Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość hub

porazenie mozgowe- objawy...

Polecane posty

Gość hub

ur corke w 31 tyg , bardzo sie boje ze ma porazenie bo tyle sie naczytalam , ciagle sie prezy, ostanio zauwazylama ze drza jej nozki i dlatego to mnie tak wystraszylo, wizyte u neurologa mam za 6 dni , palakalam 2 noce bo bardzo sie boje jeszce ze ma chore nerki to jeszc e to:( kladzie glowke na jedna strone ..jest placzliwa

mój mały mial takie objawy i była to zamartwica i zespół napiecia mieśniowego- może brzmi strasznie- ale to przypadłość wynikająca z przyduszenia i dziecko się rechabilituje- dzis syn ma prawie 8 lat- i w życiu nikt by nie powiedział- ja tez płakałam po nocach- tez sie bałam że to porażenie- nie martw sie na zapas bo osiwiejesz

Gość hub
a kiedy zostalo one wykryte u Twego dziecka? i czy synus jest wczesnaikiem?

Gość hub
ile trwala rehabilitacja? n

Moja Lidka też kładła głowkę na jedną stronę i też było to wynikiem asymetrii i napięcia mięśniowego. Myślę, że będzie dobrze, lekarze chyba by już coś zauważyli. Bądź dobrej myśli, moja znajoma też urodziła w 30 tc i małej nic nie jest :) Teraz ma 4 latka i jest baaardzo rezolutną pannicą ;)

Rehabilitacja trwa zależnie od stopnia tego napięcia i czasu wykrycia. Zależy jak dziecko będzie reagowało na ćwiczenia. Mam nadzieję, ze nie będą was męczyć vojtą tylko zlecą bobata :)

hub mój mały akurat był przyduszony- ja w ciąży miałam piekielną anemię potem zaczęło mu niknąc tętno jak rodziłam- ale często ta przypadłosc spotyka i wcześniaczki- o tym że mały ma zamartwicę dowiedziałam się.......z ulotki pampersa- przyniosłam dziecko do domu , tozwinęlam z betów a ono jakoś dziwnie się zachowuje- mniej wiecej jak twoja mała.....każdy się ze mnie śmiał że wydziwiam- wezwałam lekarza i to było dla mnie jak wyrok- możliwe porażenie mózgowe ja wiem że człowiek zawsze myśli o najgorszym- jak poszłam z małym na usg głowy to z nerwów mdlałam - a dziś właśnie teraz mój szalej lata po łózku i poniewaz jest przeziębiony cieszy się że nie pójdzie do szkoły ;) życzę ci dużo sił- i oby wszystko skończyło się dobrze

misiaczkowa- mój miał wojtę- bo był malutki i powiem ci że bardzo sobie chwaliłam- tym bardziej że miałam super rechabilitantkę - mały mial też przykurcz zbijany laserem- może pewne rzeczy robił duzo póxniej niż rówieśnicy ale około 2 lat to się wszystko wyrównało

moj maz urodzil sie w 32 tyg i nie mial porazenia nie kazde dziecko urodzone tak szybko spotyka porazenie syn mojej przyjaciolki tez urodzil sie w zamartwicy - wykryte to zaraz po porodzie, byl reanimowany, niedotleniony, lezal w inkubatorze ale pozniej bylo z nim wszystko ok. w lutym skonczyl roczek i rozwija sie super

Gość hub
no moja tez jest malutka ma nie cale 3 miesciace, wizyte u neurolga mam w srode, bardzo sie boje:(

Gość hub
w ciazy nie mialam anemi, miaam cesarke wiec przyduszenie odpada, mala po ur oddychala samodzielnie tylko padloczyli ja na 4 dni zeby jej ulatwic wydech, a kiedy Twoje Ike dziecko mialo robione usg??? bo mala miala po ur i wykryto niedojrzalosc mozgu , troche obnizona echogenicznosc i lewa komora bylo ni co szersza..

Gość muszelka23
moj synek urodził się w 37 t.c.z 0punktami po 15 minutach reanimacji serduszko zaczęło bić ma wzmożone napięcie rehabilitowałam jego metodą vojty ale teraz jest w gipsie i mamy przestój czy uda się nadrobić ten stracony czas?

Gość Ela 1961
mam córkę 3 i pół roku urodziła się w 27 tygodniu ciąży z wagą 650 gr nikt nie dawał szans że przeżyje miała niedotlenienie niedokrwienie wylewy nie zamknięty przewód Botana w 32 dobie życia przeszła operacje serduszka nie poddała się chciała żyć .Po roku życia stwierdzono porażenie tak duże że lekarze stwierdzili że będzie dzieckiem leżącym nie poddałam się zaczęłam walkę z czasem dziś Ania jest śliczną dziewczynką chodzi zaczyna mówić ale lekarze podejrzewają że jeszcze ma upośledzenie umysłowe jej odruchy wskazują że jednak tak jest dowiemy się dopiero po badaniach w marcu ja nie poddam się będę walczyć nadal aby Ania była samodzielna dlatego mam rade dla rodziców nie poddawajcie się walczcie na przykładzie mojej córki widzę że wato POWODZENIA