Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość madzia92840

odmowa bycia swiadkowa z powodu....

Polecane posty

Gość madzia92840

witam zostalam poproszona o bycie swiadkiem na slubie. i teraz tak chcialabym byc tym swiadkiem poniewaz osoba ktora mnie poprosila jest mi bliska. jestem katoliczka ale jak moge sie zgodzic jesli na slubie swiadkowie musza wziasc komunie. jak mam isc do spwoeidzi skoro zyje z facetem bez slubu? wiem ze dla wielu katolikow to rybka ida do spwoeidzi a pozniej dalej zyja w grzechu. nie sa chyba uswiadomieni ze tak nie mozna i ze na spwoeidzi trza obiecac poprawe... itp itd. dobrze to rozumiem> fajnie by bylo poznac opinie innych osob.

Gość frikkks
ja nie wiem co w tej sytuacji masz robic. moze pogadaj z jakims ksiedzem o tym

Ja też jestem z mężczyzną bez ślubu i mamy jeszcze roczną córcię ... też nie mogę iść do spowiedzi ani przystępować do Komunii Św. Na Twoim miejscu nie poszłabym ani do spowiedzi ani do Komunii Św. ale wcześniej powiedziałabym o tym młodej parze i zapytałabym się czy nie mają nic przeciwko.

Aha ... ale jeżeli świadkowie muszą przyjąć Komunię Św. to odmówiłabym świadkowania, ale wyjaśniłabym wszystko młodej parze.

no ale swiadek wcale nie musi byc katolikiem, wiec skoro nie musi to nie musi tez uczestniczyc w komunii, tak mi się wydaje w kazdym razie

Gość madzia92840
to zalezy od parafii, ale mi jako katoliczce jednak glupio by bylo byc swiadkiem i nie isc do komunii. juz lepiej po prostu odmowic chyba...

Gość madzia92840
a co sadzicie o slubie koscielnym jesli kobieta jest wierzaca a facet ateista. ale bierze sobie ot tak slub koscielny. bedzie klamac na calej linii bo nie wierzy i sie nie przekona. Czy mozna byc wtedy swiadkiem? jesli taka praa poprosii o to ? wiedzac ze tak naprawde slub nie ma waznosci bo jedna ze stron jest ateista i w Boga nie wierzy... czy swiadek nie ma nic do tego i moze sobie swiadkowac wiedzac jaka prawda?

Gość no na slubie
koscielnym to chyba swiadek musi byc katolikiem.

Gość szewczyk burczymucha
swiadkowie nie musza brac komunii. Wiem, bo sam nie bralem.

Gość no na slubie
osoba wierzaca moze wziasc w swietle prawa koscielnego slub z ateista tylko ze ten sakrament ma tylko znaczenie duchowe dla jednej ze stron

Z tego co słyszałam to mozna isc do spowiedzi i powiedzieć że jestes z facetem bez ślubu i wystarczy ze do czasu przyjecia Sakramentu Komunii bedziesz żyła w czystości, a przy spowiedzi wypowiesz taką formułkę, że żalujesz że nie możesz żałować za ten grzech. Wiem, że kilka moich koleżanek stosuje taki myk kiedy chca isc do Komunii w święta i żaden ksiądz się nie czapiał.

Gość ee000eeee
ze zaluje ze nie moge zalowac za ten grzech :P dobre sobie sranie w banie ... hipokryzja. .. a one sie z tym dobrze czuja nie iwem co za ksiadz daje takim rozgrzeszenie jak podstawowa zasada spowiedzi jest to ze zalujesz za grzechy i oboiecujesz poprawe. inaczej niewazna spowiedz. chyba naopowiadala jedna z druga bajek.

Gość ateista ma tylko powiedziec
na slubie. ze nie bedzie sie sprzeciwiac wychowaywaniu dzieci w duchu katolickim. Bylam na takich slubach. Powiedz znajomych co jest powodem twojej odmowy, postapisz uczciwie,

Gość wiesz ja uważam że
powinnaś ich zapytać czy pasuje im świadek, który nie pójdzie do komunii. ja tak zrobiłam i to 3 razy byłam swiadkiem i do komunii nie poszłam. parze mlodej to pasowalo. nie mieli nic przeciwko. u jednej kolezanki nie moglam byc swiadkiem bo nie mam bierzmowania. a niby swiadek moze byc innego wyznania ale tak naprawde to wszystko zalezy od ksiedza. jakis czas temu widzialam, ze pisala tu dziewczyna ktorej ksiadz powiedzial ze swiadkowie MUSZĄ być po spowiedzi, ze inaczej ich nie dopusci do bycia swiadkiem. a tak w ogole to nie uwazam, ze grzeszysz. wyspowiadaj sie lepiej sama przezd bogiem a nie ksiedzu. ksiadz gorsze rzeczy robi i sie nie przejmuje. a ty przeciez nikomu nie robisz krzywdy.