Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

basiuczekk

ktos zna tutaj grecki? fajny jezyk, nie?

Polecane posty

kalimera sas. ti kanete?? ego pao stin dulia:) czyli ide do pracy:) wklejajcie dalej slowka jakie znacie i wykonawcow ktorych lubicie:)

Gość elis33
kalimera!uwielbiam język grecki choć niestety znam tylko podstawy ,aczkolwiek moim najwiekszym marzeniem jest przyswoić go chociażby w stopniu średnim.Zazdroszcze mojemu mężowi który przez cztery lata obcował z grekami i zna go świetnie.Szególnie upodobałam sobie słówko "spiti" co po grecku oznacza dom.Jakoś tak śmiesznie mi sie kojarzy.Uwielbiam grecką muzykę a najbardziej elena paparizou i despine vandi.Pozdrawiam wszystich miłośników Grecji!

Gość emblemmma
o jejku jaki trudny ten jezyk.:(

trudny?? :0 moze i na pierwszy rzut oka to tak, ale jest jednym z najlatwiejszych języków do nauczenia się:)

Gość aaaaale678
ja lubie pegy zina,anna vissi i despina vandi.Nistety nie znam greckiego;9

woow dzieku Ci za linki, ja nawet nie iedzialam ze na youtube są greckie kawałki:):) juz slucham...:)

Gość emblemmma
ja jeszcze nigdy nie maiałm do czynienie z jezykiem greckim,nawet nie wiem dokładnie jak on brzmi.

Gość elis33
Ellinika ine poli oreo!!!

Gość gochaaaaaaa
Cześć ja znam grecki, studiuję na 3 roku filologii nowogreckiej :) jak ktoś szuka lekcji greckiego w Warszawie to zapraszam ;) kalimera86@o2.pl (specjalnie podałam ten mail a nie inny :P)

Kalimera :) Kie ego ksero ligo elenika; poli ksehasa. Fajny topik,może przypomne sobie słówka ktore zapomniałam i naucze się nowych.

yassu - cześć kalimera - dzień dobry yassas - do widzenia kalispera - dobry wieczór kalinichta - dobranoc bira - piwo fota - ogień s\'agapo - kocham Cię efcharisto (bardzo - poli),( nie - den) - dziękuję ochi - nie ne - tak signomi - przepraszam sokolata - czekolada nero - woda parakalo - proszę Yia mas - na zdrowie potem jak mi się coś przypomni to wkleję piękny język :)

Yasas :)) widze ze topik jest jeszcze odwiedzany, ciesze sie z tego faktu :) gochaaaaa zazdroszcze Ci ze studiujesz nowogrecką filologię, szczerze mowiac szukałam kiedys w mojej okolicy miejsca, gdzie uczą greckiego, niestwety nie znalazłam. dodam, ze mieszkam na dolnym śląsku.

nai i grecka mousiki tez jest swietna, szczególnie Mihalis Hatzigiannis....."DE FEVGOOOOOOO"...... ...tha meino oli nihta stin porta sou... pollous heretismous:)

Gość Kopella sou
Ja sas pedia. Ime kala boro namiliso mazi sas. Matheno elenika dio hronia. Skieftome na mafeno epitellus. Ine para poli diskolo. Witam was. Ucze sie greckiego dwa lata, jest naprawede trudny i ... glupi... ! Jeden wyraz ich, naszych wiecej znaczen. Moe mi sie uda.Zyczce mi powodzenia. Pozdrawiam, kopella su.

Gość Kopella sou
Dodam jeszcze, ze od połtora roku mieszkam z grekiem w Lefkadzie (jedna z wysp na morzu egejskim) i nadal sie uczę ich jezyka. Kultura ich mnie denerwuje, ale jednego sie juz dowiedzialam. Juz wiem skad jest to powiedzenie ... nie graj greka. Pozdrawiam. milego dnia

Gość crazy*daisy
Julkaaaaaaaaaaaa - piosenka o którą pytasz to- Mathaio Giannoulis/Lefteris Vazaios - Pitsirika

Gość greczynka:)
malaka po grecku to frajer, jednak doslownie jest to - mieczak, malakos - miekki. kurwa to - putana

Gość salatkagrecka8
MALAKA to także w żargonie "chłop" tzn. kiedy faceci się znają między sobą to tak mówią...np: -Ela malaka! [ej no chlopie!] ;)

Gość gr:)
ne- tak ochi- nie kalimera- dziendobry kalispera- dobry wieczor kalo wradi- milego wieczoru kalinichta- dobranoc ksero- wiem, znam boro - moge thelo (jak w ang. think) - chce wlepo - widze kano- robie akuo - slysze pao - ide ipno - spie magielewo - gotuje kapnizo - pale pino - pije fao - jem leo - mowie milao - rozmawiam prepi na kano - musze zrobic ti - co oriste - prosze, slucham parakalo - prosze efcharisto - dziekuje signomi - przepraszam kali epitichija - powodzenia ja su - czesc wradi - wieczor proji - rano messi mery - popoludnie endaxi, daxi - w porzadku kala - dobrze oreo - ladnie omorfi - piekna sagapo - kocham cie latrewo - uwielbia maresi - podoba mi sie, lubie kopela, koriczi -dziewczyna agori - chlopak andras - mezczyzna gineka - kobieta kori - corka adelfi - siostra jaja - babcia papus - dziadek pandremeni - zamezna lefta - pieniadze dulia - praca psomi - chleb gala - mleko tiri - ser marula- salata domata - pomidor aguri - ogorek zachari - cukier alati - sol piperi - pieprz ajeada - krowa mikro - maly megalo - duzy konda - blisko makria - daleko grigora - szybko siga - powoli, spokojnie panda - zawsze pandu - wszedzie pragma - rzecz leoforijo - autobus statmo - stacja pu - gdzie pote - kiedy katolu - wcale, w ogole pios - kto poli - duzo ile - poso to idio - tak samo ..........................

Gość gr:)
skase - zamknij sie, zamilcz wlameno - cholera ase me - zostaw mnie ti kitas? - co sie gapisz figa malaka - spadaj frajerze

Gość salatka
ta ostatnia wypowiedz oczywiście mija się z prawdą ;)