Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ettrhyj

jak się płaci kartą???

Polecane posty

Gość ettrhyj

jak się płaci kartą w supermarkecie???? wystarczy podać karte kasjerce i juz czy trzeba coś jeszczse zrobić?????

chyba , ze sklep nie wymaga podpisu lub pinu do jakiejs kwoty ... wtedy tylko dajesz karte :)

Jesli masz zwykła kartę do podejmowania gotówki w bankomacie - trzeba wprowadzic PIN, zachowac dowód zakupu i wydruk z terminala. w przypadku karty kredytowej(zwykle ze zdjeciem) podpisujemy sie na potwierdzeniu operacji z terminala, a drugi egzemplarz wraz z paragonem zatrzymujemy dla siebie. kasjerka zwykle informuje, co nalezy zrobic i tyle.

Zapomniałam dodać - podpis powinien być zgodny ze wzorem podpisu złożonym na karcie - kasjerka ma obowiązek to sprawdzić.

To nie sklep wymaga tylko karta;) Jak masz dobrą kartę kredytowa, to nie ma żadnego pinu, podpisujesz się, a potem, jak np. wydasz dużo pieniędzy na raz, albo jak przelewasz dużo z jednego konta na drugie, to ew. dzwonią z banku i sie pytają, czy faktycznie potwierdzasz taką operację. Kredytowe karty są bez pinu generalnie, debetowe z pinem.

to lepiej chyba pin wpisać niż się podpisywać... :classic_cool:

niektore kredytowki maja PIN , aby umozliwic wybranie z nich gotowki... ale zadko kiedy sie to zdarza.

dobra, ale dziewczyna pewnie ma zwykla debetowa z banku polaczona z kontem. w takich wypadkach ( zalezy od maszynki do kart w sklepie) mozna albo sie podpisac albo wklepac pin i po problemie. milego uzywania karty :)

Radzę o szczególy zapytać w banku - wydawcy karty. Deska - za przyjęcie podpisu zgodnego ze wzorem odpowiada kasjerka, ma obowiązek to sprawdzić.

Gość ja nigdy niczego w smarkecie
nie podpisywalam, tylko wstukiwalam pin ( kasjerka podaje takie urzadzenie)

Bo masz kartę debetową, albo kredytową o małej wartości. Większość kart kredytowych nie ma pinu. Nie służą do odbierania forsy z bankomatu, bo nie ma na niej żadnej kasy. Robisz zakupy, a potrącają Ci kwotę, która wydałaś przez miesiąc po tym miesiącu. Na karcie debetowej masz połączenie z kontem i możesz korzystać z kasy na nim. Debet jest zazwyczaj wysoko oprocentowany. Karta kredytowa to coś innego.

po raz kolejny przypominam o odspiewaniu \'Bogurodzicy\' podczas wklepywania PINu. Inaczej pani kasjerka nie przyjmie platnosci karta.

jestem dekska przegralam zycie -> zgubilas mnie :( mam i karty kredytowe i karty debetowe karta debetowa to zwykla karta , ktorej uzywam jak pieniedzy, nie ma na niej zadnego oprocentowania i aby ja autoryzowac mozna uzyc pinu , jesli jest to viza lub master mozna rowniez przepuscic ja przez system jaka kredytowa i wtedy wymagany jest tylko podpis karty kredytowe wymagaja podpisu , sa oprocentowane w skali roku - w kazdym razie moje :)

Ja mam zwykłą debetową, a nie muszę wstukiwac pinu w większości sklepów, czasem tylko w aptece np., wiec nie zalezy to od karty, tylko od systemu w danej placówce handlowej.

ooo, własnie, swinkowaaa, moja to visa - stąd brak konieczności wpisywania pinu

poza tym, wiekszosc sklepow ma tylko system do kart kredytowych ( debetowa mozna jak juz pisalam przepuscic przez ten sam) wiec wymagaja tylko podpisu

Gość kjsksjkjs
W zeszłym roku ukradli ma portfel, zanim zastrzegałam karty ktos zrobił sobie zakupy na nie (autoryzowane własnie podpisem) kwota to 200 zł a mogło byc gorzej bo misłam wiecej na karcie ale wiadomo, że i tego szkoda

Gość boisz się zapłacić po raz 1
? jeśli masz złozyć podpis, to wiadomo: podajesz pani/panu kartę, sprzedawca drukuje malutki świstek, na którym masz złozyć podpis, otrzymujesz paragon+potwierdzenie jeśli pin, to zawsze sprzedawca instruuje jak obsłużyć urządzenie. zazwyczaj wklepujesz numer i potwierdzasz zielonym przyciskiem. nie bój się pierwszego razu.;) płacenie kartą jest bardzo wygodne. ma jednak tez minusy. ja zauważyłam, że kiedy idę na zakupy z gotówką, to jestem oszczędniejsza niż wtedy, gdy posługuję się plastikiem.;)

kjsksjkjs jesli to prawda to wszystkie tranzakcje sa ubezpieczone i jesli zgloszone zostalo zaginienie karty , to powinni ci oddac wszystkei pieniedze , jakie zostaly ci skradzone. w vizie trzeba zadzwonic i opisac sprawe, w master mozna przez internet w american express nie trzeba skladac zadnych podan o weryfikacje

Gość kjsksjkjs
Oczywiscie od razu zadzowniłam i zgłosiłam sprawe ale nic nie wskórałam. Na infolinii mi powiedzli, ze jesli nie miałam jakiegos specjalnego ubezpieczenia (nie pamietam juz jak sie nazywa) wykupionego to transkacje do rownowartości 150 euro nie sa ubezpieczone i moge sie pożegnać juz z ta kasą. Dodatkowo kartami płacone było na stacji beznwynowej (wiec na 100% były kamery) wiec mozna było sparwdzic ze to nie ja płaciłam. Kradziez tez zgłosiłam na policje i tez "umorzyli śledztwo z powodu niewykrycia sprawców"