Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość theblackcat

Tabletki anty.

Polecane posty

Gość theblackcat

Mam pytanie do kobiet uzywajacych tabletek antykoncepcyjnych. Ja co prawda nie jestem do tej metody do konca przekonana, ale planuje wizyte u gina(pierwsza) i nie bardzo wiem po co mam do niego isc, bo: nic mnie nie boli, nie mam problemow z okresem ani ciaza, zadnych guzków itp itd. Głupio mi tak isc bez niczego, szczegolnie ze czeka sie w długo na wizyte. Mogłybyscie mi polecic jakies dobre tabletki?tzn wiem ze lekarz je przepisuje, ale nie mam zadnego sprawdzonego lekarza, a nie chce zeby mi jakies swinstwo przepisał. Albo moze jakich sie wystrzegac? Sa te rozne jednofazowe, dwu, i wogole tyle tego jest.... pogubić się mozna...

Ja też poszlam kiedys na zwykłą rutynową kontrole ginekologiczną ,nic mnie nie bolalo wszystko było ok. Lekarz mnie zbadał i stwierdził powiększony jajnik ,skierował mnie na usg ,ktoro wykazało 5cm torbiel . Potem było leczenie hormonalne i antybiotykami w rezultacie operacja. Wynik histo - pat wykazał że choruje na endometrioze ( bardzo poważna choroba) . Leczę się już 3 lata.......................... a to była zwykła kontrolna wizyta.

na tabsach jestem od roku ,a tabletek nie można polecic bo każda kobieta reaguje na nie bardzo indywidualnie .

Gość theblackcat
Tzn wiem ze nie mam nic takiego bo niedawno miałam wszystkie niezbedne badania, usg brzucha tez..... no ale jakie sa najmniej szkodliwe? bo wiem ze sa takie ktore zawieraja bardzo duze dawki hormonow np

Ja poszłam też na kontrole i okazało się,że mam nadżerkę.. On Ci dopasuje tabletki do Twojego organizmu. Ja mam Yasmin i jestem zadowolona.

Gość abcxyz
jezeli juz topik o tabeltkach to mam kilka pytan - jaki jest ich koszt? oraz czy to prawda, ze po nich sie tyje?

Zlituj sie dziewczyno :o Idziesz do ginekologa i mówisz, że chciałaś sprawdzić, czy wszystko o.k. Ja tak chodzę 2 razy do roku, i nikogo to nie dziwi. Usg brzucha to nie to samo co usg narządów rozrodczych, a i cytologię może warto zrobić? Co do pigułek... to ja akurat te z dużą ilością hormonów znosze bez problemu i objawów ubocznych, a te nowszej generacji, z mniejsza dawką powodują u mnie depresję, wiec wszystko jest wzgledne :o

Gość blu blu
po tabletach raczej sie nie tyje a ich koszt jest rozny ja za swoje daje ok 20zł. Do autorki: polecam regulon, ma mala dawke hormonow, do tego pomaga na cere, ja jestem z nich bardzo zadowolona

Gość theblackcat
Tzn usg miałam brzucha ale jajników tez- były wyniki ze bez mian. Przeraza mnie fakt ze miałabym sie szpikowac hormonami... chodzi mi o skutki uboczne...

Ja mam Yasmin za 40 zl w niektórych aptekach 34 zł. Nie powodują tycia,co najwyżej zatrzymanie wody w organizmie albo wzmagają apetyt..

ja biore Yasmin. koszt 45 zł. idź do lekarza i powiedz jak już ktoś wcześniej mówił, że chcesz sprawdzić czy wszystko ok. i tyle.

Gość abcxyz
a czy po tabletki trzeba isc do ginekologa, czy sa bez recepty? jakie badania sa wykonywane przed ich przepisaniem? Jezeli kupujecie talbetki za np 20 to na ile wam starczaja?

Gość theblackcat
no wiem ze moge. Po prostu nie podoba mi sie perspektywa pojscia do gina...

abc....cośtam tobie proponuję zabrać się raczej za czytanie lektur...:o tabletki przepisze ci pediatra w sumie to są w każdym spożywczym w pudełeczkach z napisem tic tac:o a wystarczą ci na długo...

No.. weterynarz też ci przepisze.. masakra,rozumiem mieć wątpliwości ale totalna niewiedza jest aż rażąca

abcxyz- widać ze sie w ogole nie orientujesz. WSZYSTKIE tabletki hormonalne są na recepte i każdy \"rodzaj\" ma swoją cene, jedno opakowanie to miesiąc zażywania (konkretnie 21 dni brania tabletek i 7 dni przerwy), nie ma tak, że kupujesz sobie woreczek tabletek za 30 zł i starczaja na ileś tam ;/

Gość abcxyz
pytam powaznie, bo nigdy nie dowiadywalam sie nic o tabletkach

Gość abcxyz
a trzeba byc pelnoletnim?

Gość theblackcat
No nikt nie zmusza ale mnie przeraza np rak szyjki macicy.

Gość theblackcat
I tyle sie czyta o objawach przy przyzwyczajaniu sie i zle dobranych tabletkach... przeraza mnie ze np mogłabym sie przez to czuc zle przez koljene 3mies bo musze sie przyzwyczaiac...

Gość abcxyz
po prostu pytam, czy trzeba byc pelnoletnim

tak naprawde zazwyczaj w pierwszym miesiącu dokuczaja plamienia, a potem jest ok- oczywiście jesli tabletki są dobrze dobrane. skoro masz takie obawy to ich nie bierz po prostu no.

nie, ale niektorzy lekarze krzywo patrzą na dziewczyny poniżej 18 i nie zawsze chcą przepisywać tabletki. moim zdaniem słusznie.