Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość llolipopka456

Jak nauczyć dziecko chodzić ???

Polecane posty

Gość llolipopka456

Mój synek ma roczek, ale strasznie boi sie sam odważyć iść. Chodzi za jedną rączkę ale tak troszkę niepewnie, bo wie że go ktoś trzyma, jak go zostawie na stojąco to albo schodzi i raczkuje albo trzyma sie mebli, itp. Męczy mnie to chciałabym zeby już sam chodził .

Pierwsze co to muśisz sobie zadac pytani :) - czy chcesz mieć zdrowe dziecko czy święty spokój? Nie poganiaj swojego malucha! Sam pójdzie kiedy będzie na to gotowy.Nic dziwnego że się boli skoro tyle czasu spędził na leżeniu lub siedzeniu.Samodzielne chodzenie to dla niego nie lada wyczyn.

A po co uczyć jak przyjdzie czas to samo zacznie jak będzie gotowe ,ja nigdy nie uczyłam chodzić swojej córki przyszedł czas stanęła na nóżkach,potem sama zaczęła próbować nigdy tez nie prowadzałam jej za obie raczki dobrze chodziła jak miała 12 miesięcy,dziecko najlepiej samo wie kiedy jest gotowe aby przejść poszczególne etapy

A po co uczyć jak przyjdzie czas to samo zacznie jak będzie gotowe ,ja nigdy nie uczyłam chodzić swojej córki przyszedł czas stanęła na nóżkach,potem sama zaczęła próbować nigdy tez nie prowadzałam jej za obie raczki dobrze chodziła jak miała 12 miesięcy,dziecko najlepiej samo wie kiedy jest gotowe aby przejść poszczególne etapy

moja ma 11 miesiecy i ma to samo. za jedną raczke ślicznie chodzi, przy meblach super a sama zrobi dwa kroczki i placz bo nikt jej nie trzyma... Widocznie ejszcze psychicznie nie dojzala do tego zeby sama chodzic i nie bede jej do tego zmuszala :) Przyjdzie taki dzien że wreszcie sama zacznie tup[tać i nie ma co sie spieszyć :) Pozdrawiam

Gość Misia__Gosia
A ja z mężem martwimy się o naszą córcię. Ma 16 miesięcy i nie chce chodzić. Cała rodzina nam gdera, że coś z nią nie tak. Teściowa powiedziała, że ona powinna dano już chodzić, bo jej córki synek jest o 3 miesiące starszy od naszej Zuzi a już chodził mając 11 miesięcy. Poradźcie- czy to jest jakiś alarm? Może trzeba iść do lekarza? Moja Zuzia sama wstaje, chodzi oparta o meble, wchodzi i schodzi z kanapy:) Sczerze mówiąc mnie to tak bardzo nie martwi, bo każde dziecko ma indywidualny rozwój, ale wkurza mnie jak Zuzię porównują do Franka. Dlatego też proszę Was o rady.

Gość mamuśka88
nie martwcie się, czytałam że dziecko zaczyna samodzielnie chodzić między 9 a 18 miesącem życia. Dajcie maluszkowi czas:)