Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Milly.

jak sie przygotowac do ciazy?

Polecane posty

Gość Milly.

jak sie przygotowac do ciazy? Musze sie zaszczepic na rozyczke? Na cos jeszcze? Co innego jest wazne? Jakie macie doswiadczenia? Dzieki!

Gość Milly.
Nikt mi nie odpowie? :-(

zacznij sie zdrowo odzywiac , zrzuc zbedne kilogramy , zacznij brac kwas foliowy , idz do dentysty sprawdzic czy nie musisz podleczyc zebow , unikaj stresu , twoj partner niech rowniez zacznie sie dobrze odzywiac (moze brac cynk na poprawe zolnierzykow ) ....

poczytaj sobie Wiele chorób matki, przebiegających szczególnie w pierwszym trymestrze ciąży, może bardzo niekorzystnie rokować dla dalszego prawidłowego przebiegu ciąży. Choroby przebiegające z wysoką temperaturą mogą spowodować przedwczesne odklejenie się jaja płodowego. Ogromne znaczenie mają również zakażenia wirusowe tj. różyczka, świnka, odra, grypa czy też zakażenia bakteryjne tj. toksoplazmoza, listerioza i inne. Wirusy i bakterie mogą doprowadzić do zakażenia płodu, zaburzenia jego rozwoju, obumarcia i w rezultacie do poronienia. Choroby te szczególnie niebezpieczne stają się wtedy, gdy przebiegają z wysoką temperaturą. Wiele leków stosowanych podczas kuracji w tych zakażeniach ma teratogenny wpływ na płód. Dlatego też przed podjęciem leczenia tych chorób, niezmiernie istotną rzeczą jest, aby stwierdzić lub wykluczyć ciążę. Często bowiem kobiety we wczesnej ciąży mają styczność lub chorują na powyższe choroby nie wiedząc jeszcze, że są w ciąży. Również takie choroby jak cukrzyca, choroby nerek czy też tarczycy mogą niekorzystnie wpływać na rozwój płodu doprowadzając do poronienia.

pozbądź się nałogów , nie pij nie pal itd, zacznij dbać o siebie wzmacniać skórę włosy i paznokcie gdyż to pójdzie na pierwszy ogień i bardzo szybko zauważysz ich złą kondycje zacznij zażywać folik nawet na dwa miesiące przed planowanym staraniem się o poczęcie nie stresuj się jeśli nie będzie wychodziło nie zawsze udaje się od razu osobiście radziłabym od wczesnego brzuszka używać kremów przeciw rozstępom lepiej zapobiegać i to by było tyle

Gość jezuuuuuuuuuuuuuuuuu
olej powyższe idealne formułki i skup się tylko na braniu kwau foliowego i wyleczeniu zebow - no chyba, ze lubisz swirowac i robic sobie z zycia jeden wielki spis rzeczy zakazanych :-)

Gość Teorie do kibla
dokladnie,olac teore i, starajcie sie i juz, bierz kwas foliowy a bedzie dobrze:) Chyba ze......nie bedzie sie udawac z pol roku, rok wtedy nalezy sie udac do lekarza... Powodzenia!

Gość Milly.
Dzieki dziewczyny za wasze wskazowki. O zebach to nawet nie pomyslalam...A dlaczego trzeba by bylo wyleczyc je wczesniej? Zaczelam sie juz zdrowo odrzywiac, wlasnie sobie kupilam super mikser do mielenia owocow. Wszystko chyba w porzadku, za wyjatkiem stresow, ale jak juz bedzie mial ladowac jakis bocian to zwolnie tez w pracy.. Dzieki!

zeby w pierwszej kolejnosci dostaja po d... , a w czasie ciazy nie wskazane jest leczenie (choć w wyjatkowych sytuacjach...)

ja też uważam, że nie należy za bardzo przejmować się za bardzo tą całą pisaniną o przygotowaniu się do ciąży. Ja szczerze mówiąc jak czytam artykuły na temat przygotowania się do ciąży to mi się włosy trochę jeżą na głowie, a już szczególnie jak wszędzie piszą co innego. Przypuśćmy, że wpadłam i jestem w ciąży i czytam takie artykuły. Normalnie stres murowany. Tego nie zrobiłam, tamtego nie zrobiłam. A przecież tyle kobiet, które wpadły rodzi zdrowe normalne dzieci. Przeczytałam np dzisiaj artykuł w którym było napisane że przynajmniej 12 miesięcy wcześniej trzeba zacząć dbać o siebie. No prawda przydałoby się. Ale nie sądzę, że ktoś kto nie może się doczekać dziecka chciałby czekać te 12 miesięcy, to przecież kolejny stres, a wiadomo że nie każdy ma tyle wytrwałości. Zawsze przecież jest jakieś \"ale\". Moja mama nie ćwiczyła, nie brała kwasu foliowego, nie stosowała specjalnych diet zanim mnie urodziła i co? Nawet katar mi ciężko złapać. Oczywiście zgadzam się z tym, żeby pozbyć się nałogów. Co do brania kwasu foliowego zachęcam do tego wszystkie dziewczyny, które nawet nie planują ciąży. Szczególnie jeśli uprawiają seks. Ja kwas foliowy brałam w szkole średniej, bo pielęgniarki apelowały o to (chyba za dużo wpadek w szkole było). Ponad rok temu znowu zaczęłam brać jedną tabletkę dziennie, bo .. koleżanka wpadła i tak sobie pomyślałam że ja też w końcu mogę wpaść, no bo jak się uprawia seks to nie można być pewnym na 100 % i dzidziuś zawsze może się pojawić. Dla mnie to tak jakby dążenie do pewnej odpowiedzialności za zdrowie moich przyszłych dzieci. No ale nie dajmy się zwariować.