Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość hans jurgen

Czy Ślązacy są Polakami?

Polecane posty

Gość hans jurgen

No własnie czy Ślązacy są Polakami. Zawsze kiedy stykam się ze Ślązakami mówią oni bardzo krytycznie o Polsce i Polakach czasem wręcz z pogarda i nienawiścią natomiast bardzo ciepłe wspominają czasy kiedy Śląsk należał do Niemiec i zawsze mocno podkręslaja więzy łączące Śląsk z Niemcami. Zresztą jak Ślązak wyjeżdża do swojego Vaterlandu to przeważnie momentalnie zapomina mówic po polsku i zostaje wielkim Niemcem. Najlepsze przykłady to choćby piłkarze Klose czy Podolski a ostatnio Boenisch. Wychodzi więc na to, że Ślązakom bliżej do Niemiec niz do Polski.

Gość mieszkasz w warszawie
? bo widzę że kierujesz się tamtejszymi stereotypami :D

Gość hans jurgen
Nie wiem może ten stereotyp jest nieprawdziwy ale takie sa moje doświadczenia. Jeśli jestem w błędzie to wyprowadźcie mnie z niego albo przeciwnie potwierdźcie że to co napisałem to prawda.

Gość Ślązacy
są Hanysami :P

Gość nie sa ................
i sa beee

Gość mieszkasz w warszawie
nazwać ślązaka spoza katowic, gliwic, zabrza hanysem to jak okazać pogardę wobec niego :P

słyszałam też, że tak bredzą ale czy to jest istotne ? Niemcom lepiej się (ogolnie) powodzi niż Polakom to normalne, że wolą się identyfikować z nimi niż z kolegami ze slamsu za rogiem.

Gość Halo śpicbródka
Ślązacy sa grupa etniczna a nie narodem przecież , Ślask lezał na przestarzeni wieków w Czechach, Polsce i Niemczech. Naturalne jest ,ze nie wszyscy są Polakami ale wydaje mi sie ze jesli ktoś uwaza sie za Slązaka a nie Polaka , Niemca ,Czecha , Żyda czy kogokolwiek innego to jest problem bo w tedy nei am głebszej tożsamosc> Nie iesteniej coś takiego jak narodowaosc polska.Co do tych piłkarzy to jeden ma nazwisko polskie i na pewno jest pochodzenie polskiego 9 czy sie przyznaje to juz inna kwestia ) , natomiast drugi wyglada mi na Niemca i nic nie pomoze ze tutaj sie urodził.

Gość Halo śpicbródka
mały błąd sie wkrad - nie istnieje coś takiego jak narodowosc slaska oczywiscie ( polska , niemicka czy czeska istnieje ) , przepraszam za błąd coś mi wyciełao.

żaden Ślązak nie powie, że jest Polakiem, zawsze mówi, że jest Ślązakiem

Gość ruben da costa
Jest takie forum internetowe polonia flirt.de i tam przewaznie pisza Ślązacy i co najśmieszniejsze po niemiecku :) Śmieszne jest to dlatego poniwaz forum ma przeciez w nazwie Polonia. Co jeszcze śmieszniejsze po niemiecku przekonuja oni jak bardzo kochaja Polske i jak wielkimi sa patriotami i że płynie w nich polska krew. Ciekawe tylko dlaczego nie pisza tego po polsku :D

Gość Halo śpicbródka
meaaa- i to ejst problem , jest ślazakiem czyli kim - nei ma tekiej narodowosci przeciez , ślazacy maja problem ze swoja tożsamosci chyba i to jest porazka.

Gość do ruben da costa
żeby niemcy zrozumieli?

Gość młody kaziutek
"żaden Ślązak nie powie, że jest Polakiem, zawsze mówi, że jest Ślązakiem" Czyli de facto Niemcem :classic_cool:

Gość chyba nie są.......
http://zlns.republika.pl/ zresztą za czasów dodka podpisywali volksliste tak ochoczo że sami sie okreslili 🖐️

Gość Halo śpicbródka
tragedia - przecież slazacy nie są narodowoscia - chyab ty półgłowki nie wiedza cco oznacza słowo naród

Gość młody kaziutek
Nie ma narodowości sląskiej. Jak ktoś mówi że jest narodowości śląksiej to de faceto jest narodowości niemieckiej. Ciekawe że w Polsce Ślazacy przyznaja się do narodowości slaskiej ale jak wyjada do niemieckiej to juz do niemieckiej :D

Gość młody kaziutek
Miało byc jak wyjadą do Niemiec oczywiście

Gość Halo śpicbródka
dokłądnie problem z tozsamoscia ,a tak w ogole to slask wprzez dłuzsza czesc zcasu naleza do słwian a nie germanów wiec bujakasza

Gość moniiia
skoro uważacie, że nie są Polakami, to po co by organizowali 3 powstania śląskie?

Gość wasza warszawka i inne beee
slask jest bee tak? ale z was idioci! jestem ze slaska i nigdy w zyciu nie spotkałam sie z tym zeby ktos stad mowił ze jest "Slazakiem" jako narodem" Jestesmy Polakami i w tym kraju zyjemy. Fakt wiekszosc ludzi stad ma rodzine w Niemczech ale czy to nasz wybór? czy naszych dziadków itd...którzy wyjechali 20 lat temu kiedy w Polsce zyło sie zle? Jak czytam forum na który wielcy "warszawiacy" pisza jak to slaska nienawidza a nigdy nawet tutaj swej warszawskiej stopki nie postawili to rzygac mi sie chce.

Gość gimazjalystka
alez nikt tu chyba nie napisa ze nienawidzi slaska , ale np spotkałeam sie kiedyś z opinia ze jadna babcia z drugą zapytana o narodowosc odp. slaska

Gość hans jurgen
Hans Jurgen ale gdzie ja napisałem że nienawidze Śląska. Inni tez raczej nic takiego nie napisali.

Gość hans jurgen
Jak cię to nie obchodzi to się nie wypowiadaj. Proste.

Gość Lana20
Slask jest czescia Polski tak jak inne województwa

Gość kks lech
Potwierdzam Ślązacy ale ci rodowici zawsze są za Niemcami a plują na Polskę.