Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość agnieszkac

jakie kaszki na początek? doradzcie!

Polecane posty

Gość agnieszkac

hej, mam 4mies coreczke i chcialabym powoli zaczac podawac jej kaszki, byla na bebilonie1 ale przez ulewania od tyg jest na bebilonie ar, je ok 130-150 co 3 godz. w nocy co 4. czasami nie wytrzymuje 3godz, chyba to mleczko jest juz malo tresciwe? od czego najlepiej zaczac? proszę doradzcie, to moje pierwsze dziecko. mysle o kaszkach, kleiku bobovity?

mój maly ma 4i poł mies. podaje mu mleko nan 2 a do tego za kazdym razem dodaje 4 łyzeczki (czubate) kaszki bobowita na 180 ml mleka :) najpierw byla bananowa, teraz malinaowa a jabłkowa czeka w kolejce, wszystkie są od 4 miesiąca wiec spokojnie mozna :) aha zaczelam od kleiku ryzowego podawałam 3 lyzeczki na 150 ml mleka, maly je co 4 godziny i praiwe za kazdym razem zjada wszystko a jak zostaiwa to malo :)

Gość agnieszkac
nelly, wlasnie wybieramy sie z mezem na zakupy myslisz ze mooglabym zaczac od tego kleiku ryzowego?

spokojnie mozesz :) samkuje jak mleko a jest bardziej syte :) ja dawalam troszke cukru chętniej jadł mój synek :) mozesz tez kupic od razu kaszke np banannową i zobaczysz czy sie spodoba smak dzidziusiowi, kaszki te mają wyjątkowy lekki smak i są dobre :) ja na pczątku podałam parę razy dwie lyzeczki keliku i jedną kaszki a potem juz samą kaszke i zdecydowanie smakuje :D

Gość agnieszkac
dzieki

Gość ewswe
Należy zacząć od jabłkowej bo bananowa i malinowa może uczulać.

Gość zdecydowanie kleik
No co wy opowiadacie, zaczyna się od bezsmakowej. Wszystkie smakowe maja tonę cukru, a Wy jeszcze cukier dosypujecie? Gratulacje za pomysłowość! Kobieto, zacznij od czegoś bez smaku i najlepiej kukurydzianego, kleik ryżowy może powodować zaparcia. Polecam kleik kukurydziany Nestle albo kaszkę Bifidus. Zamiast kaszek smakowych o wiele lepiej podać zwykłą + owoce ze słoiczka i karmić łyżeczką. A co zrobisz jeśli po podaniu np. kaszki bananowej dziecko dostanie uczulenia? Skąd będziesz wiedzieć czy to na banany czy na kaszkę?

Dla tak małego dziecka to najpierw kleik ryżowy,póxniej można wprowadzić akszke kukurydzianą a smakowe mleczko ryżowe lub ryżowe na samym końcu.

zdecydowanie tak Co Cie pszczoły pogryzły czy masz okres że taka złosliwa jesteś - dzieciaki chętniej jedzą słodkie rzeczy- ja też słodzę mojemu małemu odrobinke herbatke koprową - inaczej by się jej nie chwycił. co prawda karmie tylko piersia i nic innego jeszcze nie podaję, ale jeśli już to słyszałam że na początku lepszy kleik.

dziewczyny, moja mała nie jadła zbyt dużo ostatnio strasznie poprawił jej się apetyt az jestem zdziwiona od ok 2tyg je po 150 i nie wytrzymuje 3godz. Ale pojawił się następny problem-nie chce mi pić herbatki, boję się ze będzie problem z zaparciami! tyle jedzenia i ok 30-40ml płynu na dzień! wypróżnia się co 2dzień sama, ale boję się co będzie po tym zagęszczaniu? co robić z tym piciem?

Gość zdecydowanie kleik
A nie lepiej zamiast tej herbatki, co to na bank cukier zawiera podać wodę albo rozcieńczonego bobofruta? I smaczniejszy i zdrowszy....

My zaczynaliśmy od bezmlecznej :) malinkowej teraz Kubuś je kaszki mleczne bananowe i malinkowe. Brzoskwinka mu nie smakuje :( za dwa tygodnie będziemy jeść owoce leśne i jabłuszko.

ale woda z zaparciami sobie nie poradzi ani bobofrut a herbatka np. Plantex jest bez cukru a zaparcia po niej nie wystepują! kochana ja też miałam ten problem. Małemu przestała smakować herbatka więc podaje mu ją kiedy śpi - odruchowo ssie i wypija całą!

Gość zdecydowanie kleik
do Gonia1987, autorka topiku nie napisała, że jej dziecko cierpi na zaparcia i nie chce pić herbatki Plantex, tylko, że nie chce pic herbatki (jakiejkolwiek) i ona BOI się zaparć. Proponuję czytać ze zrozumieniem. Jeśli dziecko nie ma zaparć to po co dawać mu herbatkę na zaparcia? Nie lepiej poprostu zadbać o odpowiednie nawodnienie i w ten sposób zaparć uniknąć? Jeżeli będzie dużo pić, a najlepiej podawać dziecku wodę i rozwodnione soki typu bobo frut, to jest duża szansa, że zaparć nie będzie. Pozdrawiam

Gość no cóż ...
nam też lekarz powiedział, że woda bardzo dobrze reguluje wypróżnianie. Wystarczy podać 2-3 razy dziennie niewielkie ilości np. 30-40 ml. A planteź chyba nie jest na zaparcia, tylko na kolki i bóle brzuszka. Zaparcia są od zbyt małej ilości wody w masie kałowej. Poza tym niektóre owoce i warzywa ułatwiają wypróżnianie np. jabłuszko

dziewczyny, moja mała zrobiła kupkę ale była zielonkawa, cuchnąca i strasznie twarda-nie wiem jak udało jej się ją wypchnąć. Wczoraj strasznie dużo jadła 170,180, a nie chce pić! ani herbatki rumiankowej, ani rozcieńczonego soczku jabłkowego próbuje z butelki, łyżeczką i nawet strzykawką, nie mam już siły, pluje i wystawia język, a na widok butli z mlekiem to się trzęsie. w czwartek idę do pediatry bo mam szczepienie to może coś poradzi, a wszystko zaczęło się po zagęszczaniu kleikiem ryżowym-ale daje jedną płaską łyżeczkę tylko!

Gość załamka x
do mam które dosładzają herbatki - nie dziwcie sie, ze dzieci wam niesłodzonej nie piją, jak od początku je uczyłyscie pic słodzone i kaszki z cukrem dawałyscie :/// nie wiem, czemu wam tak zalezy, zeby wasze dzieciaki w przyszłosci byly otyle i miały cukrzyce :// sa przeciez kaszki bezcukrowe i naturalne, jak Holle np, sa herbatki złozone z samych zioł, ktore maja przyjemny smak ale nie. trzeba docukrzyć...tragedia :/

Gość olenkana55
Bardzo dobre pod względem składu kaszki ma na pewno Humana. Z tego co się orientuję można je też podawać już od 8 miesiąca życia. Mój synek bardzo je lubił i nie było po nich zupełnie żadnego problemu. Polecam CI zajrzeć na ich stronę https://humana-baby.pl/kategoria/kaszki/ i dokładnie poczytać na temat tych kaszek!