Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość millla20

kiedy zmienia sie kolor oczek u dziecka?

Polecane posty

Gość grrrrr
ee a może chodzi o to że na brązowe to się zmieniają do roku, a jak ktoś ma jasną tęczówkę to ona już jasna pozostaje no ale może się zmienić z niebieskiej na szarą czy zieloną. Bo wszystko pięknie i ładnie ktoś tu tłumaczy ale bierze tylko wersję oczy niebieskie i brązowe, a co z szarymi, zielonymi czy tzw piwnymi co to w przedszkolu dzieci potrafią powiedzieć że oczy są żółte.

Gość Mama małego łobuza
moj synek ma 4 mc i ma oczy po mnie i po swoim tacie:) taka mieszanka. w około zrenicy ma brązową otoczke a reszta jest niebieska:) jesli mu tak pozostanie to bedą to najcudowniejsze oczy na swiecie:)

jezu, kto pisze, że jego dziecko ma jasnoniebieskie źrenice?:P chyba chodziło o tęczówki?! w przeciwnym razie wybrałabym się do lekarza, bo to chyba nie jest normalne :D a kolor dziecka zmienia się najczęściej do 6msc życia. ale znam wiele przypadków, że dzieci porodziły się z granatowymi, koło roczku zmienił im się na zielony, a teraz mają niebieskie. inaczej- porodziły się z prawie czarnymi, a około 3 roku życia dzieci miały błękit w oczach:)

Gość jejku toz przede
kolor dziecka ---> a tobie chyba też nie o kolor dziecka chodziło co ? ;) mój syn od razu urodził się z ciemnymi oczyma - po mnie, bo tata ma takie jasno niebieskie/ szarawe

Gość a co powiecie na to
Ja mialam piwne oczy do 16 r. z., potem zaczely delikatnie przechodzic w zielone, a teraz (przed chwila sie przyjrzalam, mam 25 l.) jest tak: wokol zrenicy mam piwne, potem wrecz zolte, jeszcze dalej od srodka sa zielonkawo-szare, a same obwodki teczowek sa granatowo-niebieskie :D

Gość Dsat
Jeśli chodzi o ścisłość to kolor niebieski nie jest związany z allelami recesywnymi. Tęczówki to nie groszek i ich kolor jest uwarunkowany poligenicznie, a nie homogenicznie jak niektórzy na tym forum uważają. W tym ujęciu allele nie przekazujące cechy (recesywne) są odpowiedzialne za brak barwy - czerwone tenczówki. To czy dziecko będzie miało oczy niebieskie, piwne, zielone, czy mieszane zależy od dość pokaźnej grupy genów z łańcucha DNA, które dziedziczymy po przodkach. Jedne z nich są aktywne inne uśpione. W trakcie dorastania geny te "walczą" o dominację. Najczęściej wygrywają geny naszych dziadków (co drugie pokolenie). Zazwyczaj kolor oczu formuje się w ciągu pół roku, ale w przypadku dużych rozbierzności genetycznych walka może trwać dłużej. W takich przypadkac czasem dziecko może mieć nawet różne kolory tęczówek w prawym i lewym oku np. Aktor, który wcielił się w rolę colombo miał jedno oko piwne, a drugie niebieskie z zielonkawym zabarwieniem

Gość gość
mój syn urodził się z granatowymi oczkami z biegiem miesięcy jaśniały i wyglądały jak pomieszany niebieski z szarym,potem poszarzały lekko i zrobiły się zielonkawe :D hehe córka urodziła się z oczami hmm nie wiem szaro/zielono brązowe-takie mega pomieszane dający taki odcień ciemno szary z czymś :D i nie wiem co będzie,liczę na brązowe bo urodziła się z ciemniejszymi włoskami :D

Gość gość
tak dla ścisłości - allele są dominujące - oczy ciemne i recesywne - jasne a nie brązowe i niebieskie, bo kolorów i odcieni oczu jest dużo ;)

Gość gość
Ja mam szare oczy, maz brazowe. Sy urodzil sie z doslownie granatowymi, jak mial pok roku zrobily sie g***townie brazowe.

Gość gość
No to ja obalę te wasze teorie:) moja mama ma szare oczy, tato, niebieskie z trzema 1-2mm malutkimi punkcikami w kolorze brazowym. ja mam jedno szare oko a drugie brazowe. Moj***abcie z obu stron mialy brazowe oczy. Moja 40letnia kuzynka ze str ojca ma podobne oczy do mnie tylkp ze prawie cale niebieskie (pol oka w braxowym kolorze). Wiec jest mozliwe. P.s darujcie sobie nieuprzejmosci i watpliwosci co do ojcostwa, jestem podobna z twarzy i ze wzrostu:)

Gość gość
Niby kolor oczu zmienia się w pierwszych miesiącach życia, ale ja chyba jestem wyjątkiem :) Do ok. 16 roku życia miałam oczy niebieskie, potem z delikatną żółtą otoczką wokół źrenicy (do ok 20 l.). Dzisiaj (27 l.) mam oczy zielone z niebieską obwódką na zewnątrz. :)

Gość gość
Oczek???? A ty po polskiemu potrafisz pisac?