Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jołłłłłłłłłłłłłłłłłłłłłłłłłł

pigułki antykoncepcyjne i ślub

Polecane posty

Gość pretty blond
autorka taka swietojebliwa chce byc...przykro mi jestes zalosa,na chwile chcesz nie grzeszyc,zeby co Pan Bog na slubie nie widział,czy co? jak i tak zaraz po zaczniesz brac i bierzesz teraz. To bierz dalej,a nie jakies cyrki chcesz odstawiac. Dla kogo ? dla supokojenia sumienia? wydziwiasz stasznie....

Gość mdły ssak
piszę po raz kolejny Proszę przeczytac encyklikę Pawła VI Humane Vitae tam jest o stanowisku KRK wobec antykoncepcji, także papież JPII pisał o tym i można to znaleść na neciei w jego książce "Miłość i odpowiedzialność". Duzo info na ten temat znajduje się na www.mateusz.pl Kuraiko - nie pisz prosze bzdur - w KRK ślub to sakrament i jeżeli nie odpowadają ci zasady i dogmaty KRK to możesz wziąść ślub w innym obrządku. KRK nie poleca kalendarzyka tylko NPR a to kolosalna różnica.

Gość mdły ssak
sunfloerka ma racje - jesli autorka tematu będzie brać tabletki przed slubem, pojdzie do spowiedzi a i tak będzie miała zamiar kontynuować branie tabletek to i sakrament spowiedzi i slubu będzie nieważny - równie dobrze możecie sobie zrobić ślub na łące w lesie

A ja biore ibede brac pigułki. Miałam odstawic po nowym roku, ze wzgledu na to iz sie boje, ze organizm sie roztroi stwierdziłam iz poczekam do slubu. (ale kurwa dlugasne zdanie :) ) Po slubie odrazu odstawiam. Nigdy sie z nich nie spowiadalam i nie bede. Pewnie zle. No ale coz, wiekszym grzechem jest sie seksic i dzieci rodzic i nie miec za co je nakarmic, niz zabespieczac sie. Kiedys dla Kosciola, seks byl tylko do \"rozmnazania sie\". Teraz jest zakaz tylko przed slubem, ale nie mozna sie zabezpieczac. Jak moje dzieci dorosna, to pewnie bedzie tylko zakaz cudzołustwa. A jak ich dorosna, to juz zapewne niczego nie bedzie (jak mawia Kononowicz :) )

Gość odezwaly sie wielkie
pobozne.. W takim razie wiekszosci spowiedzi i slubow koscielnym powinna byc niewazna.90% ludzi uprawia sex przedslubny i nie zaluje tego, bierze tableki czy uzywa prezerwatywy.. Przeciez to zalosne.. Ja biore slub w kosciele dla rodziny,wierze w Boga ale mam gdzies niektore zasady kosciola...

Gość mdły ssak
tak - jżeli tak się dzieje to większość ślubów powinna być nieważna ale prawdę znają tylko ci co tak czynią - nie wiem czy jest ich 90 czy 50 %

to ja powiem tak, nie znam dziewczyny ktora by nie brala pigulek przed slubem , a potem po... czasy się zmieniają, tylko kosciół jest niereformowalny A popatrzcie same na siebie.. ile z was jest dziewicami? ile nie uprawialo seksu oralnego (ktorego kosciol nie uznaje?) ile nie mieszkalo ze swoim przyszlym mężem przed slubem? ile modli się codziennie i lata co niedziela na mszę do kosciola? :D zabawne jestescie, naprawdę.A jak się wszystkie rzucily na autorkę topiku:D Już nie robcie z siebie takich cnotek, bo i tak wam nie wierzę, no chyba że macie 19 lat:P

Gość honey_m
sunflowerka ....popiaram w 100% Nie mozna byc troche w ciazy,tak samo nie mozna byc na chwiele w porzadku co do zasad! no i nie zapomniej jak juz tak chcesz autorka nie robic mezowi loda tydzien przed slubme i conajmniej tydzien po. Wkurzajace sa takie dewoty,nagle przed slubme takie swietoj.ebliwe jak z jakiejs wsi pipidowka do ktorej dotarlo troche 21 wieku ale jeszce sie cofnijmy na chwile. Nie wiem skad wogole takie zenujace rozwazania na temat tych pigułek

a ja nie biore pigułek i już....a prezerwatywe używa narz. niech on sie tłumaczy ;) :P :P: P

Punkt 17 b: \"Czy narzeczeni są przekonani o własnym zdrowiu psychicznym?\" :D :D :D

no nie ma sie z czego smiać! nikt nie chce zonę/męza wariata, a różne takie da sie ukryć... a poem jest niefajnie.... :o z drugiej strony..jak się Kocha...ale...heh :o

Gość nawet wielkosc fiuta
jest wazna w malzenstwie i kazdy o tym wie...

Sunflowerka - kościół nie uznaje seksu oralnego :D Kobieto, kto Ci takich bzdur naopowiadał?? :D I zapewne sądzisz, że jedyna dopuszczona przez kościół pozycja to (nomen omen) misjonarska? :D W seksie małżeńskim można WSZYSTKO, CO NIE KRZYWDZI DRUGIEGO I MU NIE UWŁACZA. Nie uwłacza ci seks oralny? To krzyżyk na drogę i do dzieła! :P ale jeżeli już jakaś inna babka będzie się czuła zbrukana i poniżona robiąc mężowi loda - cóż, wtedy zmuszanie jej do tego będzie grzechem- nie ze względu na seks oralny per se, ale ze względu na to, że wyrządza się tej kobiecie moralną krzywdę... Hehe, ale się uśmiałam! :D

Gość mdły ssak
hmmm czuję że zachodzi tu jakieś mylenie postaw. Przecież nikt nie twierdzi że jest bezgrzeszny poporstu całe życie, aniol wcielony. LudZie są grzeszni kropa. w katolicyźmie jest cos takiego jak sakrament pokuty, jest cos takiego jak rachunek sumienia i wiele przydatnych wskazówek jak życ aby to zycie było jak najblizsze Boga. I oczywiście nie chodzi tu o postawę: a tam sobie pogrzesze, wezme anty, zdradze , okradne ale co za problem przeciez moge się wyspowiadać" Chodzi o to że jeżeli się nie zgadza z jakimis fundamentami wiary, z tym co radzi papież z przykazaniami to lepiej odejść od tej wiary niż zyc w zakłamaniu. Niż żyć wybierając sobie to co mi pasuje, wiara to nie supermarket. Przeciez nikt nikogo nie zmusza do bycia katolikiem czy buddystą. A jeżeli nam jednak zależy na pełnym przeżywaniu wiary a czegoś tam nie rozumiemy, cos rodzi w nas bunt np to że seks przedmalzenski jest niepochwalany przez KRK to są różne żródła z ktorych można skorzystać aby zrozumieć - DLACZEGO! A najczęściej ludzie na samym buncie pozostają a swej wiedzy na ten temat już im się zgłębić nie chce...

Mdły ssak- popieram. Albo się jest wierzącym i praktykującym, przyjmującym w pełni swoją wiarę, albo nie i kropka. Nie ma innego wyjścia. Rozbrajają mnie dziewczyny, które wybierają sobie tylko te przykazania, które im nie przeszkadzają.. żenujące..

Gość do mi mala
ale ty tez swieta nie jestes

kazdy chce zmieniac swiat, a wystarczylo by kazdy zaczal zmieniac siebie.Dlaczego chcemy nasile przekonywac do swoich pogladow. Czy slub bedzie nie wazny, bo nie wykrzycze przed tlumem Ze sie pieprzylam przed slubem, ze bralam pigulki. Bog i tak wie co siedzi w mojej glowie. Ja staje p[rzed Bogiem a nie przed ksiedzem, to co przed nim ukryje nie ukryje przed Bogiem. A dla Boga chyba najwazniejsze ze nie chcemy zyc na kocia lape zawsze tylko, w \"prawdziwym\" zwiazku. Ze nie pieprzylam sie z pierwszym lepsyzm tylko KOCHAŁAM sie z moim ukochanym. CZy to zle??

owo moze ja się mylę, ale pytasz kto mi nawkladal \"takich glupot \" do glowy? otóż ksiądz na religii w szkole sredniej :) I przestan się mnie czepiać, bo chamidlo z ciebie jest takie, ze juz dawno powinni cię wykopać z tego forum.

Gość mdły ssak
Kuraiko - nie mogę się zgodzić z tym co piszesz. Poczytaj sobie o innych wyznaniach chrześcijańskich. Np u protestantów nie ma sakramentu ślubu ani pokuty. O ile wiem w kosciele greckokatolickim jest to sakrament. W Kanie to przecież był obrządek judaistyczny - przejdz na judaizm będziesz miała jak w Kanie :) W katolicyżmie sakrament ślubu wyglada tak a nie inaczej, takie a nie inne warunki trzeba spełnić i czemu Cię to bulwersuje? Ktoś cię zmusza do slubu w tym własnie obrządku? Devil - slub będzie nieważny jak nie spełnisz potrzebnych do niego warunków, jeżeli zataisz coś ważnego (choroba psychiczna, alkoholizm, zdrada) przed małżonkiem, jezeli skłamiesz na spowiedzi. Dla Boga jest ważne abysmy byli uczciwi , co w sumie i dla nas powinno być najwazniejsze, wiesz o wiele bardziej szanuje ludzi którzy np. swiadomie odeszli od KRK bo nie zgadzają się w waznych kwestiach z tą religią niż takich co naginają i chcą nagiąć wiare i nakazy KRK pod siebie. Życzę wszystkim świadomych wyborów i bycia uczciwym w postępowaniu jakimkolwiek czy przed ludźmi czy przed Bogiem

nie taje chorby psychicznej, ani alkoholizmu. Moj facet wie ze biore pigulki. Dlaczego nie moge wziac slubu Koscielnego, tylko dlatego, ze swiadomie nie chce teraz dziecka, bo mu nie dam teraz tego co mu potrzeba. Pewnie lepiej byc zagozala katoliczka z 12 dzieci, ktore mieszkaja w jednym pokoju, i nie maja co jesc. Ale czy to nie jest egoizm, a czy egoizm nie jest zly.A co powiesz jak za kilka lat Kosciol zmienie swoje poglady na temat zabespieczen. Tak jak juz bylo z innymi rzeczami.

sunflowerka, to ten ksiądz chyba prowadził własną krucjatę :D Cóż, wiele rzeczy można o mnie powiedziec, ale nie to, że jestem chamidło, chyba ci się z kimś pomieszało, ja się tu wypowiadam bardzo sporadycznie i nigdy nie zniżyłam się do wyzywania kogokolwiek, bo mi na to kultura osobista nie pozwala - w odróżnieniu od co poniektórych :P ..a może cytacik jakiś chamidłowaty z moej strony, co? ;)

a ja chciałabym się wypowiedzieć apropo seksu oralnego, który oczywiście jest dozwolony w KK. ale... tylko i wyłączanie w wypadku gdy facet nie kończy w ustach ani na brzuchu ani nigdzie indziej poza pochwą kobiety. dlaczego? otóż by się nasienie nie marnowało.

mdły ssak ma rację. Po jaką cholerę tkwicie w katolicyźmie, jeśli jego doktryna ( obrządki, wymogi itp ) wam nie odpowiadają???? Na swiecie jest wystarczająco dużo wyznań, zeby znaleźć coś dla siebie. No ale niestety, wiele osób ma tak cisną głowę, ze mieszczą siew niej tylko dwie opcje: albo katolik, albo satanista.....

Katowiczanka - nie wierzę:D Naprawdę? :D nam mówiono co innego:) ale to chyba o \"marnowaniu się\" nasienia nie do końca tak, przecież gdyby o to chodziło, to KK nie pozwalałby się kochać w dni niepłodne, a przecież na tym polega NPR ;)