Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość UlaAa

Logopedia- studia pomaturalne, stacjonarne

Polecane posty

Gość UlaAa

Witam. niedługo będę wybierać przedmioty maturalne. chciałabym studiować logopedię. Mam pytania do tych którzy przez to przebrnęli: co muszę zdawać na maturce, czy trudno się dostać i jaki jest poziom na takich studiach..?? czytałam trochę w necie ale powiem szczerze, że nie za wiele się dowiedziałam.. nie mam żadnych znajomych na tym kierunku więc trudno mi zebrać jakieś szczegółowe informacje:(

Gość katka_a
ja skończyłam logopedię. z jakiego miasta jesteś?

Gość słonko_________
Najlepiej zdawać biologię, bo żaden inny przedmiot niewiele ma wspólnego z logopedią:) Przede wszystkim najważniejszym kruterium przyjęcia będzie badanie Twojej wymowy, zgryzu itp. Wiadomo, przyszły logopeda sam nie może miec jakiejś wady:)

Gość katka_a
słonko - język polski rozszerzony. jako logopeda mogę Ci powiedzieć, że ta dziedzina ma tyle z biologią wspólnego, co z fizyką (bo ma tyle samo z jednym, co z drugim)

Gość słonko_________
O języku polskim nie wspominałam, bo myślałam, że to podstawa i nikomu nie trzeba o tym mówić:) A co do fizyki i biologii to na pewno lepiej to zdawać niż historię albo geografię:/

Gość katka_a
akurat co do historii to bym sie spierała ;) najlepiej się nan konkretnej uczelni dowiedzie, czego wymagają. u mnie - tylko polski (uniwersytet warszawski) i rozmowa kwalifikacyjna ale wiem, że historię, biologię, fizykę i matmę tez gdzie niegdzi. ale to już gordze uczelnie w moim okręgu.

Gość katka_a
>ale wiem, że historię, biologię, fizykę i matmę tez gdzie niegdzi. ale to >już gordze uczelnie w moim okręgu. gorsze uczelnie - miało być - gorsze pod względem wykładania i nauczania logopedii :]

Gość UlaAa
czy to znaczy, że jak będę miała aparat ortodontyczny to mogę mieć problemy z dostaniem się? hmm. a jeśli na maturze zdawałabym rozszerzony polski, a biologię i historię podstawową?? raczej za mało prawda? niestety w moim przypadku fizyka odpada.. kiepski ze mnie ścisłowiec.. a co wiecie o poziomie logopedii w Szczecinie lub Poznaniu?? (jeżeli takie uczelnie w ogóle tam są)

Gość Kwaśna truskawka
Też zastanawim się nad logopedią. Wymowę mam dobrą, tak przynajmniej słyszałam od kilku osób. Na pewno na maturze bede zdawała to co obowiążkowe: *matematyka (podts.) *polski (rozsz.) *angielski/niemiecki oraz dodatkowo: *geografia Myślicie, że to wystarczy? Szukałam w necie troche inf. na temat logopedii ale nigdzie nie ma napisane jakie przedmioty trzeba zdać ;/

Gość Weronika 123
Hey :) czytając wcześniejsze wypowiedzi zauważyłam, że zdaje sie na maturze j. polski rozszerzony by startować na te studia. Chciałam się dowiedzieć czy dostanę się na studia na logopedię, gdy będę zdawać j. polski podstawowy?? Czy ten kierunek można studiować zaocznie??

Gość nawet podyplomowo można

Gość Weronika 123
Jakie przedmioty muszę zdawać na maturze aby sie na nie dostać (zaocznie)?? Czy dostane się na te studia, gdy wszystkie 3 przedmioty maturalne będę zdawać na poziomie podstawowym?? Prosze o odpowiedź i dziękuję za wcześniejszą :)

Gość Karolajn18
Ja też myślę nad studiowaniem logopedii, jestem w maturalnej klasie i szukam jakichkowliek informacji na temat tych studiów. Jeżeli zdaję język polski, język angielski i biologię - wszystko na podstawie ( oprócz tego jeszcze chemię jako przedmiot dodatkowy rozszerzony, ale w przypadku tego kierunku nie ma ona na pewno specjalnego znaczenia ), to czy to są wystarczające wumagane przedmioty? A jak z rozmową kwalifikacyjną? Na czym ona polega? I czy w ogóle trudno dostać się na takie studia?

Gość lena1987
czytam wasze wypowiedzi i az mi sie glupio robi, ze na logopedie ida osoby, ktore chca jak najmniejszym kosztem zdac mature. Logopedia to dosc trudny kierunek- bardzo duzo przedmiotow jezykowych, ale oprocz tego psychologia, pedagogika, medycyna i fizyka. zaoczna logopedia nie ma racji bytu. niczego sie nie nauczycie chodzac na zajecia 2 razy w miesiacu. pozdrawiam serdecznie

Gość maturzystka90
chciałabym studiować logopedię, ale czy naprawdę na tym kierunku jest fizyka??????

Witam! również chciałabym studiować logopedie na Uniwersytecie Gdańskim i wygląda to tak ze trzeba zdać na podstawie biologię i właśnie ją zdaje na maturze. Nie nosze aparatu i również nie mam problemów z wymową czy zgryzem. Martwi mnie jedynie ta rozmowa kwalifikacyjna i fizyka moze ktoś mógłby \"oświecić\" przyszłych studentów i powiedzieć jak to wyglada :) no i chciałabym wiedzieć czy ten kierunek jest przyjemny i możliwie łatwy :)

Gość kachas
witam, byłam u logopedy i stwierdził on, że nie mam żadnej wady wymowy, jednak mam wadę zgryzu, czy to mnie dyskwalifikuje w studiowaniu logopedii? Czy mogliby przyjąć mnie pod warunkiem np. noszenia aparatu? Proszę o odpowiedź.... Z góry dzięki, pozdrawiam :)

Gość Logopedia UG
Witam! Logopedia na UG jest jedną z dwóch w Polsce ("czystą" logopedią). Rozmowa nie jest niczym strasznym. Jest komisja, rozmawia się, poćwiczy troche z lusterkiem, poczyta wierszyki (z reguły na 3 szeregi), spawdzają zgryz i na tym tyle. To naprawde przyjemność. Co do fizyki...to hm..jest fonetyka akustyczna i tyle. Na UG jest to kierunek łączony z AMG, więc sa przedmioty medyczne (anatomia, otolaryngologia, foniatria i pare innych, jako podstawowych) i przedmioty do wyboru równiez medyczne.Studia sa licencjackie i drugim przedmiotem jest język polski. Ogólnie studia bardzo fajna. Dobre zaplecze, świetni specjalisci...Polecam Informacje mozna znalezc na stonie UG wydział filologiczny zakład logopedii

Gość nie chce sie czepiac ale
co to jest "studia pomaturalne" ?? Chyba każde studia są pomaturalne, czy się mylę?

Gość mila19_
Hej, ja też bum chciała na logopedię ale do Lublina, mam przodozgryz ale w dzieciństwie mi powiedzieli, że aparat nie jest mi potrzebny. Ta wada zresztą nie rzuca się w oczy i nie przeszkadza w mówieniu, Czy to może mnie jednak zdyskwalifikować??

Gość Do Lena 1987
Chciałam zapytać o to jakie przedmioty -dokładnie- będą na tych studiach, studiach logopedii. Prosze o odpowiedź. Jeżeli ktoś inny zna odpowiedź na moje pytanie to prosze o jej udzielenie. Pozdrawiam.

ja nie myślę o studiach, ale odpowiedzcie mi czy mam wadę wymowy- w niektórych wyrazach np. przyszłam, moje rz tak trochę świszczy, zazwyczaj po społgłoskach ;)

Gość to głupie że student logopedii
nie moze mieć wady wymowy,przecież w trakcie studiów pewnie by sie jej pozbył,a potem mógłby lepiej zrozumieć swoich pacjentów.To tak jakby ortodonta musiał mieć proste zeby,a okulista nie mógł nosić okularów :O

Gość mila19_
głodny sytego nie zrozumie, zgadzam się w 100%.

Gość martynkaaaa_a
ja również chciałabym iść w kierunku logopedii. Wiem już gdzie mogę ją studiować, jakie przedmioty muszę zdawać i posiadam wiele informacji na ten temat ponieważ są one umieszczane zarówno na stronach danych uczelni, jak i na forach internetowych takich jak te. Nurtuje mnie jednak ciekawość, która dotyczy zarobków. Ile może zarobić taki logopeda miesięcznie?

Gość FoKuu
Chciałabym się dowiedzieć, czy na tej rozmowie kwalifikacyjnej jest na przykład za zadanie zwinięcie języka w rulon? Bo mam z tym małe problemy, ale uczę się :) poza tym wymowę mam dobrą :)

Gość logi11
Chciałabym spytać gdzie mozna studiować logopedie? w jakich miastach ? Ja wiem tylko ze w lublinie logopedie z audiofonologia. Spytam tez czy te studia są dla osób uczacyvh sie bardzo dobrze?

Gość martynkaaaa_a
Logopedie można studiować również w Warszawie na UW. Wszystko napisane jest na stronie uniwersytetu, w ofercie dla studentów, w rubryce studia licencjackie. Jeśli chodzi o zwijanie języka w rulon, to wydaje mi się, że nie ma czegoś takiego na egzaminie, ponieważ umiejętność ta jest związana z posiadaniem przez nas tzn. genu zwierzęcego. Nie wszyscy ludzie to potrafią, nie zawsze można się tego nauczyć. Nie chce jednak wprowadzać nikogo w błąd, ponieważ mogę się mylić.

Gość logopedia jest na
wielu uczelniach, w wielu miastach. wybór masz szeroki;) najlepsza ponoć jest w Gdańsku i tam trudno się dostać, tzn przeprowadzają selekcje na egzaminach wstępnych. jest także logopedia połączona z edukacją osób niepełnosprawnych w szczecinie na US, to powiedziałabym ze dla tych osób "gorzej uczących się".

Gość FoKuu
a wie ktoś może jaki jest próg punktowy do Gdańska?