Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość polcia2005***

ZWOLNIENIE NA URLOPIE WYCHOWAWCZYM

Polecane posty

Gość polcia2005***

Witam. Mam pytanie.Jestem w tej chwili na urlopie wychowawczym, który kończy mi się pod koniec czerwca 2008.Jednoczesnie jestem w 3 miesiącu ciązy. Czy mogę przerwac ulop wychowawczy i nie wracając do pracy przejśc na zwolnienie lekarskie do dnia porodu.Dodam ze jestem na bezpłatnym wychowawczym,a będąc na zwolnieniu otrzymywałabym 100% wynagrodzenia. Czy ktoś się orientuje.Pozdrawiam i dziękuje.

Zgodnie z art. 29 pkt 3 ustawy o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa, kobieta, która urodziła dziecko w okresie przebywania na urlopie wychowawczym, nabywa prawo do zasiłku macierzyńskiego na urodzone dziecko, za okres odpowiadający części urlopu macierzyńskiego, która przypada po porodzie. Oznacza to, że kobieta nie ma prawa do urlopu macierzyńskiego, ale będzie jej wypłacany zasiłek macierzyński. Kobieta rodząca kolejne dziecko miałaby prawo do urlopu macierzyńskiego i jednocześnie zasiłku macierzyńskiego, jeśli skróciłaby urlop wychowawczy na poprzednie dziecko i wróciła do pracy. Zwolnienie lekarskie wypisane w czasie przebywania na urlopie wychowawczym nie jest płatne, tzn. nie zostanie za nie wypłacony zasiłek chorobowy. Według prawa, nie wolno korzystać z dwóch uprawnień jednocześnie, czyli przebywać na urlopie wychowawczym i płatnym zwolnieniu lekarskim. Jednak zwolnienie, byłoby płatne gdyby zostało wypisane po powrocie pracownicy do pracy, ze skróconego urlopu wychowawczego.

czytałam jak dziewczyny, które były w podobnej sytuacji kombinowały, że przerwą wychowawczy i choc na 1 dzień wrócą do pracy, a dopiero potem na zwolnienie...

ja tak mialam musialam wrocic na 1 dzien do pracy i na zwolnienie pozniej przeszlam, cala ciaze bylam na zwolnieniu a pozniej na zasilku rehabilitacyjnym w 1 ciazy zwolnienie dostalam dopiero na poczatku kwietnia (termin mialam na 29) a urodzilam 9-tego, tak ze nawet tydzien nie bylam na L4