Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość sharma

wspinaczka sportowa

Polecane posty

Gość sharma

Są tu ludzie, którzy interesują się tym sportem?

Gość sharma
Nikt się nie wspina:(

Gość gortychowa
ja bardzo lubię ten sport. mogę nawet powiedzieć ze wspinaczka zmieniła moje życie. to sport statyczny, angażujący, wytrzymałościowy, sexy... zaraziła mnie nim moja koleżanka ze studiów i teraz razem z nią spędzamy każda wolną chwilę na wspinaniu się. mieszkam w warszawie i nie ma tu mowy o naturalnych skaLkach, ale chodzimy do Hulakula w podziemiach BUWu i muszę przyznać ze to najlepsza ścianka w tym mieście.

gdy pada słowo wspinacz, wspinanie czy wspinaczka większość nie zorientowanych osób kojarzy ją sobie głównie z zdobywaniem górskich szczytów, wyprawami wysokogórskimi na niedostępne dla zwykłego zjadacza chleba zaśnieżone szczyty gdzieś w Alpach, Kaukazie i Himalajach. Ewentualnie porównywana jest z akrobatycznymi wyczynami „muskularnych atletów” walczącymi z siłami grawitacji na odchylonej od pionu tzw. przewieszonej, skalnej ścianie gdzieś w rejonie Jury Krakowsko Częstochowskiej... a tak na prawdę prawie każdy może ją uprawiać, nie wymaga ona nie wiadomo jakich umiejętności i predyspozycji fizycznych, wystarczy podstawowe przeszkolenie obejmujące zagadnienia z zakresu bezpieczeństwa i niezbędnych czynności, które można odbyć u uprawnionego instruktora już w trzy dni. Np na ściance w Hulakula instruktaż dla początkujących kosztuje 20 zł/osobę. Co jest potrzebne? Ważne są jedynie chęci i pragnienie przeżycia wspaniałej przygody.

Gość bellarossita
znam to miejsce o którym piszecie - jest ok. nawet calkiem ok :D

Gość problem....
hej mam pytanie...dopiero zaczynam się wkrecać w ta dyscyplinę i juz na początku pojawił sie mały praktyczny problem..na ściance na ktorej bywam od grudnia bedzie obowiązywało używani magnezji w płynie...no i właśnie jak bedzie się ją stosować...skoro w płynie to czy mam rozumieć ze należy nią cos nasączyć...no i jak ona sie zachowuje rękach???? bede wdzięczna za pomoc:)

Ja interesowałam się kiedyś wspinaczką, ale doszłam do wniosku, że to jednak zbyt wyczerpujące i ekstremalne. Dlatego przerzuciłam się na jogę. Teraz się umiem wygiąć jak wąż i częściej mi się to przydaje ;-)

Gość gość
Mi się podoba, chociaż nigdy nie próbowałam

Gość gość
można się przy tym o coś zakładać?

Gość gość
ale w jakim sensie zakładać? jak w piłce nożnej, jaki będzie wynik?;)

Gość Yrteia
Ja lubię takie ekstremalne sporty, ale jeśli o wspinaczkę chodzi, to dopiero się wkręcam. Zaczęłam chodzić na ściankę wspinaczkową Forteca http://www.cwf.pl (w Krakowie na ul. Ludowej, ale mają też drugą ściankę na Racławickiej). Mają tam naprawdę dobrych instruktorów i coraz bardziej mi się to podoba ;)

Gość gość
Jeśli nie czujemy się na siłach to lepiej zostać na ściance wysokościowej w szkole, gdzie błędy nie są karane bolesnym upadkiem z dużej wysokości. Polecam poczytać o ekstremalna wspinaczka na http://www.podrozoholik.pl/ekstremalna-wspinaczka/

Gość arleta32
Ja też uważam, że takie sporty trzeba uprawiać z głową. Bez wątpienia bezpieczeństwo jest tu najważniejsze. Koniecznie trzeba wyposażyć się we wszystkie niezbędne akcesoria - tutaj http://ratwork.pl/ jest sklep wspinaczkowy, gdzie można to zrobić.

Gość gosc97

świetne kursy ma firma www.onsajt.pl

Gość Bena

Uwielbiam! Może jestem zupełnym amatorem, ale pokochałam ten sport. W sklepie alpinistycznym RatWork uzupełniam regularnie sprzęt. Przyznaję, że na tym punkcie mam hopla 😉