Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

bzium

Plenerowy slub w Polsce???

Polecane posty

Hej, czy spotkalyscie sie z plenerowym slubem w naszym kraju? Czy jest mozliwosc dogadania czegos takiego z ksiedzem? Albo z urzednikiem USC? Wymarzylam sobie taki slub ale nie wiem jakie mam szanse na realizacje, nie dowiadywalam sie nigdzie ani nic. Najpierw pytam WAS :)

Gość hawaje Fan
ja sie dopisuje, tez bym chciala, ale nie wiem nic!

Mojej koleżanki z pracy córka chciała tak zrobić, ale potrzebowałaby zgody biskupa i zrezygnowała.. tak mówiła mi ta koleżanka..

co za bzdura..zgoda biskupa :o kochanie robisz tak idz do jakiejs wiejskiej prafii-najlepiej takiej gdzie masz jakiegos znajomego..np.mala wies i za pieniazki mozna wszystko biskup byl potrzebny bo nie padlo podstawowe pytanie: ILE* BEZ BISKUPA???

Ja tylko napisałam to co usłyszałam od koleżanki. Sama się tym nigdy nie interesowałam więc nie wiem..

no to ci mowie ze za pieniazki mozna wszystko :) zwlaszcza przy wspolpracy z kosciolem :D nie od dzis na kosciol przy placu trzech krzyzy w wawie mowi sie sklep :D oj ja to juz troche widzialam ...

a jak bym chciala nie konkordatowy?? nie mam bierzmowania i jakos mi na slubie konkordatowym nie zalezy... myslicie, ze mozna to zalatwic w USC?

I ślub kościelny i cywilny można wziąć w plenerze. Co do kościelnego, trzeba iść do proboszcza parafii i z nim rozmawiać. Nie słyszałam nic o biskupie, a rozmowa była z księdzem i to on tłumaczył co i jak. Co do cywilnego, to jest nawet taki przepis, że ślub może odbywać się w innym miejscu niż USC, po prostu idziesz do urzędu. Trzeba porozmawiać z kierownikiem, dopytać się co i jak. Niektóre urzędy udzielają takich ślubów chętniej, inne mniej :) Nie wiem, czy to przypadkiem nie łączy się z wyższą opłatą :) Ale chyba niewiele.

okokokkoko- DZIEKI! mam nadzieje, ze faktycznie mozna sie dogadac... tylko ciekawe ile by to kosztowalo- pewnie masakra... zwlaszcza, ze sobie upatrzylam taki palacyk poza moim miastem i maja tam wlasnie piekne ogrody.. i chcialabym zeby slub i wesele i spanie itd itp byly w jednym miejscu.. Ach.. moze sie uda :)

Gość hello_kitty
bzium ja czytalam, że trzeba zapłacić za dojazd urzędnika USC w obie strony, wiec nie jest tor aczej duuuża kasa

Tak mi się też wydaje, że za dojazd, ponieważ są to stawki urzędowe, nie bardzo jest jak kombinować. Domyślam się, że sprawa ma się całkiem inaczej, jeśli chodzi o ślub kościelny.

Bzium, pogodę też sobie wymarzyłaś i chcesz zaklepać??

Gość Bananofee
Hmm dobry pomysl :)) Trzeba sie popytac w USC, chociaz oni raczej sztywni sa :(( Ale moze sie udac. A co do pogody, to przeciez nie musi byc na zewnatrz, jakby znalesc jakis fajny dworek itd, moze sie odbyc w srodku, bo przeciez na pogode nie ma rady. A jak szczescie dopisze, moze byc tez na zewnatrz zabawa :D

O rety.. ale ludzie to zawsze musza cos \"milego\" powiedziec.... Marzyc sobie nie wolno? hello_kitty -> jak za dojazd to spoko, ciekawe czy za poswiecony czas tez? Bo przeciez iles tam czasu ten dojazd i sama impreza zajmie. Mysle, ze jesli slub koscielny/konkordatowy to wiekszy luz- jesli ktos ma zaprzyjaznionego ksiedza, to napewno by sie zgodzil. A wtedy robisz oltarz polowy i juz :)

Gość jeszcze nie panna mloda
ja się zamierzam dogadać z księdzem, ale jak go znam to nie bedzie problemu, tylko u nas ten plener to piękna łaka za kościókiem :)