Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość hans jurgen

Czy Ślązacy są Polakami?

Polecane posty

Gość guzik z pentelka
Bejbe Lilly- nie dziel regionów na lepsze i gorsze !!!!!

darek, szrajbnij co malo wiela. Mie siy tak naszol goldka widzi, a nie mom dzie za kanc jej posuchac.

Gość antek z krakowa
Najlepsi, najbardziej życzliwi i przyjaźnie nastawieni do innych ludzie mieszkają na wschodzie Polski :) Ślązacy sa za bardzo ksenofobiczni i podkreslaja swoja wyższość :o

Gość guzik z pentelka
cos w tym ejst ale zalezy co rozumiesz przez wschodnia polska , bo przed wojna obecna wschodnia sciana była centrum polski :-)

Gość antek z krakowa
Hehe faktycznie przed wojną taki gościu znad Buga to był z centralnej Polski :D

Gość pieprzysz natek
"Ślązacy sa za bardzo ksenofobiczni i podkreslaja swoja wyższość" niby jaką wyższość? robotników z kopalni? agresja często wynika z kompleksów pamietaj o tym i bądź wyrozumiały :)

Gość guzik z pentelka
pamietam ze kidys mama opowiadaa mi czesc jej rodziny tzn przodków przeprowadziło sie z okolic okolic Lublina na Pomorze to stare babki mówiły do nich ( o przyjechali ci z centralki) ;-) teraz Lublin to wschód a cenrum PL to Łodz :-) ot co historia pełna jest niespodzianek

Gość antek z krakowa
No masz rację mój ojciec był kiedyś w pałacu w Łańcucie i tam była mapa Polski z XVI wieku i Łańcut to była wtedy zachodnia Polska a przeciez dzisiaj to jest prawie granic a z Ukrainą :) Ale generalnie to lubie ludzi z obecnego wschodu Polski bo choziaz sa biedni ale życzliwi i przyjaźnie nastawieni. Ludzie na zachodzie gdzie mieszkam sa bardziej nastawieni na rywalizacje, na wyścig szczurów i mniej życzliwi i przyjaźni :o

Gość guzik z pentelka
ale przecież Kraków nie jest na zachodzie :-) a gdzie obecnie mieszkasz ?

Gość antek z krakowa
Hehe spostrzegawczy jesteś :D Teraz mieszkam w Poznaniu ale jestem z Krakowa.

Gość awril
e,tam...co za dyskusja...urodziłam sie i mieszkam w Gliwicach i nie przyszłoby mi do głowy,by mowic ze jestem slazaczka...jestem Polka mieszkajaca na Slasku i wszystko na ten temat

Gość guzik z pentelka
antek za bardzo smiecimy ten temat naszym off-topikiem , moze załóz jakiś nowy topik na forum :-) na ten temat

Gość ciepły janek
Tak Ślązacy obiektywnie rzecz biorąc sa Polakami ale niektórzy chcieliby byc Niemcami.

Gość ciepły janek
Dlatego tez napisałem, że Ślązacy sa Polakami ale niektórzy podreslam niektórzy chcieliby być Niemcami. Wiekszośc jednak jest Polakami.

Gość wieczorek zapoznawczy
a zastanowicie sie ilu tych prawdziwych slazakow jest:) pewnie tylu ilu warszawiakow. i w jedym i drugim wiekszosc obecnych mieskzancow to przyjezdi z roznych biednych rejonow kraju. wszyscy wyjedzali za chlebem tam gdzie praca byla a ze byla na slasku z kopalniach i przy odbudowie stolicy

Gość xdjviodjfmodmdkonv
A cóż to znaczy być Polakiem, Anglikiem, Niemcem czy Szwedem? Zameldowanie, mieszkanie w granicach? Obywatelstwo? Tożsamośc językowa? Bo po genach tego nie rozróznisz. Już 20 lat temu ukazał się znakomity obszerny artykuł "Ślązacy i Schleisserzy" w cyklu "Ekspres reporterów" . Obalono tam wiele mitów i przedtawiono skomplikowaną sytuację Śląska - tam naprawdę nic nigdy nie było jednoznacznie czarne czy białe....

Gość ReggaeGirly
zwracam sie do osoby z pseudonimem: ruben da costa : ... jeli chodzi o stronke internetowa polonia-flirt.de , to sama koncowka"de" mowi o tym ze to niemiecka strona, dla polakow ktorzy mieszkaja w NRW (polnocnej westfalii w niemczech) .. dlatego tez w profilach mozna o sobie psac tylko po niemiecku bo innej mozliwosci nie ma, zarejestruj sie tam to sie sam przekonasz.. ale jesli sie tam w czacie prywatnie pisze, to pisza i po polsku i po niemiecku .. a czy to nie jest obojetne w jakim jezyku przekonuje sie ze sie czuje polakiem?? ..(ci ludzie to samo moga tez po polsku lub angielsku powiedziec, im to roznicy nie sprawia, jesli wladaja tyloma jezykami) .. moim znaniem obojetnie kim sie jest i gdzie sie mieszka, kazdy z osobna wie jaka krew w nim plynie i takim czlowiekiem sie czuje .. a czy nie jest to obojetne czy sie jest slazakie, polakiem czy niemcem?? .. przeciez kazdy z pojec to czlowiek, i powinno sie go akceptowac, obojetnie jakiej narodowosci jest .. ... a jeszcze ktos z was napisal ze niecy sa bogatsi i tam jest lepiej dlatego slazacy, wola podawac sie za niemcow niz za polakow?? .. nie sadze zeby to byla tak do konca prawda, sa tacy ludzie i tacy .. ja osobiscie urodzilam sie na slazku, mieszkam od 3 lat w niemczech, lecz czuje sie polka .. a jesli sie nie doswiadczy wszystkiego osobiscie nie mozna sie na taki temat wypowiadac... w niemczech jest tak samo trudno ja w polsce ..sa bogaci i biedni .. a jesli ktos uwaza ze w niemczech jest lepiej i narzeka, to niech tu przyjezdza i sie sam przekona jak tu trudno !!!!!!!!! ...

Gość IHIUHUU

Gość Józef
Samo pytanie jest wielce obraźliwe dla Ślazaków. Pytanie takie może zdać tylko niemiecki prowokator , a takich na internetowych stronach jest wielu. Przykładem moze być zamoeszkujący w Reichu Ewald Pollok, który w doskonały sposób opanował jak wbijać klina pomiedzy Polakami w tym Ślazakami, Poznaniakami, Mazurami, Warszawiakami i innymi częsciami Polski. Tylko durnie , a takich w każdej nacji jest trochę, ulkegają sugertiom zawartym w tak prowokacyjnych i podłych pytaniachj jak pytanie zawarte w tytule. Ja jestem Ślazakiem od wszystkich pokoleń. Znam Ślask jak własną kieszeń i wiem kim są Ślązacy. Wiem też kim byli za Wilusia, Bismarmarka i za czasów niemieckiej okupacji w okresie 1939-1945r. Niemiecka propaganda ukryta na tej stronie internetowej zapewne pod patronatem Eriki Steibach i innych z pod znaku Ziomków i tak zwanych "wypędzonych" którym marzy się aby wrócic na Ślask i mieć Ślazaków za roboli do łopaty i do najpodlejszych robót jak to za Wilusia i Bismarka do czasów kiedy Ślask w trzech powstaniach zwycięzkich , a trzecie było zwycięskie (jedno z dwóch polskich powstań) wyzwolił się z pod jarzma niemieckiego. Teraz za sprawą tej internetowej strony autorzy pytania "czy Ślazacy sa Polakami", próbują rozerwać więzi miedzy braćmi jednej Ojczyzny. Wstydxcie sie ! Mam pytanie? czy "Polacy są Polakami"? , Czy Bawarczycy są Niemcami? Czy Podhalanie są Polakami? czy ci co pytają o to czy Ślazacy są Polakami są w pełni rozumu, czy też liczą na "Begrussungsgeld" i inne profity z Reichu od pani Eriki Steinbach, i Żiomków?

Gość jorzin z bazin
ReggaeGirly Jesli są Polakami to dlaczego nie pisza po polsku? Z nich tacy Polacy jak ze mnie Jozin z Bazin :D

Gość ObeRschlesier
Schlesier sind keine Polen!

Gość jestem za a nawet przeciw
Jak mawiał pewien klasyk to byt okresla świadomośc. Niemcy sa bogatym państwem więc wielu Polaków w tym także Ślązaków chce byc Niemcami a nie chce być Polakami. Proste.

Gość thomix
Ja dodam tyle kazde wojewodztwo powinno byc autonomiczne jesli chodzi o pewne sprawy Slask niech zarabia na siebie i inne wojewodztwa tysh tymczasem slask wpompowal wielka kase w Warszawe a otrzymal fige z makiem i obelgi i nic wiecej prawda jest taka ze Slazacy nie sa zakompleksionymi ludzmi ze wsi ktorzy przeniesli sie do miasta tak jak wiekszosc Warszawiakow.... Autonomia owszem ale niech wszystko tworzy jedna calosc mianowicie Polske ale na rownych zasadach ...

Gość unijczyk
Thomix a o czys takim jak solidarnośc słyszałeś? dlaczego Unia łaqduje kase w biedne regiony. Tez mogliby powiedzieć niech każdy rządzi się sam. Tylko, że wtedy mieliby miliony emigrantów z biednych regionów a kraje takie jak Polska, Słowacja, Węgry czy Łotwa mozna by spokojnie zalesić :)

Gość ślonzołk
hadziaje wyp..dalać ze slonska a śląsk nojlepiej do niymice prziłoncyć albo autonomia sląskoł utworzić

Gość Aleksy
Piszecie, że Ślązacy są Polakami, a jak nie to Niemcami, ale na jakiej podstawie to określacie? Pochodzenia? Ślązacy mają tyle wspólnego pochodzenia z Polakami, co Polacy z Ukraińcami. Język? Irlandczycy mówią po angielsku, a jakość nie są Anglikami. A Peruwiańczycy mówią po hiszpańsku, a Hiszpanami nie są. Utożsamianie się? Nic bardziej mylnego. Ślązacy utożsamiają się z narodowością śląską, a konkretnie ze śląską grupą etniczną. Dla przykładu w czasie zaborów, Ślązacy potępiali wszelkie polskie powstania. Co jeszcze może być kategorią? Wspólna historia? Jeden z największych mitów. Śląsk był pierwotnie czeski, a potem siłą zagarnięty przez Polskę. Potem przechodził z rąk do rąk i w XIV w. trafił ostatecznie do Czech. w XVIII w. zajęli go Prusacy. W 1922 Polacy przejęli mały kawałek Ślaska, a w 1945 prawie 90 regionu było polskie, dopiero. Ślązacy spełniają warunki bycia narodowością (nie mylić z narodem!!!).

Gość rokokoko
a co to znaczy byc Ślązakiem? bo ja mieszkam na Śląsku i jeśli mam to rozumieć tylko jako miejsce zamieszkania to tak - jestem ślązaczką! moi rodzice osiedlili się tu bo tylko tu za ich czasów była praca (kopalnia rzecz jasna). natomiast nie wiem czym się różni ślązak od polaka...gwarą? ja jej nie znam. wiele razy słyszałam że za czasów Niemiec dobrze sie na śląsku żylo. co w tym dziwnego - dzisiejszy Niemiec tez nie narzeka

Gość z Łopolskiego;)
Jeśli ktoś się czuje i określa ślązakiem to ma do tego pełne prawo w końcu w ostatnim spisie powszechnym ponad 173 tys. mieszkańców województw śląskiego i opolskiego w rubryce narodowość kazało wpisać - śląskie, choć oczywiście nie jest to prawnie uznana narodowość. W kolejnym spisie prawdopodobnie ilość ludzi określających się jako ślązaków, zapewne będzie większa choćby z racji działalności RAŚ. By zrozumieć motywy ludzi określających się jako ślązaków bądź niemców (mimo że urodzili się w Polsce), trzeba tam po prostu mieszkać i mieć kontakt z takimi ludzmi. W wielu aspektach społecznych, kulturowych, a przede wszystkim mentalnych na śląsku są naprawdę duże różnice. Ps. a jeśli chodzi o powstania śląskie, to trzeba się zgłębić w fakty historyczne, a nie upraszczać że skoro powstańcy walczyli o przyłączenie do Polski - to o co teraz chodzi ślązakom...

Gość Slązok
Ślązacy są narodem nie narodzonym i od wieków ktoś kładzie na nas łapsko na przemian germanizują albo polonizują a do tego spora część Gornego Sląska jest obecnie w Czechach i Praga tak jak Warszawa twierdzi ze gwara slaska jast pochodna ich jezyka Mam propozycje może by sie tak wszyscy od nos odpierdo...albo kiedys zrobimy u nos drugie Kosowo