Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość etatmama

Imię dla córeczki

Polecane posty

Gość etatmama

szukamy imienia dla córeczki,która ma pojawić sie na świecie, zaznaczę że lubię imiona nietypowe, ale nie na na silę spolszczone, nasze typy to -Liwia -Anastazja -Noelia -Oktawia -Nastka -Nela -Matylda -Eliza -Emma -Nina -Nadia -Anika które sami byście wybrali, mamy jeszcze trochę czasu najbardziej obstawiamy na Oktawię Elizę

o jeju mam ten sam problem :( ja bym wybrala anike bo jak dla mnie to numer 1 :D:D mój maz by ci powiedzial ze tylko Liwia i tak sie klocimy.... mam nadzieje ze bedzie syn :D:D:D

Gość to ja ja
..a może coś bardziej normalnego np Ania, Kasia, Joasia?

Gość etatmama
To ja ja - Kasia jest super ale Katarzyna już nie, Ania za popularna i tak dalej, uwielbiam imię Julia ale co z tego nie chce aby na dźwięk imienia mojego dziecka obracało sie 5 innych dziewczynek, ech z chłopcem nie było by problemu byłby Nataniel Kasjan

Gość strach napisać
Zosia, Daria ja mam Kasię koleżanka dała Marika :-\

jejku hania to śliczne imie :) I tak mi pasuje bylyby Hania i Mania :D:D:D:D Jak sie zdenerwuje i urodzi sie córcia to ja nazwe po swojemy i nie bede meza pytac o zgode bo mu sie takie imiona podobaja ktore mi sie źle kojarzą... :(:(:(:( Nie mozemy sie zgodzic bo on odrzuca wszystkie najladniejsze :(:(:(

Gość O co takie halo
imię Nadia nie powinno być zarejestrowane Nadia to zdrobnienie mało popularnego w Polsce imienia Nadzieja oraz bardzo popularnego w Rosji Nadieżda. Jest bardzo rozpoznawalne jako imię zdrobniałe właśnie, a nie jako oficjalna forma. Nadanie go byłoby więc sprzeczne z ustawą Prawo o aktach stanu cywilnego , która nakłada na kierownika urzędu stanu cywilnego obowiązek odmowy rejestracji imienia w postaci zdrobniałej.

Gość etatmama
ale to opinia Rady Języka Polskiego, a to nie ona decyduje o nadaniu imienia, a Nadia jest ostatnio dość popularna wiec jednak można takie imię nadać w Polsce, zresztą bardzo mi się podoba

Gość O co takie halo
Ale jest zdrobniałą formą ,a na nadawanie formy zdrobniałej nie pozwala prawo.Podejrzewam,że nie chciało Ci się nawet przeczytać.

Gość etatmama
ależ czytałam, już nie raz, ale nie oznacza to iż imiona takie nie funkcjonują, a wręcz przeciwnie coraz częściej są nadawane

Gość O co takie halo
czyli łamane jest prawo

Gość O co takie halo
zaśmiecanie naszego języka i tyle.

Gość gość
ja jeszcze nie wiem czy bedzie ch czy dz, ale jak bedzie dz to na pewno bedzie Maja:):):)a co do Twoich typow to podobaja mi sie: Liwia i i Nadia:) (to mi sie najbardziej podoba) , natomiast totalnie odpadaja: Nina, Eliza, Matylda, Nela i Anastazja

Gość etatmama
to Twoje zdanie masz do niego prawo, ja jednak pozostanę przy oryginalniejszych imionach choć nie zaprzeczę że jest kilka zwykłych które również bardzo mi sie podoba chociażby Julian czy Anielka

Gość gość
o co takie halo----> zasmiecanie jezyka... czy ja wiem... a przeklenstwa ktore slyszymy na ulicy, to jest raczej zasmiecanie jezyka. co do imion to indywidualna sprawa, jesli sa w miare "normalne" i nie przesadnie spolszczone (Majkel, Brajan:( )to czemu nie... gdyby wszyscy mieli tak samo na imie byloby nudno

opinia RJP jest wiazaca dla USC, a ze jakis uzrednik rejestruje zdrobnienie od imienia to tylko potem dziecko moze miec problem w papierach bo np. nie otrzyma nr PESEL albo pozniej nie otrzyma dowodu, nei zarejestrujesz go w NFZ itd ze wzgl na nieprawidlowe imie, przerabialam to w rodzinie :/ wiec Nadia jest ok ale wtedy nalezaloby zarejestrowac dziecko pod imieniem Nadzieja ktore rowneiz jest fajne i nie rozumiem dlaczego Nadia sie wam podoba a Nadzieja juz nie :/ z tych wymienionych ja bym wybrala Liwia albo Eliza, moj Tata chcial mojej corce (gdyby byla corka) dac imie KOnstancja, mnie sie nei podobalo, ale tez ciekawe

Mi sie jakos nie podobaja Noemi, Nataem itd... Podoba mi sie mega meskie angielskie imie Ethan, ale w polsce nie dam tak dziecku na imie... od podstawowki podoba mi sie imie Nadia, ale teraz co 2 dziewczynke tak nazywaja... z tych co podalas podoba mi sie najbardziej chyba Eliza, Nina i Anastazja. Nadia jest naj naj naj w ogole :):):)

Gość Moje szczęście
w wyniku kompromisu z mężem nazwaliśmy Pola, choć mnie bardzo podobały się też Anielka i Lena. Pozdr

Pola jest sliczne :):):) mi sie jeszcze podoba bardzo Natalka i Zosia :)

Gość Moje szczęście
Dzięki Turquoise, Polinka też śliczna dziewczynka. ; )

Gość pozwole sobie zacytowac
to dla tych co sie o to prawo kloca;) 4. Nie powinno się nadawać imion zdrobniałych, powszechnie używanych nieoficjalnie, jak np.: Jaś, Kasia, Lonia, Wiesiek. Natomiast można nadać dziecku imię z pochodzenia zdrobniałe, skrócone, ale współcześnie odczuwane jako imię samodzielne, np. Betina, Lena, Nina, Rita. 5. W nowszych zapożyczeniach imion dopuszcza się grupy: di-, ri-, si-, ti-, np. Dina, Rita, Simona, Tina. jesli o mnie chodzi, zawsze podobala mi sie anastazja i z tych imion chyba jest najbardziej znosna:) jeszcze matylda, kojarzy mi sie z ta mala czarownica i tez dosyc fajnie brzmi. to moje typy:)

Gość o co takie halo
pozwole sobie zacytowac .A skąd ten cytat,mądralo,mozej jeszcze źródło byś podała. Ja cytuję za utawą prawo o aktach stanu cywilnego.W ustawie nie ma mowy o zdrobnieniu popularnych w Polsce imion,tylko ogólnie o zdrobnienieach.Nadinterpretujesz. Zgodnie bowiem z art. 50 ustawy Prawo o aktach stanu cywilnego (DzU 1986 nr 36 poz. 180) Kierownik Urzędu Stanu Cywilnego odmawia przyjęcia oświadczenia o wyborze dla dziecka więcej niż dwóch imion, imienia ośmieszającego, nieprzyzwoitego, w formie zdrobniałej oraz imienia nie pozwalającego odróżnić płci dziecka

Gość lilith-88
Anastazja i Nadia są to bardzo piękne imiona. Nadia uważam za najpiękniejsze imię dla dziewczynki. Sama tak chciałabym nazwać swoją córeczkę. Podoba mi sie również imię Lili, które pięknie oddaje wdzięk. Serdecznie gratuluje córeczki!!

u nas bedzie Emilka podobala mi sie od lat :) pozatym Anastazje planuje moja kuzynka (obie mamy identyczne terminy porodu) ale czy dlugie imie pasuje do dlugiego nazwiska? bo oni maja dosyc dlugie nazwisko