Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość oliwka 23

LISTOPAD 2008

Polecane posty

Karolinko strasznie się cieśszę ze z Natankiem wszystko dobrze. Beatko o tym szaru szpitalu co pisałaś to na Ligocie w Katowicach - bo nie wiem czy dobrze zrozumiałam..a tam właśnie jedziemy w pażdzierniku..napisz jakie tam warunki (sale, ubikacje itp). W cieszynie dostałam lozko polowe, sale 5 osobowe (5 pacjentów +mamy), ubikacja 2 piętra niżej, lodówka piętro niżej, ściany pomalowane w obrazki :)

Cześć!! Kasiula wiem jaki warunki są w Cieszynie bo też byłam z Arturkiem w grudniu poprostu masakra. Ty masz o tyle dobrze bo mieszkasz w cieszynie więc mogłaś podejść do domu i się wykąpać a ja niestety nie i musiałam korzystać z prysznicu na górze. Nie dość że tam nie grzali było potwornie zimno to jeszcze okno nie miało zasłony i trzebasię byłoi ubierać w prysznicu a na końcu myślałam że stamtąd nie wyjdę bo zablokował mi się zamek. Nie wiem jak jest w BB ale może jest trochę lepiej nie wiem ale jak by kiedyś znów trzebabyło iść do szpitala to dzwoniłabym do bb żeby zapytać o warunki. A co dr Dyrda mówił??Prowadził Amelkę???

Kasiula o tym szarym szpitalu pisałam u mnie w mojej miejscowości a ja mieszkam w Lublińcu. Na Ligocie jest ładnie jak dobrze pamiętam. To było 9 lat temu jak tam byłam. Ale to jest tak wielki szpital i na pewno sami specjaliści. Pingusia mała dostaje wapno i Ochronny. Teraz już nie jest na antybiotyku. W ogóle nie ma leków. Zęby wychodzą ale nie wiem czy to od tego ale pewnie tak. My mamy do lekarza na 10.50. W nocy temp po odjęciu wynosiła 39.1 stopnia. Mała bardzo źle spała. Przez te cholerne Bibiko małą ma straszne zaparcia. Dziś muszę Bebilon kupić. Ale po zapłaceniu wszystkich rachunków z wypłaty zostaje mi 200 zł. Ja nie wiem jak to będzie. Wszystko mnie denerwuje.

Beatko pociesz się faktem że ja jestem bez grosza a pampki się kończą, dobrze że mam tetry to będe zakładać. Dziewczyny powiedzcie mi czy na katarek i lekki kaszelek mogę małemu podawać wapno i wit.C?? Daję mu syropek z babki lancetowatej.

Marzenko pewnie że możesz dawać. Jak moja jest chora to daję wapna 2x2,5 ml i 8 kropel wiaminy C

witam!! Beatko wysłałam Ci wiadomość w sprawie mleczka na gg jeśli będziesz mogła odp.:) Marzenko bez problemu możesz podawać wapno i wit. C:) Buziaczki dla wszystkich lece na zakupki :) ❤️

hej dziewczyny w końcu moge do was napisać :) jestem teraz w polsce na "urlopie" :P bedziemy tu dwa tygodnie ,bo musze porobić sobie badania , źle się czuję ostatnio mam jakieś diwne zawroty głowy , zasłabniecia, skaczące ciśnienie i czasem dziwnie mi serce bije :( starość nie radość już mam dolegliwości starej babci :P na szczęście to ja choruje , zuzia jest zdrowa jak ryba :) TRZYMAM KCIUKI ZA WSZTSTKIE CHORE DZIECIACZKI ❤️ 🌼 I ŻYCZE ZDRÓWKA , A MAMUSIOM DUZO SIŁ I WYTRWAŁOŚCI JESTEŚCIE BARDZO DZIELNE

Karolinko nawet nie wiesz jak bardzo się cieszę,że z serduszkiem nie widać nic nieprawidłowego i nie niepokojącego :):):) 👄 dla Natanka i dzielnej twardej silnej mamusi;):) Piękne pocieszające wieści jupiii:) Witaj Happy mamciu;) fajnie że się odezwałaś choć Wasze zdjątka i Zuzi mówią same za siebie a niunia jest przecudowna!!!!:) KAsiulku szczerze to o takiej bakterii nie słyszałam bo mały mimo ostatniego zapalenia układu mocz.-pęch. brał zastrzyki Zinacefu a o rodzaju bakterii nie wiedomo nam było tylko, że były mocno cholernie podwyższone leukocyty które właśnie świadczyły o danym zapaleniu.No i z bakterii jakie zwykle posiadał i były leczone najlepiej właśnie Furaginem bo on działa świetnie na wiele rodzajów bakterii były bakterie e.Coli. Ja tak od siebie co mogę Ci doradzić zresztą wszystko wiesz pewnie i to że przy takich typach wad zwężeń itp co dotyczy nerek takie dziecko jest kilakrotnie bardziej narażone na zapalenia,zakażenia układu zwł.jeśli dochodzi do zastoju czy tfu tfu cofania nawet się moczu czego Wy dowiecie się właśnie z tej cystografii(to ona pokaże jak duża jest ewntualna wada,czy są zastoje.) My jak wiesz mieliśmy i cystografię i urografię co dało obraz dokładnych zmian,zastoju w nerkach itp wtedy jak my dostaliśmy na stałe Furagin który właśnie zapobiegał takiemu bardziej narażonemu dziecku namnażaniu bakterii itd z tym że ost.badanie USG pokazało że się cofać zaczyna i nawet leki nam odstawili i już kolejna kontrola aż za rok:)jedynie powinnam małemu dla własnego spokoju sprawdzać co trochę analizę moczu:)i tyle! Jeśli coś Cię może interesuje na temat badania itp a ja może będę umiała Ci pomóc odpowiedzieć się postaram:):):)

Marzenko ja mam Calcium Sanosvit. Byłyśmy u lekarza bo temperatura była dziś po odjęciu 39.5 stopni. Gardełko, uszy czyste i płuca też. Idą jej na raz trzy zęby: górna jedynka i siekacze górne a poza tym dół też bardzo czerwony. Mamy na to Nurofen 2x3/4 łyżeczki i czopek na noc 125 mg. Do tego badanie moczu odebrane i bakterie na dwa plusy i mała dostała antybiotyk (nie pamiętam nazwy) aby zabezpieczyć ją przed infekcją. Mała jest bardzo marudna. Zapomniałam się zapytać o tą szczepionkę przeciw grypie ale wiem że kosztuje 27 zł. Muszę napisać że ludzi naprawdę się poznaje w biedzie. Z rodziny nie mogę na żadną pomoc liczyć. Naprawdę a tu tak. Jokasto i Agnieszko naprawdę wielkie dzięki dla was. Jesteście kochane! Ale nie mogłabym waszej dobroci wykorzystać. Bo są bardziej potrzebujący na świecie.

hej, hej:) nie wiem, kiedy nadrobię czytanie, bo ostatnio nie mam weny na kompa, oczy mi siadają po kilku minutach, okulista mnie chyba czeka;f nawet nie wiecie, jak bardzo się cieszę z października, w końcu studia, wyrwę się z domu, do ludzi:D Blance w tym tyg wyszły pierwsze ząbki - dwie dolne jedynki:) Ogólnie jest złotym dzieckiem, nie mam na co narzekać:P Śpi tylko raz, około południa, ale za to już przed 19 zasypia na noc. Je wszystko, oprócz tego, co dostaje łyżeczką. Głównie mleko - 3-4 razy dziennie, kanapeczki z szynką, chrupki, biszkopty, owoce i wszystko to, co wybłaga z naszych talerzy:D Rozgadała się strasznie, mama, tata, koko, am, papa i różne dziwne słówka, które jej się uda powtórzyć:) To chyba tyle, postaram się jakoś odezwać w najbliższym czasie, i doczytać was w końcu:)

cześc kochane :) przepraszam że nie piszę ale nadrabiałam zaległości towarzyskie :) wczoraj spotkałam się z przyjaciółką z liceum. ona 2 maja urodziła córeczkę :) a dziś z kuzynką, która 27 kwietnia została mamą :) ale te dzieciaczki maleńkie!!!!!!!!!!!! jejciu kiedy ten mój rojber był taki!!! a Franio już zdrowy, ale marudny. dolne dziąsło mocno spuchnięte, czerwone więc chyba przestanie byc tak bardzo upośledzony :P w dzień wchodzi wszędzie! od rana od 8 jesteśmy na dworze, potem o 11 przychodzimy do domu spac i od 13 do 19 na dwór :) mały siedzi na kocu, raczkuje po trawie, bawi się z pieskami, karmi szczeniaczka swoim jedzeniem :P wspina się na drzewa.....cuduje okropnie a jaki wesoły przy tym! a jak przychodzi noc to śpi do 23 a potem kręci się, popiskuje, marudzi do rana :( i ja niewyspana i on :( je mi wspaniale! Karolinko super ze z serduszkiem ok! a wizyta w szpitalu jest bardzo dobra bo przynajmniej zrobią porządne badania i przekonacie sie że wszystko jest w jak najlepszym porządku! matko nie potrafię sobie wyobrazic co przeżyłaś w tamtym roku! mi wystarczyły te chwile bez maluszka.... Kasiula dużo zdrówka dla Amelki! Andzia biedna ta twoja malutka! w sprawie niejadka nie pomogę. Ann super że malutka taka kochana :) Pingusiu oj to tatuś miał gest :D Marzenko jasne ze możesz dac wapno i wit C. ja młodemu daję wapno 3 x ml, i Juvit C 3 x 10 kropelek. tak jak Beatka podaję Sanosvit :) Happy super że się odezwałaś!!! Zuzia śliczna jest :D :D :D Beatko ale dostała antybiotyk aby zabezpieczyc przed infekcją??? przepraszam ale ja nie lubię antybiotyków i troszke to dla mnie dziwne żeby dawac je zapobiegawczo! Kajtoch gratuluję ząbków i nowych słówek :)

Agatko właśnie tak było. Dostałam antybiotyk aby infekcja się nie rozwinęła. I wiesz sama byłam potem zdziwiona. Bo mała miała anginę ropną i to jest zakażenie paciorkowcem. A ta bakteria może wystąpić potem w moczu. I dlatego robiłam badanie moczu aby sprawdzić czy są bakterie. Na wyniku były 2 plusy więc bakterie są ale wydaje mi się że lekarz powinien dać teraz skierowanie na posiew aby dokładnie dowiedzieć się jakie to bakterie bo ten antybiotyk jak czytałam na ulotce nie działa na PACIORKOWCE i nie może byś stosowany w anginie. Bakterie należy leczyć antybiotykiem ale skąd on wiedział że takim bo to jest antybiotyk który ma zabić te bakterie.

Gość Gosc
Dziewczynki ... ja uciekam na kilka dni więc wpadłam się pożegnać :P Jutro wyjeżdzamy i wracamy w poniedziałek... 4dni bez Natana... pierwsza taka rozłąka, zobaczymy jak to zniesiemy :) na szczęście Natan z babcią i dziadkiem jest tak bardzo zżyty, że jak tylko podjedziemy pod ich dom to odrazu piszczy i krzyczy z radości... Uwielbia tam być, z nimi być itp... jednak tak długo jeszcze nie był bez mamy i taty, ale ogólnie to BARDZO wesołe dziecko więc powinno być ok :) My jesteśmy już spakowani ... w sumie to bardzo się cieszę na ten wyjazd ... na pewno będę non stop myślała o Natanku i dzwoniła do mamy co 5minut :o ale jakby nie było odetchnę od codzienności... No i to wiejskie wesele :P:P:P ajjj :D Pozdrawiam :*:*:*:*:*:*

Karolinko udanej zabawy :-) Nie mam wyniku moczy małej ale napisze co pamiętam. Wiem że wszystko było ok. Ale dziwne jest to: Bakterie ++ Leukocyty 12-15 wpw a norma jest od 0-5wpw

Gość Gosc
Dziękuję Beatko i życzę Twojej córci zdrówka jak najszybciej pod każdym względem i żadnych leków :) ... Jeśli o mnie chodzi to na mnie Beatko też możesz liczyć w sprawie mleka, pampersów czy czegokolwiek... Pisz do mnie na gg. Uciekam dziewczyny i do sklikania w przyszłym tygodniu :*

Karolinko bardzo dziękuję za chęć pomocy ale naprawdę nie ma potrzeby. Jesteście dziewczyny kochane. Nie sądziłam że takie wsparcie będę miała. Ale to prawda że na ludziach z poza rodziny można zawsze liczyć :-)

Ten antybiotyk co Zuzia dostała to Biseptol. Wskazania: Ostre zakażenia dróg oddechowych oraz leczniczo i zapobiegawczo w zapaleniu płuc wywołanym przez Pneumocystis carinii, zapalenie zatok obocznych nosa, zapalenie ucha środkowego, zakażenie nerek i dróg moczowych, zakażenia bakteryjne narządów płciowych, zakażenia przewodu pokarmowego wywołane szczepami z rodzaju Salmonella, Shigella, Escherichia coli, zapalenie opon mózgowo-rdzeniowych wywołane szczepami wrażliwymi, zakażenia ropne skóry. Nie należy stosować w leczeniu anginy paciorkowcowej.

hej! tym bardziej to dziwne wszystko jest Beatko. poleciłabym Ci kontakt z innym lekarzem, ale wiem że z kasą krucho i raczej nie będzie cię stać na wizytę, zwłaszcza że i prywatnie różnie można trafić. patrz moja ostatnia wizyta! Karolinko miłej zabawy!!!! u nas o niebo lepsza noc! odkryłam o co chodzi!!!!!!!!!!! o okno!!!!!!! nocki już chłodne więc zamykałam okno na noc, i młody się kręcił, budził, choć w pokoju 17 stopni było!!! dziś otwarte zostawiłam i budził się tylko o 2 (posmarowałam dziąsełka i spał dalej) i o 5.30 wtedy już nakarmiłam i jeszcze do 7 spaliśmy :) także czy ciepło czy zimno okno MUSI być otwarte:P nie wiem jak zmarźlak R to zniesie! bo ja śpię w krótkim rękawku a on ma na sobie grube piżamy i skarpety :P i mu zimno :P :P :P

Ja znowu mam zaległosci w czytaniu. Ale melduje sie na stanowisku cześciej czytam niz piszę ale zawsze jestem ;-) Cały czas trzymam kciuki za wszystkie maluszki i bardzo sie ciesze ze z serduszkiem Natanka wszystko OK, Kasiula mam nadzieje że u was tez juz idzie ku dobremu. Tyle róznych spraw ostatnio sie pojawiło na forum problemy finansowe i troche zdrowotnych ale napewno wszystko sie jakos ułoży. Ja w to wierzę. Beatko 🌼 U nas wszystko w porzadku, chociaż Zuzia ostatnio troszke bardziej marudna, myślę że idą nowe zęby. A tak ogólnie to slicznie juz stoi i próbuje robic pierwsze kroczki w łóżeczku. Bylismy ostatnio na wizycie kontrolnej u lekarza ale ani Zuzi nie zważyli ani nie zmierzyli ani nawet pani doktor nie zbadała - normalnie nic. Pogadała tylko o zywieniu i to tez nic nie dało bo cały czas mówiła o tym co dawć jak mała bedzie miała rok. I kazała nam przyjść w listopadzie na szczepienie i wtedy zbada dziecko. Ach ta słuzba zdrowia :-( Znów wyruszamy na weekend z domu więc znowu bedę miała zaległości w czytaniu. Mówia ze akurat w ten weekend pogoda ma być kiepska - szkoda ale jedziemy w odwiedziny do dziadka który juz sie nie moze doczekac wiec nie ma wyjscia.

Agatko teraz faktycznie nie bardzo mogę iść prywatnie do lekarza ale ten antybiotyk mała ma brać 5 dni i po tym zrobię ponowne badanie moczu i jak będą bakterie to zrobię posiew. Duniu ty na pewno się znasz na wynikach moczu. Napisałabyś mi coś na ten temat :-). Moja już gorączki za bardzo nie ma ale rano po śnie jest o to dość duża. Widać że ją ząbki męczą a takie spuchnięte dziąsło na górze ma że masakra. Jeść mi nie chce za bardzo i strasznie marudzi. Te żele jej nie pomagają. Bym jej sacholem troszkę posmarowała ale chyba nie można u niemowląt. Teraz bardzo się poci i znów problemy z kupą ma a jak widzi nocnik to płacze. Noce bardzo ciężkie mamy.

becia ja mojej musialam sacholem smarowac jak miala strasnie napuchniete i jej pomagalo lepiej jak te inne zele.ja sachol mam w lodowce i jest zimny....

Cześć dziewczyny!! Byłam z arturkiem u laryngologa wszystko jest ok. Uszko nie było jednak zaczerwienione. Byłam również dzisiaj w moim zakładzie pracy poodwiedzac ludzi. No i się troszkę zmartwiłam. Otórz wygląda na to że nowy pracownik który był przyjęty za mnie sprzątnął mi awans sprzed nosa. No cóż mój wybór moja strata. Coprawda byłaby fajna robota w księgowości ale niestety już nie dla mnie. Troszkę mi szkoda bo jak byłam na zastępstwie w księgowości to bardzo mi się podobało ale cóż wybrałam macieżyństwo i z tego się cieszę bardzo, bo Arturek jest kochany. Pozdrawiam was dziewczynki!!!

Agatko masz rację że dzieci śpią dużo lepiej przy otwartym oknie bo wczoraj małej otworzyłam, bo było bardzo duszno i spała idealnie. Nie obudziła się w nocy ani razu a rano od razu 210 ml mleka wypiła. Dziś moje dziecko jest całkowicie inne mimo, że jeszcze ząbek nie wyszedł. Teraz sobie śpi bo pogoda jest bardzo brzydka i jest pochmurno a ja już mam pokój posprzątany. Miłej soboty mamuśki życzę :-)

zuzia też lepiej spi jak jest uchyline okno w nocy ale tu w polsce jak otwarłam okno to mnie babcie prawie pobiły że "co ja robie , dziecko przeziębie !!!!!!!!!!!! " :P i niestety nie da sie przetłumaczyć z resztą juz nawet nie próbuje :P zuzi wyszedł wczoraj piąty zabek :D górna jedynka i lada dzień pewnie będzie i druga na szczęście obyło sie bez goraczki :)

wysłałam zdjecia na poczte jak zuzia je ryż dmuchany :D jaką radoche miała :) i z jedzenia i z wysypywania ryzu z miseczki :D normalnie lepsze to było niż jakiekolwiek zabawki i zajęcie co najmniej na godzine :P