Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jsuuuewhhez

problem DDA...pomozcie mi osoby z tym problemem

Polecane posty

Gość jsuuuewhhez

moj maz opowiadal mi o swoich przezyciach z dziecinstwa......okropne matka jest alkoholikiem,bila ich, ojciec wrecz torturowal , z byle powodu, czasem bez powodu,uciekali z bratem z domu jak byli mali,policja zawsze ich do domu przyprowadzila, a oni ciagle byli bici,ma szramy od noza albo bata na plecach,nie wiem czy ta historia ktora mi opowiedzial jest prawdziwa,ale nie powiedzial ze to rodzice.... nie otrzymali ambicji,celow,od rodzicow,byli negowani i tlamszeni w swerze uczuc i przyjemnosci On jest kochany, uprzejmy,ma fajna prace,samochod,mieszkanko,ale nie jestem pewna jego uczuc,a on sie upiera ze kocha naprawde,mysle ze klamie,czy to mozliwe u osob dda?robi wszystko tak zeby bylo dobrze dla innych nie dla mnie czy niego,to wykancza,nie planuje pod nas tylko pod rodzicow,nie liczy sie z moim zdaniem wtedy kiedy na horyzoncie pojawiaja sie rodzice,kiedy oni maja nas odwiedzic staje sie emocjonalny,w pracy daje sie wykorzystywac,jest naiwny,wysmiewany(tego sie domyslam)..i wiele innych rzeczy ktore powolutku wyhaczam,jest ich coraz wiecej,z czasem dopiero zaczelam je zauwazac,w pracy daje sie wykorzystywac,jest naiwny,wysmiewany(tego sie domyslam) teraz mam pytanie -jak mu pomoc? -dlaczego on sie tak zachowuje? -czy odnosnie uczucia,mozliwe jest ze nie kocha a tylko mowi ze kocha?bo jesli tak to wszystko co do tej pory zbudowalismy , .....POPROSTU WSZYSTKO nie mialo i nie ma juz sensu,zalamuje mnie ta mysl czekam na odpowiedzi,pomozcie

uważasz, że DDA nie jest zdolny do prawdziwego uczucia i miłości? to dzięki :O każdy jest zdolny do kochania on przeciez nawet swoich rodziców nadal kocha i pragnie zdobyc ich aprobatę, skoro tak się zachowuj od ciebie widzę, ze pomocy mąż nie otrzyma, potrzebna mu jest terapia ja też jestem DDA, ale innym typem niż twój mąż ja wszystko robie pod swoje widzi-mi-się, jestem egoistyczna, nie obchodzą mnie inni, w pracy to ja bym wykorzystywała innych, niż ktoś mnie

Gość jsuuuewhhez
dlaczego twierdzisz ze odemnie pomocy nie otrzyma??? chce mu pomoc, ale jak??? nigdy wczesniej o DDa nie slyszalam,nawet powiem szczerze nie czytam duzo bo boje sie ze pomysli ze zle o nim mysle, ostatnio ciagle mnie krytykuje,wszystko robie zle,i ciagle mowi mi zeto ja go krytykuje,ale to nieprawda canydwoman powiedz mi cos jeszcze, co moge zrobic poki nie odbedzie terapii??dlaczego czuje ze on mnie nie kocha, ciagle zle o mnie mowi,neguje,wszystko jest zle, nerwowy jest,calkiem inny niz sprzed paru miesiecy a jestesmy juz 5 lat razem,moze on przestaje udawac i wszystkie obawy i urazy wychodza mimowolnie na zawnatrz?? pomoz mi prosze

Gość do jsuuuewhhez
jakbys przezyla takie pieklo zgotowane przez tatusia i mamusie to tez bys byla nie do zniesienia

zobacz sobie na: psychologia.edu.pl , tam powinno być sporo artykułów na ten temat; polecam też książkę: Hipopotam w pokoju stołowym. (autora nie pamiętam); \"on sie upiera ze kocha naprawde,mysle ze klamie,czy to mozliwe u osob dda?\" - że KOCHAJĄ? kurcze, kobieto DDA to nie żadna choroba psychiczna! ludzie, którzy mieli z innych niż alkohol powodów niefajnych rodziców też mogą mieć identyczne trudności; kurde, w tym kraju są MILIONY DDA, więc nie rób ze swojego męża jakiegoś dziwowiska... poczytaj na ten temat, dowiedz się jak najwięcej, ale nie z takiego forum jak Kafeteria tylko np. ze źródła, które Ci podałam; sama możesz pójść do jakiegoś psychologa, terapeuty uzależnień, żeby mu poopowiadać o TWOICH trudnościach z mężem...

DDA to problem dla psychologa są organizowane przyparafialne kursy roczne czy pol roczne co tydzien na 3 godziny raz w tygodniu tam sie chodzi kolezance pomoglo:D jest szczesliwa mezatka zapytaj w parafii w warszawie sa na bank

Gość Rakevka
Trudno jest kochać bezwarunkowo dda, ale warto sie pomęczyć i spróbować. Oni pod maską polodowcowego głazu są nadal małymi skrzywdzonymi dziećmi. Po pierwsze chwal go jak najczęściej i nie zwracaj uwagi na jego krytyke. ZAWSZE rozmawiaj z nim spokojnie i bez emocji,jak nie chce gadać to trudno,nic to nie da. No i nie przejmuj sie jego humorami,do tego trzeba po prostu przywyknąc. Spróbuj go namówić na terapie choć łatwe to nie będzie. Ale z tego co wiem terapia daje dobre efekty. Powodzenia!

Gość egtttttttttttttt
po co ci ktos taki?? nie poznalas faceta a wyszlas za niego ..takich ludzi sie omija dlugim lukiem .sa zawzieci i egoistyczni ,wyrachowani itd i nie kochaja bo nie umia,

Gość niezdolni do uczuć
sa tylko psychopaci, a DDA to nie jest nawet choroba, to pewien wyuczony styl zachowania. Sama też jestem DDA, mam chłopaka, kocham go, a mimo to ciągle go męczę - nie wiem jak jeszcze ze mną wytrzymuje. Ty możesz go wspierać, pokazywać mu że jest ważny, że go cenisz za to co robi, w czym jest dobry. Ale dobrze by było, żeby poszedł też na terapię.

Gość Rakevka
Dda maja uczucia ale najchętniej chcieliby ich nie mieć.Tzn przed całym światem udają że ich nie mają.

Gość poczytaj tutaj
może to ci coś przybliży : www.dda.pl

Gość ewwwwwkaaaa
Witam.Piszę pracę magisterską dotyczącą wkraczania młodych DDA w dorosłość.W niniejszym kwestionariuszu ankiety badania zmierzają do poznania funkcjonowania młodych DDA w rodzinie z problemem alkoholowym oraz do poznania obecnej sytuacji życiowej. Ankieta przeznaczona jest dla DDA, którzy mają jednego bądź dwoje uzależnionych rodziców od alkoholu i znajdują się w przedziale wiekowym 18-30 (osoby, które nie identyfikują się z młodzieżą szkolną, ale jeszcze nie osadziły się w dorosłym życiu, [założenie własnej rodziny, podjęcie stałej pracy]).Udzielone informacje służyć będą wyłącznie celom naukowym mojej pracy. Ankieta jest anonimowa, dlatego proszę o wyczerpujące odpowiedzi. Bardzo dziękuje za pomoc. adres do ankiety: http://moje-ankiety.pl/respond-14424/sec-HrsQ zqNi.html