Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ziarenko piasku

2 owulacje w ciagu jednego cyklu??nie wiem o co chodzi!!!

Polecane posty

Gość ziarenko piasku

Kobietki moze ktoras moglaby mi pomoc!Ostatni okres mialam 4 stycznia, badam sobie szyjke macicy i jako tak ze 2 tyg. temu sadzilam ze mam owulacje, szyjka byla wysoko, miekka i byl sluz plodny, czekam na okres, czekam i nic!Po tej owulacji szyjka zeszla na dol i byla zamknieta wiec czekalam na okres i tak czekam czekam i nic!Wczoraj podczas badania moja szyjka byla znow bardzo wysoko- tak zeledwo ja moglam wyczuc, byla miekka i bylo duzo przezroczystego sluzu!Dzis jest wysoko ale jest jakby troche twardsza!Do tego starsznie boli mnie podbrzusze,nie jak na okres, tylko po prsotu boli! nie wiem o o chodzi!Jakby ktos wiedzial prosze o jakas rade!Bo sie strasznie martwie!

Gość ziarenko piasku
Ach zapomnialam dodoac ze w listopadzie rzucilam hormony, ale mialam juz poznij normalne okres i wszytsko bylo ok!a teraz nie wiem co jes grane!:(

nie jest możliwe aby w jednym cyklu wystąpiły dwie owulacje. możliwe jest natomiast kilkukrotne podejście do owulacji. wtedy to szyjka się unosi, występuje śluz płodny, ale jednak do owulacji nie dochodzi. po pewnym czasie sytuacja może się powtórzyć. fakt przebycia owulacji mogłaby potwierdzić temperatura, a najlepiej monitoring cyklu.

no to tym bardziej :) po odstawieniu hormonów to już wszystko jest możliwe (oprócz podwójnej owulacji :) )

Gość ziarenko piasku
Hmmm czyli szyjka moze przygotowywac sie do owulacji kilka razy?!?! pierwsze slysze! a jak sie przygotowuje to wtedy jestem plodna, czy nie? Martwie sie bo jak wtedy myslalam ze mialam dni plodne to pozniej wlasnie w tym okresie gdzie powinnam byc nieplodna troche szalelismy,a jak wczoraj zobaczylam ze chyba teraz mam plodne dni to masakra!;/nie wiem co robic!

oj może może :P właśnie też takie cuda przechodzę. co ją badam to raz wysoko, raz nisko, ech już nic nie wiadomo. teraz po odstawieniu różne rzeczy się dzieją więc jak nie chcecie dzidziusia to radziłabym się zbezpieczać a nie tylko na samej obserwacji polegać.

hm - u mnie szyjka w zasadzie jest nieruchoma przez cały cykl - woszem mięknie i się otwiera ale nie zmienia położenia - a owu miałam potwierdzoną monitoringiem. Wydaje mi się, że jedym sposobem na określenie dni płodnych i niepłodnych jest pomiar temperatury, a szyja + śluz to dodatkowe objawy. Nie wiem czy jest sens \"bawić\" się w samą szyjkę...

Gość wlasnie ze moze byc podwojna
owulacja w cyklu. ja tak mam, moja mama tak ma i moja przyjaciolka tez. moj gin powiedziala, ze to normalne zjawisko u wielu kobiet i w tej sytuacji kalendarzyk nie ma racji bytu. plodne trudno wyliczyc i ryzyko olbrzymie. moj brat jest wlasnie efektem tej drugiej w cyklu owulacji, dzieki czemu moja mama sie dowiedziala, ze taka podwojna wlasnie ma.

woszem = owszem szyja =szyjka :D przepraszam za literówki

Gość ziarenko piasku
No pewnie ze sie zabezpieczamy:) tylko jak myslalam ze juz mozna to czesto bez gumki sie kochalismy ale nie do konca, a teraz padl na mnie blady strach! Bez sesnu czyli moge nie miec w ogole owualcji ale szyjka moze zachwoywac sie tak jakby ona sie miala odbyc?!Czyli teoretycznie caly czas moge byc plodna, bo nie wiem kiedy oba znowu powedruje ku gorze:,(

owulacje na 100% sprawdzi ci tylko monitoring i żaden inny sposób - nawet testy owulacyjne. Zacznij mierzyć temepraturę - będziesz wiedzieć więcej.

Gość ziarenko piasku
Z tego co kojarze to moja mama tez kiedys mialam podwojna owulacje- z ktorej zostalam notabene poczeta:)ale przed hormoami mialam normalnie a teraz cuda sie dzieja!!!jak pisala mała_agatka raz jest na gorz raz na dole, a do tego ten bol podbrzusza:(

Gość ziarenko piasku
Macie racje chyba zaczne mierzyc tempke, ale jak mam takie cyrki to i chyba ona nie bedzie miaro dajna?prawda?

ale jakie cyrki? że szyjka ci się suwa wte i nazad? Moja jest nieruchoma a temperatura zgodna z wynikami monitoringu. Zacznij badać i zobaczysz co wyjdzie - jesli wykres będzie odbiegał od prawidłowego obrazu to znaczy że jest coś nie tak i jesli nie chcesz potomka musisz sie zabezpieczać cały czas.

Gość Soooooojkaaa
To jak powstaja ciaze mnogie? Dwujajowe?

w jednym momencie z dwuch jajników uwalniane są dwie komórki jajowe i tak oto powstają bliźnięta dwujajowe :D wyobraź sobie, że powstałyby one na skutek wystąpienia 2 owulacji w jednym cyklu - jedno dziecko (płód jak chcesz) miałoby już 2 tygodnie a drugie by dopiero powstawało.

1. NIE MA możliwości by w cyklu były dwie owulacje - dobrze zostało już napisane - może być kilka podejść do niej. I kropka.2. Ciążę \"z podwójnej owulacji\" to mit, owulacja może się dowolnie przesunąć (bo to owulacja się przesuwa a czas od niej do miesiączki - jest stały dlatego jak spóźnia się miesiączka to wiadomo, że jesli nie ciaża, to z jakiegoś powodu doszło do przesunięcia terminu wystąpienia owulacji)3. Bliźnięta dwujajowe biorą się z pęknięcia więcej niż jednego pęcherzyka podczas JEDNEJ owulacji. Zawsze dojrzewa więcej niż 1 pęcherzyk (do kilkudziesięczu czasem nawet!) ale tylko jeden lub kilka - są dominujące. I ten jeden lub kilka - pęka. Odstęp czasowy między pęknięciem pierwszego a ostatniego pęcherzyka nie wyniesie więcej niż 12-24 godziny i wciąż jest to jedna i ta sama owulacja.Innej możliwości nie ma z czysto fizjologicznego punktu widzenia (podstawy rozrodczości!). Gdybym spotkała gina, który twierdzi inaczej (na szczęście takowego nie spotkałam) - natychmiast bym go zmieniła bo to brak podstawowej wiedzy, to czego można po takim lekarzu oczekiwać?

Gość ziarenko piasku
Kurde ale ja nadal nie rozumiem!to skad mam pewnosc ze teraz mam owulacje, moze to bylo tylko kolejne podejscie, a za jakis czas znowu bede miala objawy plodno-podobne?:)teraz tempki nie zaczne mierzyc, moge chyba najwczesniej po miesiaczce, tylko z ta tempka jest tak ze trzeba ja badac o tej samej godz. a ja nie ma regularnego trybu zycia- studia, czasem nocuje w domu czasem u chlopaka:(wiec chyba mierzenie odpada niestety! A zawsze jak mialam owulacje bolal mnie strasznie jajnik, a teraz cale podbrzusze mnie boli ak jakby sie rozrywalo od srodka, piersi nie bola, a jajniki pulsuja jak oszalale!!!

Gość ziarenko piasku
Madu, jesli moglabym sie spytac co to znaczy jesli moj wykres bedzie odbiegal o prawdilowego obrazu? moglabys sprecyzowac? nie jestem zbyt swiatla w tych tematach!:)

Bez tempki i/lub monitoringu się nie dowiesz. Tyle.Śluz i szyjka to tylko zwiastuny, jedynie tempka jest domowym potwierdzeniem przebycia owulacji (lub monitoring u gina ew. badanie progesteronu w 7 dni po owu).

Gość ziarenko piasku
Ale najbardziej mnie zastanawia fakt, ze od kilku dnia szyjka byla nisko zamknieta, wczoraj momentalnie poszla w gore byla mieciutka jak gabka i bylo duzo plodnego sluzu, a dzis jest bardzo wysoko ale juz bardziej twarda, a sluz gdzies znikla a pojawil sie taki bialawy- no to z tego wynika ze to chyba tez nie byla owulacja parwda?

To mogła być owulacja ale powtórzę, żadnej pewności nie będziesz miała bez tempki lub monitoringu. Ew możesz zbadać progesteron w 7 dni po tym zdarzeniu ale badanie jest pełnopłatne, jak i monitoring.

wykres odbiega od normy np gdy jest jednofazowy - czyli nie ma fazy niższych i fazy wyższych temperatur. Wtedy można się domyślać braku owulacji i problemów z poziomem progesteronu. Powiem ci dokładnie jak wyglądała sytuacja u mnie w monitorowanym cyklu - 3 dni przed owu szyjka była miękka i zaczynała się otwierać, w dzień owulacji już czułam, ze się zamyka - ze śluzem się zupełnie rozminęłam - płodny miałam 3 dni przed owu, a w dzień owu mleczny. Lekarz powiedzial (co wyszło w badaniach), że poziom progesteronu może być za niski i stąd to rozjechanie. Z badań wyszło, że owszem mieszczę się w normie, ale mogłoby być lepiej.

Gość ziarenko piasku
:( czyli stad wynika ze najparwdopodobniej mam jakies problemy hormonalne! kurcze no! Musze badac ta temperature, chce wiedziec czy wszytsko jest ok w moim organizmie!Dziekuje za wszystkie wpisy!:) tylko co jest dziwne wczesniejsze cykle mialam dobre, a ten mi wariuje;/ madu czyli widac po twoim przypadku ze owu nie musi sie zbiegac z objawami szyjkowymi i sluzem:)ja na razie nie staram sie o dziecko,ale chcialabym widziec na przyszlosc, ponadto bardzo sie zdziwilam ta sytuacja no i najpierw przemknela mysl prze glowe czy moze wpadlam?!?ale w takim razie to wykluczam:)

Gość ziarenko piasku
Juz nikt wiecej nie wie?:(

a. nic takiego nie wynika, poza tym niedawno odstawiłaś anty więc to się wszystko jeszcze może wahać jakiś czas. b. nie wyklucaj ciązy ;) c. objawy szyjki i sluzu powinny się zbiegać z owu, ale nie zawsze tak jest z różnych względów.

taka szyjka czyli zamknięta i rozpulchniona występuje również w pierwszych tygodniach ciąży, radzę zrobić test to koszt 9 - 12 zł a głowę będziesz miała spokojną