Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

basiuczekk

ktos zna tutaj grecki? fajny jezyk, nie?

Polecane posty

Gość karoI
Ale wspólczesny czy klasyczny?

Gość eeeveuiej.lksn
moj mąż mowi biegle po grecku ( mieszkal tam od 14 roku zycia), nawet Grek nie widzi roznicy;)..duzo tych esssssow i seplenienia w greckim, ja umie tylko to, sa ga po- ke go:D

ja znam kilka tylko słów :) ale bardzo miło mi się kojarzy :)

Gość ee taaammm
moja babcia jest greczynka, ale z powodu roznych zawirowan wojennych po pobycie w jugoslowianskich i czeskich domach dziecka znalazla sie tutaj w PL. Mam troche do niej zalu, ze nie nauczyla mnie jezyka, bo dziecko uczy sie mimowolnie, a na wakacjach by sie przydalo :D .. mama i ciocia umieja super.. ale czasami to az mnie skreca ze smiechu jak cos gadają :P Z własnej woli na pewno bym sie uczyc nie zaczeła ;)

ja mam tam rodzine, wiec jezdzilam jakies 2 lata temu dosc czesto. znalam na tyle zeby pogadac z grekami w kazdej sytuacjil. teraz troszke sie zapomni8alo jak sie nie uzywa. na szczescie moja babcia teraz wpadla do polski i gada z mezem przy mnie po grecku to sobie przypominam:)

Na początku język grecki brzmi bardzo dziwnie, dopiero później zdania zaczynają mieć sens. Może dlatego ,że nie jest tak popularny jak włoski czy hiszpański.

a poza tym plusem jest, ze idzie sie dogadac bez znajomosci skladni. wszystkie wyrazy ukladasz po kolei tak, jak idą w polskim a nie np jak ang:)

Gość mikrima2423
jakie słowo najbardziej was śmieszy tym języku??/// jakiego słowa nie mogliście zapamiętać,a w ogóle to uczycie się greckiego czy to taka fascynacja wywołana pobytem w Grecji?

Gość Julkaaaaaaaaaaaa
Moja cioia wyjechala do Grecji gdzie poznala swojego meza greka i dzieki temu tez znam pare slowek ;p Ale chyab najbardziej mnie fascynuje muzyka greccka!!!

ogolnie u mnie raczej fascynacja, bo ten jezyk jest swietny. najlepsze slowo to malaka, do tej pory moi znajomi go uzywaja:P

Gość Julkaaaaaaaaaaaa
Ja moge powiedziec jakie dwa slowa mi sie podobaja : torba (nie wiem dokladnie jak to sie pisze) - canda i herbata - caj ;p

Gość Julkaaaaaaaaaaaa
malaka to brzydkie slowo?:P

Malaka:)- wszędzie można usłyszeć to słowo,szczególnie prowadząc samochód w Grecji...

nooo zgadzam sie.. tam jak od razu nie ruszysz jak sie tylko zielone zapali to wlasnie takie slowa lecą plus do tego klakson:P

Gość Julkaaaaaaaaaaaa
Tak to prawda...jesli chcesz prowadzic w Grecji musisz byc dobrym kierowca ;p

a jesli chodzi o muzyke macie jakiegos fajnego wykonawce?? ja lubie kathi garbi:) i tzalikisa:)

Gość red sock
a jaki jest odpowiednik angielskiego 'fuck' lub francuskiego 'merde"'?;)

Gość red sock
A jak sie wymawia ta malake?

Gość Julkaaaaaaaaaaaa
Tez lubie Kati, podobaja mi sie tez piosenki Despiny Vandi, Sarbel, Eleftheria Arvanitaki - Dinata Dinata, i wielu innych...kocham Greccka muzyke!!! W ogole fascynuje mnie ten kraj!!! A wracajac do KATI ZNAS ZMZOE TAKA PIOSENKE (NIE WIEM JAK DOKLADNIE SIE TO PISZE) ADE JA MOROMU ADE JA...I COS TAM DALEJ...?:P

Jeśli chodzi o muzykę to uwielbia: Panos Kiamos, Nikos Vertis Dionysis Makris i wielu innych....muzykę mają super:)

Gość red sock
A czy ta malaka ma moc naszego 'kurwa' czy moze jest slabsza jak "kurde"?