Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość lala17

dlaczego nie czuje smaku ?

Polecane posty

Gość lala17

a mianowicie prosze o pomoc w zadaniu z biologii... dlaczego nie czujemy smaku wiekszosci potraw majac katar?

Gość teżcos
Bo to węch jest odpowiedzialny za większośc wrażen podczas jedzenia, nawet nie zdajemy sobie z tego sprawy. Osoby dotkniete cięzkimi chorobami wiążącymi się z utratą węchu skarżą się na to, że jedzenie straciło smak.

Gość fdsfs
"Bo to węch jest odpowiedzialny za większośc wrażen podczas jedzenia, nawet nie zdajemy sobie z tego sprawy" to po co sa kubki smakowe?

Gość kenedia17
bedie dobze jak napisze ze toprzez to ze wec jest dpowiedzialny za odczuwanie smaku ??

Gość kenedia17
no wlasnie.... i tu mam problem. niby 'proste'pytanie a wymieklam. co z kubkami smakowymi...

Gość wieksze a mniejsze
zgadzam sie w pierwsza odpowiedzia:) mialam to na studiach:)

Gość a ja mam w plecy
kubki rozpoznają smaki podstawowe ; słodki , słony , gorzki , kwaśny węch robi resztę wrażenia smakowego :)

Gość kenedia17
w takimrazie tak odpowiem.... dziekuje ;))

Gość chyba 90 smaku to
zapach a kubki smakowe to 10% kubki smakowe sluza poszczegolnym smakom

Nie wiem dokładnie, ale chodzi o to, że smak nie jest własnością obiektywną, tylko interpretacją naszego mózgu. Związki chemiczne rozpoznawane są węchem, smakiem itd. Za to, co czujemy jako smak odpowiada tylko i wyłącznie nasz mózg. Na języku znajdują się kubki smakowe, które oceniają tylko 5 cech spożywanego pokarmu a to za mało, żeby analizować dane. tak mi się wydaje.

bo ludzie odbieraja smaki zarowno przez kubki smakowe jak i receptory wechowe w nosie. jesli jedne z nich sa wylaczone, to powiedzmy mamy uposledzone odczuwanie smaku jak zamkniesz oczy i nos i ktos da ci rozne rzeczy do zjedzenia, to nie bedzie prawdopodobnie w stanie odroznic co jesz

Gość kenedia17
o wiec odpowiedz: dzieje sie tak poniewaz kubki smakowe rozpoznaja tylkko podstawowe smaki: slodki, kwasny, gorzki i slony. Węch odpowiedzialny est za reszte wrazen smakowych, odgrywa bardzo wazna role w odbieraniu smaku potraw.

Gość kenedia17
jeszcze jedno pytanie czy skora produkuje witamine D? czy wytwarza witamine a?

Węch nie odbiera wrażeń smakowych, bo jak sama nazwa wskazuje, o tego służy zmysł smaku;) Węch odbiera zapach, a więc związki chemiczne, które dają bardziej szczegółową informacje o jakimś obiekcie i pozwalają sobie go przypomnieć i zidentyfikować. Zauważcie, ze zapachy się zapamiętuje, gusta zapachowe są różne, a do tego do jakichś zapachów można się przyzwyczaić, tzn. najpierw ich nie lubic, a potem tak.

Gość kenedia17
poprostu potrzebuje szybkiej odpowiedzi/ dodalam dwa tematy poniewaz myslalam ze pierwszy sie nie dodal.a leniem jestemodkat pametam:D

Gość wieksze a mniejsze
JEZELI JESZ CZERWONE,POMARANCZOWE WARZYWA KTORE ZAWIERAJA PROWITAMINĘ A TO MOZE ZOSTAC ONA PRZETWOZONA W ORGANIZMIE NA WITAMINE A

Gość wieksze a mniejsze
pod wplywem promieni slonecznych to wit D

Gość Domini$ka <3
Ale jak nie czujesz ? mam katar czy co ?