Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość elwira tylko ja

czy macie do czynienia z HACCP bezpieczna zywnosc?

Polecane posty

Gość elwira tylko ja

o co to chodzi bo bedzie to u nas w firmie co to za system?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pol pol pol
wdrożenie zasad i przepisów wg których mają wszyscy w zakładzie (firmie) postępować. Chodzi głównie o normy jakości żywności (badania, przechowywanie, pakowanie itp). HACCP ma być dla potencjalnych klientów inf. że firma dba o ich zdrowie, czy jakoś tak. Masz google, tam poszukaj :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość aurorasnow
HACCP obejmuje wszystkich, którzy są częścią tzw łańcucha żywieniowego. dokładnie HACCP to analiza ryzyka i krytyczne punkty kontroli. da się z tym żyć :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość elwira tylko ja
ale kto to kontroluje w firmie?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość slimmm
czy to robia pracownicy ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość slimmm
no chyba

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość Księga HACCP
W świetle polskich przepisów prawnych od 01.05 2004r. wszystkie firmy, bez względu na ich wielkość, zajmujące się produkcją i wprowadzaniem do obrotu żywności muszą wdrożyć i stosować zasady systemu HACCP. Ustawodawca wśród zasad i trybów postępowania wymienia między innymi: - zidentyfikowanie i ocenę zagrożeń jakości zdrowotnej żywności oraz ryzyka ich wystąpienia, a także ustalenie środków kontroli i metod przeciwdziałania tym zagrożeniom, - określenie krytycznych punktów kontroli w celu wyeliminowania lub ograniczania zagrożeń, - ustalenie dla każdego krytycznego punktu kontroli limitów rozgraniczających stany akceptowalne od nieakceptowanych w celu zapobiegania, eliminowania lub ograniczania zidentyfikowanych zagrożeń, - ustalenie i wprowadzenie systemu monitorowania krytycznych punktów kontroli, - ustalenie działań naprawczych (korygujących), jeżeli monitorowanie wykazuje, że krytyczny punkt kontroli nie spełnia wymagań, - sposób weryfikacji zasad systemu HACCP w zakładzie, w celu potwierdzenia, że postępowanie, jest skuteczne, określa kierujący zakładem, weryfikowanie zasad systemu HACCP obejmuje dane potwierdzające bezpieczeństwo żywności odpowiednio do wielkości zakładu i rodzaju działalności. Przedstawione przez ustawodawcę zasady podstawowe należy rozumieć nie tyle jako zasady których trzeba przestrzegać, ale jako zadania, które należy zrealizować. Przy opracowywaniu zakładowej dokumentacji systemu HACCP prawodawca zaleca korzystanie z poradników branżowych. Wdrażanie systemu HACCP warto poprzedzić sporządzeniem harmonogramu prac. Proponujemy wdrażanie systemu „w dwunastu etapach”. http://www.jobsafety.com.pl/ksiega-haccp.html

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Mamy;) jest to system prewencyjny, jego celem jest wykrycie potencjalnych zagrożeń bezpieczeństwa żywności i znalezienie dla nich rozwiązania;) teraz każda firma zajmująca się żywnością musi mieć wdrożony ten system;) u nas wdrażaniem zajmowała się firma http://www.tqmc.pl/ wszystko przebiegało sprawnie i profesjonalnie;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
U nas ta sama firma wdrażała system co u Majka88. TQMC sprawdziło się już w wielu firmach.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×