Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jołłłłłłłłłłłłłłłłłłłłłłłłłł

pigułki antykoncepcyjne i ślub

Polecane posty

Gość mnie też to śmieszy
że tak dużo jest osób, które mają w d... przykazania KK ale koniecznie chcą wiąć ślub kościelny - żeby mieć białą suknię, welon, orkiestrę i weselicho...

W nawiązaniu do: " mnie też to śmieszy że tak dużo jest osób, które mają w d... przykazania KK ale koniecznie chcą wiąć ślub kościelny - żeby mieć białą suknię, welon, orkiestrę i weselicho..." Ja jeszcze chce miec prezenty, których nie dostanę, bo polowa rodziny sie obrazi, ze nie mam kościelnego:) babcia dostałaby zawalu, a moje dziecko, którego konsekwentnie bym nie ochrzciła byłoby wytykane palcami w szkole i szykanowane przez durne baby- matki swoich kolegów. 90% robi teatrzyk, to ja też mogę.:D a co do seksu oralnego to nam ksiądz powiedział, ze kazdy stosunek który nie kończy się w pochwie kobiety jest grzechem, bo jest wbrew naturze, czy jakos tak. No i w z tego wynika , ze pieszczoty oralne nie są grzechem, ale pełen stosunek oralny już niestety tak.

owo - naprawdę tak jest ;) każdy stosunek, nawet w dzień niepłodny musi zakończyć się w pochwie. to tak na wszelki wypadek. kościół po prostu uważa, że jeśli bóg będzie chciał, żeby narodziło się dziecko to tak pokieruje cyklem, że dzień niepłodny stanie się płodny ;) mam nadzieje, że wiesz o co mi chodzi ;)

Katowiczanka - no dobrze, a co w takim razie w dni PŁODNE?? :) Nam mówili, że właśnie (jak to ujęli eufemistycznie) \"innego rodzaju pieszczoty prowadzące do spełnienia\" ( :D ) są właśnie alternatywą w dni płodne:)

i jeszcze dodam, że wg. KK sex oralny (oczywiście zakończony wytryskiem poza pochwą) w okresie płodnym jest wielkim grzechem. dlatego zaleca się w okresie płodnym unikanie wszelkich kontaktów seksualnych, żeby nie daj boże nie doszło do wytrysku poza pochwą. trochę to głupie, że facetowi odbierają możliwość orgazmu, a kobiecie już nie ;)

Nie no - ja jestem za opcjązdroworozsądkową:D i skoro trafiłam na takich księzy, którzy mieli inne zdanie w tej kwestii, to widać nie tylko ja;) Póki nie ma niczyjej krzywdy, póty mam spokojne sumienie;)

Gość mdły ssak
devil - w pierwszym poście napisałam źródła z jakich mozna się dowiedzieć dlaczego KRK nie popiera antykoncepcji. Wyjasnił to JPII i Paweł VI bardzo klarownie i wyraźnie. Jeśli Ci zależy to odszukasz te teksty jesli nie to się nie pytaj dlaczego bo tak naprawdę nie chcesz wiedziec. Btw znam pełno ludzi któży stosują NPR ba nawet nie są katlolikami i jakoś nie mają zadnych nieplanowanych dzieci. Sami z mężem odkładalismy przez rok a teraz jestem w ciązy bo tak chcieliśmy. Sunflowerka - spoko skoro uważasz że nawet jesli nie jesteś katoliczka to ślub kościelny da Ci spokój od ludzi a ty będziesz miała spokojne sumienie to go a head. Dla mnie to bezsens. Katowiczanka - "Bóg pokieruje cyklem" o matko...chyba po to dał nam taką a nie inną fizjologie abyśmy potrafili z tego wyciągnąć wnioski...

przecież są takie przypadki, że kobieta zachodzi w ciąże, mimo iż teoretycznie ma dni niepłodne. a więc.. :P

Ja znam taką niesamowitą historię:) Moja koleżanka miała już dziecko i zaszła w kolejną ciażę, mimo że rygorystycznie przestrezegała zasad NPR, badała śluz, temperaturę itp. I nie mogła w to uwierzyć. I poszła do gina, a ten ją zbadał i orzekł, że być może ma tak, że to orgazm wywołuje u niej ponadplanowe jajeczkowanie :o niektóre gatunki zwierząt też tak mają. W każdym razie, tak jej powiedział lekarz, bo fakt -zaszała w ciążę grubo po dniach płodnych, prawie przed samą miesiączką, zresztą badali jej hormony. No i stosuj sobie w takim przypadku NPR :P

A z kolei znajoma mojej mamy - ma troje dzieci i naprawdę u nich kiepsko z kasą. I jak się wyspowiadała po urodzeniu trzeciego dziecka, że zaczyna brać pigułki, to jej ksiądz w konfesjonale powiedział coś dziwnego - że jeżeli to miałby być grzech, to on to bierze na siebie, bo uważa, że są róne sytuacje :o

mdły ssak uwierz mi ze dla mnie rowniez jest to bezesnesem , tym bardziej ze jestem biotechnologiem i już z racji swojego zawodu kosciol ma mnie w glębokim poważaniu i uwaza za wielką grzesznicę. Tak btw to właśnie wczoraj miałam egzamin z ewolucjonizmu:) Ach... Co do koscielnego to nie wiem na pewno, czy bedzie, czy nie. Mam jeszcze troche czasu , aby sobie wszystko przemyśleć. A moze się nawrócę??? Poki co wszytsko uklada się na NIE. Tylko ja juz widzę reakcję mojej rodziny, wszyscy się ode mnie odsuną:( Dodam , ze mam bardzo wierzącą rodzinę.

miało być "rożne" sytuacje

sunflowerka, co z tą moją chamidłowatością? :P odgrzebałaś jakiś chamski cytat? :P czy kulturalnie przeprosisz? ;)

Nie zauważyłam :o owszem, wyśmiewam się z cieci, którzy wbijają innym, że np. oralny seks to grzech - a tobie ktoś to wbijał. Ale żeby od razu ludzi od chamideł :P też się powyśmiewaj od czasu do czasu, śmiech dobrze robi na zdrowie :D

Gość mdły ssak
owo - nie ma czegos takiego jak dwie owulacje!!! jest jedna na cykl - nie wierz w bzdury! Chętnie zobaczę wykresy tego przypadku - chociaz pewnie się nie doczekam, tak się składa że idę na kurs nauczyciela met Roetzera. Szukam takich "cudownych" poczęć - ludzie pokażcie mi je!!! sunflowerka - rodzina rodziną niech cie marwi każdy o swoją duszę, Ty masz dbać o swoje sumienie

Bardzo chętnie bym to zrobiła, ale niestety to było jakieś 5 lat temu :o Ale mdły ssak - trzeba też trochę pokory wykazać przed wiedzą doświadczonych lekarzy. On jej powiedział, że to ekstremalnie rzadki przypadek, ale jednak - podobno takie się zdarzają.

owo no dobra, moze masz rację za ostro cię potraktowalam. Ale sesje mam i wszyscy obrywają ode mnie, jako ze chodze caly czas poddenerwowana.

Gość mdły ssak
owo - mam pełno pokory chciałabym to zobaczyć skoro to taki fenomen. Na dziale ginekolog itd Ngelka wyjasniała ostatnio dobitnie i wyraźnie że nie ma mowy o dwóch owulacjach w cyklu i tłumaczyła dlaczego

mdły ssak - ludzki organizm naprawdę nie takie rzeczy wyczynia, podwójna owulacja to pryszcz w porównaniu z np. remisją ze stanu terminalnego w chorobie nowotworowej:) Ja nie mam najmniejszych wątpliwości, że to możliwe, bo dużo większe cuda się zdarzają :) sunflowerka - przyjęte :classic_cool:

sunflowerka....mysle podobnie...jestem w podobnej sytuacji ( mam na mysli b.wierzaca rodzine), wierze w Boga, nie akceptuje wielu zasad kosciola i ...biore slub koscielny...

propos sexu oralnego Wlasnie to znalazlam w necie... "pozycja jaką małżonkowie zajmują podczas współżycia, jest ich osobistym wyborem. Jeśli pieszczoty, gesty miłości jakimi się obdarowują są darem prawdziwej miłości, nie uwłaczają naszej godności, a współżycie jest zakończone w sposób naturalny — mężczyzna składa nasienie w łonie kobiety (a jak wiadomo ani seks oralny, ani analny ani masturbacja nie kończą się złożeniem nasienia w łonie kobiety)— to akt małżeński staje się pięknym przeżyciem, takim, jakim został zaplanowany przez Boga"..

obry kawal ;) Przychodzi Jasiek do spowiedzi: - Proszę księdza uprawiałem sex oralny. - O ciężki grzech. A z kim? - Nie mogę księdzu powiedzieć . - Może z Kryśką od Zarębów? - Nie - A może z Kaśką od Kowali? - Nie - Powiedz bo rozgrzeszenia nie dostaniesz! - No naprawdę nie mogę proszę księdza. - To może z Zośką od Graboszy? - Nie - Idź, nie dam Ci rozgrzeszenia. Wychodzi chłopak z kościoła - czekają na niego kumple: - I co? Dostałeś rozgrzeszenie? - Nie. Ale mam parę namiarów. Ksiądz pyta Jasia: - Ile masz lat? - Siedem. - A do kościółka chodzisz? - Chodzę. - Co niedziela? - Co niedziela. - Z całą rodziną? - Z całą. - A do którego? - Do Carrefoura.

Gość zakreconnaaa
znam rodzine, ktora zyla i zyje bardzo po katolicku...z tych katolickich poczynan wyszlo im 14 dzieci a 15 w drodze..nie maja z czego ich wyzywic, juz sa plany oddania czesci do domu dziecka..i co??Kosciol jakos nie kwapi sie do lozenia kasy na dzieci..ale pary stosujace srodki antykoncepcyjne sa beee

A ja wam mówię, że jeszcze parę lat i kościół nie dość , że zniesie celibat księży to na dodatek dopuści prezerwatywy , pigułki itd. Jeżeli się tak nie stanie to ludzie zaczną masowo odchodzic od KRK, co już się w naszym kraju dzieje. Popatrzcie na statystyki - licza slubow koscielnych gwaltownie maleje na rzecz cywilnych.

Kiedyś grzechem było współżycie w dni niepłodne :P i orgazm kobiety pod każdą postacią :P i pozycja "zwierzętom właściwa" :Pdopiero któryś z soborów to odwołał... więc kto wie...wiadomo, że Kościół się zmienia, tylko jednak duużo wolniej.. ale też na tym polega jego siła.. myślę, że gdyby nagle zniesiono wszystkie sztywne zakazy, paradoksalnie ludzie odeszli by od kościoła wogóle.. bo po co wtedy być w jakimkolwiek kościele? ;) ona.uk - fajny cytat, ale po pierwsze, nie pochodzi chyba raczej (?) żadnego obowiązującego źródła, a po drugie - nawet jeśli, to owszem - przedkłada \"zakończenie w pochwie\" :P ponad inne formy zakończenia, ale mimo wszystko nie określa ich jako \"grzechu\"..

owo...ten cytat jest przytoczony ze strony gdzie padlo pytanie "czy sex oralny jest grzechem" i odpowiedzial na nie ksiadz...a z mojej interpretacji wynika,ze wykluczyl sex oralny jako zaplanowany przez Boga..wiec to chyba logiczne, ze zostalo uznane za grzech...

To chyba duże nadużycie ze strony tego księdza, mówić ludziom, co Bóg planował ;) Ja spotkałam sie z zupełnie innym zdaniem nawet u księży, ale poza tym nikt, ale to nikt nie wmówi mi, że seks w związku pobłogosławionym przez Boga, sprawiający radosć obydwu stronom i nie krzywdzący nikogo, może być w jakikowliek sposób grzeszny:) NIKT.