Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dentystkaaaaaaaa123

Kierunek stomatologia-pytanie do studiujących ten kierunek

Polecane posty

Gość dentystkaaaaaaaa123

Witajcie! Uczę się w LO. Od zawsze marzyłam o dostaniu się na kierunek studiów jakim jest STOMATOLOGIA. I tutaj właśnie zwracam się do osób które studiują lub studiowały ten właśnie kierunek. Chcę odpowiedzi na parę pytań, oto one: -Ile lat trwają takie studia? -Czy łatwo się jest na nie dostać, ile jest wolnych miejsc? -Czy aby się na niego dostać muszę zdać rozszerzoną biologię i chemię na maturze? Czy to wystarczy? Bo słyszałam jeszcze plotki, że fizyka jest ważna, a ja niestety z fizyki cienka jestem :( :( :( -Uczę się na profilu językowym, czy mam szansę zostać przyjęta na stomatologię (słyszałam, że prędzej dostają się osoby, które ukończyły profil biologiczno-chemiczny, czy to prawda? -Podajcie mi adresy chociażby jednej w Polsce uczelni, w której można podjąć studia na tym kierunku Badzo proszę o odpowiedzi osoby, które miały doczynienia z tym właśnie kierunkiemi wiedzą co nie co o nim, a nie ludzi, którzy nie mają o niczym zielonego pojęcia i napiszą mi, że te studia są tak ciężkie że się na nie nie dostanę. Tak stwierdziła moja mama. Owsze, wiem o tym, że studia medyczne są ogromnie trudne, lecz lubię biologię i chemię (mam z tych przedmiotów piątki) i myślę, że poradziłabym sobie. Z góry dziękuję! JEŻELI KTOŚ CHCE UDZIELIĆ MI INFORMACJI NA TEMAT TYCH STUDIÓW MOŻE PISAĆ RÓWNIEŻ NA GG: 2997208 BYŁABYM BARDZO WDZIĘCZNA! :) :) :)

Gość dentystkaaaaaaaa123
Czekamz niecierpliwością na odpowiedzi. Sory za błędy, ale pisałam to szybko:)

Gość dentystkaaaaaaaa123
Dlaczego nikt nie pisze??? :( 2997208

Gość co w tym zlego
na prawie każdych studiach medycznych. Z tego co wiem fizyki nie zdaje się tylko we Wrocławiu, reszta na medycyne toobowiązek. malo tego-możesz mieć 6 z fizy a korepetycje i tak trzeba brać bo LO programowo nie przerabia tyle fizy co trzeba. wiem coś o tym-brat ma w tym roku maturę

Gość dentystkaaaaaaaa123
Aha, czyli z piątką z bioli i chemii oraz trójką z fizyki się na medycynę nie dostanę. Super!

Gość oczywiscie musisz
zdawac fizyke tylko we wrocilawiu poznaniu i teraz w katowicach nie tzreba zdawac fizyki a oc do ilosic meijsc to tak smao trudno dostac sie na stomatologie jak na medycyne;/ wiem ne ejst to pocieszajace ale takie sa fajkty;/

- studia trwają 6 lat - łatwo na pewno nie jest się dostać. Znam wiele osób, które uczyły się bardzo dobrze, inteligencja ponad przeciętna, a na kierunki medyczne dostali się za 2, 3 podejściem. - co do fizyki, to pojęcia nie mam, ale wiem, że biologia i chemia muszą być rozszerzone. - prędzej dostają się osoby, które ukończyły profil biologiczno-chemiczny, może dlatego, że są lepiej wykuci. Innego powodu nie widzę. Na pewno nie jest tak, że mają większe prawa i pierwszeństwo w rekrutacji. Liczy się konkurs świadectw. - np. Collegium Medicum w Bydgoszczy, a konkretnie wszędzie tam gdzie można studiować medycynę, można też studiować stomatologię. Ucz się pilnie i zobacz co będzie dalej. Jak będziesz miała odrobinę szczęścia, to się dostaniesz.

Gość marynara i fryzura
nie napisałaś do której klasy chodzisz. jeśli jesteś maturzystką (a tak wywnioskowałam) to raczej nie masz szans. wiem, jak moje koleżanki uczą się z fizyki, chemii i bioli. ja jestem na profilu humanistycznym i nie powiem, ze ucze sie malo, ale przy nich to zbijam bąki całe dnie. a jesli nie masz rozszerzonego programu z bioli i chemii to wlasciwie nic nie znaczy, ze masz piatki. moj profil nawet 1/3 nie przerabial tego co biol-chem. wiem, że do szczecina na stomatologie trzeba zdać biole, chemie i fize na ok. 70 procent. rozszczerzony poziom oczywiscie. jesli bardzo chcesz to studiowac, to mozesz zrobic sobie rok przerwy i podszkolic sie z fizy. wszystko kwestia samozaparcia.

Gość rozszczerzony poziom
hihihihihihihihihi dobre :D rozjebalas mnie :P

Gość dentystkaaaaaaaa123
Jestem w pierwszej klasie

Gość marynara i fryzura
oj wiesz... ja tu z dobrym sercem, czym predzej spiesze, by wyjasnic watpliwosci, a ty sie smiejesz:P no pomylka swoja droga zabojcza :)

Gość marynara i fryzura
jesli jestes w pierwszej klasie to super! jesli masz taka mozliwosc czym predzej przepisz sie do biol - chemu jesli masz taka mozliwosc. jesli nie chcesz ze wzgledu na swoich znajomycj, czy cos, to zapisz sie na jakies korepetycje. moj osobisty kolega w drugiej klasie przepisal sie do biol-chemu wlasnie po 1 klasie. i teraz startuje na medycyne. fakt, ze musial duzo sie uczyc, bo sporo mial do nadrobienia. ale uparl sie, ze zostanie lekarze i co mu zrobisz :) jesli tylko bardzo chcesz i wlozysz duzo pracy, to powinno sie udac. powodzenia :)

Gość memorka
Oj dziewczyno nawet nie wiesz na co sie porywasz...ja co prawda nie studiuje stomatologii tylko weterynarie, ale jest rownie cięzko, wiem bo mam znajomych na stomie. Nauki jest bardzo duzo, mozesz zapomniec o imprezach, nawet nie zauwazysz co to jest zycie studenckie...ale jesli jestes pewna ze chcesz to robic, to nic Cie nie przerazi. -Studia trwają 5 lat , to nie jest medycyna zeby 6. - dostac sie dosc trudno, mature z rozszerz.biol i chem trzeba zdac na przynajmniej 75%, podobne progi były na wet., wiem bo skłądałam na stome. -j.w. bez rozszerz.nie masz szans -masz szanse jesli bedziesz sie pilnie uczuysz rozszerz.programu i pojdziesz na korki -AM Lublin,Warszawa,Białystok...

Gość dentystkaaaaaaaa123
Weterynaria też mi się podob. Napsz mi czy jest trudniejszy od stomatologii

Gość dentystkaaaaaaaa123
Ja nie mam takiej możliwości aby się przenieśc na biol-chem, ponieważ w moim mieście jest tylko jedno liceum z profilami: językowym, humanistycznym oraz językowo-geograficznym. reszta to same technika i szkoły zawodowe.

też chcę iść na ten kierunek otóż: -studia trwają 5lat+rok praktyki -tak. biol i chem to podstawa a coraz więcej uczelni domaga się fizyki lub matematyki np. karków chce albo rozszerzoną fize albo podstawy z maty -nie ważne na jakim profilu jesteś. możesz być na humanistycznym i iść na medycynę aczkolwiek jest o wiele trudniej bo osoby na biol-chem miały po kilka godzin tych przedmiotów w szkole i najprawdopodobniej mają większą wiedzę niż ty -studiować stome możesz w każdym większym mieście+są jeszcze trochę słabsze uczelnie o mniejszym oblężeniu jak np. bydgoszcz- to twoja decyzja

Gość gość
temat sprzed 5 lat- brawo za spostrzegawczosc ..

Gość Ola Smyk
Dla osób, które chciałyby pracować w tym kierunku a są póki co na studiach znalazłam ciekawą opcję, mianowicie końcowy egzamin lekarski dla dentystów, mowa o czymś takim jak LDEK http://egzaminldek.pl jak najlepiej zdany egzamin to większe szanse na prace w tym zawodzie lub otworzenie własnego gabinetu lub kliniki dentystycznej.

Gość 3 znaki
Dnia 9.02.2008 o 19:27, Gość dentystkaaaaaaaa123 napisał:

Dlaczego nikt nie pisze??? 😞 2997208

o co ci chodzi