Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Wiera...

Komunia - co sie teraz daje?

Polecane posty

Gość Wiera...

W maju mam komunie chrzestnicy. Od kolezanki uslyszalam ze sie teraz daje najmniej po tysiac zlotych. Dla mnie to troche duzo,jak myslicie?

Gość co to oznacza
jak to co? komputer, wieża, rower gorski (bardzo drogi) itp itd

Gość zembowa wrurzka
ja swojej kupuje DS-a, koszt jakies 40 zl wiec ujdzie

Gość bhffhhh
bzdura zresztą jak ktos ma to niech daje tysiąc ja mam za rok chrześniaka do komunii, i zamierzam dać lub wydać na prezent 500 zł, góra 600, i wisi mi to ile się daje

hmmm moze apoarat cyfrowy?? w sume na komunie to tak w garicy przeciuez to jest dziecko- kase wezma rodzice :P :P standart :D

1000 zł???? kompletny bezsens w tym roku mam komunie syna ale nawet przez mysl mi nie przeszlo zeby dostacod kogos 1000 zł,fakt moja mama kupi mu cos co sobie wymarzyl (bedzie to wiecej niz tysiac) ale to jedyny wnuczek i po prostu babcia zawsze jest dla niego takim mikołajem:))) ale co do pozostalych gosci...ja nawet na wesele tyle bym nie dala:)))

Gość bibiusiaa
a ja mam gdzies co daja inni,dam to co ja bede uwazac,zloty lancuszek z krzyzykiem,kolczyki,pierscionek,biblie lub jaka inna religijna ksiazke w koncu to komunia a nie wesele czy urodziny i nie jestem jaka szagorzała katoliczka .

ja słyszałam, że teraz się daje kucyka, poważnie, żyje on sobie w standinie ale jest twój, musisz do niego przyjeżdzać, dbać o niego i doglądać :D poważnie

Gość Wiera...
No ja mysle zeby dac 500zl. albo kupic za to jakis prezent. Za rok mam druga komunie i to wlasnie tej kolezanki co mi doradzila te tysiac zlotych. Nie chce skapic dziecku ale bez przesady. Swieta,dzien dziecka,imieniny,urodziny - nic tylko na prezenty robic.

Gość elis33
ja w tym roku mam komunię chrześniaczki i powiem wam że już jestem przerażona.Rodzice dziecka podsunęli pomysł że mała chciała by dostać laptopa!!!jak dla mnie to spory wydatek więc wraz z rodzinką postanowiliśmy się złożyć.Ale w czym problem dzisiaj to dzieciaki wogóle nie podchodzą do komunii duchowo tylko materialnie.ja dostałam na komunię zegarek i musiałam byc zadowolona.Co dopiero będzie jak skończy osiemnaście lat to już chyba samochód trzeba będzię kupić!!!Paranoja

Gość bez przesady...
To jest swieto religijne i ja bym dala zloty lancuszek, zegarek albo jakis podobny prezent! Prezent ma byc dla dziecka, a nie dla rodzicow! Jeszcze jakies pretensje i zadania, zeby dac laptop czy 1000zl, to bym wysmiala!!!

Gość bez przesady...
Chrzestny to jest honorowa rola, a nie sponsor!!! Nie dajcie sie zwarjowac!

zgadzam się, to uroczystość duchowa a nie komercyjna... zawsze w modzie są drobiazgi takie jak zegarki i łańcuszki... rowery górskie i komputery to snobizm...

Gość wy chyba zartujecie
Ja swojemu chrześniakowi nie kupie droższego prezentu niż za 200zł. Za 1000zł to ja muszę żyć cały miesiąc i to nie sama

Gość DO elis33
Ja mysle, ze tego laptopa to raczej rodzice chcieliby dostac :D

Gość marcówka
A to wszystko wina rodziców.

Gość wierka s.
Nie daj sobie wcisnąć kitu. Stówa czy dwie całkowicie wystarcza. To nie jest zbiórka pieniedzy tylko KOMUNIA. Jak mamusia juz przygotowuje pole dla swojego synka, to tylko o niej ładnie swiadczy. Kup mu/jej jakis fajny zegarek swatcha albo daj mu tę stówkę czy dwie i tyle. Co to kurwa jest

Gość wierka s.
chrześnicy możesz dac trochę wiecej - 3 do 5 stówek, ale tez wcale nie musisz

Gość marcówka
Rodzicom to dopiero odbija. Moja kuzynka chociaz groszem nie śmierdzi wynajeła na komunie restaurację! Ma dwójke dzieci. Nigdy nie były nigdzie na wakajcach. Nie wiedza jak morze wygląda. Ale na komunii sie trzeba było pokazać! Potem się dziwic, że dzieciary pyskate i rozwydrzone.

Gość marcówka
Moi znajomi kupili chcrzesniakowi teleskop. Kosztował chyba ok 300 zł i miał chłopak radochę.

Gość wierka s.
no i tez fajny prezent, ten teleskop

Gość ja też mam chrześniaków
ale mam też dzieci, nigdy by mi nie przyszło do głowy żeby coś wymagać, chrzestny mojej córki nie pracuje i wogóle nie oczekuje od niego niczego. Moje dzieci wiedzą, że Komunia to sakrament i cieszą się myślą, że mogą go przyjąć. Są przygotowane na to że mogą nie dostać prezentów takiej wartości jak inne dzieci i wcale nie dlatego że nas na to nie stać. Bo stać mnie na to żeby kupić dziecku drogi prezent, ale niekoniecznie z okazji komunii. A chrześniakom daje tyle ile uważam za stosowne i nie sugeruję się tym co dają inni.

Gość maaaaaarna
Jak to dobrze, że ja się nie nadaję na matkę chrzestną bo mam w dupie instytucję, w której się te "imprezy" odbywają.

Gość kwa-kwa
a czy dobrym pomyslem jest dac w prezencie chrzesniakowi konsolke PSP z kilkoma grami? kurcze, ja najchetniej dalabym kase, ale nie moge, bo na 100% zbierze to matka chrzesniaka, a tego nie chcialabym, chce, by ten maly cos z tego mial

Gość do kwa kwa
ja dawno, dawno temu dostalam od chrzestnej na komunie gre Pegasus i domek dla barbie i bylam bardzo zadowolona:)

Gość Wiera...
Mysle ze z ta konsola to dobry pomysl. Ale ja mam dziewczynke wiec musze wymyslec cos innego. Dzieki,rozjasniliscie mi troche w glowie. W takim tempie to na 18-stke zarzyczy sobie samochodu a na wesele mieszkania. Nic tylko za granice wyjechac i odkladac! 500zl. to gora co wydam.

Gość o ja nie mogę
skoro mozesz przeznaczyć 500 zł to może warto aparat cyfrowy kupić za 500 zł to można już jakiś porządny kupić.

Gość Wiera...
Myslalam nad aparatem ale to jest jeszcze mloda dziewczynka,nie wiem czy jej sie to przyda. Juz i tak jej kazdy zdjecia cyka. Bardziej moze jakas wieze,bo nie ma nic takiego w domu a lubi sluchac muzyki. Zastanawiam sie tez czy dac pieniadze ale nie jestem pewna czy trafia do rak dziecka... a nawet jesli to mala wyda to na glupoty. Wplacic jej na konto to tez beznadziejny pomysl bo zanim dojdzie do 18-stki to te pieniadze nie beda nic warte.