Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość skolioza wykrzywia mi biodra

Krzywy kregoslup, nierwone biodra i inne problemy z tym zwiazane...

Polecane posty

Witam. Tak mnie dziisja wziela na refleksje dotyczaca mojego kregoslupa. Od wielu,wileu lat mam skolioze (chyba ledzwiowa) i w sumie,w zyciu jakos to mi strasznie nie pzreszkadza,bo robie co chce i w sumie nie ma to wplywu na moje zycie. Jednak ,fakt faktem jest ,ze moja biodra z tego powodu sa nierowne (znaczy jedno jest wyzej) i w sumie to jest to widoczne(ale dopeiro jak prosto stoje- co chyba znaczy ze i tak krztwo ;-P -i ktos sie dobrze przypatrzy ,wiec nie jest az tak zle ,jednak roznica jest bradzo i to bardzo wyczuwalna kiedy pzrejade sobie reka po jednej stronie talii i po drugiej . i to mnie zaczyna martwic. chyba powinnam cos z tym zrobic, ale co? parwda jest taka,mieszkam za granica ,jestem studentka do tego pracuje po 12 godzin dziennie... szczerze,nie mam ochoty ani czasu zeby jeszcze gdzies dojezdzac na jakies rehabilitacje, pewnie najlepsza bylaby operacja,ale tego to sie boje.... ktos ma moze jakies problem z kregoslupem? cos z tym robicie?

Gość jak to gdzie...w tartaku
hej...ja też mam skolioze i też mam nierówne biodra tzn.jedno mam tak jakby bardzie wypchnięte w bok...jak stoję prosto w czymś obcisłym albo w majtkach to widać jak się ktoś przypatrzy...nic z tym nie robię bo mi to nie przeszkadza...mój mąż nawet tego nie zauważył :)

Chciałabym dożyć jak będziecie mialy moje lata tzn. (50 ) i jak już nie lecząc tego na pewno będziecie chodziły o lasce , a co najgorsze to jeżdziły na wózku , czego Wam z całego serca nieżyczę.Póżniej to będziecie miały czasu a czasu ale niestety będzie zapóżno!!!!!!!!!

eeee...... jak bede miala 50 lat to mnie nie bedzie obchodzilo, kupie sobie taki maly samochodzik i bede smigac na zakupy.....

Gość jak to gdzie...w tartaku
a ile masz teraz lat?..ja mam 25...kiedyś chodziłam na takie specjalne świczenia ale później w domu i tak nie chciało mi się cwiczyć...ogólnie to mi to jakoś nie dokucza...niekiedy tylko bolą mnie plecy...ja teraz schudłam ponad 10 kg i nie widać tego bardziej więc się nie martw bo pewnie u ciebie też nie będzie widać :)

ja mam 22 (no 21 i pol ;-) . tez chodzilam na rehabilitacje, raz w roku pzrez 2 miesiace (2 razy w tygdoniu) i tak 3 razy,ale szczerze watpie zeby mi to w ogole pomoglo. raz nawet bylam w senatorium,ale tam 99 % kobiet bylo po 40 (ten 1% to ja i moja koleznak) wiec jak mialysmy cwieczenia to one byly dla nas takie latwe , proste i w ogole niemeczace,ze pewnie o to tez nic nie dalo.... oprocz tego ze przytyylam chyba z 7 kilo---- ale to chyba jakis k;limat tam byl,ze tak chcialo mi sie jesc ;-)

mnie plecy tez bolaly po dosyc krotkim czasie, ale ze od ponad dwoch latr pracuje jako straznik to przynajmniej 6godzin ,przewaznie 8 , jestem na nogach i szzerze to mnie wcale kregoslup strasznie nie boli,tylk tak troche,ale to dopeiro odczuwam jak wracam do domu, biore prysznic i klade sie do lozka, to wtedy czuje taka ulge ze az boli ;-D

a przy okazji to gratuluje sukcesu w schudnieciu... ja chce schudnac tak z 5-6 kilo,i mam nadzieje,ze nie bedzie nic widac,ale fajnie byloby moc sie tego pozbyc.... czasami mnie wkurza jak nosze plecak i czuje ze jest krzywo ,ale wiem ze jest prosto...to ja jestem krzywo .... :-)

Gość monisica
hej wam ja tez mam ten okropny problem i nie wiem co z nim zrobic :(najgorsze sa te biodra ze sa krzywe i je bardzo widac i nonstop musze chodzic z torebka zeby nikt nie zauwazyl strasznie mi przykro z tego powoduchcialam sie dowiedzic co zrobic zeby je jakos naprostowac ? bardzo prosze o odp !

Gość kaśka771
Witam panie. mam ten sam proble co wy , od dawna mam skolioze rzez to mam :nierówne łopatki, równiez krzywe biodra i krótszą jedną noge.. Byłam z tym u ortopedy kilka razy , zalecił mi cwiczenia , ktorych nie wykonuje .. od jakiegos czasu cwiczylam ale po jego upływie juz mi sie nie chciało tego robic... nosze tez wkładke w prawym bucie , niby po drugiej wizycie sie poprawiło , ale teraz dawno nie była i miałam jechac , ale przestalam cwiczyc i boje sie ze mi sie pogorszylo... skrzywienie w tali widac , jesli sie przyjrze np kiedy zaloze spodnie i wystaja mi boczki to z jednej strony mnie , a w drugiej wiecej .. bardzi mi to przeszkadza... od jakiegos czasu siedzialam takze z kijem na plecach założonym przez ręce... i tak przez pol godziny dziennie... jak dla mnie to niemożliwe, zeby wyk cwiczenia po 15 minut kilka razy dziennie i jeszcze to siedzenie z kijem :/ wiem , ze to by mi duzo pomoglo ale ogolnie to meczące, a wkladke caly czas nosze i nie zapominam .. eh ...

Gość Trumbuk
Wkładkami łatwo pogłębić swoje kuku. Prawda jest taka jak mi powiedział ortopeda przy wizycie w CKR - 3/4 operacji i problemów by nie było, gdyby odpowiednio wcześnie je zdiagnozowa i zapobiegać, niż operować po fakcie i rehabilitować

Gość też skoliotyczka
ćwiczcie kobietki bo z czssem będzi4e tylko gorzej.... gdy miałam 15 lat bolały tylko plecy gdy skończyłam 30....zaczęły się problemy z kolanami teraz mam 39 i zaczynam mieć problem z biodrem w tej krótszej nodze na kręgosłup działa tylko regularny ruch (codzienne ćwiczenia korekcyjne, pływanie) masaże co do wkładki to butów: hmmmm nie wiem co napisać, mnie lekarz zalecał, dziwię się że inni odradzają wiele kobiet ma skrzywienie kręgosłupa od noszenia torebki tylko na jednym ramieniu, idealnie byłoby codziennie zmieniać ramię na którym się nosi torbę, ewentualnie nosić plecak co do pani, która napisała że w przyszłości czeka nas kalectwo lub laska....zgadzam się, ewentualnie endoprotezy bioder i kolan

Gość mmmagdaaa
Mam 21 lat i juz daaawno temu wykryto u mnie skolioze, do tego mam okropne płaskostopie przez ktore mam okropne modzele i bóle śródstopia(przez mogę zapomnieć o obcasach:-( tylko obuwie płaskie mnie ratują). Kiedyś chodziłam do masażystki wykryła u mnie nierówność bioder spowodowana sporą różnicą w długości nóg - 1cm, zaleciła wykonywanie cwiczen robiłam przez kilka dni i do tej pory długość mi się ustabilizowała, nierówność bioder znacznie pomniejszyla sie ale i tak nieznacznie widac(przez skolioze). Czasami jak pracuje siedzac i duzo chodzac na nogach czuje ból lędźwi... Łopatki też mam leciwe wystarczy jak mocno odwróce się czy wykonam jakąkolwiek czynność łopatka wyskakuje i zaczynają się nie przyjemne bóle...

Gość gość
na to to najlepiej pomaga dobry fizjoterapeuta albo kręgarz z długoletnim doświadczeniem

Gość krótsza noga u mnie była
jakiś czas mordowałam się z bólem w prawym biodrze , okropnym bólem przy chodzeniu i co :( lekarz kazał brać zastrzyki przeciwbólowe bo twierdził ,że to rwa kulszowa i po czasie przejdzie , masażysta masował i cos tam schodziło , spec od terapii yumeiho(czyt jumejko ) twierdził ,że mam asymetryczną miednicę , zdjęcia rtg nie potrafił obejrzeć :P poszłam do znanego kręgarza i co, okazało się ,że mam nogę krótszą o 5 cm a dlaczego? bo kiedyś wywracając się zimą zwichnełam sobie nieznacznie staw biodrowy to wystarczyło ,żeby noga była krótsza i bolało , 2 zabiegi ustawienie i potem ,żeby to ustabilizować i po dziś dzień mam święty spokój

Gość gość
Hej mialabym prosbe polecilabys mi tego kregarza? Jesli juz mam z glowy po dwoch zabiegach moze bys mi polecila bo u mnie niestety chodzilam i na masaze i na rehabilitacje i nic nie przynioslo efektu. Z gory dziekuje i pozdrawiam.

Gość gość
To mówicie ze kręgarz wam skolioze wyleczył? Mi czasami dysk wypadnie. Tak wypadnie ze jedna nogę mam krótsza znacznie. Jestem juz po kilku wizytach w kregarza. Nogi prosto. Jedynie mam wrażenie ze biodro cos nie teges ale to juz przeczucia No wszystko sprawdzam czy jest idealnie. Odcinek piersiowy jeszcze mi naprawia, bo mnie uciska. Po zabiegu jest ok tylko trzeba sie oszczędzać chociaż jeden dzien bo inaczej samo pogr**** i wskoczy w złe miejsce znowu.

Gość gość
W moim przypadku wyleczyłam się przez biomasaże u wspaniałego człowieka z małopolski 664263424

Gość gość
ja mam krzywe biodro od wydłużenia prawej kończyny dolnej i do tego skrzywienie kręgosłupa i nie równe wcięcia w talii , jeden pośladek mniej umięśniony bo obniżony do dołu.i jeszcze zdeformowaną i krótszą prawą stopę. i utykam na tą dłuższą nogę chodzę całe życie na wkładkach pod piętą w lewym bucie aby wyrównywać miednice, a jak siedzę to podkładam taką specjalną poduszę z jednej strony wklęsłą aby trzymać kręgosłup w pionie bo przy dłuższym krzywym siedzeniu boli kręgosłup i uwierzcie, że z tym można żyć i cieszyć się życiem tylko trzeba zrezygnować z różnych rzeczy, np. z uprawiania niektórych sportów, a niektóre można jak jazda na rowerze, gra w piłkę, pływanie. jest to pewnego