Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość baska z wrocławia

Co podać na ccrziny na stół, jestem świeżo na swoim i nie mam pojęcia pomocy

Polecane posty

Gość baska z wrocławia

Będzie tylko rodzina - rodzice i rodzeństwo z obu stron ale nie mam pojęcia co podać skoro chrzest o 18 to potem obiad i ciacho z kawą? Co tu zrobić?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość baska z wrocławia
W tytule oczywiście ma być CHRZCINY

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
jak o 18 to chyba na obiad juz za późno. moze polmisek wedlin, salatke, jajka ugotowane z sosem majonezowym no i ciasto kawa herbata jakies napoje typu sok czy cocacola. i tyle. my mielismy chrzest o 17 i tak wląsnie u nas stól sie przedstawial.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Możesz zrobić coś na zasadzie obiado -kolacji Np. bez zupy .. tylko jakaś taca z mięsem/ roladki , saszłyki , udko itd. / do tego sałatki i ewentualnie jakieś frytki czy ryż Potem jakieś ciasto chociaż najlepiej torcik i kawa Następnie jakaś zimna płyta i można jeszcze jakiś krokiecik z barszczem .. czy inne jakieś Twoje popisowe danie :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ja bym podała torta i kawkę a potem zakąski na zimno czyli galaretki,sałatkę ,śledziki,rybkę w pomidorach,jajka faszerowane itp i ajkieś ze 2 dania na ciepło np flaczki czy bigos.Zresztą zależy do której godz planowana jest impreza:) druga wersja to obiadokolacja czyli samo drugie danie i tort z ciastem i kawką a potem ew. zakąski

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość baska z wrocławia
Dobrze mówicie, tak dokładnie zrobię :D Dzięki!! P.S. z tym popisowym daniem trochę licho ;) ale jak ktos zna przepis na takie udka dobre z piekarnika, nie suche to jestem chetna :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
o rany :) to zalezy ile ci goscie maja siedziec. u nas byli ludzie z malymi dziecmi wiec jak wszystko zaczelo sie o 17 do na 18 a o 20 juz sie zaczeli zbierać. przez 2 godziny nikt nie przeje takiego jadlospisu jak na wesele. zimne zakaski 2 gorace potrawy ciasto :D:D za duzo zdecydowanie. chyba ze planujecie calonoscną impreze.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
My mieliśmy wcześnie chrzest bo o 12.Ale na Twoim miejscu podałabym coś na zimno i na gorąco (ale bez zupy) :) zimne ---- sałatki,jajka nadziewane,pułmisek wędlin ciepłe ---- rolady,faszerowane piersi,szaszłyki,kurczaka A na koniec ciasto/kawa/herbata.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
poszukaj sobie jakiejś fajnej zalewy do kurczaka i wtedy będzie fajne mięsko.Ja robię w miodowej zalewie. Albo kup gotowe np krokieciki i paszteciki ,do tego barszczyk czerwony i danie popisowe już masz:D nie musisz sie zaraz przyznawać;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kurczanna
Ja udka tylko przyprawiam i skrapiam olejem. Wrzucam do pikarnika w PRZYKRYTEJ brytfance i pieke. Pod koniec pieczenia odkrywam, zyby nabraly koliru.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kurczanna
koloru maja nabrac oczywiscie:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Mozesz również zrobić w formie że wsyztsko kładziesz na stół i każdy bieże co chce lub jeśli znasz bardziej gusta zaproszonych gości(a jak nie to nowości również mogą skosztować) dasz najpierw mini przekąske,potem danie głowne i deser.Każdy dostanie to samo a Ty będziesz wiedziała że nic się nie zmarnuje.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ciasto /torcik na tego typu uroczystości jak/ chrzest czy komunia/ .... zawsze po tzw. daniu głównym :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość facet ktory
wystarczy ze zamarynujesz mieso przez nos a po 15-20 min pieczenia wyjmiesz udka i posmarujesz je miodem i wrzucisz znow do piekarnika - mieso bedzie mieciutkie i ste a skorka bedzie miala cudowny brazowy kolor

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Najpierw coś na ciepło, coś w stylu obiadu potem kawa i ciasto i potem może jakaś kolacja, ale to już nieobowiązkowe. Obiad zaraz po przyjeździe: ziemniaki z koperkiem, kilka rodzajów surówek, marchewka z groszkiem, buraczki na ciepło i kilka rodzajów mięsa: schab, dewolay, kurczak itp.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Jeśli chcesz mieć troszke innego kuraka to możesz zrobić w glazurze midowej :) łyżeczka soku z cytryny łyżka miodu łyżeczka oliwy łyżeczka ziół prowansalskich kilka gałązek natki pietruszki 2 gałązki melisy 2 łyżeczki przyprawy typu jarzynka lub vegeta Mięso umyć, osuszyć. Melisę oraz natkę opłukać, listki oderwać od gałązek. Natkę posiekać. Miód wymieszać z sokiem z cytryny, jarzynką, oliwą, natką i ziołami prowansalskimi. Tą zaprawą dokładnie natrzeć udka i odłożyć na 1 godzinę do lodówki. Udka przełożyć do brytfanny, skropić wodą. Piec 15 min w temp. 200°C, a następnie zmniejszyć temperaturę do 180°C i piec jeszcze 30-35 min, uważając, by sos nie wyparował (ew. skropić wodą). Przed podaniem posypać melisą.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
proste udka co się zawsze udają i sa pyszne :D : udka posolic i skropić sokiem z cytryny, zostawić na trochę, niech obeschną na talerzyk nasypać słodkiej papryki w proszku i dolać oleju, żeby powstała taka mazia (nie za rzadka), w to ze 2 sprasowane ząbki czosnku w tej mazi wytytłać udka i poukładać na brytfance polanej olejem schować na noc do lodówki na drugi dzień włożyc do piekarnika nagrzanego do 200-210 stopni i piec do miękkości, przewracać raz na jakiś czas są naprawdę dobre, mój mały potrafi zjeść 4 na raz :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
jak ktoś lubi ostrzejsze, to można słodką paprykę zmieszać pół na pół z ostrą pod koniec pieczenia zwiększyć trochę temperaturę, to skórka będzie chrupiąca mniam!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
18 troche pozno my chrzciny mielismy w lokalu i najpierw byl obiad (ok 14-tej) pozniej ciasto i kawka a na koniec przekaski mozesz zaczac od kawy i ciasta, a pozniej uroczysta kolacja na cieplo

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
u nas siedzieli od ok 14-tej do 20-tej tort w ksztalcie wozka zrobil wrazenie, warto taki sobie zamowic, albo upiec jak ktos ma zdolnosci :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
obiad o 14 to rozumiem ale wyskakiwanie z ziemniaczkami z koperkiem o godz 19 to troche chyba nie pasuje... no nie wiem. kazdy robi jak chce.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość baska z wrocławia
Bardzo chciałabym cos sama upichcić ale przy mojej małej nie da rady, ciagle cyc i cyc :( mama pracuje ale w niedzielę poprosze ją żeby przyjechała i coś popichcę. ZA PRZEPISY DZIĘKUJĘ!! Na pewno spróbuję, mam w domu nóżki z kurczaka spróbuje na tym to zrobić z przepisu Princpolo i Rafinki po połowie a potem całe udka :D jupi do tego może nie ziemniaczki ale sałatkę warzywną z majonezem i już, potem kawa i ciasto (chyba kupimy gotowca) na później może krokiety z barszczem, zimna płyta pomiędzy i to wszystko :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Jełsi jesteś sama to możesz niektóre rzeczy zrobić jak chociażby udka bez wisiłku :) Wieczorem wrzucasz do zalewy a na nastęny dzień pieczesz lub kupić troche sprawdzonych gotowców.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
a do tych udek nie ziemniaki, tylko pokrojona bagietka z czosnkowym masełkiem i micha sałaty z pomidorkiem, ogórkiem, kukurydzą i papryką zalana sosem winegret z torebki :D może być Knorra dobrze się prezentuje i dobrze smakuje ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×