Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość CALINECZKAAA58

JAK WYGLADA ZESPÓŁ NAMIERNEGO NAPIECIA MIĘŚNIOWEGO U NIEMOWLĄT?

Polecane posty

Gość CALINECZKAAA58

MOJA 3 MIESIĘCZNA CÓRCIA MONICZKA MA STRASZNIE ZACISNIETE PIASTKI CZY TO NORMALNE? OBAWIAM SIE O TEN ZESPÓŁ NAMIERNEGO NAPIECIA MIEŚNIOWEGO, JAK TO CHOLERSTWO ROZPOZNAĆ?

Gość najlepiej to isc do lekarza...
ale jest na odwrót dzidzia spontanicznie prostuje nóżki i rączki przy tym płaczę no bo boli. ale też nie jestem pewna tak mi się gdzieś kiedyś o uszy obiło

Mój 3 miesięczny synek też ma zaciśnięte piąstki. Dziś byłam u lekarza i zapytałam jej o to przy okazji. Powiedziała, że z tego wyrośnie. Przy wzmożonym napięciu dziecko nie trzyma główki jak leży na brzuszku, wykonuje chaotyczne ruchy rączkami i nóżkami, denerwuje sie leżąc na boku, trzymane pionowe dotykając nóziami podłoża , krzyżuje je, trudno go ubrać i w charakterystyczny sposób wciska główkę w podłoże gdy leży na pleckach.

Ja bym poszła do oobrego neurologa tak dla świętego spokoju.Ja z synkiem też zauważyłam coś co mnie zaniepokoiło ,pediatra powiedziała że szukam i poszłam prywatnie i okazało się że miał przykurcz nóżki i nie wiadomo kiedy by chodził ijak:( a tak to pokazała mi ćwiczenie robiłam mu w domu i po pól roku wszystko było ok:) miał wtedy 8mcy. teraz ma 3 lata. naprawdę ja bym tego tak nie zostawiała bo już się przekonałam że lekarze często olewają i zastanawiam się czy to nie chodzi o skierowania że oni za to płacą?pozdrawiam

Calineczko- mnie również podobnie jak Ciebie martwiły zaciśnięte piąstki oraz fakt, że synek słabo podnosi główkę. Pediatra uspokajała, że z tych rączek wyrośnie, ale jakoś mnie to nie przekonało. Na wizycie u neurologa dowiedziałam sie, że Pawełek ma wzmożone napięcie w obwodzie ciała a obniżone w osi ciała. A rezultaty to m.im. zaciśnięte piąstki, główka lecąca do tyłu przy podnoszeniu za rączki, do tego jeszcze doszła asymetria kręgosłupa i kręcz szyi ( synek ciągle chciał leżeć z główką na jednej stronie). Kilkumiesięczna rehabilitacja metodą Vojty i masaże dały poprawę na tyle, że po asymetrii i kręczu nie było śladu, główka ładnie sie już trzymała, ale piąstki nadal były zaciśniętę - i o ile nie było problemu z łapaniem, trzymaniem w dłoni to pojawiał sie problem przy kładzeniu na brzuszek. Nie potrafił się utrzymać w pozycji na brzuchu z wyprostowanymi rękoma bo przeszkadzały zaciśnięte piąstki. Jednak po jakichś 2,3 tygodniach tak naprawdę z dnia na dzień zaczął sam z siebie otwierać dłonie bo widocznie zauważył, że na otwartych dłoniach lepiej się opiera, łatwiej zacząć raczkować itp. :-) W kilka dni opanował raczkowanie - a miał już prawie 10 msc , potem synek nauczył się siadać i jak miał rok i 2 tygodnia zaczął samodzielnie chodzić co dla mnie było wielkim szczęściem bo lekarze mi mówili, że w związku z późnym raczkowaniem dużo później niż inne dzieci może zacząć chodzić. Przeprasza za tak długi post, ale chciałam Ci pokazać, że rączki mogą być problemem, ale jeżeli to są tylko rączki i nic więcej to moim zdaniem (co oczywiście nie jest dla Ciebie najważniejsze) maluszek sam z tego wyrośnie - może tylko nieco później niż inne dzieciaczki.