Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

candywoman

Dlaczego kośćiół katolicki jest przeciwko...

Polecane posty

Gość dlatego ze
inwitro to sterowanie urodzeniami w nie etyczny sposob, nawet sa niewierzacy ktorzy sa temu przeciwni

Maja argument jeden. "BO NIE" A tak powaznie. Bo w tym procesie gina zarodki. I oni uważają to za mordowanie dzieci napoczętych. Tak maja i nic sie na to nie poradzi. Dziwie sie jednak, że nie odnoszą tego do siebie. Nie chcą to niech nie stosują. Ich brocha. A jak ja chcę to mogę ponieważ ich nakaziki mnie NIE OBOWIAZUJĄ.

w normalnym zapłodnieniu też przezywa 1 plemnik a miliony innych giną 😭 toż to prawdziwa rzeź niewiniątek

bo to sterowanie możliwością powołania na świat nowych ludzi przez człowieka - a takie prawo ma tylko Bóg. wg nich. jak Bóg nie daje Ci upragnionego dziecka, to tak ma być..

ja jednak optuje za pochówkiem każdego poległego plemnika

czyli tak jak myślałam, nie ma faktycznie żadnego silnego kontrargumentu a co się dzieje z katolikami, którzy "zafundują" sobie zapłodnienie in vitro? zostaną wypisany z kościoła?

w katolicyźmie jest tak, życie swoją drogą , religia swoją, a tak jak narodził sie Jezus, in vitro?

Gość przeto prawie wam

Ci co są wierzący, pewnie się księdzu nie przyznają, bo kto wie czy zechce je ochrzcić? A Ci co nie wierzą, mają w dupie co kościół na to.

Gość przeto prawie wam
módlmy się za dzieci, które wsiąkły w pościel :classic_cool:🖐️

Jej. Drogi Shatynie, skoro człowiek decyduje się na in vitro, nie idzie w następstwie spowiadać się z podobnego czynu. Za grzechy ponoć trzeba żałować. "żałuję,że poszłam do kliniki, zostałam zapłodniona, a teraz doświadczę cudu narodzin", to chyba nie możliwe... B. często nie wiemy czy Bóg(zakładając,że istnieje) miałby obiekcje przed podobnymi sprawami(nie tylko in vitro), a księża na siłę wyszukują zła, w każdym postępie technologicznym i ewolucyjnym. Niemal jak w średniowieczu, gdzie ich głównym zadaniem było utrzymywać ludzi w ciemnocie. Ach..:/

kościół katolicki, ma tylko jeden argument V przykazanie, i nie będziesz miał bogów cudzisz przede mną, a tak swoja drogą jakże byłby piękny świat gdyby wyskrobali Hitlera i Stalina

Blondyn dekalog się kłania ;) nic by to nie dało, znalazł by się inny

Gość tiaaaaaaa
Papierowe_Nożyczki, no sorry ale troche kiepska logika... weiec wg Ciebie ludzie, którzy giną zastrzeleni też giną z woli Boga, bo gdyby Bog chcial temu zapobiec nie dałby ludziom takiej madrosci zeby stworzyc bron palna?

Shatyn jak to z woli Boga?Morderstwa i wojny też?

Gość ze co slysze
ja czegos tu nie rozmiem. sa przeciwko in vitro bo gina zarodki(wg nich juz czlowiek) a jak dziecko urodzi sie przedwczesnie i umiera badz kobieta poroni to ksieza nie chca pochowac tych dzieci bo wg nich to nie ludzie. co za hipokryzja:O

Kosciol uwaza takaze ze homoseksualizm to choroba i trzeba sie leczyc :o Zostaly wprowadzone przez Watykan nowe grzech smiertelne i wszyyscy narkomani i ginekolodzy pojda do piekla :( Skad oni to niby wiedza,hę ??? A ksiadz to niby taki ideal,a wiekszosc na boku,no wlasnie :o Nie wierze w ksiedzy bo to tylko ludzie ani w kosiul bo to zwykly budynek tylko w BOGA,do niego sie modle

W takim razie źle Cię zrozumiałam. Ludzie od wieków tłumaczyli sobie czego nie rozumieli silami wyższymi. W sredniowieczu kler wykorzystywał nawet zaćmienie słońca. Gdyby to był jedyny sposób by zostać matką, kościół nie mialby nic do powiedzienia. Zadziwiające, prezerwatywy potępają:D

Gość ale przecież w Polsce In vitro
nie jest zakazane więc w czym macie problem?

Gość ale nie porównuj aborcji
do in vitro... in vitro w Polsce może zrobić KAŻDY jesli tylko go stac i nikt go nie będzie za to ścigał...

Gość motionlotion
Bóg jest tak wielki, że dla niego zycie ludzi jest jak mgnienie oka i dlatego NIE MOZE ingerowac w zycie kazdego jednego człowieka i własnie tez DLATEGO stworzył człowieka na swoje podobienstwo (i to NIE ZNACZY ze na fizyczne podobienstwo ...) by on rozwijał swój mózg dany od Boga tak by w koncu zrobił i udoskonalił ludzi ... Jezeli człowiek potrafi leczyc, udkoskonalac, tworzyc to znaczy, ze nie nabył tej umiejetnosci w zaden inny sposób niz ten dany od swego Stwórcy. Tylko ktos kto zyje w przekonaniu ze poznał juz Boga i wie najlepiej moze wygadywac takie bzdury jak wyglaszają je księża . I moge sie zalozyc, ze jezeli za pyche, ktora jest jednym z 7 grzechów GŁÓWNYCH sżło by sie do piekła to 99,99% przedstawicieli Kościoła stałoby tam w pierwszym rzedzie :)

jak kogoś nie stac żeby wydac te 10tys na in vitro to tak samo go nie stac na to żeby miec to dziecko więc lepiej jesli nie ma...

Gość taa taa
nie stać na dziecko .za to stac na nie bezsrobotnych ?

na in vitro nagle biedaki nie maja, ale jak pójdziesz na "śluby i wesela" to żeby na wiejską potańcówę miec to masa lasek potrafi się zapozyczać albo wrabiac rodziców w kredyty...

Gość qcgh
kazdy katolik ma pranie mzgu w kazda niedziele,popaprańcy..