Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Agawska

Jak ozdobić balkon?

Polecane posty

Witam, czy ktoś z Was mógłby mi doradzić jakie rosliny mogłabym posadzic na balkonie od strony zachodniej? Napewno nie chcę żeby były to pelargonie. Myślałam o ozdobnym powoju. Co wy na to?

Może wilec lub groszek pachnący? Jeżeli balkon spory, a masz zacięcie, to w większych pojemnikach możesz uprawiać rośliny wieloletnie - karłowe iglaki, róże, trzmielinę, trawy ozdobne i wiele bylin - funkie, dzwonki... długo by wymieniać. Musisz tylko pojemniki na zimę ogacić styropianem od spodu i z boków, a górę przykryć stroiszem.

No tak nie pomyślałam o groszku i o różach pnących. To jest parter więc może posadzic je pod balkinem i niech sie pną do góry? Dziekuje

Groszek jest za delikatny, polecałabym fasolę ozdobną. Piszesz, że to balkon na parterze - moim zdaniem najlepszy byłby winobluszcz wsadzony na rawniku pod balkonem (trzeba zabezpieczyć jakimś płotkiem-siatką,k żeby przy koszeniu trawnika go nie skosili). Mam wrażenie, że nei bardzo interesuje Cię dbanie o rośliny balkonowe typowe - kwitnąc ei wymagające czasem codziennego podlewania, nawożenia itp. Winobluszcz w takim przypadku jest nalepszym wyjściem.

Gość a wiecie co
ja mam na balgonie wypatroszoną dynię tak jak w hallowen

Do Ewy 33 Skąd to przypuszczenie, że nie bardzo interesuje mnie dbanie o rosliny? Czy to dlatego, że wykluczam pelargonie? Jeżeli tak to ja nie lubie zapachu tych kwiatów a poza tym moja mama odkad pamietam zawsze sadziła pelargonie (jakieś 20 lat) w domu jesienia zastawiała wszystkie papety sadzonkami - no i ten zapach! Ja tak nie chce to mój balkon i bedę sadziła to co mi sie podoba. W internecie oglądałam powoje maja piekne duże i kolorowe kwiaty bardzo mi sie podobaja. Pozdrawiam

A to przepraszam i zwracam honor :) (też nie lubię pelargonii, chociaż te drobniutkie, angielskie mogą być) Aczkolwiek winobluszcz na boczną ściankę i tak polecam :) Na zachodni balkon nadają sie z roslinek kwitnących i jednorocznych - niecierpek, begonia, nieśmiertelna aksamitka, szałwia; o powojniku nic nie wiem, nigdy nie miałam, ale on ma dość rzadkie/wąskie liście, to nie wiem, czy ładnie pokryje powierzchnię.

do Ewa 33 nic nie szkodzi. Własnie sobie oglądałam powojniki(Clematisy) mają piekne kwiaty ale chyba na balkon (srzynka, doniczka) nie bardzo sie nadają chyba że posadze je pod balkonem. Szkoda bo miałam już obiecane kratki, zeby roslinki miały sie poczym wspinac.

Ja co roku mam na balkonie Sanwitalię i Lobelię.Bardzo mi się te kwiatki podobają i dużo motyli sie na nich "pasie".:-)

Myślę, że w dużej donicy/skrzyni rosłoby się im bardzo dobrze. Z tym, że zima trzeba zabezpieczać bryłe korzeniową przed przemarznięciem.

A tak wogóle to marzy mi się żeby na wiosnę miec w skrzynkach np krokusy, przebisniegi, zawilce a pózniej inne kwiatki, które bedą kwitły do jesieni. A kuchni musze mieć zioła!! Obowiązkowo.

no nie wiem, bo jak się rozrośnie na podporze, to będzie ciężko to przenosić.. a wiosenne kwiatki na balkonie to trzeba już wsadzać, tyle, że jak jest zimno, to nie siedzisz na dworze, to i tak na to nie patrzysz za bardzo... W kuchni też mam zioła w takiej normalnej długiej balkonowej slrzynce Teraz esperymentuję z bazylią i tymiankiem z nasionek, na razie mi wzeszły, ale nie wiem, jak póxniej będę rosły Część skrzynki (jest metrowa) mam zasianą, a w drugim końcu wsadzam zioła gotowe, przełożone ze sklepowych małych doniczek - i taki mam płodozmian :)

Wiem, że na wiosenne kwiatki jest juz pora ale ja prawdopodobnie na sieta wejde do mieszkanka i bedę mogła realizować to o czym pisze. Co do ziółek to pewnie kupie gotowe sadzonki widziałam w supermarketach (miałam juz bazylię) Chcę żeby kazde ziólo rosło w swojej doniczce samo.

ja wygodnicka jestem a jedną skrzynkę latwiej podlać niż 5 doniczek :) u mnie bazylia idzie hurtem, to łatwiej mi to wsadzać do skrzynki myślę, że zanim się przeprowadzisz, to na targu będzi ejuż sporo sadzonek do wyboru i koloru, pójdziesz, obejrzysz, oszalejesz, nakupis zi potem będziesz się zastanawiać, gdzie to pomieścić.... ;)

Gość taka jedna na j
Przepraszam że się wtrącę w wątek, pomyślałam, że może to was zainteresuje - konkurs, gdzie można wygrać projekt własnego balkonu zrobiony przez architekta :) wystarczy wyslać rzut balkonu, zdjęcia i co się chce tam mieć http://www.architekturakrajobrazu.info/content/view/220/31/

Gość gość
Moim zdaniem warto też pomyśleć o jakiś ozdobach na balkon z metalu. Np. stojakach czy wieszakach. Część można kupić, ale wiele rzeczy zrobić samemu. W http://www.primostal.pl/ często można dostać fajną stal, łatwą w obróbce i malowaniu. Moim zdaniem taki balkon jest super udekorowany.

Gość gość
Warto zajrzeć na stronę allegro.pl/listing/user/listing.php?order=qd&us_id=17390038. Mają sporo dość egzotycznych i trudno dostępnych roślin. Dereń jadalny, czy choćby dereń cousa można tu dostać w dobrej cenie.

Gość gość
Warto zajrzeć na stronę allegro.pl/listing/user/listing.php?order=qd&us_id=17390038. Mają sporo dość egzotycznych i trudno dostępnych roślin. Dereń jadalny, czy choćby dereń cousa można tu dostać w dobrej cenie.