Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość hans jurgen

Czy Ślązacy są Polakami?

Polecane posty

Gość katere
Ciekawy jestem,jeżeli urodziłem się na dolnym Śląsku i tam się wychowywałem do dwunastego roku życia,tam chodziłem do przedszkola i do szkoły,potem rodzice wyprowadzili się na k Kujawy.A gdy miałem 26 lat,przeprowadziłem się z moją żoną i dziećmi na Górny Śląsk i mieszkam tu do chwili obecnej,a mam już 55 lat.Jak mam się kierować,ze jakim jestem rodakiem? Skoro 41 lat mieszkam na ogólnie Śląsku????? Proszę Was bardzo o Wasze zdanie?

Śląsk nigdy nie był niemiecki. NIemcy go tylko okupowali. Jeśli ślązacy nie czują się Polakami, to niech wyjadą do Nimiec. Będzie mniejsze bezrobocie i przestępczość. Ktoś może mieć swoją gwarę ludowa, miejscową kulturę i tradycję, ale Śląsk należy do Polski i Ślązacy są Polakami. NIkt im nie zabrania pielęgnować tradycji. Natomiast wieszanie niemieckich napisów i deklarowanie narodowości niemieckiej, to zdrada i głupota. Jak już napisałem, Śląsk historycznie nie był niemiecki, to była mieszanka różnych ludów choćby to: http://pl.wikipedia.org/wiki/Biała_Serbia Jeśli ktoś nie czuje się Polakiem, niech się zrzeknie polskiego obywatelstwa i wyjedzie z Polski na stałe.

Gość GOŚĆ 6
POPATRZCIE!!! LUDZIE NA TEN MARSZ NIBY ; AUTONOMI. TO SĄ W TYM MARSZU SAME CHŁOPY ŚLĄSKIE. MARSZ AUTONOMI TO GEJE CAŁA POLSKA SIĘ Z WAS ŚMIEJE.PIENIĘDZY CHCĄ OD ŚLĄSKA DLA SIEBIE,A NIE WIEDZĄ TE BIEDNE CHANYSY,ŻE CI AUTONOMIOKI,CHCĄ SIĘ NA TYCH BIEDNYCH CHANYSKACH DOROBIĆ! O BOŻE! JAKI JEST JESZCZE TAM NA TYM ŚLĄSKU CIEMNY BIEDNY NARÓD.TYCH Z GÓRY AUTONOMIOKÓW TRZA IZOLOWAĆ! BO TO SĄ LUDZIE BEZWZGLĘDNI I OKRÓTNI NAWET DLA SWOJEJ RASY!!!

Gość GOŚĆ 6
Ślązacy to Rasiści!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!i jeszcze raz Wielcy Rasiści,to zwykłe bydło,które w stadzie się nie potrafi zgodzić,bo żeby im ludzie z innych regionów Polski nie pokazali ,jak się żyje to jeszcze do dziś by mieli w swch chałupkach bufyje,bo niczego innego nie znali.oczy troszke im otworzyli ludzie z innych regionów Polski, a ślązak myślał,ze już Pana Boga za nogi chwycił.Oni są jeszcze daleko z tyłu za murzynami,ale się ślązakami chcą nazywać. To żenujące że mają taką małą mentalność.A wogóle to naprawde jest katastrofa,że tak nisko upadają. Ślązacy to Rasiści, Rasiści i jeszcze raz i tysiąc razy Rasiści jak ci Araby.Tylko różnią się tym ,że są bardziej większymi Ciemniakami!!!!!!!!!!

Gość lokator
To prawa ,że ślązacy to Rasiści ! Sami sobie złą cenzurkę (opinię) wystawili mówiąc na innych ludzi Gorole.Tyle tylko,żeby nie te Gorole to by nie wiedzieli,że wogóle w Polsce się mówi,a nie godo.To zwykłe Debile.

Gość ekler
Ci ślązacy mają naprawde ogromny problem psychiczny,ponieważ mieszkają w Polsce ,a nie uważają się Polakami.To rzeczywiście powinni tym problemem zająć się psychologowie.

Gość ludwig
Wstyd,wstyd jak można tak zbezczeszczać Polskę.Ślązacy powinni przeprosić na kolanach całą Polskę za obrazę.Ale oni to idioci i tego nie rozumią,że można tak swój kraj obrażać.Żal tylko tych Ludzi którzy zmuszeni byli tam się osiedlić.Bo mieszkać z taką Rasą to rzeczywiście dla nich tragedja,i im należy się wielki ukłon ,że tam mieszkają.Pozdrawiamy wszystkich Polaków mieszkających na śląsku.

Gość Krysia z Gdyni
Precz z biedaszybami! Ślązacy jedzą węgiel i(2011-04-05 08:12) Urodzony w Polsce. Ślązacy wykluwają się w kopalniach! Wypad z Polski, wy białe rumuny!

LIST MAMY BLONDYNKI DO SYNA po ślonsku! Pisza do Ciebie tych pora linijek, żebyś wiedzioł, że do Ciebie pisza. Jak tyn list dostaniesz, to znaczy że do Ciebie doszoł. Jak go niy dostaniesz, to mi dej znać, to go wyśla jeszcze roz. Pisza do Ciebie po mału, bo wiym, że niy umisz szybko czytać. Niydowno tata przeczytoł w jakiś gazecie, że nojwiyncy wypadkow sie zdarzo kilometer łod doma, wiync przeprowadzili my sie trocha dali. Mieszkomy teroz w fajnyj chałupce. Jest tu pralka, choć niy jeżech pewno, czy sie niy zepsuła. Wczoraj wciepłach do ni pranie, pociągłach tyn sznorek i pranie kajś wsiąkło. Ale przeciyż sie z tego powodu niy powiesza... Pogoda niy jes nojgorszo. W zeszłym tydniu loło ino dwa razy. Za piyrszym razym trzi dni, a za drugim cztyry. Co do jakli, kiero chciołeś, to ujek Pyjter podzioł, że jak Ci ją pośla z kneflami, to bydzie dużo kosztować, bo knefle są ciynżkie. Bezto oderwałach te knefle i wsadziłach do kapsy. Tata dostoł robota. Jest dumny jak pow, bo mo pod sobom jakieś pjyńćset osób. Wysiywo trowa na cmyntorzu. Twoja siostra, Julka, kero wyszła za mąż, w końcu urodziła. Niy znomy jeszcze płci, wiync Ci niy powiym, czyś jest ujkym, czy ciotka. Jak to bydzie dziołszka, Twoja siostra chce ją nazwać po mie. Ino to bydzie dziwne - godać na swoja cera ,,mama". Gorzyj jes z Twojim bratym, Jankym. Zawar auto i zostawioł rań kluczyki. Musioł iść do dom po drugi komplet, żeby nos wyciągnąć ze środka. Jak się bydziesz widzioł z Gochą, pozdrów ją łody mie, a jak niy, to ji nic nie godej. Twoja mamula Dusia. PS. Chciałach Ci wsadzić do listu pora złotych, ale już zaklejyłach koperta.!!!