Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Oranje

Spodobali mi się Świadkowie Jehowy...

Polecane posty

20:15 Figa33 Nawet trzeba przeczytać kilka razy i to najlepiej z większymi odstępami czasu, ponieważ jest w niej zbyt duży natłok informacji, by od razu wszystko poukładać sobie w głowie. Błedów KRK nie potrzebuję szukać ponieważ jestem magistrem teologii i moja wiedza na temat mojego wyznania jest solidna. Pozdrawiam serdecznie ------------------------------------------------------------------------------------------- przeciez ona wie tylko to, czego ją nauczyli i co z tego , że jest magistrem teologii ? bzdura totalna

Gość Nil0
Do tej co lubi Jarka... wiesz co zastanawiałaś się nad pytaniem które zadałaś ? Mam ci udowodnić że Biblia (zapewne chodzi ci o jeden z przekładów) katolicka nie została nigdzie sfałszowana. A niby w jaki sposób ?? :/ Co to znaczy sfałszowana ? Z całym szacunkiem ale pytanie beznadziejne :/

Gość nabukuus
Dajcie juz spokoj z ta akademicka dyskusja o wszystkim i o niczym,przeciez tak naprawde zaden lub prawie zaden katolik nie czyta Pisma Sw.wiec i dyskusja jest jalowa, na zasadzie widzimisie.Ja rozumie ze kazdy bedzie bronil swojej religji jak barykady,ale do tego potrzebna jest wiedza,a nie przypuszczenia,czy zaslyszane inormacje.Powiem tylko jedno,tu nie chodzi o to kto ma racje,tylko o to kto chce zyc,tak jak mowi Pismo Sw.Podobaja mi sie Swiadkowie Jechowy,ale nie podzielam ich teologji,choc czuje sie bezpiecznie w ich obecnosci,oni przynajmniej zyja ,albo staraja sie zyc tak jak nauczaja .Lubie katolikow,ale nigdy niewiem czy moge im zaufac,poniewaz traktuja religie jak supermarket,tzn wybieraja tylko to, co im odpowiada ,wiec trzymam sie za portwel i unikam nadgorliwych,bo "czcza Boga ustami a serce ich dalekie jest od niego",Zreszta fanatyzm gorszy jest od niewiary.Nie obawiam sie smierci z powodu wiary,raczej obawiam sie,ze nie zaczne zyc,tak jak mowi Pismo Sw.

23:09 Nil0 Do tej co lubi Jarka... wiesz co zastanawiałaś się nad pytaniem które zadałaś ? Mam ci udowodnić że Biblia (zapewne chodzi ci o jeden z przekładów) katolicka nie została nigdzie sfałszowana. A niby w jaki sposób ?? :/ Co to znaczy sfałszowana ? -------------------------------------------------------------------------- Z całym szacunkiem ale pytanie beznadziejne :/ pytanie beznadziejne tak samo jak Twoje pytania z całym szacunkiem beznadziejne wszyscy ( moze wiekszosc forumowiczów i nie tylko zarzuca śj , że przekład ich Biblii jest sfałszowany , dlatego pytam jaką masz pewnośc , że katolicka nie jest sfałszowana ? nabukuus --------- > moje zdanie jest identyczne z Twoim

nie rozumiem skąd tyle nienawiści do Śj cesto ludzie innego wyznania zachowują sie w stosunku do nich jakby byli trędowaci a może to zazdrośc , że oni ( czyli nie Śj ) nie potrafią tacy byc ?

Gość ŚJ a KK
Niestety, jestem w związku z Katolikiem i to jest prawdziwa udręka. Byłam zainteresowaną ŚJ, studiowałam. Nienawidzi Świadków. Chodzi do Kościoła, a robi złe rzeczy. Wyszukał mi też werset o Księżach, którzy muszą być samotni, czyli bez żon, o celibacie, że ma to poparcie w Biblii.

Gość monoftalmos
SJ a KK Wspolczuje takiego partnera.A co do meritum,jedynymi wypowiedziami a raczej zaleceniami dotyczacymi celibatu sa dwie wypowiedzi ap.Pawla ,podyktowane jednak z powodu uciazliwosci podrozy misyjnych,wymagajacych ciaglej zmiany miejsca pobytu.Dla katolikow jednak przykladem godnym nasladowania powinien byc Piotr,ktory jak najbardziej byl zonaty,jednak gdyby sie pozbyc sarkazmu,to najlepszą wykladnią tego tematu powinna byc slozba kaplanska w Swiatyni Starotestamentalnej,gdzie kaplani musieli byc zonaci,co wykozystal rowniez ten sam ap.Pawel w liscie do Tymoteusza piszac,ze Biskup ma byc zonaty.Niemniej najwazniejszym argumentem powinna byc wypowiedz samego Boga po stworzeniu pierwszej pary ludzi "...i beda dwoje jednym cialem..."niema tu zadnych wyjatkow. To decyzja wlasna zainteresowanego/nej jest tu decydujaca,a nie jakies nakazy koscielne.Apeluje do katolikow:czytajcie pismo.Sw a nie bedziecie bladzic,wasza wiedza w tym zakresie jest zenujaca.Moja wypowiedz moze sugerowac przynaleznosc do Sw.J tak jednak nie jest ,z wieloma ich pogladami sie nie zgadzam,ale tylko dlatego ze dalekie sa od wykladni Pisma.Sw.

Gość zgodze sie z nabukuus
Fanatyzm religijny jest gorszy o ateizmu. Ateista moze skrzywdzic (teoretyczne) tylko samego siebie. W Polsce SJ nie sa lubiani glownie przez ich nachalne zachowanie, ale rowniez dlatego, ze wiekszosc z Polakow deklaruje przynaleznosc do KK i nie toleruje "odmiencow". Z drugiej strony katolicy w podobny sposob probuja narzucic innym swoje zdanie. Zakaz transfuzji krwi - zakaz uzywania prezerwatyw (aids). Czesto slyszy sie "bo Kosciol tak naucza". Jedyna, sluszna wyrocznia, ktorej absolutnie wszyscy musza sie podporzadkowac. SJ rozumuja w ten sam sposob.

Gość Nil0
---> Ta co lubi jarka Dziewczyno ty zdaje się mnie nie rozumiesz. Ja już Ci napisałem w jaki sposób PNŚ został sfałszowany. Jeśli ty chcesz żebym udowodnił że nie jest sfałszowana to napisz mi w jaki soposób została sfałszowana i w którym miejscu. Co ja mam ci niby szukać fragmentów ?? Rozumiesz już teraz czemu napisałem że pytanie beznadziejne ? Co do pewności Biblii katolickiej to mogę być pewny ze względu na to że kilkanaście a właściwie kilkadziesiąt przekładów katolickich które zostały wydane nie są ze sobą sprzeczne, tak jak i nie są sprzeczne z przekładami protestanckimi. Różnice nauk wynikają z innej interpretacji i podejścia do niektórych spraw a nie z celowego sfałszowania. Napiszę Ci jszcze coś żebyś lepiej zrozumiała. Nie chodzi o to że ŚJ sfałszowali Biblię. Została ona przerobiona przez ich duchowych przywódców ( Ciało Kierownicze ) w celu poparcia nauk które sami wymyślili. Przez co ŚJ wierzą w niektóre delikatnie mówiąc bardzo kontrowersyjne dla reszty chrześcijaństwa sprawy. Powiem Ci tylko że nauk tych było wiele... niektóre trfają do dzisiaj. NP : Pokolenie które nie umrze ( czy jakoś tak) - kiedyś mieli taką naukę która głosiła że pokolenie które żyje w tamtych czasach dożyje końca świata. Z tym że na dzień dzisiejszy już chyba nikt z nich nie przeżył. Nauka została wyciszona ! Jezus Chrystus ta Archanioł Michał. To trwa do dnia dzisiejszego. Nie będę tego nawet komentować bo to akurat stoi w jawnej sprzeczności z Biblią i nijak się tego nie da udowodnić. Kojarzysz pewnie fragment : " NIE ANIOŁOM PODDAŁ TEN ŚWIAT" albo " CZY DO KTÓREGOKOLWIEK Z ANIOŁÓW POWIEDZIAŁ : SYNU MÓJ ? " No comment ... Zakaz Przeszczepu organów. TAK ! kiedyś ludzie (ŚJ) odmawiali przeszczepu organów tracąc życia tak jak to jest dzisiaj z krwią ! NA dzień dzisiejszy organy już można przeszczepiać. Zmieniła się nauka. Krew ... parodia. Na dzisiaj nie można przyjmować całej krwi, ale można przyjąć jej wszystkie frakcje poza WODĄ !! No comment ... Aha... i wszystko to zawsze CK potrafi udowodnić na podstawie Biblii. Nie wązne że czasami różne wzajemnie ze sobą sprzeczne nauki - ciągle na podstawie tej samej Biblii. ehhh.... BTW. Przczytaj sobie Kryzys Sumienia - Raymonda Franza - Byłego członka Ciała Kierowniczego który opisuje niektóre z absurdalnych nauk Ciała Kierowniczego. Facet po wielu latach nie mógł sobie z tym dać rady i gdy sprzeciwił się reszcie rady ( CK ) odnośnie jakiejś kolejnej przepowiedni którą wymyślili ( afera z rokiem 607. p.n.e. ) powiedzieli mu ŻEGNAMY. Tylko nie pisz proszę Cię znowu skąd mam pewność że on nie kłamie. Jak przeczytasz to się dowiesz dlaczego tak jest. Zbyt dużo dowodów rzeczowych . Chociaż uważam że na 99.9% nie przeczytasz tej książki, z powodów które już opisałem powyżej baaardzo skrótowo. Mimo wszystko żeby ci to ułatwić podam link do darmowego egzemplarza : http://www.republika.pl/katolikos/Kryzys%20Sumienia.zip II polska edycja jest znacznie lepsza - bardziej przyjazna w zrozumieniu, chociażby ze dlatego że po polsku są tłumaczenia wszystkich skanów dokumentów, jednak już nie darmowa, i na dzisiaj już chyba nie dostępna - nakład wyczerpany. Książek tego typu nie wychodzi zbyt wiele. Mój egzemplarz ... hehe DLA mojego dobra został przetrzymany przez osoby trzecie ;) Tak znam wielu ludzi którzy są Świadkami Jechowy. Niektórzy wspaniali, mili uprzejmi, niektórzy fanatyczni jak beton. Po prostu różni - jak to ludzie. Ja po prostu nie widzę tego z perspektywy strażnicowej propagandy ! Odnośnie katolików. Chyba zdajecie sobie sprawę w jakim kraju żyjecie ? 95% katlików :D Tak jasne ... z tym że są to tzw. katolicy kulturowi tak powiedzmy w 60% .... Jak to ktoś fajnie powiedział większość polskich katolików to ukryci ateiści - tylko im tak jest wygodniej. Zresztą przestańcie gdy nie wiecie już co powiedzieć ciągle mówić/pisać że u katolików to tak/ a bo oni to fe i wogule itp. bo to jest na dłuższą metę żałosne. Takimi wypowiedziami możecie zrobić wrażenie na kimś kto pierwszy raz rozmawia z ŚJ. Odnośnie jeszcze przykazań. ŚJ nie uważają że nie ma 10 tylko 2, chodzi o to że te 10 ich już nie obowiązuje a nie że ich nie ma. Swoją drogą parodia wykłucać się o to że ktoś nie przestrzega przykaznia co do którego uważają że już nie jest obowiązkowe :0 Coś tam jeszcze miałem napisać .... :P Aa... zapomniałem :P

nilo zapewne nie rozumiem , przeczytałam raz jeszcze i nie widzę żadnych argumentów - przykro mi - ale Ty tych argumentów nie posiadasz i ich nie przedstawiłes najlepiej napisac , że ktoś nie rozumie ech brak słow co do przykazań tak jak i do wielu rzeczy , niestety nie masz racji przestrzegają tych przykazań - takich prawdziwych a nie oszukanych jak katolicy mają bo cóż to za przykazanie : ani żadnej rzeczy która jego jest ? może to mi wytłumaczysz ? co do roku 607 mam odpowiednie wiadomości które wkrótce wkleję ( z innego komputera - tutaj nie posiadam )

Gość Nil0
No ja nie wiem może coś nie tak z przeglądarką masz, bo ja widze ;) CYTUJE : "A co do sfałszowania Biblii ta akurat Ciało Kierownicze sfałszowało przekład Nowego Świata. Z całym szacunkiem. Ale w NT w oryginale nie ma ani raz imienia Bożego a w PNŚ jest ponad 270 i to tam gdzie powinno być "PAN" odnoszące się do Jezusa" Mówiąc skrótowo PNŚ z jego zmianami między innymi powoduje to że znaczenie Jezusa Chrystusa jest o wiele mniejsze dal ŚJ niż dla reszty chrześcijan. Co ma niezdrowe bardzo konsekwencje. Są jeszcze inne mijesca fragmenty. Ale nie ważne. To mnie akurat nie interesuje. Po sama zmiana pisma to pikuś w porównaniu co oni (CK) robią z Nim interpretując go jak im pasuje ;) Co do przykazań mam rację :P ŚJ nie obowiązuje 10 przykazań które przedstawił Mojżesz. To że jakoś to tam stosują do dzisiaj jest wynikiem tego że powiedzmy niektóre sprawy zostały podtzymane czy może inaczej nie zostały zniesione. Albo jeszcze inaczej zawierają się w tych nowych przykazaniach ;) Zresztą zacytuję żeby było prościej : ("Będziesz mógł żyć wiecznie w raju." s.206) "Skoro chrześcijanie nie podlegają Dziesięciorgu Przykazań, czy to znaczy, że nie muszą przestrzegać żadnych praw?" , "Dziesięć Słów formalnie ich nie obowiązuje, ale w dalszym ciągu są to cenne wytyczne...", (Strażnica Nr 22, 1989 s.5-6). "Śmierć Jezusa położyła kres Prawu, łącznie z Dziesięcioma Przykazaniami..." Tak więc nie ja to WYMYŚLIŁEM.. Ja tylko przytoczyłem fakt. O mnie możesz mówić bez problemu że nie mam racji itp. itd. Ale czy możesz oficjalnie powiedzieć że nie zgadzasz się z tym co mówi CK i tym co jest napisane w Strażnicy ??? P.S. do wielu rzeczy pewnie nie mam racji bom zwykły człek, ale tu akurat MAM :) ;) Aaa co do roku 607 r. Zapewne wkleisz jakieś informacje. Nie wątpię w to. NAwet do dzisiaj jest jakiś koleś chyba Furulii, alias naukowiec, który stara się za wszelką cenę poprzeć chronologię Strażnicy. Odpowiedz sobie tylko na pytanie - Dlaczego cały świat poza świadkami Jehowy uważa że Jerozolima zostałą zburzona w 586.587 r. a nie w 607. jak podaje CK ? ( http://pl.wikipedia.org/wiki/586_p.n.e. ) Powiem Ci że kiedyś ktoś zadał takie pytanie jednemu ŚJ podczas głoszenia. Ten pełen dobrych chęci zaczął badać historię, przeróżne dokumenty, chronologię biblijną żeby móc przedstawić dowody tej osobie. Jednak przez kilka lat poszukiwań nie znalazł ani jednego dowodu na poparacie daty CK . Zdobył za to kilkanaście dowodów przciw niej. Przedstawił to CK-emu mówiąc że musieli się pomylić. No i oczywiście został wykluczony ;) Ten koleś to Carl Olof Jonnson. Wydał nawet książkę w której zamieścił dowody które zebrał i swoje obliczenia, a nawet w dodatkach odparcie argumentów którymi próbowało się zasłąniać CK. Ta książka to " Kwestia czasów pogan " . Możesz ją zamówić za 20 zł w jakiejś internetowej księgarnii. Niestety nie mam jej w wersji elektronicznej żeby ci móc ją umożliwić. Oczywiście mógłbym ci powklejać mnóstwo linków do artykułów na ten temat z takimi samymi wnioskami itp. Ale po co, i tak by Ci się nie chciało czytać ;) Ja to rozumiem, mi też by się nie chciało. Tym bardziej że niecierpię wyliczanek na podstawie proroctw itp. rzeczy. Nigdy nie lubiłem historii :P A co do przykazań. Nie wiem czy przypadkiem już nie pisałem ale co tam, TO JEST WERSJA SKRÓCONA. Eee guzik pisałęm już :P szerzej opisany problem : http://www.kosciol.pl/content/article/20040925135856776.htm Powtarzam nie musisz się zgadzać z wersją katolicką tylko przynajmniej zrozum, a nie zapodawaj argumentów na poziomie 15 letniej dziewczynki :/

Gość Nil0
Jeszcze jedno przeczytaj prosze ten link który wkleiłem odnośnie przykazań KK. Wiem że ten Krzyż na górze strony może odstraszać, ale w tym artykule masz odpowiedzi na większość "tego typu" zarzutów odnośnie dekalogu katolickiego. http://www.kosciol.pl/content/article/20040925135856776.htm Powiem Ci że mi nie podobają się wszystkie nauki, tradycje itp. KK, ale dzięki nabytej umiejętności czytania zrozumiałem przynajkniej czemu tak jest. I nie stosuje argumentów typu : Bo tak i Już.

Gość Nil0
P.S. Sorki za sposób pisania, ale pisze po ciemnku - po omacku. I tak jestem zadowolony z siebie :D :P

http://www.sn.org.pl/index.php?action=onas strona Słowa Nadziei, byłych Świadków Jehowy Ci wierzący chrześcijanie pisza tak o sobie: Kim byliśmy? Byliśmy ludźmi, którzy cały swój czas i mienie poświęcali na głoszenie \"prawdy\" w wydaniu Towarzystwa Strażnica. Przez osobiste czytanie Biblii przekonaliśmy się, że nie głosimy prawdy Słowa Bożego. Dlatego zaprzestaliśmy zwiastowania nauk wprowadzających ludzi w bład. Kim jesteśmy? Jesteśmy obecnie ludźmi wolnymi wChrystusie (Gal. 1:15), którzy wraz z innymi chrześcijanami w zborach rozważają Słowo Boże i starają się według niego żyć. Kim chcemy być? Staramy się pomagać zagubionym, opuszczonym i zapomnianym, tym, którzy nie potrafią się odnaleźć w rodzinie i społeczeństwie

Gość Majka57
Świadkowie Jehowy nie głoszą w wydaniu Towarzystwa Strażnicy, ale taki mają nakaz Jezusa Chrystusa który kazał gło0sić dobrą nowinę o Królestwie swoim naśladowcą. (Mateusz 28:19, 20) Muszą dawać świadectwo prawdzie aby nie obciążyć się winą krwi, ostrzegać że nadchodzi koniec tego systemu rzeczy. (Mateusz 24:14) Dlatego wielokrotnie odwiedzają ludzi w ich domach i głoszą przy każdej okazji by nie pominąć nikogo kto zechce ich słuchać tak jak to czynili pierwsi chrześcijanie, którzy mimo że byli prześladowani słuchali bardziej Boga niż ludzi (Dzieje Ap. 5:28, 29). Dobra nowina jest także zachwycającą dla wszystkich, ponieważ daje nadzieję na bezkresne życie w nowym porządku pod panowaniem rządu Bożego bez względu na kolor skóry, wiek, czy pozycję społeczną (Dzieje Ap. 10:34, 35). Bardzo zachęcamy wszystkich by uchwycili się tej wspaniałej nadziei ponieważ zgodnie z pierwotnym zamierzeniem Bożym ma być przywrócony raj na ziemi ten który zaprzepaścili nasi prarodzice (1 Jana 2:17). Serdecznie pozdrawiam.

Byli u mnie ostatnio ... znaczy dwie kobity odstawione ... chcialy gadac o ekologii. Powiedzialem ze sortuje smieci i podziekowalem. Cos tam bredzily pod nosem i poszly.

W dupie mam ich nowine. Ja nigdy nie oddawalem czci gipsowi czy tez farbie na plotnie. Obrazy ... Rzezby to tylko cos co pozwala mi sie skupic i ulatwia w pewien sposob rozmowe z Bogiem.

Gość Nil0
Wygrany... Wcale tak nie robią. Nie jest to żaden trick czy co tam sobie wymyśliłeś... Nie twórz kolejnych opowieści w stylu krawych nocy czy głoszenia za dolary bo tylko szkodę robisz rozgłaszając kolejne kłamstwa. A co do głoszenia to ŚJ robią to dlatego że wierzą że jest tak jak napisała Majka57. Wierzą że tak jest. Ale prawda jest inna. Począwszy od tego że nie głoszą to czego chciał Jezus tylko to co chce Ciało Kierownicze. I to nie w taki sposób jak to robią ŚJ. Ale mniejsza o to nauczyłem się już że nie ma sensu romiwiać na jakikolwiek temat z ŚJ gdy wciąż uznaje on bezsprzeczną nieomylność Ciała Kierowniczego. A to jest podstawa wierzeń ŚJ niestety, czy Oni są tego świadomi czy też nie :(

Gość Majka57
Do Nilo A czego według Ciebie chciał Jezus żeby głoszono i w jaki sposób?

Gość Majka57
WYGRANY CHłOPCZE ty masz chyba jakąś manie prześladowcza

Gość Nil0
Odpowiem tak na szybko bo nie za bardzo mam czas, a poza tym staram się od jakiegoś czasu trzymać z dala od "tego tematu". Nienajlepiej się to odbija na moim zdrowiu ;) Zbyt dużo emocji, zagubienia, chęci znalezienia obiektywizmu ... Nieważne ;) Po pierwsze Jezus nie chciał żeby jego uczniowie głosili że jedyną szansą na zbawienie jest przyłączenie się do organizacji którą założył C.T. Russel. Po drugie nikt nigdzie nie powiedział że KAŻDY ma obowiązek głosić. Ludzie dostali różne dary do wykorzystania na różne sposoby. Rozporządzenie głoszenia przez każdego jest wymysłem Ciała Kierowniczego. W każdym razie tak to się dzisiaj nazywa. W początkach organizacji tak nie było. Niestety sprawy nie da się wyjaśnić w kilku zdaniach. Nawet nie przez kilka dni. Czasami zajmuje to nawet lata. Wszystko jest zbyt pomieszane. Sprawa organizacji podporządkowana jest pod lud Boży - świadkowie Jahwe, jednek żeby udowodnić że są to właśnie ŚJ należało pomieszać trochę i wymyślić że Jezus przyszedł już i wybrał sobie Ciało Kierownicze jako swojego niewolnika wiernego i rozumnego. Żeby to uwoarygodnić wyliczono na podstawie proroctw biblijnych że id zburzenia jerozolimy do 1914 upłynęło 2520 lat. liczone od 607. ( zburzenia Jerozolimy) zgdodnie z proroctwem. Przy czym 1914 rok jest wiarygodny gdyż wybuchła 1 wojna. itp. itd ... Tylko że... Świadkowie Jehowy nie są (tylko i wyłącznie) ludem Bożym. Niewolnikiem wiernym i rozumnym nie jest Ciało Kierownicze Świadków Jehowy. Jezus nie przyszedł w 1914 i nie wybrał sobie niewolnika zwanym ciałem kierowniczym. Wyliczenie 2520 lat jest błędne gdyż Jerozolima nie została zburzona w 607 p.n.e. ale w 586/587. Tak więc kłamstwo na kłamstwie buduje kolejne kłamstwo. I tak dalej ... i dalej .... i dalej ... Sytuacja wygląda zupełnie inaczej gdy przestaje się ślepo wierzyć w wykładnie Ciała Kierowniczego, nieomylność Strażnicy itp... Nigdy nie dowiemy się prawdy widząc opis historii tylko z jednej strony. Tym bardziej jeśli ta strona manipuluje. Nie chcę sie kłócić. Nie chcę ciągnąć tego tematu dalej. Prawda czasami bardziej boli niż kłamstwo. Nie obraź się tym co napisałem. Pozdrawiam i życzę szczęścia.

Gość Majka57
Do NilO Miło że odpowiedziałeś na moje pytanie. Ale jeżeli Św. Jeh. Nie są ludem Bożym, to kto według ciebie nim jest. Słowo Boże wyraźnie mówi „...Jeden Bóg, jedna wiara, jeden chrzest...” (Efezjan 4:5). Mateusz 7:13, 14 mówi żeby iść ciasną bramą i wąską ścieżką, ale tych którzy ją znajdują jest nie wielu. Więc jak znaleźć właściwą drogę do życia? Jezus wyjaśnił że religia prawdziwa wywiera silny wpływ na życie tych którzy ją wyznają. Można ją rozpoznać po owocach które wydaje (Mateusz 7:16, 17). Innymi słowy lud Boży można rozpoznać po właściwych wierzeniach. Św. Jeh. Też są tylko niedoskonałymi i grzesznymi ludźmi którzy jak wszyscy popełniają błędy, ale jako grupa starają się ze wszystkich sił by wykonywać wolę Boga. Opierają swe wierzenia na Biblii (2 Tymoteusza 3:16, 17). Swoje nauki i działalność ich wiary, nie mają źródła w ludzkich poglądach, ale w natchnionym Słowie Bożym (1 Tesaloniczan 2:13). Starają się zapoznawać ludzi z imieniem Bożym i jego przymiotami (Psalm 83:18). W modlitwie Jezus powiedział „...Ujawniłem Twoje imię ludziom których mi dałeś ze świata....” (Jana 17:6). Syn Boży był wzorem dla prawdziwych chrześcijan w poznaniu Boga Jahwe (w języku polskim Jehowa) swego Ojca (Mateusz 4:10). Jezus powiedział także, że prawdziwi słudzy Boży darzą się nawzajem szczerą nie samolubną miłością (Jana 13:35). Według ciebie, drogi NilO, w której innej religii można zauważyć taką miłość (Kolosan 3:14). Jak wiesz jedynie religia Świadków Jehowy nie bierze udziału w żadnych wojnach i nie podnosi broni przeciw swoim braciom ani przeciw nikomu innemu (1 Jana 3:10-12 oraz 4:20, 21). Ponadto bezinteresownie poświęcają swój czas, siły oraz środki, żeby sobie nawzajem pomagać i dodawać otuchy (Hebrajczyków 10:24, 25). Wspierają się w ciężkich chwilach i postępują wobec innych uczciwie. Starają się stosować w życiu do biblijnej ,by wszystkim wyświadczać dobro.(Galatów6:10) Świadkowie Jehowy wierzą że wybawienia. (Dzieje Ap .4:12, Daniela 2:44) Prawdziwi naśladowcy są poddanymi Jego Królestwa, dlatego bez względu w jakim kraju mieszkają, zachowują ścisłą neutralność w sprawach politycznych ani nie głosują w wyborach. Starają się nie być częścią tego świata, tak jak Jezus nie był. (Jana 18:36) Jako jedyny lud Boży ogłaszają, że jedyną nadzieją dla ludzkości jest Królestwo Boże i zachęcają bliźnich by rozwiązania problemów oczekiwali nie od świeckich rządów, ale od Królestwa Bożego które jest jedyną nadzieją dla ludzkości. (Psalm 146:3) Mając to na uwadze, powyższe cechy ludu Bożego, spełniają moim skromnym zdaniem jak najbardziej Świadkowie Jehowy. (Izajasza 43:10-12) Chcąc się podobać Bogu, nie wystarczy tylko wierzyć w Niego, bo przecież demony też wierzą w istnienie Boga. (Jakuba 2:19) Ale nie wykonują Jego woli toteż nie cieszą się Jego uznaniem. Trzeba także zerwać z religią fałszywą i przylgnąć do prawdziwej (2 Koryntian 6:17, Izajasza 52:11), dlatego Św. Jeh. Stronią od wszystkiego, ponieważ wszelkie formy religii fałszywej wchodzą w skład Babilonu Wielkiego (Objawienie 17:5). Nazwa ta pochodzi od starożytnego miasta Babilon, w którym po potopie pojawiła się religia fałszywa. Sporo rozpowszechnionych dziś fałszywych nauk i praktyk religijnych pochodzi właśnie z tego miasta. Jego mieszkańcy czcili np. Triady czyli Trójce bóstw. Obecnie dogmat o Trójcy jest podstawową nauką wielu religii. Tymczasem Biblia wyraźnie mówi że istnieje tylko jeden prawdziwy Bóg o imieniu Jahwe a Jezus Chrystus jest Jego Synem.(Jana17:3) Babilończycy wierzyli także w dusze nieśmiertelną która żyje po śmierci ciała i może gdzieś cierpieć męki. Dzisiaj o duszy nieśmiertelnej mogącej znosić wieczne męki w ogniu piekielnym, Uczy większość religii. Babilon Wielki, to rzeczywiście ogólno światowe imperium religii fałszywej. Skoro religia starożytnego Babilonu rozprzestrzeniła się po całej Ziemi, zgodnie z zapowiedzią całe to imperium czeka nagłą zagłada (Objawienie 18:2, 4, 8, 17). Dlatego musimy z niej jak najszybciej wyjść póki jeszcze czas. Niektórzy twierdzą że Św. Jeh. ciągle straszą Armagedonem ale prawda jest taka ze w Piśmie Świętym wyraźnie jest mowa że Bóg już wkrótce usunie zły system rzeczy i zastąpi go nowym sprawiedliwym światem poddanym władzy Królestwa Bożego (2Piotra 3:9, 10, 13) Będą to naprawdę wspaniałe czasy. Pozostanie tylko jedna religia, jeden właściwy sposób oddawania czci Bogu. Ten kto jest mądry, zrobi wszystko co w jego mocy by już związać się z prawdziwymi chwalcami Boga Jehowy i znaleźć się w raju pod rządami Bożymi, czego i Tobie serdecznie życzę. Serdecznie pozdrawiam. :)

Gość Nil0
Widzisz problem w tym że Ty ciągle myślisz tak jak nauczono Cię w organizacji. Organizacja ustaliła jakiś system wartości, na podstawie Biblii choć niekoniecznie z Biblią zgodny, i narzuca wszystkim członkom że jest to jedyny słuszny system wartości. [ dotyczy to obchodzenia urodzin, głosowania w wyborach itp. ] Tak więc już na samym wstępię jest kłamstwo i manipulacja. Potem pokoleji wylicza jakimi to cechami charakteryzuje się organizacja i udowadnia że są one zgodne z systemem wartości który sama wcześniej ustaliła. Tak więc z tego wychodzi że musi to być jedyna słuszna organizacja. Z tym że logicznie rzecz biorąc jest to masło maślane. NA podstawie tych samych wytycznych pokazuje ona że wszystkie inne religie to babilon wielki :) NA podstawie wartości które sobie sama ustaliła [ orgaznizacja - CK ]. Teraz twoje pytania. Kto jest ludem Bożym ? NArodem wybranym są żydzi. Byli i są mimo że chwilowo Bóg ich pokarał za odrzucenie mesjasza. Kim są chrześcijanie, naśladowcy JEzusa Chrystusa ? Tak samo Świadkowie Jehowy, tak samo protestanci, tak samo katolicy i tak samo niezżeszeni chrześcijanie. Równie dobrze ludzie z każdej z tych grup mogą nie być naśladowcami Jezusa. Rzym 2:11 "Albowiem u Boga nie ma względu na osobę." Mat 25:34-46 "Wtedy odezwie się Król do tych po prawej stronie: "Pójdźcie, błogosławieni Ojca mojego, weźcie w posiadanie królestwo, przygotowane wam od założenia świata! (35) Bo byłem głodny, a daliście Mi jeść; byłem spragniony, a daliście Mi pić; byłem przybyszem, a przyjęliście Mnie; (36) byłem nagi, a przyodzialiście Mnie; byłem chory, a odwiedziliście Mnie; byłem w więzieniu, a przyszliście do Mnie". (37) Wówczas zapytają sprawiedliwi: "Panie, kiedy widzieliśmy Cię głodnym i nakarmiliśmy Ciebie? spragnionym i daliśmy Ci pić? (38) Kiedy widzieliśmy Cię przybyszem i przyjęliśmy Cię? lub nagim i przyodzialiśmy Cię? (39) Kiedy widzieliśmy Cię chorym lub w więzieniu i przyszliśmy do Ciebie?" (40) A Król im odpowie: "Zaprawdę, powiadam wam: Wszystko, co uczyniliście jednemu z tych braci moich najmniejszych, Mnieście uczynili". (41) Wtedy odezwie się i do tych po lewej stronie: "Idźcie precz ode Mnie, przeklęci, w ogień wieczny, przygotowany diabłu i jego aniołom! (42) Bo byłem głodny, a nie daliście Mi jeść; byłem spragniony, a nie daliście Mi pić; (43) byłem przybyszem, a nie przyjęliście Mnie; byłem nagi, a nie przyodzialiście Mnie; byłem chory i w więzieniu, a nie odwiedziliście Mnie." (44) Wówczas zapytają i ci: "Panie, kiedy widzieliśmy Cię głodnym albo spragnionym, albo przybyszem, albo nagim, kiedy chorym albo w więzieniu, a nie usłużyliśmy Tobie?" (45) Wtedy odpowie im: "Zaprawdę, powiadam wam: Wszystko, czego nie uczyniliście jednemu z tych najmniejszych, tegoście i Mnie nie uczynili". (46) I pójdą ci na mękę wieczną, sprawiedliwi zaś do życia wiecznego»." Nie ma tu ani jednego słowa na temat tego że trzeba być członkiem jakiejśc organizacji, ugrupowania itp. aby otrzymać zbawienie. Bóg ani Jezus nie zakładał żadnych zwiąków, spółek akcyjnych, stowarzyszeń... Takie są wytyczne dla naszego zbawienia które dał nam Jezus. A to właśnie Jezus będzie nas sądził gdy przyjdzie odpowiedni moment. Dostał On bowiem wszelką władzę. Mat 28:18 "Wtedy Jezus podszedł do nich i przemówił tymi słowami: «Dana Mi jest wszelka władza w niebie i na ziemi." Towarzystwo Strażnica uważa że trzeba być członkiem ich organizacji żeby uzyskać zbawienie. Jest to sprzeczne z Biblią i nauczaniem Jezusa : "Bo nie ma w nikim innym zbawienia" Chrześcijanie, powinni operać swą wiarę TYLKO I WYŁĄCZNIE w Panu Jezusie. Nie w żadnej organizacji ! Dz 4:10-12 bt (10) to niech będzie wiadomo wam wszystkim i całemu ludowi Izraela, że w imię Jezusa Chrystusa Nazarejczyka - którego ukrzyżowaliście, a którego Bóg wskrzesił z martwych - że przez Niego ten człowiek stanął przed wami zdrowy. (11) On jest kamieniem, odrzuconym przez was budujących, tym, który stał się głowicą węgła. (12) I nie ma w ŻADNYM INNYM zbawienia, gdyż nie dano ludziom pod niebem ŻADNEGO INNEGO IMIENIA, w którym moglibyśmy być zbawieni." Jan 14:6 "Odpowiedział mu Jezus: «Ja jestem drogą i prawdą, i życiem. Nikt nie przychodzi do Ojca inaczej jak TYLKO przeze Mnie." Nie ma tu żadnej mowy o jedynej organizacji. Powiesz pewnie że Bóg zawsze miał swój lud, swoją organizację. Przeczytaj proszę ten artykuł :http://www.sn.org.pl/index.php?action=czy_bog_posluguje_sie Tak wielu ludzi mówi że ŚJ straszą armagedonem. Robią tą, tak samo jak i inne ruchy apokaliptyczne. A takich ruchów jest sporo. Jezus o tym ostrzegał. Łuk 21:8 "On zaś rzekł: Baczcie, by nie dać się zmylić. Wielu bowiem przyjdzie w imieniu moim, mówiąc: Ja jestem, i: Czas się przybliżył. Nie idźcie za nimi!" Ciało Kierownicze naucza o niewidzialnym przyjściu Jezusa. Jezus mówił o tym tak : Mat 24:26-27 "Gdyby więc wam powiedzieli: Oto jest na pustyni - nie wychodźcie; oto jest w kryjówce - nie wierzcie. (27) Gdyż jak błyskawica pojawia się od wschodu i jaśnieje aż na zachód, tak będzie z przyjściem Syna Człowieczego," Tak przy okazji Świadkowie Jehowy są tylko jednym z wielu odłamów wyznania które założyć Charles Taze Russel zwanych Badaczami Pisma świętego. Gdy władzę objął Rutherford wszystko się trochę pomieszało. To Rutherford wprowadział nazwę Świadkowie Jehowy. Przy okazji zmienając kilka doktryn. Po jego śmierci zostało utworzona grupa zwana Ciałem Kierowniczym, które z koleji znowu trochę pozmieniała doktryny wyznania. Skąd masz więc pewność która z tych wielu religii i który z tych ludów jest prawdziwym ludem Bożym ? Dzisiejsi Badacze Pisma Świętego ? - którzy najbliżej trzymają się nauk Russela ? Świadkowie Jehowy wiary prawdziwej ? - którzy uznają nauki Rutherforda ? Chociaż z pewnością powiesz że jest to organizacja w której jesteś teraz Ty/ bądź synpatyzujesz z nimi , czyli Świadkowie Jehowy - z włądzą wykonawczą w postaci Ciała Kierowniczego. Ty zapewne uważasz że Badacze i ŚJWP są odstępcami od wiary prawdziwej, natomiast oni za takich samych uważają Świadków Jehowy. To dzisiejsi Świadkowie JEhowy zmienili nauki, wciąż zmeniając. Nazywaja to Nowym Światłem. To daje im swobodną rękę do ciągłych zmian w doktrynach. Zastanawiasz się pewnie dlaczego ludzie tak często mówią o tym że Świadkowie Jehowy przepowiadali kilkakrotnie koniec świata. Często ludzie po prostu to gdzieś usłyszeli i powtarzają jako bajkę. Jednak to jest niestety prawda. Ciało Kierownicze kilkakrotnie przepowiadało koniec świata. Gdy ich proroctwa się nie spawdzały pisali w Śtrażnicach że onie nic takiego nie sugerowali, tylko niektórzy poszczegóni głosiciele sobie za dużo wyobrażali. Jednak zsotały na ich fałszywe przepowiednie dosody rzecziwe w postaci starszych numerów Strażnic i innych książek. atego towarzystwo odradza sięgania do starszych materiałów. Ostatnia taka przepowiednia miałą miejsce w 1975 roku. po jej niespełnieniu się wielu braci odeszło z organizacji z powodu kłamstwa Ciała Kierowniczego. Od tamtego czasu nieustalają konkretnych dat, tylko upomonają że czas się kończy, że już blisko itp... Przeczytaj chociażby książkę do której linka podałem kilka postów wyżej. http://tnij.org/kryzys_sumienia

Gość Magdziiiia
Hej NILO staw jak mozesz nowego linka bo ten link nie dziala.

Gość Nil0
Działa tylko trzeba zaznaczyć ręcznie i skopiować bo się nie mieści w jednej linijce i nie zaznacza całego ;) albo użyj tego : http://tnij.org/sorry_