Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

iska32

obrzezanie kobiet

Polecane posty

czytałam o tym, najgorsze że to obrzezanie to wymysł facetów, aby było wiadomo, że dziewczyna jest dziewica i aby tata mógł wziąść duży posag, najgorsze w jakich warunkach są przeprowadzane te zabiegi, wiele dziewcząt poprostu umiera a dziewczęta wychowują się w przekonaniu, że muszą przez to przejśc bo inaczej sa nic niewarte

matko, przeczytalam caly temat, to jest straszne i szokujace:o przede wszyskim bol, niesamowity bol :(

Gość patusss
to naprawde musi być okropne właśnie skończyłam czytać książke Waris Dirie "kwiat pustyni" i normalnie łzy miz oczu leciały moim zdanie w tym obrzyzaniu brak logiki a jak ona opowiadała jak to się męczyła podczas miesiączki albo z odawanie moczu masakra

Tak, to co jest opisane w tej książce to koszmar, normalnie żołądek się ściska. Ja musiałam sobie robić 2-dniowe przerwy w czytaniu bo chyba bym oszalała od nawału informacji o tym chorym zwyczaju i jego skutkach.

w poprzednia sobotę wieczorem, podczas surfowania sobie po kanałach, wieczorem na kanale planete, trafiłem na program Kobiecość na ostrzu. Muszę przyznać bez bicia, że niewiele rzeczy może mnie wyprowadzić z równowagi, czy wnerwić, ale to co pokazano w tym filmie, przechodzi wszelkie granice możliwe do pojęcia przez normalnego człowieka. Szokujące sceny, a żona stwierdziła , że takiej traumy nie przeżyła od wielu lat, jak podczas tego filmu. Jeśli dziewczynka w Somalii przeżyje ten barbarzyński zabieg, myślę, że całkiem zdrowa psychicznie już nie jest, co zresztą można doczytać się o ilości samobójstw wśród kobiet, co z rsztą jako temat tabu i wstydliwy jest skwapliwie przemilczane. Okazuje się , że te afrykańskie barbarzyńskie obyczaje nas nie dotyczą, otóż nie, masowe przyjazdy do Europy i przyjazdy tych okaleczonych kobiet jest obciążeniem dla naszej służby zdrowia, gdyż odsetek chorób kobiecych i powikłań jest bardzo duży i niekiedy kończy się śmiercia, co w takich krajach jak Włochy czy Niemcy staje się kosztownym problemem.

Gość gniazdko ..moli
co jeszcze ta somalijka szokującego napisala?

Gość janekpanek
:(

Gość mmonika92
Dla mnie to jest tragedia.Nie wyobrażam sobie co przechodzą te kobiety i dziewczęta. Powinno to być w 100 % zabronione. To kaleczy psychike na całe życie.Podziwiam panią Waris która ruszyła ten tamat na całym świecie. Polecam jej książki.!!

Gość jacipowiem
Tak samo faceci jak i kobiety nie powinny być obrzezywane :O Niemalże każda częśc ciała (może za wyjątkiem wyrostka robaczkowego) jest nam potrzebna i spełnia jakieś funkcje. Sama oglądałam film o obrzezaniu i to jest straszne :O

Gość mmonika92
To jest aż nie do pomyślenia,że w XXI wieku dzieją się takie rzeczy;/

Gość Moim zdaniem ta ksiazka
"Kwiat Pustyni" to nic w porownaniu ze "Spalona zywcem"... Tam przynajmniej dziewczyna miala prawo do jakiegos JA... A w ogole najtragiczniejsze jest to, ze one same tego chca. Znaczy obrzezania. No wiadomo dlaczego - ale jednak...

Gość mmonika92
No słyszałam o tej książce...muszę ją wyporzyczyć sobie i przeczytać....dziewczyny z głuopty to robią bo ktos im wpaja,że to jest dobre...a niektóre jak są obrzezane w młodym wieku to nawet tego nie pamiętaja i nie wiedzą,że zostały skrzywdzone;(

ponoć robia to facetowi "dla zachowania higieny" ale kobiecie???? ktoś tutaj juz napisal...ze az sie niechce wierzyc ze w XXI w dzieja sie takie rzeczy ... a my na to wplywu nie mamy a te bidulki musza cierpieć :(

Gość yris
ja czytalam ksiazke barbary wood, tez sie tam pojawiaja autentyczne wydarzenia, zwlaszcza ze pisarka wiele podrozowala, tez jest opisany rytual obrzezania, ale z tego co wiem, to te dziewczyny bardzo chca, a przynajmniej te kilkanascie lat temu chcialy poddac sie temu rytualowi, z uwagi na powszechne poszanowanie plemienia i ogolnie, takze nieprawda sa ze one poddawane temu sila, choc oczywiscie nikt nie uswiadamia im konsekwencji zwlaszcza przy porodzie, a szwy sa rozcinane jak dziewczyna wychodzi za maz przed noca poslubna, obrzezane sa glownie dziewczyny w wieku dojrzewania od 10-17/15 lat

U nas jest to szokujace ale w tych krajach(afryka, kraje arabskie) to jest normalne i oczywiste. Kobieta traktowana jest jak przedmiot, lechtaczka jest symbolem grzechu i nieczystosci. Kobieta nieobrzezana jest hanba dla rodziny i nawet posmiewiskiem. Dziewczynkom od 5 roku zycia przeprowadza sie takie operacje, na zywca, czesto wychwytuje sie je w domu, pomoga w tym ojciec, wujek, starszy brat. Wiele ogranizacji swiatowych praw czlowieka walczy z tym zwyczajem ale nie jest latwe wykorzenic i zmienic zacofanie w tych krajach. Kobiety ktore przeszly obrzezanie czesto maja uraz psychiczny na cale zycie, problemy zdrowotne, roznego rodzaju infekcje jesli nie ma natychmiastowego zgonu przez wykrwawienie. To jest naprawde koszmar co sie wyprawia w Afryce, cieszmy sie kobiety ze urodzilysmy sie w Polsce...

Gość marti22
Pojebane kraje co za chory naród. Jak te maleństwa cierpią. Powybijac rządzących tymi krajami i tradycjami.

Gość hagiel hakiel
nieznosze facetów chui tempic te gnidy

Jeżeli któraś z kobiet , mieszkająca w Polsce przeżyła coś takiego i chce w imie nagłośnienia sprawy i uświadomienia młodym ludziom o tak strasznych rzeczach opowiedziec , proszę o kontakt. Zamierzam stworzyć niepełnometrażowy film dokumentalny , tak więc nawet jeżeli któraś z obecnych na tym forum pań zna taką kobietę , także proszę o kontakt. ola_hangel@tlen.pl z góry dziękuje i proszę o kontakt.

Jeżeli któraś z kobiet , mieszkająca w Polsce przeżyła coś takiego i chce w imie nagłośnienia sprawy i uświadomienia młodym ludziom o tak strasznych rzeczach opowiedziec , proszę o kontakt. Zamierzam stworzyć niepełnometrażowy film dokumentalny , tak więc nawet jeżeli któraś z obecnych na tym forum pań zna taką kobietę , także proszę o kontakt. ola_hangel@tlen.pl z góry dziękuje i proszę o kontakt.

Gość nie mam slow...
To okrutne i nieludzkie - niech szlag trafi caly ten chory swiat.

w afryce to wiele roznych podobnych akcji/// - "prasowanie piersi" dojrzewajacym dziewczynkom...goracym patykiem,wałkiem czy kamieniem aby były płaskie i nie kusiły męzczyzn - robienie zeza -wydłuzanie szyji przy pomocy obreczy =zaszywanie cipki jakas kolczasta roslina itd itp... i matki to robia swoim coreczkom bo: -uwazaja ze to ok (taka tradycja) -boja sie wyłamać -brak wiedzy,edukacji jakiejkolwiek dodam że te wszystkie praktyki oficjalnie w prawie panstw afrykanskich są oczywiscie zakazane i karane ale istnieje ciche przyzwolenie wewnatrz spolecznosci plemiennych

Gość nie mam slow...
to niczego nie zmienia, ze u nas tego sie nie praktykuje, absolutnie niczego. Potwornosc tego czynu jest zbyt wielka. Jak mozna zrobic cos takiego malej, niewinnej dziewczynce? Ja bym tego dziwce zarazonej syfem nie zrobila, a co dopiero dziecku. I zeby jeszcze potem( choc w formie zupelnie niewspolmiernej do tego bulu rekompensacie) ,jej maz to docenil i w jakikolwiek sposob wynagrodzil szacunkiem i miloscia - ale nie, sprzedadza ja jakiemus staremu pedofilowi ( bo jak inaczej to nazwac), ktory bedzie sie nad nia pastwil do konca zycia. A potem oan urodzi corke i zrobi jej dokladnie to samo... I tak sie zastanawim, czy ci ludzie wogole znaja uczucie milosci? Czy matka naprawde to dziecko kocha? Bo jesli kocha, to jak, jak potrafi cos tak strasznego uczynic? Ja nawet nienawidzac czegos takiego bym nie zrobila. A maz? Czy to tak fantastycznie wiedziec, ze bliskosc fizyczna dla zony oznacza tylko bol i niechec?