Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

iska32

obrzezanie kobiet

Polecane posty

przepraszam iska 32 nic na to nie poradze ze ten szczyl -e tam nie bede o nim pisac szkoda slow:( co do tematu-slyszalam ze emigranci z Somalii i innych krajow(Erytrea na przyklad) w Europie tez tak robia, przynajmniej niektorzy:(

wiem wiem czytałam o tym.Kurcze nie mogę dojsc do siebi po tym,co przeczytałam.Faceci maja kobiety za nic padalce:P a szczyla trzeba ignorowac to sobie pójdzie

To ich powinni za to na dożywocie skazywać,...ale gdzie tam - w Europie to nawet zamykanie morderców jest niehumanitarne:o

jednak stale znajdują sie amatorzy takiego traktowania kobiet.Byle by d..dawała,dzieci rodziła i na nic nie narzekała.

wiesz szczylu nie bede z Tobą dyskutować,powinienes juz spac dobranocka dawno minęła.

masakra.... U kobiet, w odróżnieniu od obrzezania mężczyzn, akt ten jest znacznie częściej bardzo drastyczny, bolesny, oraz często dający efekt zachowania higieny wręcz odwrotny od zamierzonego. Polegać może na usunięciu różnych fragmentów zespołu sromowego, aż do całkowitego usunięcia wszelkich części ciała znajdujących się na zewnątrz od wejścia do pochwy, łącznie z amputacją łechtaczki i zaszyciem, co najmniej częściowym, samego wejścia do pochwy. Wyróżnia się różne formy obrzezania kobiet: * klitoridotomia - obrzezanie fałdu skórnego przykrywającego łechtaczkę (analogiczne do obrzezania mężczyzn) * klitoridektomia - wycięcie całości lub części łechtaczki - rytualne usuwanie łechtaczek metodą zabiegów quasi-chirurgicznych jest stosowane nawet w społecznościach Arabów zamieszkujących USA * obrzezanie łechtaczki i małych warg sromowych * wycięcie całego sromu i zszycie otworu, zwane obrzezaniem faraońskim, nadal obecne w krajach północno-wschodniej Afryki - może polegać nawet na stosowaniu wrzątku oraz wyskrobywaniu fragmentów ciała zamiast ich odcinania * diewikodermia - wydłużanie warg sromowych i łechtaczki, rozcinanie krocza (aż do odbytu) i rozszerzanie otworu pochwy oraz częściowe odcięcie warg sromowych mniejszych i części waginy.

iska na to nie ma rady. Nawet jak już ta chora mentalność się zmieni, to pewnie wówczas ludzkość wyginie od skutków efektu cieplarnianego:o

Gość facet ja sexy09345034
rozumiem obrzezanie u facetów,względy higieniczne ale u kobiet??

poszperalam- :( 6 tysiecy obrzezan kobiet dziennie na swiecie i 140 milionow kobiet obrzezanych, pol miloina wEuropie :( i z netu: WHO podzieliło obrzezanie kobiet na cztery typy: 1. Wycięcie napletka łechtaczki i samej łechtaczki lub ich części. 2. Wycięcie napletka łechtaczki, samej łechtaczki i wewnętrznychwarg sromowych lub ich części. Według danych ONZ, aż 80 proc. obrzezanych kobiet miało do czynienia z jednym z tych dwóch sposobów. 3. Wycięcie części lub całych narządów płciowych oraz zaszycie pochwy pozostawiając jedynie mały otwór. Pomiędzy szwy prowadza się niewielką słomkę lub rurkę przez którą wydostają się płyny. 4. Nakłuwanie, wycinanie, naciąganie, przekłuwanie, przypalanie, skrobanie, wprowadzanie żrących substancji. W przypadku trzeciego sposobu, kobieta mu poddana tygodniami leży ze związanymi nogami, aby rana się zrosła. Ta forma dotyczy 15 proc. obrzezanych kobiet. Należy nadmienić, że podczas nocy poślubnej, tak obrzezana kobieta zostaje często specjalnie nacięta. Następstwa tych praktyk mają różny wymiar. Przede wszystkim kobieta poddana takiemu zabiegowi ma zniszczoną seksualność oraz problemy natury psychicznej takie, jak urazy, kompleksy, depresje, lęki oraz oziębłość. Według Amnesty International wiele kobiet po tym zabiegu ponosi śmierć w wyniku szoku, wykrwawienia się, tężca lub innego zakażenia. Umiera około 30 proc. poddanych obrzezaniu.

kawałek z innego artyklu: To było zbiorowe obrzezanie wykonane na mnie i moich trzech młodszych siostrach...Pięć kobiet trzymało moją małą siostrę za głowę i kończyny - opowiada Ilham, która miała wtedy 9 lat jak to przeczytałam to..... :0 :0 i dalej... W Somalii panuje przekonanie, że między nogami dziewczyny znajduje się coś złego. Mimo, że dziewczęta przynoszą to ze sobą na świat, to coś jest jakoby nieczyste, więc musi zostać usunięte. Wszystko, czyli łechtaczka, mniejsze wargi sromowe i większa część warg większych. Zabieg obrzezania doprowadza do usunięcia wymienionych organów, a rana jest zaszywana, że po organach płciowych pozostaje tylko blizna z niewielkim otworem, przez który uchodzi mocz i krew podczas menstruacji. Szczegóły tego zabiegu dla młodych dziewcząt pozostają jednak tajemnicą. Wiedzą one jednak, iż nadejdzie właściwy moment, kiedy wydarzy się coś szczególnego. Wszystkie dziewczyny w Somalii oczekują niecierpliwie tej ceremonii oznaczającej przejście ze świata dzieci do świata kobiet. Dawniej odbywała siej to w momencie osiągnięcia dojrzałości płciowej. Z biegiem czasu obrzezaniu poddaje się coraz młodsze dziewczynki, nawet pięcioletnie. Obrzezania dokonuje znachorka za pomocą noża, żyletki, kawałka szkła, bądź kamienia. Po dokonaniu zabiegu najczęściej przy pomocy kolców akacji przekłuwa to, co pozostało po zabiegu, a potem przeciąga się grubą białą nić.

wiesz ten szczyl czyta tylko co drugi post,bo gdy czyta całosc to sie meczy

Gość wIERZYĆ się nie chceq
dlatego własnie nie cierpie czarnuchów, arabów i innych brudasów. to gnoje i podludzie bez zasad. Przydałoby się odstrzelic wszystkich kula w łeb i do ziemi-chyba ze chcieliby sie ucywilizować i przyjąć \"białe \"zasady. to co robią dziewczynkom, kobietom, to okrutnie, poniżające, nie mam słów na to jako kobieta. Pozstaje żal tych okaleczonych kobiet, które te brudne psy traktują jak śmieci. Mam nadzieje ze wszystkie czarnuchy kiedys znikną z powierzchni ziemi, chociaz jak znam zycie - to predzej biała rasa zniknie bo coraz wiecej kobiet puszcza sie z arabusami i czarnuchami.

Gość i niech mi
ktos powie, ze czarni nie sa zacofani

Gość wIERZYĆ się nie chceq
nie wszsycy są zacofani. są tacy którzy żyją normalnie,są wykształceni, są chrześcijanami, ucywilizowali się. ALe jest cała masa tych brudasów, plemion afrykańskich, które zyją w brudnych smierdzących lepiankach, żrą to co biali im z samolotów zrzucą. i najczesciej to własnie oni okaleczają kobiety. Są gorsi od robaków. jeden z najbiedniejszych krajów- Somalia- i tam pełno teog jest. Powinni wstryzmac dla nich jakąkolwiek pomoc.... ale żal tych ich dzieci.... to samo arabusy. Buraki bez kultury-omotani swieta wojną i przemocą, nie umieją sie rządzic, gdyby nie biali to wytłukliby sie wszsycy nawzajem.... podludzie i tyle.

Gość nie mieszajcie w to islamu
w islamie mozna obrzezac kobiety, ale w wiekszosci krajow muzulmanskich nie jest to praktykowane! islam zakazuje wycinac cale lechtaczki, wycina sie tylko troche tej skorki- a to jest dla higieny! a te kraje, ktore wycinaja wszystko, nie robia tego przez islam, ale przez ich jakas chora tradycje!

Gość co ty głupku wiesz
o islamie, że tak piszesz. Wystarczy wpisać w wyszukiwarkę YouTube słowo circucision i będziemy mieli zdjęcia i filmiki ztego precederu, lub wejść na stronę www.circlist.com

Gość uuuuuuuuuuuuuuuuup

powiedz mi proszę co jest higienicznego w odcinaniu skórki z łechtaczki?

Gość czytałem także
Khady autorka, Okaleczona, książka jest szokująca, napisana przez kobietę okaleczoną, co taka kobieta czuje i co myśli o takiej tradycji

to miło,że jako facet jestes tym wstrzasniety,bo jak widac po tym topiku to raczej faceci nie robia z tego jako takiego problemu

Gość problem nazywa się FGM
po polsku okaleczanie żeńskich narządów płciowych, i problem ten zaczyna nas także dotyczyć. Przyjeżdża coraz więcej kobiet z Afryki czy ze bliskiego wschodu i nasza służba zdrowia zmuszona jest leczyc te kobiety i tu już nas dotyka bo to z naszych podatków. Nie mam nic przeciw ich leczeniu tylko dlaczego my mamy ponosić konsekwecji ich barbarzyńskich obyczajów.

wiesz nigdy bym nie pomyslała ze to juz dotyczy i nas czyli naszego kraju.Hmm powinni tego zabronic i basta ,ale skoro politykami sa przewaznie faceci to długo jeszcze na to poczekamy

Gość problem nazywa się FGM
nie chodzi o samo odczuwanie kobiet, ale o koszmarne schorzenia ginekologiczne dotyczące tych kobiet, i urologiczne