Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość karola26

marchewka z groszkiem - jak przyprawić?

Polecane posty

Gość karola26

Gotuję pokrojoną marchewkę, potem dodam groszek konserwowy. Moje pytanie: co jeszcze? Wodę narazie osoliłam.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość DKA
ja daje sol,cukier a czasem jeszcze troche masla posmazonego z woda i maką.moja babcia tak robi i jakos sie przyzwyczailam;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja dodaję tylko sól. Następnie odcedzam marchew i groszek. W rondelku rozpuszczam masło, wrzucam do tego marchew z groszkiem, dodaję sól i pieprz.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ja zamiast gotowac wode, ktora potem sie wylewa dusze. dodaje do marchewki odrobine wody, przykrywam, gdy marchewka bedzie miekka odparowuje reszte wody i dodaje troche soli. do marchewki tez fajnie pasuje przyprawa curry, jesli ktos akurat ma smaka...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Raa
Gotuję marchewkę w całości, wtedy łatwiej ją pokroic na małą kostkę dodaję groszek, masło/koniecznie/ trochę soli i cukru. Jak już jest gorąca dodaję mąkę rozrobioną z mąką.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Co kto lubi. ja podlewam niewielką ilością wody, dorzucam łyżkę masła, pół kostki rosołowej Knorra i duszę. Pod koniec dodaję trochę cukru lub miodu, czasem dorzucam też świeżo wyciśnięty czosnek albo curry - zależy na co akurat mam smak. Jak sie ładnie udusi, to posypuję odrobiną mąki żeby zagęścić.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Architekt
Marchewka sama w sobie jest słodka, po co dodatkowe kalorie. Osobiście robię najczęściej na dwa sposoby - albo gotuję do miękkości w osolonej wodzie, odcedzam i polewam stopionym masłem ( margaryną ) z bułka tartą , lub gotuję posolone w minimalnej ilości wody, pod koniec dodając śmietanę do gotowania ( taka specjalna co się nie warzy ) i posypuję przyprawą bazylia z suszonymi pomidorami ( Kamisa ) . Pyszota :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
no, jak sie z marchewki najpierw wygotuje jej slodki smak + mineraly, to potem trzeba poslodzic i poknorzyc ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kokoko1
ja nie dodaje cukru

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ech, oczywiście ktoś się musiał przyczepić. Po pierwsze nie gotuję tylko duszę, po drugie robię to tylko tyle czasu ile wystarczy żeby marchewka zmiękła, więc trudno tu mówić o wygotowaniu smaku, zwłaszcza jak sie robi czasem z mrożonej (dochodzi szybciej). I wreszcie po trzecie - kalorii liczyć nie muszę a bardzo lubię na słodko, jeszcze bardziej lubię połączenie miodu z czosnkiem. Tak trudno zrozumieć że każdy doprawia jak lubi? Jeden lubi jabłko pieczone bez dodatków, inny z miodem i cynamonem - ja wolę tą urozmaiconą wersję. czy to znaczy że musiałam napaciać przypraw bo \"wypiekłam\" z jabłka smak i minerały??? A rosołki z Knorra to akurat nie przywracają ani nie wzmacniają smaku, tylko dają taki efekt, jakby gotować w rosole.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
wiecz czemu bierzesz to do siebie, skoro nie wygotowujesz smaku, tylko dusisz i jeszcze mowisz, ze sie czepiam :o oczywiscie, ze kazdy przyprawia, jak lubi, kazdy tez dzieli sie informacjami, ktore uwaza za sluszne, itp. itd. ;) przyprwawy i chyba wszystkie produkty knorra jak najbardziej wzmacniaja smak, poniewaz zawieraja glutamian sodu, ktorego zadaniem jest wlasnie w/w :) to tylko gwoli informacji ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość aga72

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość aga72
Aja gotuję marchew pokrojoną w kostkę i dodaję troszkę, masła ,cukru wegeta może być kostka rosołowa,sól.Jak zmięknie dodaję groszek z puszki jeszcze troszkę pogotujęi zagęszczam to mąką pychotka.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość carraiben
oczywiście i jak zawsze do marchewki na słodko czy marchewki z groszkiem - swieża natka pietruszki (dodaje na sam koniec) i nieodzowny cząber :) bez cząbru marchewka na słodko to nie jest już TO :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Po ugotowaniu odcedzam.Tą wodę odstawiam. W rondelku robię białą zasmażkę.Dodaję odrobinę mleka lub słodkiej śmietanki,dolewam trochę tej wody z gotowania.Nie za dużo tak,by tylko rozprowadzic tą zasmażkę.Wrzucam groszek z marchewką i mieszam. Przypraw praktycznie nie dodaję.Ot,trochę soli przy gotowaniu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ewelcia99
Ja ogulnie mam 12lat. Gotowanie to moja pasja ostatnio upiekłam ciasto wiecie. Ale nie o tym mowa. Ja marchewkę robie inaczej niż wy.! Marchewkę mrożoną gotuję w goroncej wodzie. Następnie dodaje doprawke. Po jakich 2min daje magi. Nie bójcie się ze dookoła jest piana to dobrze to znaczy że nasza marchewka się gotuje. Nasza marchewka bedzie gotowa gdy będzie miękka. Jak sie już ugotuje dajemy dużą łyżkę masła. Gdy jnuż masło sie rozpuści marchewka jest gotowa ;D Dzięki za uwagę Ewelina a i marchewka jest naprawde pyszna.! :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość patiijaaa
moi drodzy jeśli chcecie skorzystać z dobrego kursu uwodzenia to polecam szkolenia w Wyższej Szkole Uwodzenia, Wywierania Wpływu i Rozwoju Wewnętrznego. Mają świetnych specjalistów, którzy w dodatku są niesamowicie przystojni ;) mi bardzo pomogli, w końcu mam normalny kontakt z facetami i potrafię ich uwodzić :) serdecznie polecam www.wyzszaszkolauwodzenia.pl

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gotuję marchewkę w lekko osolonej wodzie, tak samo groszek, jak już będzie miękka, ale nie rozgotowana to podsmarzam na maśle i dodaję bułke tartą.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Ja duszę w małej ilości lekko osolonej wody. W osobnym garnuszku topię masło i dosypuję mąki pszennej- robię tak zwaną zaklepkę ,zasmażkę tyle tylko ,że na maśle . Dodaję do marchewki. chwilę gotuję. Doprawiam cukrem, odrobina pieprzu i ew. solę

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×