Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość hans jurgen

Czy Ślązacy są Polakami?

Polecane posty

Gość gks jastrzębie
Ostatni bastion polskości na Śląsku to Jastrzębie

Gość Lana20
nikt tu nie jest niemcem. znam wieeelu slazaków ktorzy niemcow wrecz niecierpia

Gość Lana20
niemcy ogolnie nie lubia polaków.

Gość martwi mnie to
Dla Niemców Ślązacy są takimi samymi Polakami jak warszawiacy, poznaniacy, wrocławianie. Natomiast Ślązacy w Niemczech na siłę chcą zostac Niemcami dlatego np. z dziećmi nie mówia po polsku tylko po niemiecku. Efekt często jest taki że wnuczekj nie potrafi dogadac się z dziadkiem albo z babcią :o

Gość Lana20
nie zgadzam sie. Przyznaje jestem ze slaska i mam rodzine w Niemczech. U nas przynajmniej zawsze mowi sie po polsku.

Gość nie sa Polakami
nie sa Polakami bo maja slaskie paszporty :D zgadzam sie z przedmowczynia

Gość nie sa Polakami
tz- z \"martwi mnie to\" Lana- oczywiscie sa tezwyjatki ale wiekszosc nie chce sie przyzanc ze jest ze Slaska ze maja polskie pochodzenie

Gość Lana20
haha slaskie paszporty? ciekawe kiedy beda paszporty dla kretynów...

Gość Lana20
a tylko ludzie ze slaska wyjezdzaja??? pierwsze szłysze

Gość martwi mnie to
Lana ja tez jestem ze Śląska i nie twierdze że zawsze tak jest ale chyba przyznasz że często i tak bywa :o Na pewno nie można generalizować. Częśc Ślazaków czuje się Polakami i sa patriotami, częśc jest Niemcami albo narodowości slaskiej i ci pluja na Polskę a częśc ma to gdzieś i sa neutralni. Najgorsi są ci co mieszkaja w Niemczech tzw polscy Niemcy. Nie lubie ich.

Gość Lana20
moim zdaniem zachowuje sie tak starsze pokolenie...w srodowisku osób 40-30-20 letnich nigdy nie zauwazyłam takiego zachowania...

Gość ruben da costa
Ta strona przeczy temu co piszesz. Niby wielcy Polacy a pisza po niemiecku. Niestety większośc to Ślązacy. http://www.polonia-flirt.de/

Gość Lana20
przeciez to niemiecka strona. Dlaczego uogolniasz i szufladkujesz ludzi przez jedna durna strone?

Gość moniiia
kks lech "Potwierdzam Ślązacy ale ci rodowici zawsze są za Niemcami a plują na Polskę." większej głupoty nie słyszałam! Jestem rodowitą Ślązaczką, dziadek walczył w powstaniu. Czasy okupacji znam z opowiadań mojej babci. Mówiła nam wnukom jak po kryjomu uczyli się pisać po polsku. W szkole obowiązkowym językiem był wtedy niemiecki. Druga moja babcia (też rodowita Ślązaczka) wylądowała w więzieniu za przynależność do Związku Matek Polek (czy tak jakoś się to nazwywało). Dlatego nie wmawiaj nikomu, że ci rodowici Ślązacy są za Niemcami. Tak samo oberwali od Niemców jak Polacy z innych regionów.

Gość ruben da costa
Ale ma w nazwie polonia. Jeżeli polonia to dlaczego "polacy" pisza tam po niemiecku i po niemiecku przekonuja innych jak bardzo kochaja Polskę :D Jeden nawet napisał wprost że wprawdzie nie mówię po polsku ale jestem Polakiem :D

Gość Lana20
ehhh jesli sie nie myle to portal dla Polaków mieszkajacych w Niemczech. To cos złego? jaki ma to zwiazek ze Ślaskiem??

Gość darek tarnowskie góry
No to i ja się wypowiem. Jestem rodowitym Ślązakiem od wielu pokoleń i mieszkam w Tarnowskich Górach bardzo fajnym mieście w ogole nie zniszczonym przemysłem jak np. Bytom czy Chorzów. Jestem jak najbardziej Polakiem i patriotą i wielu Slązaków tez takich jest. Jest jednak prawdą że wielu imponuja Niemcy. Mam takiego kolege który pewnie uważa że w Niemczech nawet gówno ładniej śmierdzi. Przyczyna tego niestety jest sytuacja gospodarcza w Polsce i w Niemczech. Jestem jednak optymistą. Sytuacja w Polsce poprawia się i Niemcy nie są już tak idealizowane jak kiedyś. Mimo wszystko jednak większosc Ślązaków jest Polakami a tylko mniejszośc choć głośna ma się za Niemców czy narodowośc śląska. Ze Ślązakami w Niemczech to troche inna sprawa bo oni jak najszybciej chcieli zostać Niemcami i dlatego wstydzili i wyrzekali się w polskosci ale przeciez tak samo jest np. z Polakami w USA czy teraz na Wyspach.

Gość ruben da costa
Jeśli są Polakami to dlaczego pisza po nimiecku? A większośc z nich to Ślązacy własnie.

Gość Lana20
faktycznie przemysł zniszczył ślask....ale Chorzów nie wyglada tak jak kiedys...mieszkam tu od lat i nie mam zamiaru tego zmieniac

Gość Lana20
"wiekszosc" to znaczy "wieksza połowa" - pamietaj połowy są rowne. A skad wiesz ze sa ze slaska? moze z warszawy? poznania?

No ale nieraz mi mówili w Chorzowie czy Katowicach że Tarnowskie Góry to super miasto :D

hans jurgen-----> a w takim razie, po co były Powstania Sląskie ? O co walczyli? O przyłączenie do Niemiec ?

Gość Lana20
Chorzów jest coraz piekniejszym miastem. Zapraszam w moje okolice :) blisko do WPKiW

Masz rację Chorzów jest coraz ładniejszy potwierdzam :) Największa tragedia to chyba Bytom :o

Chcę dodać,że w swoim życiu poznałam wielu ślązaków i uważam ich za wspaniałych ludzi, szczerych, rodzinnych, wesołych.Choć jestem rodowitą warszawianką, nigdy nie dali mi odczuć, że jestem czymś "gorszym".

Gość Lana20
jolka miło.... niestety mi w Warszawie dano odczuc ze jestem "gorsza"

Gość Lana20
tak i niektóre rejony Katowic...ale wszystko jest na dobrej drodze

Z tego co wiem o Bytomiu, to też jest lepiej, i również nie należy do najgorszych.