Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

świnka morska

ZWIERZĘTA

Polecane posty

Zabieram się po raz dziesiąty do napisania i utworzenia tego tematu chociaż wiem, że jest on z góry skazany na straty. powód? Niski poziom wartości i zainteresowań użytkowników kafeterii - przykry fakt. Chciała bym tu dzielić się z miłośnikami zwierząt lub osobami zainteresowanymi z jakichkolwiek pobudek , swoimi doświadczeniami ze zwierzętami , spostrzeżeniami , chciała bym odpowiadać jak i zadawać pytania i nie tylko ... myślę ze coś takiego jest potrzebne i nadal chcę wierzyć, że nie wszystkich interesują bzdury i pierdoły, i że będzie to jeden z nielicznych pożytecznych tematów na tym kafe.

pozwoliłam sobie na taki ruch : 🌻 "Hanan słuchajcie ja mam pytanie coś mi sie gdzieś o uszy obiło , że jest możliwość uratowania zwierząt od lub po wiwisekcji. Jakaś dziewczyna chyba coś pisała kiedyś na ten temat , mianowicie , że posiada świnki morskie z odzysku po przejściach ... ...no i teraz jest problem tego typu , że ja jestem zainteresowana a totalnie nie pamiętam gdzie ja to czytałam jak można dokonać owego czynu Wie może ktoś jak i gdzie?? 🌻 I love Animals " wycięłam zamieszczony post z innego topiku i może tu uda nam się uzyskać jakąś sensowną odpowiedź :)

Myślę, że wykupywanie świnek z laboratoriów - chronienie ich przed doświadczeniami jest trochę bez sensu - laboratorium ma fundusz na zakup zwierząt i jak nie te, to inne świnki/szczury kupi. Większy sens miałoby może odbieranie zwierząt po tych doświadczeniach, tylko znowu dylemat - czy humanitarnie jest je utrzymywać przy życiu, wymęczone, schorowane czy lepiej jednak je uspić. A co do pomysłu tematu zwierzątkowego - jest dobry, tylko faktycznie, nie wiem, czy tu \"chwyci\". Oglądałaś polski film przyrodniczy o nornicy żyjącej w Puszczy Białowieskiej? Świetny.

\"Myślę, że wykupywanie świnek z laboratoriów - chronienie ich przed doświadczeniami jest trochę bez sensu - laboratorium ma fundusz na zakup zwierząt i jak nie te, to inne świnki/szczury kupi. Większy sens miałoby może odbieranie zwierząt po tych doświadczeniach, tylko znowu dylemat - czy humanitarnie jest je utrzymywać przy życiu, wymęczone, schorowane czy lepiej jednak je uspić.\" Mam dwa szczurki z laboratorium, po eksperymentach. Ale były to eksperymenty psychologiczne, więc są na ciele całe i zdrowe :) I na duchu też sie zanosi, że są zdrowe ;) A temat bardzo słuszny, trzeba ludziom otworzyć oczy na to, co się dzieje ze zwierzętami. Może temat gryzoni w laboratoriach jest im znany, ale psów przywiązywanych masowo do drzew w lasach i ich cierpienia, maltretowanych z pasją domowych zwierząt w zasadzie bezkarnie - już mniej.

Aha, i jeszcze jedno co do przytoczonego przeze mnie cytatu poprzedniczki - zwierzęta po eksperymentach chemicznych, biologicznych itp. są zabijane od razu i nie ma nawet szans na to, żeby ktoś je wyniósł, bo i ten KTOŚ jest już świadomy faktu, że zwierzakowi gorzej będzie żyć niż umrzeć.

kochani dziękuje za taki odzew 🌻 wszyscy tu bardzo mądrze piszą - również o tym myślałam. Ewa 33 🌻 metafora . ❤️ Co do filmu nie widziałam życia nornicy he he :D ale to musiało być słodkie i kochane. niektórych filmów nie mogę oglądać bo mi aż krtań się zaciska nieraz, mimo , że naprawdę są pięknie nakręcone i ukazują prawdziwe życie dzikich stworków... ale w momencie kiedy np. pokazują przyjście na świat młodych , z czego ginie połowa jeszcze w okresie 'dziecięcym' zaczynam ryczeć i potem przeżywam to przez kilka dni :O metafora . czy wiesz jak można takie zwierze zdobyć??? jak to zrobiłaś?? Jeśli chodzi o cierpienia to mnie strasznie rusza obdzieranie zwierząt ze skóry na żywca, poza tym ja bardzo kocham świnie (moje ulubione stworki) i krowy ( mają takie piękne , długie rzęsy :) )i nie mogę znieść tej świadomości , że każda taka świnka przychodzi na świat po to aby umrzeć w męczarniach, że każdy narodzony prosiaczek zostanie zamordowany :(:(:( ten ból , którego doświadczy przed śmiercią... 😭 nie jest tajemnicą to w jaki sposób są one traktowane podczas przewozu i załadunku... że są bite metalowymi prętami po głowie i oczach, kopane, łamią im nogi ... 😭 ja wciąż spotykam się z takim myśleniem, że tak czy siak nie możemy nic zrobić , świata nie zmienimy. a to myślenie jest błędne. Owszem jedna osoba nie zmieni nic ale większa grupa osób ma już dużą siłę. no ale niestety... większość woli nie kiwnąć palcem bo to przecież i tak nic nie pomoże :(:(:(

Gość maturzysta2008
kocham zwierzeta chcialbym im w przyszlosci pomagac i w zw. z tym muszę/chce zdawac na studia zwiazane lub spowinowacone z biologia czy botaniką no i w zw. z tym ja mam pytanie czy ktoś orientuje się w kwestii matury z biologii na poziomie Rozszerzonym.??? a ten topik jest super jeśli chodzi o tego typu pytanie!zastanawia mnie i nurtuje problem takiej maści że nie wiem na co zwrócić największą uwagę...tkanki i komórki, paprotniki, genetyka, org. prokariotyczne i eukariotyczne(...), tego jest tyle że koniec. Czy są jakieś pytania tendencyjne, powtarzające się...????????????? na co zwrócić uwagę? :( niestety od 3 lat nie chodze do szkoły i nie mam możliwości zapytać nauczyciela ponieważ poszedłem na inny kierunek szk. policealnej :( pomocy :(:(

Gość to kwestia wrażliwości
zawsze kiedy patrzę na przyczepy wypełnione niczego nieświadomymi świnkami, mam ściśnięte serce, przywiązywanie psów do drzew to dla mnie szczyt okrucieństwa, bo najczęściej to wierne psiny, które nie rozumieją, dlaczego zostały tak potraktowane, zresztą moja empatia dotyczy wszystkich istot żywych, niestety, nie wszyscy tak myślą :(

to kwestia wrażliwości---------jednak są ludzie,którzy mają tak samo jak Ty.I wiem,że jest ich więcej niż tych bez serca...

Gość upupupup
podnosze bo dobry topik

to kwestia wrażliwości... mam to samo 😭 😭te świnki biedactwa jak jadą na śmierć 😭 😭 Boże... 😭 zawsze wyje jak to widzę... przyczepa wypchana :( te uszka wystające zza tych krat i ryjki smutne 😭 a na miejscu katowanie, ból, strach, krzyk, krew i śmierć... NO ZA CO???!!! gdybym tylko mogła zatrzymać to wszystko. czasem marze żeby pozabijać tych wszystkich którzy to robią!!!!!!! Co do matury może inni wiedzą lepiej ale gdybyś dobrze umiał komórki, oddychanie wewnątrzkom., cały cykl kom, jej budowa; genetyka (typy genów) , mutacje; budowa zwierząt; paprotniki, widłaki , skrzypy, paprocie, mszaki; wirusy, bakterie , org bezjadrowe i jądrowe; rośliny nasienne, grzyby; tkani; pasożyty; ekologia no to było by moim zdaniem po prostu super!!!! jak to będziesz wiedział powinieneś zdać na 5 ;) ale tego jest mnóstwo bo każde z tych haseł rozdrabnia się pierdy i duperele , nazwy i inne fatalne sprawy :O:O biologia to koszmar ... ale przyjemny koszmar ;););)

Gość maturzysta2008
AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA!!!! ja nie zdążę z tym wszystim!!! a jeszcze polski i anglik :(:(:(:( angielski zapomnialem po tak dlugim czasie a bylem dobry z niego a na korki nie mam co liczyc - brak funduszy, oplaty :( jestem stary i bez matury bede dnem. no ale topik naprawde dobry jest.rzadko kiedy to sie tu zdarza.ide zakuwać dzieki naprawde za pomoc:) tez interesuje mnie ta swinka morska bo niedawno moja odeszla a od dziecka mialem w domu swinki. jesli bylo by wyjscie ze zdrowa swinia mogla by zyc zamiast zostac zabita to chetnie ja uratuje bo zycie jest jedno i zabic latwo ale tchnąć życia z powrotem już się nie da!!

tak. to rewelacyjny pomysł. ale taka decyzja musi być 500 razy przemyślana!!! wyobrażacie sobie psa który czeka na dom i wreszcie go znajduje, a po miesiącu czy dwóch znów , po raz kolejny ląduje na ulicy, w schronisku albo w lesie??? (znam takie przypadki NAPRAWDĘ!!) :(:(:(:( Trzeba się także liczyć z faktem , że takie psy na początku bywają trudne i potrzebują odpowiedniego podejścia, znacznie więcej uwagi, czasu i cierpliwości niż przeciętny pies, który miał dobry start w życiu i prawidłową resocjalizację od szczenięcia.

w świnkach to się za bardzo nie orientuje, bo nigdy nie miałem.. u kolegi tylko widziałem..za to uwielbiam psiaki i całą kynolgię ich... sam mam teraz psiuńke Amstaff'ke, która ma 'raka' i będzie operowana w sobote bez gwarancji czy przeżyje.. ;(

zacznijmy od tego ze nie kazdy powinien brac na siebie opieke nad zwierzeciem, bez roznicy czy jest zwierzak po przejsciach czy nie a jak sie rozumie dlaczego zwierze tak sie zachowuje a nie inaczej, to wystarczy cierpliwosc i odpowiednie podejscie

schroniska proponuja teraz rowniez wirtualna adopcje. jesli nie masz odpowiednich warunkow zeby zabrac pieska czy kotka do domu zawsze mozesz miesiecznie przesylac na konto schroniska jakas kwote dla swojego podopiecznego. Mozna im wysylac rowniez karme i zabawki. Jest cala grupa wizazanek, ktore adoptowaly kilkoro pieskow i kotka. Co miesiac wysylaja do schroniska pieniazki oraz sfinalizoway odrobaczanie i sterylizacje kotek. mysle, ze to cudowna akcja :)

Gość ja juz ktorys raz apeluje
tu i u wszytkich moich przyjaciol,zeby nosic do schronisk stare koce, plaszcze, swetry, nawet pudla kartonowe w zimie, bo zwierzetom jest zimno i nieprzytulnie ( na ogol siedza na kaflach) Szczerze mowiac, wole to zanosic do schronisk niz chocby do kosciola, bo wiem, jak ludzie wybrzydzaja - a to niemodne itd. Lubie jeszce zwierzakom dolozyc jakies zabawki ( takie ze sklepow dla zwierzat), bo mi strasznie zal tych malych psich-kocich sierot. Zreszta najlepiej spytac w schronisku, czego potrzebują(oczywiscie, pieniedzy,karmy , ale jesli kogos nie stac, to niech choc ciuchami pomaga). Mozna tez w ramach wolontariatu wyprowadzac psy ze schronisk na spacer.One sa tam strasznie smutne, jak w wiezieniu, personel nie zawsze ma czas. No i mam psa ze schroniska. Pozdrawiam

Arke - mamy te same zainteresowania i identyczny problem z psem!! witaj w klubie :O eh... Kuraiko :D:D:D:D:D:D Witaj 🖐️ 🌻 gdzieś Ty się podziewała ?? :P;) rewelacja. - znam tą akcję - bardzo mądre rozwiązanie :) ja juz ktorys raz apeluje ❤️ a teraz idę zalać suszone spaghetti wrzątkiem bo głodna coś sie zrobiłam hehehe :):):)

Gość Angelka----
Nie jadam zwierzat, bo je kocham. Jak mogłabym zjeść swojego pieska, który mnie znalazł i pokochał, kotkę, która ja znalazłam, a która aktualnie wala się, znaczy spi na piersi mego chłopa, żółwia, który się ze mną mizia, znaczy łazi po mnie i daje pyska, drugiego żzółwia, którego nie dało mi się oddać, bo poszczypał tamtejszzego, dopiero na mój głos zamknął paszczę i zaczął jeść. Zwierzęta sa bardzo mądre, przywiązuja się do nas, kochaja nas bardziej, niż inni ludzie, NIESTETY

Gość tusk kocha zwierzęta
ludzi mniej, ale poparcie ma ...

Gość aniczgka
Polecam strony wegetarian, np www.wegetarianie.pl albo vege.pl czy viva.org.pl Tam sa informacje takze na temat wiwisekcji i mozna sie skontaktowac z ludzmi, ktorzy sa na bierzaco w temacie. Tez kocham zwierzeta i jestem vege od 11 lat. :D

ale milutko, że tylu wspaniałych ludzi tu zagościło :):):) jesteście cudowni :) też nie jem żadnych zwierząt ani jajek ale trochę krócej ze względu na wychowanie w domu gdzie nie mogłam się przeciwstawić do końca ale miałam swoje sposoby na pozbywanie się ukradkiem mięsa z talerza hi hi hi :P większość ma taki problem w domu już kiedyś na podobnym topiku rozmawialiśmy na ten temat i ponoć ciężko jest z tymi rodzicami - mają swoje racje i koniec... a teraz jestem fanatyczką jeśli o to chodzi (kosmetyki testowane, futra, meble ze skóry itp) potrafię na cały sklep zrobić antyreklame danego produktu :O:O POZDRAWIAM MOOOOCNO ❤️

Gość to się podziele
:) naukowcy niedawno zdumieni byli nowymi odkryciami dotyczącymi inteligencji ryb! jest ona porównywalna z inteligencją ssaków! istnieją ryby które gdy zbliża się czas porodu aby uchronić swoje potomstwo przyklejają jajeczka do liścia po czym odrywają liść i przenoszą go razem z jajeczkami w bezpieczną kryjówkę. wiedzą że w te sposób są wstanie wszystkie je pięknie przenieść! :D jeden hodowca bodaj że pielęgnicowatych musiał wyłowić jedną swoją podopieczną ponieważ była chora i chciał podać jej lekarstwo. po akcji łapania ją na podbierak z akwarium podał lekarstwo i wpuścił z powrotem do wody. gdy na drugi raz zbliżał się tylko do szyby akwarium z owym nieszczęsnym podbierakiem ryby już nie było widac na horyzoncie he he :) na sam widok podbieraka chowała się w najciemniejsze zakamary :) a to dlatego , że ryby mają bardzo długą pamięć i szybko się uczą!! na przykład dzikie ryby , które były świadkami łapania innych osobników ze stada w sieć rybacką i widziały ich cierpienie i strach na widok sieci uciekają jak najdalej i nie dają się chwycić (zdają sobie ze wszystkiego sprawę) , a co najciekawsze - młode, niedoświadczone osobniki widząc reakcję starszych naśladują je powielając zachowanie i uczą się w ten sposób omijać śmierć. pamięć i inteligencja ryb potwierdza się tym , iż rozpoznają one swojego opiekuna ! potrafią odróżnić osobę obcą od tej , którą już wcześniej widziały. swojego właściciela natomiast witają podpływając do szyby i wyciągając pyszczki :) oswojone ryby pozwalają się karmić z ręki, a nawet głaskać! rybę można także nauczyć na komendę, znak (np. stukając w szybę) podpływać i wynurzać się z wody. jest tysiące niesamowitych ciekawostek dotyczących podwodnego życia, które nie mieszczą nam się w głowie. chociaż by sposoby opieki ryb nad potomstwem i ich poświęcenie się, metody budowania gniazd dla larw (małych rybek) i wiele innych. przy tym wszystkim najgorszy jest jeden fakt - że to właśnie ryba jest jednym z najpodlej traktowanych i najbardziej sadystycznie uśmiercanych zwierząt na największą skalę na świecie!!! ...a przecież ból i krzywdę odczuwają tak samo jak człowiek...

Gość tksw
"naukowcy niedawno zdumieni byli nowymi odkryciami dotyczącymi inteligencji ryb! jest ona porównywalna z inteligencją ssaków! " Sugerujesz, że "ssak" komorowski jest inteligentny jak... ryba ? :D:D O rety ... :D:D:D:D::D A nie wygląda :D:D:D:D:D:D::D

Gość przykre
ktoś napisał tak fantastyczną rzecz bo kocha zwierzęta bo czyta bo to go interesuje a jakiś bamber tchórz i prostak napisze ci o komorowskim... ja czytałam z zapartym tchem i już wiem jakie stworzenie chcę mieć - paletki albo pielęgnice :) dzieki autorze a na ograniczone dzieci nie zwracaj uwagi :):):) już nie wiem czy to chamski żart czy tylko idiotyczna uwaga... w każdym razie ten ktoś tez czytał z zapartym tchem haha ;)

Gość to się podziele
tak.bo ryby to moja pasja a tak cierpieć muszą.ludziom wydaje sie , że są panami świata... a to zwierzęta były tu pierwsze i obojętnie gdzie nie pójdziemy czy do lasu czy na łąkę czy nad jezioro - pamiętajmy , że to my jesteśmy gośćmi. niestety o tym odsetek pamięta :( a godzina też robi swoje a ja w pracy jestem już 9 godzinę i zrobiłem sobie sjestę bo padam. :(

no, no... ktoś powykopywał przyjazne topiki o stworkach na ogólnym :) fajnie się czytało czekam na więcej nowinek o rybach :D , ptakach, dokarmianiu czy walkach o trawnik dla czworonogów he he ;) a teraz ja też już się kładę z moim pupilem i bedziemy razem chrapać :) dobranoc :)

droga Autorko, jeśli chciałsbyś szczurka uratowanego z laboratorium to wejdź na www.sps.forall.pl. Jest tam cudowna dziewczyna, studentka weterynarii, która wynosi szczurki z ich laboratorium, bywa, że ma ich w domu blisko setki, zanim sie wszystkie rozejdą ... A co do zwierząt \"jadalnych\", to ja zawsze na wsi u rodziny cierpiałam, jak przytulałam małe piękne cielaczki, a one i tak były tylko po to, by być zjedzone w przyszłości ... I te krowie oczy też są cudne (mój pies czasem takie robi jak coś chce :D )

Gość .....up....