Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Delicious_

Poznaniacy -- opowiedzcie coś o tym miescie .

Polecane posty

Gość no cozzatem
Poznaniacy sa zlymi kierowcami---chyba koles nie byles w w-wie,lub krakowie.....Ja mieszkam w Poznaniu znacznie dluzej niz ty,bo sie tu urodzilem.Jezeli widze kiepskiego kierowce--to z obca rejestracja---koles.....

Gość hgdghn
skąpi? zalezy od człowieka a nie od rejonu

Gość loliliu
mieszkalam w poznaniu od urodzenia co moge powiedziec-jest to miasto rozwijajace sie ale rowniez zyjace swoim zyciem ,bardzo nowoczesne ,fakt poznaniacy nie lubia warszawiakow ,nie sa dobrymi kierowcami ale mieszkajac tam nie zauwazalam tego poznan jest jednym slowem piekny ciekawy interesujacy poznana jest wart poznania -to bylo haslo reklamowe to miasto z poznania masz wszedzie 300 km do warszawy do berlina nad morze(mieln) w gory(karpacz) niestety teraz mieszkam we wroclawiu od roku i wiem jaki blad popelnilam przeprowadzajac sie tutaj wroclaw jest smutny ,nie ma tu tyle nowoczesnych budynkow co w poznaniu ,poznan jest bogatszy czystszy mimo ze mniejszy po prostu piekny a i poznaniacy to fajne towary ,jeden z nich jest teraz moim mezem:)

Gość KrakOff
Gwarę to mogą mieć górale albo Kaszubi a nie kartofle

Gość hgdghn
żal ci tej gwary kartoflu ?

Gość KrakOff
Żal to nie ale wqwia mnie jak co chwile ktoś podchodzi i zagaduje tej.

Gość hgdghn
oj widze , ze zazdrosc tu niektorych zjada !!! nie da sie ukryc ze poznan to piekne miasto

Gość hgdghn
to zmien miejsce zamieszkania skoro ty paryzanin jestes szlecheckiej krwi

Gość KrakOff
ja tu nie mieszkam, nie chce zarazić sięnienawiścią

Gość hgdghn
i cale szczescie ze nie mieszkasz w Poznaniu !!!!!

Gość KrakOff
ja sem Jozin z Bazin

Gość KrakOff
całe szczęście

Gość hgdghn
nie da sie ukryc ze jestes krakoof -wiesniak i masz problemy emocjonalne typu wies- miasto

Gość KrakOff
kto ma problemy, chyba ty się obuszyłeś wiec masz problemy

Gość hgdghn
obuszyles? takiego wyrazu to zadna gwara nie ma - wiec skad ty jestes wiesniaku?

Gość KrakOff
Z poznanńskimi pajacami juz nie rozmawiam

Ogólnie bardzo lubię moje miasto. Chyba najbardziej za: -> uporządkowanie architektoniczne: to jeszcze częściowo zasługa Prusaków ale potem i poznańskiej mentalności -> komunikacja: oczywiście korki są, ale nie tak dokuczliwe jak w Wawie czy Wrocławiu (tam to dopiero masakra na tych brukach...), PST, sporo lotów z Ławicy a pociągiem w trzy godziny można się dostać do Wawy a w dwie - do Berlina. A jak za rok skończą autostradę od Nowego Tomyśla do granicy, to do Berlina dojedzie się w półtorej godziny... -> dużo zieleni, parków, drzew -> Lech Poznań, czyli chyba pierwsze w Polsce zrozumienie, że im mniej chamstwa na trybunach tym lepiej dla klubu. I teraz na meczach jest coraz więcej całych rodzin A wady? -> poznaniacy są punktualni i rzeczowi ale mało wylewni, raczej chłodni. Dla mnie to nie wada ale dla kogoś nie przyzwyczajonego może być to początkowo mało przyjemne -> stosunkowo uboższe niż np: w Krakowie życie kulturalne/imprezowe. Poznań ciężko pracuje i wieczorem nie ma już siły na hulanki ;-) Często po 23:00 na ulicach jest już dość pusto, jak na miasto tej wielkości -> nieprzystający do rangi miasta i ważności węzła dworzec kolejowy Poznań Główny. Kiedyś wystarczał, ale to było 30 lat temu... Aż wstyd. Za rok mają zacząć budować nowy, ale na razie ten obecny straszy...

Gość KrakOff
Takie wyzwiska jekie lecą na Lechu to jeszcze chyba tylko na Wiśle Krakoff słyszałem. Nie wiem czy wiesz ale to kibice Legii wprowadzili niewulgarny doping.

Tak tak, "Żyleta" od lat słynie z dżentelmeńskich manier :-D Od wielu lat na meczu Lecha w Poznaniu nie było ŻADNEJ rozróby. To jednak chyba jakiś plus w porównaniu z biegami ulicznymi między Wisłą a Cracovią, podczas których przeważnie ktoś zostaje pchnięty nożem w coś tam. :-P

Zresztą - nieważne... Poznań nie jest miastem moich marzeń, maa swoje wady. Ale jest z pewnością w ścisłej czołówce polskich miast "do dobrego zamieszkania". Co zresztą znajduje odzwierciedlenie w różnych rankingach i sondażach. Ale wiadomo - co kto lubi.

Ja całe życie mieszkałem w Gorzowie. Do Poznania przyjechałem na studia i tak już tu siedze 8 lat. Mam mieszkanie, pracę i nie narzekam. Na początku wkurzało mnie takie wielkie miasto, ale można się przyzwyczaić. Dużo pubów, terenów zielonych, centra handlowe, kina teatry. Ogólnie przyjemnie się mieszka. Mimo wszystko i tak bardzo lubię wracać do mojego małego \"Gorzówka\" :-D

Gość szczecinianin
Poznan to piekne miasto chcialbym tam mieszkac cała moja rodzina własnie pochodzi i mieszka w Poznaniu tam cos sie dzieje a nie w tym Szczecinie gdzie zastój co nazywaja duza wiocha z rozlatujacymi tramwajami

Gość pyyyyyyyyyyyyra
jechać trzeba na Lecha i zobaczyć jaki tam spokój.Ojcowie z małymi dziećmi przychodzą i się nie boja ,że butelką w łeb dostaną! zapraszamy do Poznania!

Gość pyryyyy
w wielkopolsce jest najmniejsze bezrobocie ?! no tak zgadza sie, bo do pyrlandii przenosza sie ogromne firmy, np : H&M i taki OGROMNY magazyn pomisci tysiace ludzi, wiec cala ta cholota "TEJ", pracuje w jednym miejscu. kilka takich duzych firm i bezrobocie wynosi2 % , wiec nie ma sie co dziwic ! co za ludzie...

Gość KrakOff
Ja bym swojego dziecka napewnie nie zabrał na mecze Lecha i Wisły gdygrają z Legią. Takiej lawiny nienawiści to nawet z Radia Maryja nie usłyszycie.

Gość amarinamarina
oj tez cos musze napisac... patryjoptyzm lokalny przeze mnie przemawia.... Poznan jest super. naprawde fajne miasto. bylam w wielu miastach Polski i musze przyznac ze Poznan moze tylko przebic Krakow!!! plusy Poznania wg mnie: -ladne,zadbane miasto -duzo studentow, fajne zycie nocne (ale pod tym wzgledem sa lepsze miejsca w polsce zwlaszcza jezeli chodzi o kluby) -jest tu wszystko czego potzreba: zoo, palmiarnia, Malta ze stokiem narciarskim, pelno parkow, basenow, ladny Rynek, duzo fajnych centrow handlowych-StaryBrowar:) -fajne dzielnice -dobra komunikacja -wszedzie blisko-nad morze i w gory -i wiele innych niestety nie mam czasu zeby wymieniac minusy takze sa ale to juz w mniejszym stopniu: -dla mnie studentki zycie klubowe mogloby byc na wyzszym poziomie--mowie tu o klubach z prawdziwego zdarzenia np SQ. moglo by ich byc wiecej bo lans sie szerzy tu i owdzie:( -powinni przebudowac dworzec PKP i PKS -ulica Bukowslka i grunwaldzka przejechac nimi o 15 to koszmar//./