio dniowych"Miało być:"Testowanie 11 dc przy cyklach 28mio dniowych"

Dziękuję bardzo:) Przyznam że musialam przeczytać 2 razy żeby porządnie wszystko ogarnąć:) Ale jakąś juz jasnośc mam.W czwartek wizyta u ginekologa (nowego) i muszę wiedziec o co pytac.