Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość joana28

rtg w ciazy

Polecane posty

Gość joana28

Witam.W piatek(01.02.08)zrobilam test i wyszedl pozytywny.Ostatnia miesiaczke mialam w grudniu jakos przed swietami a 16 stycznia mialam rentgen zeba.Jestem klebkiem nerwow bo nie wiem jaki to moze miec wplyw na plod.Prosze o rade.Pozdrawiam Joanna.

rtg ma zły wpływ a nawet bardzo zły...Nie wiem tylko czy zęba jast równie groźny dla płodu jak rtg płuc.Lekarz nie zapytał Cię czy nie jesteś w ciąży?

nawet jakby zapytał to przecież dziewczyna nie widziała prawda? co za różnica?

No fakt dopiero teraz pokojarzyłam daty..Najlepiej zapytać lekarza prowadzącego co z tym dalej zrobić

no kurcze i to jest właśnie problem jak się nie wie - jeszcze jeśli kobieta się stara i wie ze potencjalnie może być w ciązy to z założenia unika takich rzeczy póki np @ nie dostanie. Ja np ominjam teraz wszelkie leki które mogłby zaszkodzić. Ale jeśli nie podejrzewa ciąży ....to klops :( Ja ci kochana nie pomogę, ale przynajmniej podniose ci temat. 🌻

Dziewczyny nie mozna popadac w histerie na pewno nic zlego sie nie stanie dzidziolkowi:)joana28 - moja psiapsiulka na moim weselu schlala sie jak mala swinka nie mogla sie na nogach sama utrzymac i plakala w rekaw mojej bratowej ze od dwoch lat probuje zajasc w ciaze i nie moze.Wyobraz sobie ze juz wtedy byla w pierwszych tyg.ciazy a nie miala o tym pojecia.Teraz jest w 7mcu ciazy corcia rozwija sie idealnie i wszystko jest ok.Dopytaj sie lekarza ale mysle ze nie bedzie tak zle:)

takie znlazłam info : Napisane przez http://www.forumginekolog iczne.pl/specjalista/ep,2 49 Promieniowanie rentgenowskie a ciąża DEFINICJA Zagrożenia związane z wpływem promieniowania rentgenowskiego na prawidłowy przebieg ciąży i rozwój płodu. OBJAWY I PRZEBIEG Stopień szkodliwości prześwietlenia w czasie ciąży uzależniony jest od wielkości zastosowanej dawki promieniowania, okolicy ciała poddanemu badaniu RTG jak również od okresu ciąży, w którym zostało ono wykonane. W czasie ciąży nie powinny być wykonywane badania wymagające użycia promieniowania rentgenowskiego. Nowoczesna aparatura rentgenowska umożliwiająca wysyłanie niewielkich dawek promieni, wykorzystywanych do przeprowadzenia większości badań diagnostycznych (np. Rtg zęba) jest wprawdzie bezpieczna i nie powinna mieć negatywnego wpływu na płód jednakże wciąż stanowi czynnik ryzyka. Przy badaniach wymagających dużych dawek napromieniowania istnieje ryzyko uszkodzenia m. in. centralnego układu nerwowego płodu. Promienie RTG mogą także być przyczyną uszkodzenia płodu, szczególnie, gdy badanie wykonywane jest w pierwszych tygodniach trwania ciąży, czyli w czasie formowania się zarodka i wykształcania płodu. WEZWIJ LEKARZA, GDY... Zawsze należy poinformować lekarza zlecającego badanie, o istnieniu ciąży. Każda ciężarna przed udaniem się na badanie RTG powinna wraz z lekarzem przedyskutować konieczność wykonania tego badania. Może on zmienić badanie na mniej inwazyjne i bardziej bezpieczne w ciąży. W niektórych sporadycznych przypadkach, gdy istnieje bezwzględna konieczność wykonania RTG, na brzuch kobiety nakładany jest specjalny ołowiany fartuch ochronny, zabezpieczający przed wniknięciem promieni do płodu. LECZENIE DOMOWE Każda kobieta zanim wybierze się na badanie rentgenowskie powinna mieć pewność, że nie jest w ciąży. Jeżeli istnieje podejrzenie istnienia ciąży należy dla bezpieczeństwa wstrzymać się z badaniem. Badanie RTG u kobiet w wieku rozrodczym, szczególnie u tych planujących ciążę, powinno być wykonywane w I fazie cyklu mięsiączkowego (po miesiączce), aby uniknąć niepotrzebnego ryzyka. Kobiety ciężarne oraz starające się o ciążę pracujące w pracowniach RTG powinny być przeniesione na inne stanowisko.