Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość bobi budowniczy

Budowa domu, koszty.

Polecane posty

Gość bobi budowniczy

Czy ktos tutaj buduje lub wybudował właśnie domek. Jakie sa ukryte koszty, co was zaskoczyło? i czy 400 tys. wystarczy na prosty domek o powierzchni 150 m2?

Gość wiktoria27
hej Bobi! my zaczynamy za rok, mój teść pracuje w budowlance, wiec wszytskie materialy w hurcie, elektryka free - projekt kornelia z wykonczeniem podstawowym ok. 130 m - 350 tys, ale to i tak mnie niz wieksze mieszkanie w poznaniu życzę powodzenia

Gość łee
ja buduje, myśle że 400tys spokojnie wystarczy choć jeśli jesteś z większego miasta.. no nie wiem mnie bynajmniej ceny samych działek w dużych miastach przerażają :o a co mnie zaskoczyło? nie myślałam że wykończeniówka to taaaaki koszt, tym bardziej że wole od razu kupić coś dobrego (droższego) i co mi się podoba niż byle co z myslą że za rok się wymieni na cos lepszego :P

Gość wiktoria27
ja oczywiscie bez kosztow dzialki, bo jesli z kosztami to plus 120 000

Gość bobi budowniczy
działka jest..czeka mnie wybór projektu, aby było jak najtaniej. Zastanawia mnie tyklko na co, oprócz dachu zwrócić uwagę aby maksymalnie zmniejszyć koszty..

Gość wiktoria27
kuzynka mojego narzeczonego zdecydowala sie na dom z drewna, z prefabrykatow wlasciwie i 110 m wyszlo im 165 tys, wiec i tak duuuzo taniej niz mieszkanie w poznaniu, ale... no wlasnie zawsze jest jakies ale

Gość bobi budowniczy
dzięki za porady..prosze o więcej :-) Działka wprawdzie daleko od miasta, ale w górach więc tez nie tania. Ale przynajmniej ten etap juz za mną.

Gość łee
jak działke już masz i kasa idzie na sam dom to na pewno dasz rade :) a z moich rad: materiały kupuj zimą i dobrze obejrzyj swój projekt przed realizacją bo trafiają sie projektanci partacze :(

Gość wiktoria27
to ja tak szybciutko my ograniczeni jestesmy baaardzo z wydatkami moj narzeczony koniecznie obstawial murowany, ja chcialam jak najszybciej sie wprowadzic i obstawialam prefabrykaty czy jak kto tam zwal natomiast kuzynka wprowadzila sie przed wigilia i niby drewno bylo suszone jak trzeba... bylismy u nich w Wielkanoc - juć jest wilgoć i pekniecia - wiec ruszamy za rok z naszą Kornelią (nie wiem skąd jesteś, ale piękna Kornelia stoi w Lesznie) i w technologii tradycyjnej pozdrawiam

Gość bobi budowniczy
Wiktoria życzę powodzenia i również odrzucam technologie zastepcze (drewo itp.) Widziałam jakąś kornelię w necie i jeśli to ta ...to naprawdę śliczna.

Gość wiktoria27
dzieki zobaczymy jak to wyjdzie, teraz walczymy w Gminie, bo dzialka jest o pol metra za waska na Kornelie, a ja po prostu chce miec te dom:) jest dla nas idealny) a Ty jaki projekt typujesz?

Gość bobi budowniczy
mnie sie marzy poema 2...ale jesli po przeróbkach miałaby wyjść przesadnie drogo to hermes 3 (ale oczywiście też z drobnymi zmianami:-) )

Gość wiktoria27
o mamma mija, ale to duze.... nie stac mnie pewnie... ja oscylluje w granicach 130-150 m:)

Gość łee
ogromny ten dom w sumie to nie rozumiem czemu ludzie decydują się na tak wielkie domy.. dzieci dorastają wyprowadzają sie na swoje a rodzice zostaja sami w tyyyylu pokojach..

Gość bobi budowniczy
dach poemy ma mnóstwo załamań i nie da się tego w rzaden sposób zmienić. Nie chcę kupowac gotowego projektu tylko poprosić projektanta aby zrobił go na wzór tych które podałam, a ze projektanta mam w rodzinie więc będzie łatwiej. To prawda że domek duży ale mam nadzieję że rodzinka sie powiększy :-)

Gość bobi budowniczy
ja jeszcze nie mam dzieci, więc napewno przez ok. 20 lat nie będę sama :-D

Gość łee
akurat pisałam o projekcie który pokazał DeGie :D Twój projekt bobi jest taki w sam raz ja mam podobny metrażowo dom a i tak wydaje mi sie duży (wcześniej całe życie mieszkałam w bloku 48m2 :D ) żałuje tylko że facet nie dał sie namówić na garaż na 2 samochody w rezultacie 1 cały czas stoi pod chmurką i później żałował :(

Archipelag -Alicja----prosta forma maksimum estetyki bez zbędnych zdobniczych kleksów " Im mniej tym więcej" że zacytuję klasyka Zmianę geometrii dachu mozesz wykonaqc pod warunkiem że autor projektu wyrazi zgodę--w innym przypadku autor adaptacji popełni wykroczenie w kodeksie etyki zawodu a z budynku może wyjśc gargamel:)

Gość a dlaczego kupujecie projekty
gotowe to tylko podnosi koszty ! Przecież mozecie to wlasnie zlecic w biurze projektowym ...Jak kupisz takiego gotowca to czesto jest tak ,ze wymagane sa pewne zmiany i po drugie dostajecie zupełnego golasa ,którego trzeba dostosowac do warunków zabudowy itd ja akurat buduje w tej chwili dom juz robimy wykonczenia .

Gość łee
własnie własnie ja też poszłam do projektanta z kilkoma projektami z których sklecił mi jeden ale ja laik nie byłam w stanie wyłapać jego błędów (ładny mi projektant :o ) i w rezultacie miałam brak wentylacji w kiblu :o i fatalnie (żeby nie powiedziec masakrycznie) zaprojektowane schody szkoda że nie mogę budować sie 2 raz byłabym mądrzejsza :D a ta alicja.. no mi sie nie podoba :D :P

Gość ickaaaaa
nasz dach bedzie zielony :)

Gość pamiętaj kochana
że kupno projektu za 600zł to nie koniec wydatków. niektórzy nie zdają sobie sprawy z tego ile trzeba potem zrobić i dziwią się inżynierom, którzy mają trudności w wytłumaczeniu że oni muszą odwalić jeszcze mnóstwo pracy. Trzeba dostosować projekt do działki itp. :o:o nie zapominaj, ludzi średnio zamożnych nie stać żeby kupić coś taniego i "fuszerkę", trzeba patrzeć żeby było trwałe. A trwałe przeważnie nie jest tanie Taka rada ;) Skupcie się bardziej na jakości nie cenie...

Gość pamiętaj kochana
Mistrz cientej riposty, hmm jakoś na opinie dobrego architekta nie wygląda. Piękno to rzecz względna ;)