Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kaaaaaaaaaaaa

wątróbka wieprzowa?? jak zrobić ??

Polecane posty

Gość kaaaaaaaaaaaa

jak w temacie tylko błagam krok po kroku bardzo dokladnie bo jestem początkująca proszę o rady!!!!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kaaaaaaaaaaaa
nikt nie zna dobrego przepisu z wątróbki?????

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kkkkkkkkkk2
smazysz z cebulką i np jabluszkiem solisz dopiero na talerzu bo stwardnieje

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
można pokroić w plastry grubości 1 cm., osuszyć trochę w ręczniku papierowym. obtoczyć w mące i smażyć z obu stron. Sól i pieprz zawsze dodaje się po usmażeniu, ja do tego przesmażam cebulę na innej patelni i układam na wierzchu , a najlepiej smakuje do tego surówka z kapusty kiszonej, cebulki,jabłka,pieprz, olej.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kaaaaaaaaaa
a jak długo ją podsamazam aby nie stwardniała ?? bo drobiowa ok 5 min a wieprzowa?? dzieki za podpowiedzi :-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kaaaaaaaaaa
no to dziekuje za podpowiedz

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość popieram to nie chodzi o sól
Ja nigdy nie solę i zawsze jest twarda.Dzięki za radę napewno wypróbuję ten sposob z krótkim obsmażaniem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość sylwia_sz
popieram opcje o krotkim smazeniu , wlasnie przyzadzilam w ten sposob warobke wieprzowa !!!! do tego nigdy jej nie sole , tylko wczesniej kroje cebule i obficie obsypuje ja sola i skrapiam octem , osobno smaze cebule pozniej wrzucam :pieczarki , jablko , papryke swieza , a na wierzch klade watrobke tylko obsmazona na goracym oleju posypujac ziolami prowansalskimi i przykrywam pokrywka -tak dochodzi !!!! po wymieszaniu krotko przed podaniem wszystko jest cudownie przyprawione i slone !!!!! jest mieciutka i pachnaco smaczna !!! polecam do tej potrawy knedle !!!!oczywiscie surowka z kapusty kiszonej lub z ogorkow , cebuli krojone w kostke plus kukurydza konserwowa -polac oliwa i octem plus sol i pieprz !!! pycha polecam!!!!!!!!!!!!!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość maryśek
Wątróbkę ,żeby nie była gorzka należy przed smażeniem namoczyć w mleku.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pierwszy _
dziękuję ja tak samo robie rób ciapczane wątrobki z majerankiem oczywiscie gotoewane a w chwili samzenia sie watrobki dodaje cukier bo kiedys dodalem sol i troche twardy byl ;]

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a ja robię tak
najpierw podsamzam jablka pokrojone w osemki na maśle i posypuje je obficie majerankiem ( mozna zrobic tez z mandarynkami ) , w osbnym nacyzniu smaze cebulę pokrojoną . Na patelini smaze watrobke wczesniej moczona w mleku, (oczyswicie oczyszczoną )z obu stron an złoty kolor. Przekładam jado garnka z cebulą , solę , na to ukladam jabka , podlewam wodą i tak ja dusze z jakies 5 minut na wolnym ogniu :) Jest pyszna :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pawel221169
... no to dodam rodzinny sposób: obsmażoną wątróbkę wg j/w, wkładamy do rondelka, którego dno jest wyłożone cienkimi plastrami słoniny; a na wierzch posypujemy cebulę. Pod przykrywką dusimy na minimalnym ogniu wg. uznania.....I wiecie co najlepsze jest w tym daniu?.... słoninka! Nawet na zimno z chlebem ,wręcz fenomenalna.... Pozdrawiam... :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ma-ma...
Wątróbkę wieprzową robię tak: Wątróbkę kroję na nieduże i grube na ok. 1 cm kawałki i pieprzę. Następnie kroję dużo cebulki w półtalarki i duszę w dużej ilości oleju, wyjmuję tą cebulkę z tłuszczu i w tym samym tłuszczu smażę wątróbkę. Układam w naczyniu żaroodpornym warstwami na zmianę wątróbkę z cebulkę i przed podaniem solę. Zawsze wychodzi mio smaczna!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ZwyklaAniezwykla
Cóż.. Każdy robi po swojemu wątróbkę ale NAJPROSTSZY I NAJTAŃSZY sposób to: do brytfanki leję olej i dodaję cebulę pokrojoną w półksiężyce, do tego daję trochę wegety jeśli jest ona już miękka dodaję troszkę wody, żeby troszkę puściło soku, następnie dodaję pokrojoną w kwadraciki wątróbkę podsmażam chwilę i GOTOWE:) Cud, miód palce lizać. Można też zrobić z jakimś mięskiem.. Np. mięso schab, czy jakiś inny rodzaj dodajemy po tym jak mamy gotową cebulkę i jak mięso będzie miękkie dodajemy troszkę delikatu (ogólnie jakiejś przyprawy do mięs) i wątróbkę. ;) jeszcze lepsze. :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kuchwoj
gdy pracowałem w tureckiej restauracji to poznałem sposób na wątrobę( wołową-wieprzową bez różnicy) trzeba zrobić marynatę olej papryka słodka sól pieprz składniki wymieszać ilości wedle uznania wątrobę pokrojoną umieścić w zalewie i poczekać ok 2h do 3 dni w oleju się nie zepsuje w lodówce piec na rozgrzanej patelni lub na grilu palce lizać SM

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
A czy można wątróbkę wieprzową włożyć w słoiki na wyjazd???

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość yogiwściekły
Dobra cwaniary ! Ale co mam zrobić jak nie chcę smażyć wątroby wieprzowej ? Jak długo mam ją dusić ? Smażyć każdy głupi potrafi

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Anieleczka34_34
Jak wątróbka to tylko smażona. U mnie w domu mąż i synowie zajadają się właśnie taką smażoną. Wszyscy mówią, że pycha! Można jeść z różnymi sosami, ale jednak najlepiej smakują i tu się możecie zdziwić z keczupem Włocławek, który idealnie komponuje się z wątróbką! U mnie dzieciaki są zachwycone, o mężu nie wspomnę!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×