Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

zuzana77

pralki automatyczne zasilane ciepłą wodą

Polecane posty

Otrzymałam rachunek za energie elektryczną. Dramat. Szukam oszczędności. Czy ktoś słyszal o pralkach zasilanych ciepłą wodą. jaka to firma, ile kosztuje?

czy naprawde nikt nie odpowie? a może nie ma takich pralek z podwójnym zasilaniem:(

Są takie pralki, ale jak nie za prąd, to zapłacisz za ciepłą wodę, jak często pierzesz, że pralka tak nabiła Ci licznik?

piorę tylko w sobotę. Ale 5-6 pralek jednego dnia. To w miesiącu ok 30 prań i ok 30 kW. Zmieniamy bojler elektryczny na wężownice do centralnego ogrzewania i tak pomyslałam o zmianie pralki. Jaki to typ pralek, nazwa bo nic nie znalazłam w internecie:( z góry dziękuję

moja mama miała taką pralkę ale w jej przypadku to było bez sensu. zanim zaczynała lecieć ciepła woda nadająca się do prania to musiało jej sporo zlecieć. w tym czasie pralka i tak dogrzewała -więc płacone podwójnie. jeśli masz gorącą wodę od razu, to może być ale myślę, że lepiej oszczędności poszukac gdzie indziej - np prać w lepszych proszkach przy niższych temperaturach, itp.

Gość podczas
ja piorę codziennie i wcale nie płacę dużo za prąd. Tyle że jak piorę codziennie to ekonomicznym bo to pranie-odświeżanie-żadko jest coś brudne po jednym dniu-raczej nieświeże.

Gość podczas
i tak to pranie kisisz przez tyle dni zanim je wypierzesz?

piore w sobote bo mamy taryfę weekendową. oraz dlatego że w sobote nie pracuje i mam czas. jest nas dwójka i prania nie mamy tyle by prac codziennie:(

Jesteś pewna, że to tylko pralka nabiła Ci rachunek? Moze dogrzewaliście farelką? Pikarnik ile używałaś? Może częśc żarówek warto na energooszczędne wymienić?

masz rację mella żarówki sa do wymiany i piekarnik mam elektryczny. Ja wiem że to wszystko ciągnie prąd. Ale zaplanowałm sobie w przyszłym budzecie sukcefywna wymianą na energooszczędne. ceny energii mnie przerażają płacę ok 100zł na miesiąc za prąd na 2 osoby , których nie ma w domu praktycznie.

Zuziu, sprawdź, czy na pewno licznik właściwie Ci przełącza między taryfami. Moja ciotka miała ostatnio taki przypadek, właśnie wyjaśnia w zakładzie energetycznym. Licznik w ogóle się nie przełączał na drugą taryfę. Ona też w dwójkę z mężem, całe pranie, pieczenie itd w drugiej taryfie, a rachunki oszałamiające. Sprawdzili, włączając urządzenia i patrząc na bieżąco na wskazania licznika. Zbadaj to i Ty.

Jeśli masz czajnik bezprzewodowy to zrezygnuj z niego.Kiedy chodzi czajnik to licznik kręci się jak szalony :)

Pjure dla słonia, a możesz mi powiedzieć o jakiej mówisz pralce? Czy o tzw pralce bąbelkowej czy może jeszcze o jakiejś innej?

tak dokładnie- to pralka bąbelkowa. Rachunki za prąd nie przekraczały mi jeszcze 60 zł! to raz. Dwa- ta pralka ma tryb nocny można smiało prac nawet o 4 w nocy bez obawy, że sąsiadów pobudzimy( tylko nie wiem czy ktoś pierze o 4 w nocy...;)) no i w mojej pralce są 3 poziomy pobrań wody w zależności ile rzeczy piore moge...także wszystko według własnych potrzeb. Z wodą tak samo od zimnej przez letnią do ciepłej:D Polecam te praleczki

Pjure dla słonia, jeśli mogę to pomęczę Cię jeszcze o tę pralkę :) Czy możesz mi wkleić linka tej pralki, o ile kupiłaś ją w Polsce. Ze względu na to, że mój ariston zaczyna coś szwankować ostatnio zaczęłam szukać nowej pralki i trafiłam na pralkę bąbelkową i na przeważnie na zadowolonych ludzi, którzy ją posiadają. Podobno są większe od standardowego automatu? A jak z awaryjnością? Ile ją masz i w ogóle napisz co o niej myślisz, czy sprawdza się pod każdym względem? Jaka jest ładowność? Czy można uprać w niej np kołdrę, koce, poduszki?

pralka jest wydaje mi się mniejsza od standardowego automatu..tym bardziej, że moja jest ładowana z góry. Powiem Ci że pralka ma juz troche czasu..bo mam ją już z 7-8 lat i nigdy nie była naprawiana..bęben jest plastikowy więc nie zachodzi kamieniem. Oczywiście, że można prać kołdry czy koce- jest do tego zresztą specjalny program. Sa też programy: nocny, do szybkiego prania rzeczy średnio zabrudzonych, do prania rzeczy delikatnych,jeansów, mocno zabrudzonych..i wogóle cuda wianki. ładownośc jest dość duża! i fajne jest to że możesz ustawić sobie żeby pobrało tyle wody, ile prania masz w środku. Z inkiem ciężko bo chyba juz ich nie produkują to znaczy produkuja ale jakieś nowe wersje http://www.ceneo.pl/122013 tu jest nowa wersja tej mojej praleczki

Pjure dla słonia dzięki za link. Widze że nie jestem jedyna osobą z przerażeniem w oczach czytającą rachunki za energię. Może jak kto może poduwa rady jak oszczędzać, wszyscy skorzystamy na tym.

Gość ZT1952
Sa pralki w Saturnie z poborem ciepłej i zimnej wody marki Hoower i Whirlpool

Gość taka mala rada
sprawdz pralka czy grzalka wszystko ok :)

Gość gość
Witam, ja mam średnie rachunki 100zł/m ,koszt wraz z ogrzewaniem mieszkania na prąd (33m2). Oświetlenie led z kledi.pl Gazu nie chcę...indukcja załatwia sprawę. pozdrawiam