Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość hans jurgen

Czy Ślązacy są Polakami?

Polecane posty

Gość darek tarnowskie góry
Jeśli chodzi o Katowice to Szopienice, Nikiszowiec czy Załęze wyglądaja nieciekawie, jesli chodzi o Bytom to niestety nie zgodzę się. Taki Bobrek to jest drugi Bronx a na Rozbarku co druga kamienica nadaje się do wyburzenia.

Gość darek tarnowskie góry
Lana ale żeby być obiektywnym trzeba powiedziec że na Śląsku tez często daje się odczuć gorolom że sa gorsi i nie sa u siebie. Ja tego nie lubie bo dla mnie liczy się człowiek nie wazne skąd pochodzi. Wszęzie sa ludzie i ludziska czy to na Śląsku czy w Warszawie.

Gość marek opole
Ślązacy ze Śląska Opolskiego na pewno nie sa Polakami tylko Niemcami

Gość halynka z mlynka
slazazy z dolnego salska na pewno są polakami bo ich dziadowie do przesiedlency zza buga , w opolskim jest duzo niemców a górny slask to też w wiekszosci polacy tylko po wojnie cos sie tam popieprzyło ludziom w głowach i robia sztuczne podziały - liczy sie co kto ma w sercu i kim sie czuje a nie jaka jest opinia , Mozna czuć sie Ślazakiem(miec szcunek do swoej regionalnej kultury ) i jednoczesnei być Polakiem patriotą (bo taka ma sie narodowosc)

Gość marek opole
Masz racje tylko że ci Niemcy z opolskiego maja polskie nazwiska, przed wojna byli Polakami a ich dziadkowie walczyli w powstaniach ślaskich. Oni jednak wola Niemcy i sa bardziej niemieccy od rodowitych Niemców. Na co dzien jednak mówia nie po niemiecku tylko po polsku :)

Gość Lana20
sami stwarzacie problemy....mieszkam na Górnym Śląsku i czuje sie Polką

Jestem po troche Polką, Niemką i Ślązaczką. Mam dwa obywatelstwa i sentyment do tego co Ślaskie. Szanuje wszystkich ludzi, bardzo sie cieszę jak moge poznać Kaszuba, Hucuła czy Poznaniaka. Mam przyjaciół w Warszawie. Nie jest dla mnie ważne co kto lubi lub czym jest. Ważne aby był człowiekiem. Nie widze problemu w tym kto sie z czym utożsamia. Żyd też nie jest mi osoba nienawistną. I o to chodzi. Acha mieszkam w opolskiej wiosce wśrod ludzi z różnych stron Polski i Kresów Wschodnich.

Gość benedykt_polak
Czyli jesteś Niemką Amber tak jak inni autochtoni w Opolskim. Żeby dostac niemieckie obywatelstwo trzeba udowodnic niemieckie pochodzenie więc nie pisz prosze że jesteś po trochu Polką. Ciekawe z której strony :D Albo jest się Polakiem albo Niemcem. Na co dzien czlowiek się nad tym nie zastanawia ale są sytuacje kiedy trzeba się okreslić. Ty okresliłas się jako Niemka deklarując niemieckie pochodzenie podobnie jak 99% Schlesierów w Opolskim. Nie rozumiem tylko jednego dlaczego z Dolnego Sląska, Pomorza Zachodniego, Ziemi Lubuskiej wysiedlono niemal 100% Niemców a w Opolskim tylu was zostało. Możesz mi to jakoś wyjaśnić?

Gość halynka z mlynka
dobre pytanie

Gość radek huzar
Odpowiedź jest prosta. Nie chcieli wyjeżdżac więc gorliwie przekonywali władze że sa Polakami a Polacy niestety dali się nabrać :o No i mamy 300 tysięczna mniejszośc niemiecka na Opolszczyźnie :o

Gość pan minister zbyszek
Wypowiedź Amber potwierdza że nie są

Gość farina rodrigo y obanza
Zależy o jakich Ślązaków chodzi. Ślązacy w województwie śląskim sa w 90% Polakami a Ślązacy albo Schlesierzy w województwie opolskim sa w 90% Niemcami.

No i widzicie jacy jesteście! Ja napisalam przyjaźnie w dobrej wierze o swoich odczuciach, a juz znalazl się jeden czy drugi, ktory wie lepiej ode mnie kim jestem. Ten, ktory twierdzi ze jestem Niemka to źle twierdzi. Jestem Slązaczką i taka jest moja narodowość. Wiem, wiem. Zaraz znajdzie sie 50 - ciu którzy beda krzyczeć, że takiej narodowości nie ma. Ktos pytał dlaczego wszyscy nie wyjechali. No to ja sie pytam, a dlaczego mieli wyjechać. Jestemy u siebie, na Ślasku i dlaczego mamy opuszczać nasz Heimat? To jest nasza Ojczyzna, nasz Śląsk. Chyba tego nie zrozumiecie.

Dzielicie ludzi na Ślasku na Niemcow i Polakow i to jest błąd. Są Niemcy, Polacy i Ślązacy. Żaden Slązak nie powie że jest Niemcem lub Polakiem. Prześledxcie wyniki spisu powszechnego. Zobaczycie ilu zadeklarowalo narodowośc ślaską..

Gość benedykt_polak
Ja cie nie atakuję. Przecież bycie Niemka to chyba żaden wstyd? A co do narodowości sląskiej to nie ma takiej. Dla mnie osoba deklarująca narodowośc slaską jest tak naprawde narodowości niemieckiej. Ciekawe czy jak starałas się o niemieckie obywatelstwo to deklarowałas narodowośc slaska czy niemiecka :D Dziwna sprawa że ci co deklaruja narodowośc śląska po przyjeździe do Nimiec deklarują juz tylko narodowośc niemiecką.

Gość benedykt_polak
Rozumiem że to wasz Heimat i nie chcieliście wyjeżdżać ale dla Niemców z Dolnego Śląska Dolny Śląsk tez był ich Heimatem tak samo jak dla Niemców ze Szczecina Szczecin był ich Heimatem. Pytanie więc dlaczego ich wysiedlono a was nie?

Gość halynka z mlynka
naród musi posiadac swój odrebny jezyk , odrebna historie(np ród krolewski) , jakakaolwiek panstowosc w przeszłosci , odrebna literature , i inne elementy kultury , sorry dzieicnko ale slazacy posługuja sie dialektem jezyka polskiego , dialektem a odrebnym jezykiem , pozostałych waryunków w ogole nie spełnaiaj wiec jak mozesz wciskać kit ,ze Slazacy sa narodem ,sa grup aetniczna .Bedać slazaczka mozesz byc Polka, Niemka, Czeszka ale na pewno towja narodowoscia nie moze byc SLaska z wyzej wymienionych powdów

Gość benedykt_polak
Amber ja nie neguję twojej śląskości. Z wami jest troche tak jak z Bawarczykami. Macie silna tożsamośc regionalna śląską ale jesteście narodowości niemieckiej. Bawarczyk tez zapytany powie że jest Bawrczykiem ale jest narodowości niemiekciej.

Gość halynka z mlynka
benedykcie czemu uznajesz wszytkich slazaków od razu za niemców - to głupota , przecież mzoan być polakiem i slazakiem

Gość benedykt_polak
Ależ skąd wcale tak nie uważam. Większośc Ślązaków jest Polakami ale akurat ci z opolskiego są Niemcami. Ja właśnie tych Ślązaków Opolskich miałem na myśli.

Gość halynka z mlynka
spoko, a tak apropos , to słowianie wproadzili prawdziwa cywilizacje na slasku i to juz od VI wieku !!!! w IX wieku slask nalezał do słowanskiego królestwa słowanskiego królestwa moraw. Według części badaczy około 875 r. książę Świętopełk I przyłączył Górny Śląsk do państwa wielkomorawskiego, a 10 lat później być może zajął też Dolny Śląsk[potrzebne źródło]. Po rozpadzie Wielkich Moraw w 905 roku, być może teren ten dostał się, około 943 roku pod kontrolę czeskiego księcia Bolesława I Okrutnego (niejednoznaczne wzmianki Al-Masudiego o państwie ad-Dir). W latach 965-985 w czasie małżeństwa księcia Mieszka I z Dobrawą (oraz później) ma miejsce sojusz polsko-czeski, w związku z czym prawdopodobnie Śląsk nie zmienił w tym czasie przynależności państwowej.Wejście Śląska w skład państwa Polan potwierdza też dokument Dagome Iudex z około 991 r. Utworzone w czasie zjazdu gnieźnieńskiego w 1000 roku podporządkowane Gnieznu biskupstwo wrocławskie objęło swym zasięgiem cały obszar Śląska. wiec geramnie bujakasha !!!!!

Dlaczego wy wypowiadacie sie w naszym, Ślązakow imieniu. Jesli podczas spisu powszechnego miałam do wyboru narodowośc i moglam podac śląską to znaczy ze ci, ktorzy decydowali o tym uznali, że taka narodowośc istnieje. Zadeklarowalam narodowośc sląską bo jestem Slazaczka i nikt nie ma prawa wciskac mi kitu, ze jestem Niemka lub Polką. JESTEM ŚLAZACZKĄ. Wy tego nie zrozumiecie. Zanim zaczniecie pisac tu w ten sposob to troche pomyslcie. Dlaczego Niemcy ze Szczecina zostali wysiedleni? A Szczecin to Sląsk? Ja mowię o Śląsku, a nie o Szcecinie czy Zielonej Górze. Jesteśmy u siebie. To nieslązacy sa goścmi na Sląsku. I teraz drugi problem. Dlaczego tylu Polakow mieszka w Niemczech? Dlaczego nie przesiedlaja sie do Polski? Skoro uważacie, ze Ślązacy powinni opuścic Slask bo teraz Slask jest polski to Polacy powinni opuścic Niemcy, Holandię i wiele innych krajow do ktorych wyjachali dla lepszego życia. Mierzcie i siebie ta sama miarą.

Gość halynka z mlynka
przykro mi ale ktoś ci wcisnał kit bo takiej narodowosci nie ma ,zastanó sie co wyzej napisałem i co decyduje o narodzie ... Kutz i inne matoły lobbowały taka narodowosc a idioci w to uwierzyli :-) przykre

Gość halynka z mlynka
jedynie tój młody wiek moze usprawidliwiać brak twojego rozeznania

Gość halynka z mlynka
moze pwioeisz mi kiedy sie narodział narodowosc slasak i kim sa slazacy - słowianami, germanami, a moze clatami bo oni pae wieków po chrystusie chyba byli , ale wtedy milibyście rude włosy jak irlandczycycy ;-) spadam , polemika z toba nie ma sensu , poczytaj uwaznie co napisałam i sie zastanów :-) pozdrawiam

Gość powiedziała co wiedziała
jestem ze śląska , nie cierpię Niemców. Obaliłam jakiś stereotyp?

Idąc takiem rozumowania halynki stwierdzam wszem i wobec, że nie ma narodu austriackiego, a nawet amerykańskiego. Oni nie maja swojego języka. :D więc nie mogą byc oddzielnym narodem. Czeczenia też nie ma prawa do swojej narodowaosci - wszak lezy na terenie Rosji i Czeczeni nie spełniaja warunkow aby byc oddzielnym narodem.

Gość powiem tak...
Ślązacy to nie Polacy, to mniejszość etniczna taka jak Cyganie. Natomiast Śląsk jest oczywiście cześcią Polski, dostaliśmy go od Niemców jako rekompensate za szkody wojenne i strate terytoriów na Wschodzie. Przypominam że nigdy w historii nie istniało państwo sląskie ani nikt nigdy nie uznał takiego narodu :) pozdro Hanysów se Stalinogrodu

Gość benedykt_polak
Amber sprytnie unikasz odpowiedzi na moje pytania a więc zapytam raz jeszcze czy starajac się o niemieckie obywatelstwo udowadniałas i deklarowałas niemieckie czy ślaskie pochodzenie i drugie pytanie dlaczego Ślązacy deklarujący w Polsce narodowośc śląską w Niemczech deklaruja narodowośc niemiecką? Ja ci absolutnie nie mam zamiaru wciskac narodowości polskiej. Broń Boże. wy nie macie z Polakami nic wspolnego. Jestesice po prostu slaskimi Niemcami. Ja nikogo ze Śląska nie wyganiam gdzie to wyczytałaś? Ja tylko głośno pytam dlaczego wysiedlono Niemców z Wrocławia, Szczecina, Zielonej Góry a na Sląsku Opolskim pozostawiono 300 tysiecy Niemców. Co do Polaków mieszkających w Niemczech czy Holandii to oni błyskawicznie się asymilują i ich dzieci nawet juz nie mówia po polsku ani nie chca miec z Polska nic wspolnego. Co do spisu powszechnego to zdecydowana większośc Ślązaków podała narodowośc polską, częśc przeważnie na Opolszczyźnie niemiecka i tylko około 170 tysięcy ślaska czyli de facto tez sa Niemcami.