Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Andrzej z Aleksandrowa

Jak oceniacie Rosję i Rosjan??

Polecane posty

Gość kazdego indywidualnie

Gość puma taki zwierzak
nie lubia polakow za wyzwolenie z komuny, najwieksi przeciwnicy wejscia polski do NATO, a moskwa mimo pozorow to najdrozsze miasto w tej czesci swiata.

Gość krajka
a ja nigdy nie lubilam rosjan i samej rosji.Dla mnie byli zawsze cwaniakami do dzis nie uznali mordu w katyniu a teraz jeszcze razem z nimcami specjalnie omijaja polske gazociagiem.

Gość a ja mam przyjaciól Rosjan
i bardzo mnie lubią. Po co komu takie uogolnienia? Chyba zeby napisac - rosyjski rząd...

Gość podziwiam ruskich
ruscy są mistrzami gry w szachy, moskiewscy milionerzy znani na cały świat, rosje i polske łączy jedna rzecz ze korupcja jest równie wysoka.Moje pierwsze skojazenia do słowa rosja to: 1zapaleni szachiści, 2Najwieksze mafie na świecie, 3 Szalony Honor dla ojczyzny, 4czesciowo upadłe mocarstwo ktorego bał sie cały świat, 5 Kraj z którym liczą sie inni, 6 Zasoby gazu i ropy, 7 tańsze złoto, 8 najbardziej inteligentni stratedzy wojskowi, 9 Kraj ktory miał kiedyś najlepiej na swiecie wyszkolonych zabujców- KGB i słynne laboratorium X w którym wynaleziono najskuteczniejsze trucizny na świecie, 10 Przepiękna stolica

to było chamskie Jarek - generalizujesz bardzo , zeby bardziej zrozumeic ich trzeba znac historie.A tobie Andy chodziło o cechy rosjan , jakieś stereotypy czy co?? , bo zadałes pytanie o kraj i naród?

mądrzy, goscinni, nieufni dla obcych, gorący w przyjazni, uważajacy , że kurica nie ptica - Polsza nie zagranica. cechy jak goscinnośc czy otwartośc nie dotycza tych nowo-bogackich oligarchów.

Gość tak musi byc
ruscy musza byc jacy są, dobrze ze mają jeszcze atomówki bo w przeciwnym razie z tyloma zasobami ropy ,gazu i złota mogli by podzielić los iraku

Określanie Rosjan jako cwaniaków jest nieco ryzykowne, biorąc pod uwagę, że ta cecha w opinii reszty świata jest zarezerwowana dla Polaków :) Co zresztą również jest stereotypem. ksenofaryna ma rację - zdanie o Rosji można wyrobić sobie jedynie poznając Rosję i Rosjan w realu, zresztą jak mówi rosyjski klasyk "umom Rossiju nie poniat', arszynom obszczim nie izmierit' " - zrozumienie Rosji, Rosjan i ich mentalności jest dostatecznie trudne nawet dla samych Rosjan i osób mieszkających w tym kraju przez długie lata. Rosyjska natura i mentalność są pełne skrajności, nigdzie nie spotkałam się z tak porażającą gościnnością, kulturą, szczodrością i bezinteresowną potrzebą czynienia dobra czy pomocy, a z drugiej strony z taka agresją, chamstwem czy brakiem poszanowania dla cudzej prywatności. Obwinianie całego narodu za zamierzchłe zbrodnie polityczne jest zajęciem dla półmózgów, równie dobrze autorka wypowiedzi powinna przestać sypiać po nacach, obwiniając się o zbrodnie w Jedwabnem i polskie wyczyny w Zaolziu. Co wspólnego ma np. 37-letni moskiewski taksówkarz z dwójką dzieci i żoną, nauczycielką muzyki, z Katyniem? Dokładnie nic :) Natomiast kultura rosyjska w każdej dziedzinie góruje nad naszą i co do tego nie ma żadnych wątpliwości. Na jakąkolwiek spojrzeć dziedzinę sztuki - malarstwo, poezja, proza, film, teatr, muzyka - Rosjanie są w ścisłej czołówce, być może ze wzg na specyficzną emocjonalność, uduchowienie i bardzo silny pierwiastek twórczy i kreatywny. Co do polityki nie wypowiadam się. Nie raz juz pisałam, że polityka i politycy budzą we mnie obrzydzenie, zarówno polscy, rosyjscy jak i amerykańscy. Przepraszam za sformułowanie, ale każde gówno śmierdzi tak samo :O

Gość podziwiam ruskich
nie wiem czy wiecie?ale ja wiem bo jestem wielbicielem wołoszańskiego i sensacji 20w. Gdyby podczas zimnej wojny jeden dyplomata nie zaproponował stronie amerykanskiej wycofania rakiet z kuby w zamian za jedną rzecz znaczenia militarnego to na 100% by doszło do wojny atomowej i teraz by nas tu nie było

jarek - widzę wyraźnie, że jeszcze nie otrzymałeś w darze sztucznej pochwy, może cię to uspokoi - dziewczyny, jest taki temat, klikajcie!

zgadzam się z ksenofaryną :D ps. jarek to idiota, ciężko się z tym nie zgodzić ;) ❤️--> dla ciebie złamasku forumowy :)

Gość hahhihi
nie wiem czy jest wiadome ze jarek jest rumunem.

oky, tak więc ja się uczę języka rosyjskiego, tzn studiuję filologię rosyjską. fascynuje mnie to ❤️

Gość hahhihi
robaczek,ja tez;) mnie co prawda nie fascynuje to zbytnio ale w sumie kierunek fajny

Gość tak do tematu
a ja mam meza rosjanina, nie znam drugiego tak dobrego czlowieka. zreszta wszyscy moi przyjaciele pochodza z rosji. jak wszedzie, sa ktorych lubie i moge ufac, a sa tacy, ktorych nie trawie. Rosja piekny kraj, kultura wspaniala, literatura jeszcze lepsza. ah, jeszcze jedno, jest rosjaninem, ale nienawidzi moskwy.

Mieszkałam w Moskwie przez 4 lata i odbyłam kilkadziesiąt podróży wakacyjno-wizytowych :)

Gość hahhihi
ja jade w te wakacje na syberie ;) tzn w te okolice...

Gość tak do tematu
bylam, piekny kraj, moskwa piekna, ale tez szara, zimna i brudna.

Gość hahhihi
ta koleja to sie chyba ze 2tygodnie jedzie;) ja raczej samolotem.moj dziadzia sybirak jest fanem rosji i chce zebym z nim udaja sie na wojaze:D

nasza wspólna cecha z Rosjanami jest to , że nie lubimy tych co maja lepiej od nas. postrzegamy ich jako zlodziei dorobkiewiczów czy kombinatorów. ale nie dziwota skoro tyle lat okradano społeczeństwo nie pozwalano mu sie adekwatnie do uczciwej pracy dorobić a jedynie zakombinować. generalnie Rosjanie to dobry Naród [ oczywiscie Ci \" nastajaszczi\" ] a nie ci oligarchowie o szczegolnej urodzie.........

Gość przyanaje że nie można
tak uogólniać ...ale własnie ...moi dziadkowie pochodzą ze Lwowa -naszego kiedys polskiego lwowa .Tam mieli swoje gospodarstwo dośc spore ,ale musieli je zostawić i uciekac przed ukraińcami :O ...tu w Polsce już cały czas mieli do ukraińców ogromny zal ,opowiadali często straszne historie -jak ukraińscy żołnierze pladrowali okoliczne domy i posiadłości ...nawet zegar z kukułką budził ogromne zdziwienie i wielkie owacje po tym jak jeden z nich po prostu rozstrzelał ..kukułke ...:O był to dla nich obraz straszny : wojsko pożal sie boze ,karabiny na sznur kach,wszy,na nogach szmaty okrecone słomą i gwałcili wszystko co sie rusza i na drzewo nie ucieka ....nie lubie ukraińców ... mojego drugiego dziadka też zatłukli ukraincy ...zatłukli i wrzucili do rzeki ...zostawił 3 maleńkich dzieci -najmlodsze 3 miesiące wtedy miało ...nie mam powodu aby ich kochac

Gość hahhihi
no jarek jak widzisz nie kazdy cie kocha.