Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Niuniulka

refundacja za rehabilitację dziecka

Polecane posty

Gość Niuniulka

Witam. Moje dziecko ma 5 mies i zaburzone napięcie mięśniowe. Jest rehabilitowane, 5xtyg w prywatnym ośrodku fizjoterapii. Przy wystawianiu faktóry usłyszałam, że jest możliwość o ubieganie się o refundację części kosztów z mopsu, z socjalnego z firmy rodzica. Jak jest w rzeczywistości? Ktoś dostał pomoc? A może można coś odpisać od podatku???

Gość upaupa

nie wiem czy dziecko nie musiałoby mieć orzeczenia o niepełnosprawności

Więc tak najpierw trzeba mieć orzeczenie o stopniu niepełnosprawności . Można ubiegać się o dofinansowanie z NFZ do rehabilitacji(ale dają niestety tyle co nic). Możesz odliczyć sobie od podatku rehabilitacje jak również transport,zakup sprzętu do ćwiczeń,leki,turusy,np buty lub inne pomoce które ułatwiają w chodzeniu,słyszeniu itd. .Jest jedna zasada.Jeśli nien ubiegasz się w NFZ o dofinansowaniu to w rozliczeniu rocznym całośc sobie odpisujesz a jeśli NFZ dał jakąś część funduszy to odliczqasz sobie tylko różnice.

A takie orzeczenie załatwisz w powiatowm (lub wojewódzkim) zespóle ds. orzekania o stopniu niepełnosprawności bez niego nic nie ździałasz :)

Gość Niuniulka
No to trudno, to jest taka zwykła rehabilitacja z powodu zaburzonego napięcia miesniowego. Dzieki za odpowiedz

Niuniulka----Ale popytaj się jeszcze :) Ja napisałam jak to się ma w stosunku do dzieci niepełnosprawnych(sama mam brata chorego) Moze coś Wam się należy.