Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Oranje

Spodobali mi się Świadkowie Jehowy...

Polecane posty

Gość Kmicicc
A nie moze Sj kierowac duch swiety bo nie wypisywali by takich sprzecznosci.Raz na bialym koniu widza embriona papieza a pare lat pozniej Jezusa! Czyzby duch swiety,az tak w blad wprowadzal oddanych slog Boga?

Gość Majka57
Św.Jehowy podobnie jak chrześcijanie w I wieku, oczekują od ciała kierowniczego owej klasy ;niewolnika", że będzie rozwiązywac trudne kwestie, nie na podstawie mądrosci ludzkiej,lecz przez czerpanie wiedzy ze Słowa Bożego i wyciąganie wniosków z postępowania Boga wobec Jego sług, oraz przez korzystanie z pomocy ducha Bożego i poddawania sięJego kierownictwu. Dlatego szczerze się o niego modlą (Dzieje Ap.15:1-29;16;4,5)

Jezus powiedział,że będzie miał na ziemi ;niewolnika wiernego i rozumnego\" (swych namaszczonych naśladowców w sensie zbiorowym) i że przez niego będzie dostarczał pokarm duchowy domownikom wiary (Mat. 24:45-47,NW) Przeczytaj uważnie Mat. 45 -51. Do 47 za malo. Dodatkowo przeczytaj Łuk. 12; 42 - 46. Z tych wersetów wyraźnie wynika, ze nie wiadomo kto jest tym niewolnikiem. Dopiero Jezus, ktory przyjdzie ponownie osądzi i wskaże, kto jest tym dobrym i roztropnym niewolnikiem, a kto złym. Dobry niewolnik zostanie nagrodzony, a zły niewolnik nie uniknie kary. \"I usunie go, i wyznaczy mu los z obłudnikami; tam będzie placz i zgrzytanie zębów.\" Czy ktos slyszał aby Jezus juz osądzil złego niewolnika albo nagrodzil dobrego? Nie spotkałam się w Biblii z wersetami, ktore mowilyby, że wiadomo kto jest tym slugą, tym niewolnikiem i ze sa to namaszczeni nasladowcy w sensie zbiorowym. A jesli o tym Biblia nie mowi to znaczy, że rzeczy tak sie nie mają. Sami Świadkowie Jehowy niczym w swoim postepowaniu nie różnia sie od wyznawcow innych religii. Nie sa ani lepsi ani gorsi. Różnica miedzy nimi, a np. katolikami jest taka, ze katolicy mowia otwarcie, ze sa grzesznikami, natomiast świadkowie Jehowy sa przekonani o swojej doskonalości. To o takich ludziach mowi Podobieńsrwo o faryzeuszu i celniku, zawierające przestrogę, ze każdy kto siebie wywyższa będzie ponizony, a kto sie poniża bedzie wywyższony.

Gość Majka57
Moim zdaniem to nie duch Boży wprowadza ich w błąd, to po prostu ich niedoskonałość i wyciąganie niektórych pochopnych wniosków.Powinni starać się bardziej polegac na wykładni Bożej (Rodz.40:80) ,by takich sprzecznosci nie było. Gdyby w przeszłości niektórzy bardziej polegali na Bogu i poddawali sie kierownictwu ducha Bożego, swoim nadgorliwym postępowaniem nie przynieśli by ujmy Bogu i Jego organizacji. Ale jak już pisałam, każdy za siebie zda sprawę Bogu.

Gość Majka57
Do Ulki Katolicy mowią otwarcie że są grzesznikami, a Św J. nie? Ciekawe.Chyba coś ci się pomyliło albo jesteś złośliwa. :D

No widzisz Majka. Juz nie wytrzymujesz i zarzucasz mi złosliwośc choc wcale mnie nie znasz. Własnie dlatego, że nie jestem zlosliwa nie przytoczylam Twoich słow jako dowodu pychy jaką jest przepelniony prawie każdy Swiadek Jehowy. Ale juz naprawiam błąd. Oto twoja wypowiedź: Odnośnie do nauk Św.J. należało by wziąć pod uwagę jeszcze jedno: Czy podnoszą poziom moralny ludzi? Czy ci, Którzy się kierują tymi naukami,wyróżniają się w swoim środowisku? Czy starają sie byc zdala od świata tak jak Jezus i jego uczniowie?(Jakuba 4:4).Kościoły chrześcijaństwa , jak i ich wyznawcy bardzo się angażują w sprawy polityczne poszczególnych państw. Czy wobec tego można uczciwie powiedzieć, że naprawdę trzymają sie Biblii?. Czy nie ma tu słów o podnoszeniu poziomu moralnego ludzi, o wyróznianiu sie w śwoim środowisku? To twoje slowa, malo skromne i pyszne. Pomijam tzw. trzymanie sie z dala od swiata bo to jest zupełnie błędna nauka. Nigdy nie slyszałam aby jakikolwiek świadek Jehowy powiedział, ze zginie w Armagedonie. Wszyscy zgina tylko nie świadkowie Jehowy. Natomiast słyszałam wiele razy od katolikow, ze \"mamy nadzieję zbawienia choc boimy sie piekła, bo nagrzeszylismy sporo\". Czy stać na taką wypowiedź Was, Ciebie? Czy protestanci nie trzymaja sie Biblii? czy bardzo wielu katolikow nie postepuje zgodnie z Biblią? Teraz mi pewnie juz nie tylko zlosliwośc zarzucisz. Ale tak bywa. Kiedy zaczyna brakowac argumentow to trzeba kąsać.

Gość Majka57
Droga Ulko! Mylisz się, już Cie troche zdążyłam poznać. :) Czytam wszystkie Twoje posty i wiem, że nie darzysz Sw.Jehowy zbytnią sympatią. Wybacz że Cię zdenerwowałam, ale nie miałam takiego zamiaru. Piszesz że nigdy nie słyszalaś żeby jakiś Św.J. powiedział że zginie w Armagedonie,w przeciwieństwie do Katolików którzy boją się piekła,bo sporo nagrzeszyli. Kto według Biblii ulegnie zniszczeniu w Armagedonie? Odczytaj Daniela 2:44; Obj. 19:17,18; 1 Jana 2:16,17; Obj.21;8. Z tych wersetow wynika że niegodziwi ludzie zostaną unicestwieni. Będzie to kara na tych którzy popełniaja zło i będzie to sprawiedliwy wyrok. 2 Tesal.1;8,9. Czy ktos przeżyje? Sof. 2;3;Rzym. 10:13;Ps. 37;34; Jana 3;16; Obj 7;9,10,14.A więc przeżyją ci ktorzy swoim świętym postępowaniem udowodnią że miłują Boga, uważaja Słowo Boże za miernik prawdziwości wiary i ściśle się jej trzymają. Udowadniająze ich sposob wielbienia Boga,jest ich droga życiową.1 Tym.3;15;2 Jana:2; 2Piotra 2:2.Ponieważ Św.J.opieraja wszystkie swoje wierzenia, sposób postępowania oraz system organizacyjny na Biblii, więc na podstawie swej wiary w Biblię jako Słowo Boże sa pewni posiadania prawdy. Nie jest to wedlug mnie postawa egoistyczna, lecz wyraz ich zaufania do Biblii jako najlepszego miernika,umożliwiającego sprawdzenie wyznawanej religii.A ponieważ nie jesteśmy samolubni, staramy się rozmawiać o swych wierzeniach z innymi,z tymi ktorzy chcą słuchać. Nikogo do niczego nie zmuszamy.Jednak że tylko Bog zna serca ludzi,dlatego przeżyją tylko ci co mają prawe serca.Nawet Św.J. bedą osadzeni, sama nazwa nie spowoduje że automatycznie zostaną zbawieni. Jeżeli zasłużą na karę to ja poniosą tak jak inni.Jednak każdy ma jeszcze szansę na zmiane na swego zycia, okazania skruchy i dostosowania go do miernikow Bozych.Ponieważ Bog Jehowa jest miłosierny i cierpliwy i każdy ma szansę że wyda sprawiedliwy wyrok. 2 Piotra 3:9.i nie chce żeby ktokolwiek zginął. Pozdrawiam

Gość Majeczko
a skąd wiesz ze SJ postepują zgodnie z biblią? tAk sie tobie wydaje pewności nie masz. Tak samo katolicy, każdemu sie wydaje pewności nie ma.

Gość Kmicicc
Piszesz Majka,ze zgina ci ludzie co popelniaja zlo,ze przezyja ludzieswoim swietym postepowaniem udowowdnia milosc do Boga,ktorzy udowodnia swoim zyciem ,ze sposob wielbienia Boga jest ich droga zyciowa.Ja sie z tym zdadzam ,tylko powiedz czy Ty widzisz takich ludzi tylko w organizacji sj? Bo ja znam ludzi z roznych wyznan,protestanckich i katolickich,ktorzy zyja w szczereym oddaniu sie Jezusowi. Jak sami mowia " narodzili sie na nowo",w mysl slow biblii (Jan 3:3) UwazAja ,ze zyja dla Pana swego Jezusa Chrystusa bo w nikim innym nie ma zbawienia! Pan Jezus powiedzial Nikodemowi "Nie dziw sie ,ze Ci dzis powiedzialem,musicie sie na nowo narodzic" Jana 3:7. Kilka wierszy dalej Jan napisal"Kto wierzy w niego nie bedzie sadzony, kto zas niewierzy juz jest osadzony,dlatego,ze nie uwierzyl w IMIE jednorodzonego Syna Bozego( jana3:18) Niewiara jest grzechem,dlatego kazdy kto chce byc zbawionym musi uwierzyc sercem,i istami wyznac ,ze Jezus jest Panem Rzym 10:9. Zeby dostapic zbawienia nie musze nalezec do SJ.Najwazniejsze jest wiara w Jezusa i ponowne narodzenie sie z Ducha Bozego,a jesli ktos przejawia prawdziwa wiare w Jezusa to w parze z ta wiara widoczne sa jego uczyki,bo uczynki wyplywaja z wiary w Chrystusa.Lotr na krzyzu nie zdarzyl nic dobrego uczynic a mimo to dostapil zbawienia,wystarczyla tylko wiara!

Majka57 Droga Ulko! Mylisz się, już Cie troche zdążyłam poznać. Czy teraz zaczniesz sie zastanawiac nad tym jaka jestem czy wolisz raczej podyskutowa·c o Biblii? Bo nie tylko troche mnie nie poznalas, ale wcale mnie nie poznalaś. Robisz ten sam błąd, kóry popelniaja katolicy. Jeśli krytykuje sie postepowanie księzy to od razu jest krzyk, że jest to atak na Boga. Jeśli ja krytykuje Twoja religie to mi zarzucasz, ze nie darzę sympatią świadkow Jehowy. A co ma piernik do wiatraka? To Twoja religia mi sie nie podoba bo jest pełna fałszerstw i przeklaman, ale Ty nie chcesz o tym słyszec, nie probujesz zastanowic sie nad tym co piszę. Wygodniej zarzucić mi antypatie do ludzi, ktorzy wyznaja ta religię. Mnie jest Was żal, ze dajecie sie tak wpuszczać w maliny. Oczekujecie od ludzi, ze bedą was sluchać, ale wy słuchac nie chcecie. Caly czas piszesz, ze postępujecie zgodnie z Biblia. Nie jest to prawda. Postepujecie zgodnie z nakazami jakiegos tam niewolnika oszusta, ktory sam siebie mianował kanałem łączącym Was z Bogiem. Czy nie widzisz, ze w ten sposob zajął miejsce Jezusa? Ale co tam Jezus, dla swiadkow Jehowy niewolnik jest wazniejszy. To może odpowiasz mi na takie proste pytanie. Dlaczego swiadkowie Jehowy stosuja przekaz podprogowy chociaz jest on prawnie zakazany. Dlaczego twoja organizacja religijna świadomie łamie prawo? Jak ten proceder ma sie do twoich zapewnien, ze trzymacie sie Biblii? I chce Cię zapewnic, ze nie pałam do Ciebie żadnym negatywnym uczuciem Wręcz przeciwnie - czuję żal, ze pozwolilas na takie pranie mozgu. Acha i jeszcze jedno pytanie. Na jednej z ostatnich Konferencji KBWE, obok politykow i wysokiej rangi oficerów wojskowych był obecny jeden przedstawiciel organizacji religijnej - świadek Jehowy z Nadarzyna. Czego on tam szukał? Przecież ponoć trzymacie sie z dala od świata, a od wojska w szczegolności.

Chcę nawiązac do tego co pisze Kmicicc Jezus w swoich naukach nigdy nie uzył stwierdzenia "religia fałszywa" i nigdy nie powiedział, że aby byc zbawionym trzeba należec do jakiejkolwiek organizacji religijnej. Warunek zbawienia - Bo jeśli ustami swoimi wyznasz, że Jezus jest Panem... zbawiony bedziesz. Kto wzywa Imienia Pańskiego czyli imienia Jezusa ten będzie zbawiony. Samozwanczy niewolnik każe świadkom Jehowy wzywać imienia Jehowy, czym całkowicie odrzucaja nakaz Jezusa.

Gość Majka57
W waszych wypowiedziach wyczuwam bardzo dużo jadu,goryczy i nienawiści.Bardzo mi przykro że tak zle odbieracie moje posty.Dlatego niema sensu odpowiadać na nie.Moim celem nie jest ułatwienie odnoszenia zwycięstw w dyskusjach z osobami nie mającymi szacunku dla prawdy.Księga Galatow 6:10 mówi ;Dopóki mamy czas, czyńmy dobrze wszystkim, a zwłaszcza braciom w wierze". Tak więc prawdziwi chrześcijanie nie uchylają się od wyswiadczania dobra bliznim. Św. J. starają sie tak czynić.Biblia mówi ;Nikomu złem za złe nie oddawajcie". Mateusz 7:12 mówi ;Wszystko co byście chcieli żeby Wam ludzie czynili ,to i wy im czyncie'.Oczywiście na nic nie się zda się zbawianie kogoś na siłę.Bibia mówi o pewnym człowieku na wysokim stanowisku , który był na tyle pokorny, iz uznał potrzebę skorzystania z pomocy w zrozumieniu proroctw Biblijnych.Dzieje 8:26-38 ; Dzieje Ap.6:1-6; 8:5-17.Niewątpliwie szczerych ludzi mozna spotkac w każdym wyznaniu, ale tak naprawdę.Ale tak naprawdę liczy się to co mówi Słowo Boże. O ilu wiarach czy religiach jest w nim mowa? Efezjan4:4,5. Ich wyznawców wyróżnia wiara, której towarzysza uczynki. Jak.2:26. Wydają w życiu owoce ducha Bożego Gal. 5 :22,23.Na koniec odczytajcie sobie Mateusza 7:1-5 Pozdrawiam :*

Gość Kmicicc
No wlasnie Majka dobrze zauwazylas jest JEDNA WIARA!,nigdzie nie pisze,ze jedna religia jest prawdzwa!i ludzi o jednej wierze w Chrystusa Jezusa Pana naszego mozna spotkac w roznych religiach i mozna ich rozpoznac po owocach.Dlatego nie nalezy patrzec przez klapki na oczach i oceniac przez pryzmat jakiejs religii lecz patrzec na jednostki .Jeszcze raz podkresle NIE MA RELIGII PRAWDZIWEJ JEST PRAWDZIA WIARA! Trafnie opisuje to pewne wydarzenie gdy uczniowie przyszli do Jezusa i skarzyli sie ,ze jest jednen taki co nie chodzi z nimi a mimo to wypedza demony w Jezusa imieniu,liczyli na to ,ze Jezus zgani tego czlowieka za to,lecz Jezus powiedzial,zeby mu nie zabraniali,,bo kto nie jest przeciwko wam ten jest z nami"Ew.Luk9:49,50 Mam pytanie Majka,jak rozumiesz te slowa Jezusa z Ew.Luk10:7 werset?

Majka mam do Ciebie pytanie. Jak rozumiesz werset: \"Albowiem jeden jest Bog, jeden tez posrednik miedzy Bogiem a ludźmi, człowiek Chrystus Jezus, ktory wydał siebie na okup za wszystkich...\". Dlaczego posrednikiem u Świadkow Jehowy jest \"niewolnik\", a nie ten, o ktorym mowi Biblia?

Gość Majka57
Masz racje ludzi o jednej wierze w Jezusa Chrystusa mozna spotkac w rożnych religiach. Co z tego jesli nie wydają prawdziwych owoców wiary. Mat. 715-20 Podałeś mi tekst według Łuk.9:49,50.A odczytaj sobie Mat.7:22,23 Nie wystarczy tylko mówić że się wierzy,prawdziwa wiara to nie łatwowiernośc,ale gruntowna rzetelna wiedza zapoznanie się z dowodami oraz doceniania tego, na co one wskazują.Dlatego Biblia mówi, że wierzy się ;sercem", chociaż prawdziwa wiara bez dokładnej wiedzy jest niemożliwa.Rzym.10:10. Co do wersetu z Ew. Łuk.10:7 rozumiem go tak jak tam pisze.Apostołowie.mieli pozostać w tym domu i jeśli był tam ktoś pokojowy nastawiony do prawdy o Jezusie Chrystusie,mieli z nimi spożyć posiłek.

Gość Majka57
Do Ulki! Pośrednikiem między Bogiem Jehową a ludzmi jest Jezus Chrystus Syn Boży i tylko On. Nie wiem skąd biorą się takie kłamstwa. ; Niewolnik" jest Kanałem łączności między nami a Jezusem Chrystusem. Poprzez ten ;Kanał" Św. J.są zaopatrywanie w pokarm duchowy. Mat. 24:3, 45-47

Gość Nil0
Majka ale czy Jezus mówił o jakimś kanale łączności ? Czy raczej mówił że NIKT nie przychodzi do OJCA inaczej niż PRZEZ NIEGO. Kanał łączności to wymysł Ciała Kierowniczego. Jeśli prorok kłamie w imię Boga to znaczy że jest fałszywym prorokiem. Tu nie ma wymówek. Jeśli natomiast popełniają tyle ludzkich błędów bo są zwykłymi ludźmi to nie wypowiadają się w imię Boga. I Ich wymyślona pozycja jako kanału łączności jest KŁAMSTWEM.

Gość Nil0
Nie są wybrańcami Jezusa, ponieważ Jezus nie przyszedł w 1914 i nie wybrał ich sobie za niewolnika wiernego i rozumnego. Czas który dopasowali do wybuchu 1 wojny światowej jest błędnie wyliczony. I wie o tym cały świat. Jezus mówił że gdy przyjdzie będzie jak błyskawica, że zobaczy go każde oko. Natomiast CK mówi że gdy przyszedł ich wybrać przyszedł po kryjomu ! Jezus mówił o takich : "Wielu przyjdzie w moim imieniu i będą mówić że ja jestem i że czas się przybliżył". Zgadza się to dokładnie : kilkakrotnie przepowiadali koniec świata - Błędnie. Nauczali i nauczają że Jezus już przyszedł. Wszystkie te informacje wskazują jednoznacznie że członkowie Ciała Kierowniczego to samozwańcy, przed jakimi ostrzegał Jezus !

Gość nilo a kim jest
papież w KRK ? też kanałem łącznosci ?

Majka57 Do Ulki! Pośrednikiem między Bogiem Jehową a ludzmi jest Jezus Chrystus Syn Boży i tylko On. Nie wiem skąd biorą się takie kłamstwa. ; Niewolnik\" jest Kanałem łączności między nami a Jezusem Chrystusem. Poprzez ten ;Kanał\" Św. J.są zaopatrywanie w pokarm duchowy. Mat. 24:3, 45-47 Majka to pokaż mi werset w Biblii, ktory mowi, ze miedzy czlowiekiem a Jezusem jest posrednik zwany \'niewolnikiem wiernym i roztropnym\". Pokaż mi w ktory miejscu Biblii możemy przeczytac, że w ogole człowiek musi miec jakis kanał łącznosci z Jezusem. Przeciez ja mogę zwracać sie do Jezusa bez pośrednictwa niewolnika, ktory wcale nie jest lepszy ode ,mnie i ktory nie jest kims nadzwyczajnym. Wobec Boga wszyscy jesteśmy równi, a to z bardzo prostej przyczyny - Bóg jest sprawiedliwy i wszyscy maja te same prawa i te same szanse. Nie ma czegos takiego i kogos takiego jak posrednik między Jezusem, a czlowiekiem. Pokarm duchowy otrzymali wszyscy. Jest to Biblia i więcej nie trzeba. Przeczytaj sobie ostatnie wersety Biblii, ktore mowią co stanie sie z tymi, ktorzy cokolwiek do niej dodają.

Mat. 24:3, 45-47 Majka, jaki związek maja te wersety, ktore podałaś z problemem o ktorym mowimy? Co maja te wersety do niewolnika?

Gość Majka57
Do NilO Masz rację Jezus powiedział że Nikt nie przychodzi do Ojca jak tylko przez Niego. A co do kanału łączności, Chociaż nie ma w Biblii takiego wyrażenia to jednak nie ma także wielu innych wyrażen o których Biblia nic nie wspomina a których sie używa w dzisiejszych czasach. Odczytaj ks. Obj.1:1,2 Jan otrzymał natchnione orędzie, które miał przesłac ówczesnym zborom. W tamtych czasach Bóg przekazał objawienie swoim kanałem łącznosci którego ziemską częścią był Jan. Dzisiaj w podobny sposób zaopatruje swych ;niewolników"w pokarm duchowy. W proroctwie o zakończeniu systemu rzeczy Jezus utożsamił ziemską część składową tego kanału z ;niewolnikiem wiernym i rozumnym, którego pan jego ustanowił nad domownikami, aby im dawać pokarm na czas słuszny" Mat.24:3, 45-47. Włwsnie ową klasą Jana posługuje się do odsłaniania sensu proroctw. Ta właśnie klasa szczerze zabiega o kierownictwo Boga i Jezusa chcac w pełni zrozumieć proproctwa i zaznajomić lud Boży z zawartymi z nimi cennymi myślami, gdyz od przestrzegania proroczego Słowa Bożego zależy nasze wybawienie z wielkiego ucisku. Mat.24:20-22

Cyt. A co do kanału łączności, Chociaż nie ma w Biblii takiego wyrażenia to jednak nie ma także wielu innych wyrażen o których Biblia nic nie wspomina a których sie używa w dzisiejszych czasach. I dlatego w religiach jest tyle niedorzeczności i tyle ludzkich wymysłów, bo dodaje sie do Biblii i słów Jezusa to co sie kolejnym niewolnikom i papieżom podoba. Cyt. Odczytaj ks. Obj.1:1,2 Jan otrzymał natchnione orędzie, które miał przesłac ówczesnym zborom. W tamtych czasach Bóg przekazał objawienie swoim kanałem łącznosci którego ziemską częścią był Jan. Dzisiaj w podobny sposób zaopatruje swych ;niewolników\"w pokarm duchowy. Gdyby czlowiek miał w przyszlości otrzymywac wciąż nowe światla to Bóg zaznaczyłby to w Piśmie Świetym. Jezus wyraźnie powiedziałby, żeby ludzie stopniowo otrzymywac będa wskazówki.. Tymczasem takich słów w Biblii nie ma. To co Bóg chciał czlowiekowi przekazać to przekazał raz na zawsze w Bibli i w sposób zrozumiały. Tymczasem to co robi niewolnik wierny i roztropny to sa kpiny z Boga i z Jezusa. Wychodzi na to, ze Bog bawi sie ludźmi w kotka i w myszke, zmieniając co rusz zdanie. Świadkowie Jehowy wystawiają Bogu bardzo zła opinię. Mowa o niewolniku dobrym i złym jest przypowieścia, a przypowieści nie moga byc dowolnie interpretowane bo wychodzi z tego cały łancuch bzdurnych ludzkich wymysłów. W I Kor. 12:3 czytamy: \"Nikt tez nie może powiedzieć bez pomocy Ducha Świętego: Panem jest Jezus\". To Duch Świety wprowadza nas we wszelkie poznanie, a nie żaden człowiek, żaden niewolnik bo \"niewolnik nie wie co czyni pan jego\"(J.15:15) Zatem Jezus ustanowił w Kościele nie niewolnika, ale: \"On ustanowil jednych apostolami, drugich prorokami, innych ewangelistami, a innych pasterzami i nauczycielami\" (Ejez. 4:11) Cyt. W proroctwie o zakończeniu systemu rzeczy Jezus utożsamił ziemską część składową tego kanału z ;niewolnikiem wiernym i rozumnym, którego pan jego ustanowił nad domownikami, aby im dawać pokarm na czas słuszny\" Mat.24:3, 45-47. Przeczytaj te wersety, zanim je podasz bo one nie maja nic wspolnego z twoim komentarzem. Cyt. Włwsnie ową klasą Jana posługuje się do odsłaniania sensu proroctw. Ta właśnie klasa szczerze zabiega o kierownictwo Boga i Jezusa chcac w pełni zrozumieć proproctwa i zaznajomić lud Boży z zawartymi z nimi cennymi myślami, gdyz od przestrzegania proroczego Słowa Bożego zależy nasze wybawienie z wielkiego ucisku. Mat.24:20-22 Podane wersety nie mają nic wspólnego z tym komentarzem. Klasa Jana? Kto to jest? I gdzie Jezus o tej klasie mowi?

Gość Majka57
Do Ulki! Zgadzam sie z Tobą, wszyscy jesteśmy dziecmi Bożymi, Wszyscy mamy te same szanse i te same prawa,Boże. Możemy swobodnie przystępować do Boga w modlitwie, tak jak dziecko zwraca się do swojego ojca.Spisane Słowo Boże Biblia jest przeznaczona dla ludzi. Pochodzi od Boga Stwórcy człowieka. Została spisana dla naszego dobra. 2 Tymoteusza 3:16,17.Całą Biblię lub jej fragmenty przetłumaczono na jakies 1900 języków i jest najpoczytniejszą ksiegą w dziejach ludzkosci. Psalmista napisał: ; Szczęśliwy ten kto nie chodzi za radą bezbożnych, lecz ma upodobanie w prawie Bożymi i z Jego prawa czyta półgłosem".Ale niestety dla większości ludzi fragmenty Biblii są trudne do zrozumienia. 2 Piotra 3:16. Zwłaszcza te proroctwa, które miały być odsłonięte w czasie wyznaczonym przez Boga.Dlatego ;niewolnik' stara się o pokarm na czas słuszny aby pomoc ludziom dobrej woli o odpowiednie zrozumienie które daje im Bóg za pomocą swego ducha.Są to różnego rodzaju czasopisma, książki,broszury, itp.które są poparte wersetami bilijnymi.

Gość Majka57
Gdyby Jezus chciał wszystko wyrażnie mówić to nie mówił by w przenosniach, w przysłowiach czy w przypowiesciach .Właśnie tak jest prorocy też stopniowo otrzymywali proroctwa które spisywali chociaż niektorych nie rozumieli a które spełniali się po ich śmierci. Tak samo obecnie Bóg odsłania Swe świte tajemnice swym niewolnikom żyjącym na ziemi.

Gość Majka57
Przypowieści nie mogą być dowolnie interpretowane ,dlatego Bóg zadbał o to żeby ktoś miał takie zrozumienie jakiego chciał. ponieważ jest Wszechmocny może pokierować tym kim chce.ponieważ niewolnik czyni to co Jego Pan chce, jest Jego przyjacielem.Jana 15:14

Dlatego ;niewolnik\' stara się o pokarm na czas słuszny aby pomoc ludziom dobrej woli o odpowiednie zrozumienie które daje im Bóg za pomocą swego ducha.Są to różnego rodzaju czasopisma, książki,broszury, itp.które są poparte wersetami bilijnymi. No i tak się stara ten niewolnik, że co rusz ten pokarm jest nieświezy i trzeba go wyrzucać? Przyklad? Prosze bardzo. \"Niewolnik\" ustalil, że Pan Jezus mogl swoje panowanie jako król objąc dopiero w 1914 roku. Biblia jednak popsuła niewolnikowi ta bajkę wypowiedziami samego Jezusa - \"Dana jest mi wszelka władza na niebie i ziemi\" i prawdziwi chrześcijanie trzymali sie tej nauki przez całe wieki aż do dzisiaj. Niewolnik zdetronizował Jezusa, ale tez nie byl zgodny co do tego ile lat miała trwac ta detronizacja, bo Russell ustalił najpierw, że Jezus czekał na koronę do 1874 roku. Sadzaja i detronizuja Jezusa jak bogowie, wg swojego uznania. Wkrórce ten niewolnik bedzie musiał odwolac i rok 1914 jako rok paruzji. Zreszta juz odwolał rzekomo swietnie wyjasnione proroctwo dotyczące pokolenia, ktore zylo w 1914 roku. To pokolenie wg niewolnika nie miało umrzec kiedy przyjdzie armagedon. No i sprawa sie rypla - pokarm niewolnika znow sie zepsuł. Pokolenie pamietające rok 1914 jest na wymarciu, a armagedonu jak nie widac tak nie widać. I jeszcze jeden przykład: Pierwotne stanowisko niewolnika dotyczące szczepien było takie: Szczepienie jest bezpośrednim pogwałceniem Wiecznego przymierza jakie Bóg zawarł z Noem po potopie, Szczepienie, jako bezposrednie wstrzykiwanie materiału zwierzęcgo do strumienia krwi jest bezposrednim pogwałceniem świetego prawa Boga Jehowy. Kiedy rząd Stanow Zjednoczonych zakazał wjazdu i wyjazdu bez zaświadczenia o szczepieniu na dane choroby \"niewolnik\" odwolal swe światlo ponoc pochodzące od Boga. Oto \"nowe światło\": W sprawie szczepionek każdy powinien decydować za siebie, a więc brak jakich kolwiek sprzeciwow natury biblijnej. Wkrotce \"niewolnik\" odwola zakaz transfuzji. Juz ustąpil zezwalając na przyjmowanie pewnych frakcji krwi co wczesniej bylo nie do pomyslenia.

Jakie jest stanowisko "niewolnika" w sprawie dla ludzi bardzo istotnej, a mianowicie w sprawie zmartwychwstania Jezusa. Co sie stalo z ciałem Jezusa? Ktora z tych wersji jest prawdziwa? Rok 1923 - Russel stwierdził; Nikt nie wie czy rozlozylo sie ono w gazy, lub tez czy ciągle jeszcze jest gdzieś przechowywane na wielka pamiatkę milości Boskiej, posłuszeństwa Chystusa i naszego odkupienia. Wiadomość , co do tego nie ejst nam zreszta potrzebna. Rok 1929 - Rutherford; mozemy tylko przypuszczać, ae Pan zachowal je w jakims miejscu, ażeby w tysiącleciu wystawic je całemu światu do oglądania. Rok 1943 - kolejny prezes Ciało w jakim Chrystusa widziano wstepującego do nieba nie bylo ty ciałem, jakie przybito do drzewa. Bylo to ciało, ktore on zmaterializował na ta okazję, w celu ukazania sie swoim uczniom. kiedy obłok zakrył go przed ich wzrokim, tedy rozpuścil to cialo, podobnie jak to uczynil z innymi cialami, przybieranymi w czasie poprzednich czterdziestu dni do czasu swego zmartwychwstania, on był "ozywionym duchem, a zatem niewidzialnym. Majka, co wybierasz? która odpowiedź? Pierwszą, druga czy trzecią? :D